Sunday 23 July 2023

Έχω κουραστεί, μ’ ακούς;

Οι μικρόψυχοι άνθρωποι είναι κομπλεξικοί

Έχω κουραστεί να ζω σε αυτόν τον κόσμο που ξέρει μονάχα να κρίνει και να κατακρίνει τον κάθε άνθρωπο για τις πράξεις, τις επιλογές και την ζωή του.
    Έχω κουραστεί να είμαι ανάμεσα σε ανθρώπους που η κύρια τους ασχολία είναι οι ζωές των άλλων. Έχω κουραστεί με αυτόν τον κόσμο που νομίζει πως ξέρει περισσότερα για εσένα από εσένα. Έχω κουραστεί, μ’ ακούς; 
«Ο ανώτερος άνθρωπος κρίνει τον εαυτό του. 
Ο κατώτερος, τους άλλους.»

    Μιλώ για όλους εκείνους που ίσως είχαν βάλει την μάσκα του φίλου, σε πρόδωσαν και συμπεριφέρονται σαν να τους πρόδωσες εσύ. Για όλους εκείνους που για να καλύψουν τις δικές τους άσχημες πράξεις διαδίδουν ψέμματα για τον δικό σου χαρακτήρα. Μιλώ για όλους αυτούς που δεν σε γνώριζουν, τους πίστεψαν και σε κατακρίνουν για πράγματα που δεν έκανες ποτέ.

    Μιλώ για όλους αυτούς που έχουν κάνει τρόπο ζωής τους το κουτσομπολιό και την κατινιά
Κρίνουν με τον πιο άσχημο τρόπο ακόμα και ανθρώπους που κάποτε τους έδωσαν το χέρι βοηθείας. Μιλώ για όλους αυτούς που δεν αντέχουν να κοιτάξουν στον καθρέφτη και κρυφοκοιτάζουν την δική σου ζωή, διότι δεν μπορούν να βρουν κανένα νόημα στην δική τους…

    Εσύ, όμως, μην δίνεις σημασία σε αυτά τα ρηχά άτομα. Δεν έχουν ζήσει την ζωή σου και δεν έχουν περπατήσει με τα παπούτσια σου. Ναι, σε εσένα απευθύνομαι που σε πνίγει το δίκιο και θέλεις να φωνάξεις. Να τα κάνεις όλα ρημαδιό.
Δεν χρειάζεται.

    Ο κόσμος, μάτια μου, πάντα ακούει ό,τι τον συμφέρει να ακούσει. Δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν. Εσύ είσαι ο καλύτερος κριτής του εαυτού σου, εσύ γνωρίζεις τα μονοπάτια που έχεις περπατήσει και τα εμπόδια που σου έχουν βάλει. Ζήσε την ζωή σου όπως εσύ την θες.
    Μέσα από τα λάθη σου, τα πάθη σου, τις εμπειρίες σου, τις χαρές και τις λύπες. Εξάλλου, ελεύθερος είναι όποιος έχει απελευθερωθεί από τα δεσμά των επικριτών του. Η ζωή και οι επιλογές είναι δικές σου και όσο δεν είναι εις βάρος άλλων, δεν έχεις να απολογηθείς για τίποτα και σε κανέναν.

    Διάλεξε εσύ τον δρόμο που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός και μην κάνεις ποτέ ό,τι δεν θα ήθελες να κάνουν σε εσένα. Να είσαι απασχολημένος με τους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπάνε. Τους μικρόψυχους ανθρώπους απομάκρυνέ τους από την ζωή σου, μα πάντα να προσπαθείς να βλέπεις το καλό που μπορεί να κρύβουν μέσα τους. Μην τους κρίνεις, μην γίνεις σαν αυτούς…

ολόκληρο το άρθρο εδώ:  athensvibe.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα Παιδιά πρέπει να πίνουν Νερό, όχι αναψυκτικά / Choose Water for Healthy Hydration

Τα παιδιά δεν πίνουν όσο νερό θα έπρεπε, και η έλλειψή του μπορεί να έχει ριζικές επιπτώσεις, όπως υποδεικνύει μια νέα μελέτη.

«Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική λειτουργία, και να προκαλέσει κούραση, μυϊκή αδυναμία, πονοκεφάλους και ξηρότητα στο στόμα», είπε η Samantha Heller, συντονιστής κλινικής διατροφολογίας στο Κέντρο για τη Θεραπεία του Καρκίνου στο νοσοκομείο Griffin στο Derby του Connecticut, που δεν εμπλεκόταν στη μελέτη.
Choose Water for Healthy Hydration
Διαταραγμένη γνωστική και πνευματική απόδοση συνδέονται επίσης με ανεπαρκή ενυδάτωση, είπε η Heller.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου της Αμερικάνικης εφημερίδας για Κλινική Διατροφολογία (American Journal of Clinical Nutrition), μόνο το 15-60% των αγοριών και 10-54% των κοριτσιών, αναλόγως της ηλικίας καταναλώνουν την ελάχιστη ποσότητα νερού που συμβουλεύει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής.

Τα παιδιά λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του νερού τους από γλυκά αναψυκτικά
και δεν προτιμούν το καλό Η2Ο, ανακάλυψαν οι ερευνητές. 
Και αυτοί που πίνουν περισσότερο απλό νερό καταναλώνουν λιγότερα γλυκά αναψυκτικά και καταναλώνουν λιγότερα φαγητά υψηλών θερμίδων.
Για τη μελέτη, η Ashima K.Kant από το Queens College του City University της ΝΥ και ο Barry I.Graubard του Εθνικού Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκίνου (US National Cancer Institute) παρακολούθησε την κατανάλωση νερού 3.978 αγοριών και κοριτσιών, από 2 έως 19 ετών, που είχαν λάβει μέρος σε εθνική μελέτη διατροφολογίας από το 2005 έως το 2006.

Στην ανάλυση συμπεριλαμβανόταν το ίδιο το νερό, νερό σε φαγητά που διατηρούν υγρασία και το νερό που υπάρχει σε όλα τα αναψυκτικά και θρεπτικά ροφήματα όπως το γάλα και οι χυμοί.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η κατανάλωση νερού που προερχόταν από όλες αυτές τις πηγές ποίκιλε ανάλογα με την ηλικία: τα παιδιά 2-5 χρονών έπιναν 5.9 κούπες την ημέρα, 6-11 χρόνων λάμβαναν 6.8 κούπες και τα παιδιά 12-19 χρόνων κατανάλωναν 10.1 κούπες καθημερινά. Τα κορίτσια γενικότερα έπιναν λιγότερο από τα αγόρια, σημείωσαν οι Kant και Graubard.

Παιδιά από όλες τις ηλικίες είναι πολύ πιθανότερο να καταναλώσουν αναψυκτικά αντί για νερό με το γεύμα τους, όπως υποδεικνύουν τα ευρήματα. Πάνω από τα 2/3 της κατανάλωσης νερού προέρχονται από αναψυκτικά τα οποία κατανάλωναν με το κύριο γεύμα, ενώ μόλις 1/3 απλού νερού καταναλώνονταν με τα γεύματα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ηλικιακές διαφορές στο εύρος της ποσότητας του νερού που προσφέρεται από διαφορετικές πηγές στα διαιτολόγια των παιδιών της Αμερικής», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Η ποιότητα στις επιλογές των φαγητών που αναφέρθηκαν σε σχέση με την καταναλισκόμενη ποσότητα απλού νερού ήταν καλύτερη από αυτή που αναφέρθηκε με αυξανόμενη υγρασία αναψυκτικών, και η δύναμη αυτών των συσχετισμών ποικίλει με την ηλικία», προσέθεσαν.

«Προσπάθειες για την κατανάλωση με μέτρο γλυκών αναψυκτικών και προώθηση της κατανάλωσης απλού νερού θα έπρεπε όχι μόνο να συνεχιστούν αλλά επίσης θα έπρεπε να αναγνωριστεί η σημασία της αντικατάστασης μη θρεπτικών αναψυκτικών την ώρα του γεύματος με απλό νερό», κατέληξαν οι Kant και Graubard.
Καθώς τα παιδιά μεγάλωναν, η κατανάλωση απλού νερού αυξανόταν ενώ η καταναλισκόμενη ποσότητα θρεπτικών αναψυκτικών, όπως το γάλα, μειώνονταν, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Το νερό αποτελεί το 55-75% του συνολικού σωματικού βάρους, είπε η Heller. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό για παραπάνω από λίγες ημέρες γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει νερό. Έτσι, είναι σημαντικό να αντικαθιστούμε την ποσότητα του νερού που το σώμα μας χάνει κάθε μέρα»

Η Heller, διατροφολόγος και διαιτολόγος, συμβουλεύει να ξεκινάμε να δίνουμε νερό στα παιδιά από νωρίς.

«Δώστε τους νερό αντί για γλυκά αναψυκτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ γευμάτων», είπε. Για να το κάνετε πιο ελκυστικό, βάλτε μέσα κομμένα σε φέτες αγγούρια, πορτοκάλια, λεμόνια ή φράουλες σε παγωμένο νερό, πρότεινε.

Και αν το παιδί σας είναι γαντζωμένο στα αναψυκτικά, πρότεινε τη μετάβαση σε αεριούχο μεταλλικό νερό ή αεριούχο μεταλλικό νερό με γεύσεις αντί αυτού.

Η διατήρηση της ενυδάτωσής μας έχει ζωτική σημασία για καλή υγεία σε όλες τις ηλικίες, ιδιαιτέρως σε μικρά παιδιά. 
Δεδομένης της τεράστιας ποικιλίας αεριούχων ποτών που είναι διαθέσιμα με μαγαζιά και σουπερμάρκετ και τα λεφτά που καταναλίσκονται στη διαφήμιση και προώθηση τέτοιων προϊόντων, δεν αποτελεί έκπληξη όταν διαβάζουμε πως το νερό δεν είναι η πρώτη τους επιλογή.

Τα ενυδατωμένα κύτταρα
λειτουργούν πολύ καλύτερα από τα αφυδατωμένα κύτταρα. Πίνοντας μεγάλες ποσότητες νερού ενισχύουμε και την καλή λειτουργία των νεφρών και τη κύστης και την διατήρηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Αφυδάτωση
(...)
ολόκληρο το άρθρο εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Απλοποιείστε τη ζωή του παιδιού σας

Παιδί – «Όχι πάρα πολλά μπιχλιμπίδια, πάρα πολλές επιλογές και πάρα πολλές πληροφορίες»…

Όταν απλοποιούμε τον κόσμο ενός παιδιού, δημιουργούμε χώρο για θετική ανάπτυξη, δημιουργικότητα και χαλάρωση.
Τα οφέλη από την απλοποίηση του μικρόκοσμου μέσα στον οποίο ζουν τα παιδιά μας, είναι πολλά. Και μπορεί να κάνει τη ζωή μας ακόμα πιο όμορφη.
Τα παιδιά αναπτύσσονται καλύτερα όταν έχουν τον χρόνο και τον χώρο για να εξερευνήσουν τον κόσμο τους χωρίς τους περιορισμούς του «πάρα πολύ».
Τα παιδιά αντιμετωπίζουν αισθητηριακή υπερφόρτωση με «πάρα πολλά μπιχλιμπίδια, πάρα πολλές επιλογές και πάρα πολλές πληροφορίες».

Όταν ασκούμε την γονεϊκότητα, με γνώμονα την απλότητα, οι γονείς μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το καθημερινό στρες του παιδιού, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευτυχισμένα και πιο επιτυχημένα παιδιά.
Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να βρουν τον εαυτό τους – μέσω του παιχνιδιού και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Εάν κατακλύζουμε ένα παιδί με πράγματα – και με κάθε είδους επιλογές – προτού να είναι έτοιμο, τότε το παιδί θα αναζητάει μόνο ένα πράγμα: Περισσότερα! 

Καθώς μειώνουμε την ποσότητα των παιχνιδιών του παιδιού μας και την ακαταστασία, αυξάνεται η προσοχή του και η ικανότητά του για βαθύ / εστιασμένο παιχνίδι. 
Η υπερβολική ποσότητα υλικών οδηγεί σε πολύ λίγο χρόνο και πολύ μικρό βάθος στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά βλέπουν και εξερευνούν τον κόσμο τους.

Παράλληλα, η απλούστευση του προγράμματος της οικογένειάς μας, μπορεί να μειώσει την ξέφρενη αίσθηση ότι είμαστε πάντα "εν κινήσει".

Τα παιδιά με ένα πλήρες πρόγραμμα σχολικών μαθημάτων, εξωσχολικών δραστηριοτήτων ή αθλημάτων κάθε μέρα μπορεί να αισθάνονται αγχωμένα και «χαομένα», δεδομένου ότι τους λείπει ο ελεύθερος χρόνος που χρειάζονται τα παιδιά για δημιουργικό παιχνίδι και εξερεύνηση.

Και όταν ορίζουμε -μαζί- αποτελεσματικά χρονικά όρια οθόνης, βοηθάμε το παιδί να μην διασπάται η προσοχή του κι να μάθει να βρίσκει χαρά στην παρούσα στιγμή.

Η ξεκούραση, καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, η οποία καλλιεργεί τη δραστηριότητα.

Η δραστηριότητα, τροφοδοτεί την ξεκούραση, που διατηρεί τη δημιουργικότητα κ.ο.κ.

Το καθένα αντλεί από το άλλο και το τροφοδοτεί. Όταν απλοποιούμε τη ζωή μας, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτά που πραγματικά εκτιμούμε, όχι μόνο να περνάμε τις ημέρες μας μέσα σε μία αέναη δράση-αντίδραση.”

Πρωτότυπο Κείμενο: Neurochild Community

Μετάφραση - Επιμέλεια Κειμένου: Healing Parenting – Χριστίνα Σκλαβενίτη Ψυχολόγος, Σύμβουλος ΓονεϊκότηταςΦιλοξενία: 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki