Monday 2 September 2013

Αίσωπος: Η Αλεπού και τα Σταφύλια

Μια αλεπού πεινασμένη είδε πάνω σ' ένα δέντρο πλεγμένη μια κληματαριά γεμάτη χοντρόρωγα, κατακίτρινα σταφύλια. 
Τα ζήλεψε και πολύ επιθυμούσε να τα δοκιμάσει, μα πώς ν' ανεβεί. Οι αλεπούδες δεν είναι γατιά, να πιάνουνται με τα νύχια τους και ν' ανεβαίνουν όπου τους αρέσει. Ωστόσο, δοκίμασε κάμποσες φορές. Πιάστηκε από δω, πιάστηκε από κει, τίποτα δεν κατάφερνε. Καθότανε μόνο κάτω, σήκωνε τα μάτια της στα σταφύλια, τα κοίταζε καλά καλά κι ο καημός τους την έτρωγε. 

Στα τελευταία, κι όταν βεβαιώθηκε ότι δεν θα μπορέσει να τα φτάσει, απελπισμένη, για να παρηγορηθεί, κορόιδεψε η ίδια τον εαυτό της:
Δε βαριέσαι, δεν πειράζει, ας πάμε παρακάτω... Εξάλλου αυτά δεν τρώγουνται. Αγίνωτα είναι ακόμη... 
Τα σταφύλια, ακούοντάς τη, μοιάζανε να την ειρωνεύονται να την περιγελούν. - Ακούς εκεί... Είμαστε, λέει, αγίνωτα!... Εμείς, κυρα-αλεπού, αγίνωτα δεν είμαστε. Γλυκά σαν το μέλι είμαστε. Μα αφού δε μας φτάνεις, τι να πεις... μας λες αγίνωτα, για να ξεγελάσεις την ανημποριά σου!...

Είναι εύκολο να περιφρονείς κάτι που δεν μπορείς να αποκτήσεις. 
 

Οι κρυφοί κίνδυνοι ενός κινητού για το παιδί σας

Τα smartphones «πηγαίνουν»… σε εκατομμύρια σχολεία παγκοσμίως, ακόμα και δημοτικών, με τους μαθητές να μετατρέπονται σε στόχο των επιτήδειων του ίντερνετ.

Πρόκειται για μια σύγχρονη ειρωνεία: Οι γονείς δίνουν τα κινητά με σκοπό την ασφάλεια των παιδιών τους, καταφέρνοντας όμως να τα θέσουν σε κίνδυνο! Πρόσφατη έρευνα από κατάστημα marketing στη Βρετανία διαπίστωσε ότι πάνω το 73% των 10χρονων παιδιών στην Αγγλία έχουν κινητό, όπως επίσης και το 24% των οκτάχρονων και το 6% των εξάχρονων παιδιών…

Είτε οι γονείς υποκύπτουν στο «πείσμα» των παιδιών για ένα κινητό, είτε απλά το κάνουν για να ανακουφίσουν τους φόβους τους, όταν το παιδί τριγυρνά έξω από το σπίτι. Όμως, ένα σύγχρονο smartphone δεν προσφέρει μόνο υπηρεσίες ενός κλασσικού τηλεφώνου! Όπως ανέφερε μελέτη της εταιρείας mobileinsurance.co.uk, που ασχολείται με την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων, το 58% των γονιών παραδέχονται ότι δεν παρακολουθούν τη χρήση των κινητών από τα παιδιά τους, ακόμα και εάν αυτά έχουν κλείσει μόλις τα 10 έτη. Έτσι, τα παιδιά έχουν άμεση πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο ή πέφτουν θύματα εκφοβισμού στα social media. Πάντως, σχεδόν το ήμισυ των γονέων δηλώνει ότι δεν σκέφτηκε ποτέ τους κινδύνους, ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο ισχυρίζεται ότι δεν ήθελε να εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή του παιδιού τους.
«Εάν δεν διαπιστώσετε το πώς χρησιμοποιείται το κινητό από το παιδί σας, δεν θα μπορέσετε να το κρατάτε ποτέ ασφαλές! Δεν πρόκειται για μια κίνηση παραβίασης της ιδιωτικής ζωής τους, ούτε έχει σχέση με την εμπιστοσύνη που του δείχνετε…», αναφέρει ο Jason Brockman, διευθυντής του mobileinsurance.co.uk.

Παράλληλα, ο κίνδυνος των κινητών δεν βρίσκεται μόνο στην επικοινωνία με τους ξένους, αλλά και στον κίνδυνο του τροχαίου την ώρα που το παιδί περπατά στο δρόμο. Ειδικότερα, ομάδες οδικής ασφάλειας στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο για ατύχημα στο δρόμο έχουν τα 11χρονα παιδιά που προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο με τα πόδια. Δεν είναι τυχαίο, όμως, ότι τα περισσότερα παιδιά παίρνουν κινητό στην ίδια ηλικία! Άλλωστε, μέχρι την ηλικία των 12, το 25% των παιδιών παραδέχεται ότι έχει αποσπαστεί από την τεχνολογία ή το κινητό τηλέφωνο, ενώ προσπαθεί να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο…

«Είναι σαφές ότι τα κινητά τηλέφωνα αποσπούν την προσοχή των παιδιών, ενώ περπατούν στο δρόμο. Δέχονται διαρκώς γραπτά μηνύματα ή ειδοποιήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα, με αποτέλεσμα να κοιτούν συνεχώς το κινητό τους. Αυτό, σε συνδυασμό με την άγνοια του κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε ένα δυστύχημα», λέει ο Jeremy Todd, διευθύνων σύμβουλος στην οργάνωση Parenting.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι ερευνητές συμβουλεύουν στους γονείς να βάλουν τους παρακάτω κανόνες στο παιδί τους: πρώτον, να ορίσουν το χρόνο που θα μιλά στο τηλέφωνο, ώστε να μην τους έρθουν αστρονομικοί λογαριασμοί. Δεύτερον, να του αγοράσουν ένα παλιό μοντέλο κινητού, το οποίο δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και επιπλέον να του μιλήσουν ανοιχτά για την παρενόχληση στο διαδίκτυο. Τέλος, καλό είναι να απαγορεύσουν το κινητό τηλέφωνο στην κρεβατοκάμαρα, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια του γεύματος ή των εργασιών για το σχολείο.

Τα δυο ταγάρια

Η αρχαία ελληνική μυθολογία μας λέει πως όταν ο Προμηθέας έπλασε τους ανθρώπους τους φόρτωσε με δυο ταγάρια, δυο σακούλες.

Ανθρώπων έκαστος δύο πήρας φέρει.
Γέμει δε κακών εκατέρα,
αλλ' η μεν έμπροσθεν, αλλοτρίων γέμει.
Δια τούτο οι άνθρωποι, τα μεν εαυτών κακά,
ουχ ορώσι τα δε ενάντια, πάνυ ακριβώς θεώνται.


Η μια σακούλα κρέμεται μπροστά
κι άλλη πίσω στην.... πλάτη του
Η μια σακούλα κρέμεται μπροστά σε κάθε άνθρωπο, ώστε να τη βλέπει πολύ καλά, κι άλλη πίσω στην.... πλάτη του και είναι αδύνατο να τη δει. Η μπροστινή σακούλα είναι γεμάτη με τα σφάλματα των άλλων, ενώ η πίσω σακούλα είναι γεμάτη με τα δικά μας σφάλματα.

Γι’ αυτό μας είναι πολύ εύκολο να βλέπουμε τα σφάλματα των άλλων και να τους κρίνουμε, ενώ τα δικά μας σφάλματα δυσκολευόμαστε πολύ να τα δούμε, να τα αναγνωρίσουμε, να τα παραδεχτούμε και να διορθωθούμε.
Αυτόν τον πολύ σοφό μύθο πρέπει συνεχώς να τον έχουμε στον νου μας.
Όταν βλέπουμε τα σφάλματα, τα λάθη, τις παραλείψεις των άλλων κι ετοιμαζόμαστε να τους κρίνουμε αυστηρά και να τους κακολογήσουμε, αμέσως να αναλογιζόμαστε τι κάνουμε εμείς.
Να γυρίζουμε ανάποδα τα ταγάρια που κουβαλάμε, ώστε να βλέπουμε τα δικά μας σφάλματα και τους εαυτούς μας να κριτικάρουμε και να διορθώνουμε.
Και συνήθως όταν βλέπουμε τα δικά μας σφάλματα, δεν μας μένει καιρός και όρεξη να κρίνουμε κανέναν άλλον.

Στην Καινή Διαθήκη υπάρχει μια παρόμοια ιστορία:
Κάποτε οι Ιουδαίοι έφεραν στον Χριστό μια αμαρτωλή γυναίκα.
Την κατηγορούσαν για πολλές αμαρτίες κι ήταν έτοιμοι, με τις πέτρες στα χέρια, να τη λιθοβολήσουν.
Ο Χριστός μας, που ήξερε πολύ καλά την ανθρώπινη φύση, τους σταμάτησε με την εξής φράση: « Ὁ άναμάρτητος πρῶτος τον λίθον βαλέτω».
Οι αγριεμένοι κατήγοροι της γυναίκας σταμάτησαν. Κι όταν έλεγξαν τους εαυτούς τους και βρήκαν τις δικές τους αμαρτίες, έσκυψαν το κεφάλι κάτω κι έφυγαν ντροπιασμένοι. Δεν έμεινε ούτε ένας να κατηγορήσει τη γυναίκα.

Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς σφάλματα και αμαρτίες.
Ο καθένας μας αμαρτάνει και πρέπει με αγώνα προσωπικό να αναγνωρίζει τις αμαρτίες του και να μετανοεί γι’ αυτές και να αγωνίζεται να μην τις επαναλάβει και φυσικά να πάψει να ασχολείται με τις αμαρτίες των άλλων.
.

Απόδοση: Σταυρούλα Κουμενίδου
Αφήγηση: Κατερίνα Σαββοπούλου
Εικόνα: Κώστας Βουτσάς

i-diadromi

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki