Sunday 12 July 2015

Ιστορικά: Μπαμπά, μαμά, ποιά ήταν τα Γερμανικά φύλα και ποιές χώρες συμμάχησαν με τον Χίτλερ;

Το όνομά τους «Γερμανοί» προέρχεται από το λατινικό ρήμα gero που στα ελληνικά σημαίνει φέρω. Άρα οι Γερμανοί αποτελούν ένα συνονθύλευμα εθνών οι οποίοι φέρουν, κουβαλούν, αν θέλετε λαφυραγωγούν, απ’ όπου κι αν περνούν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Μια ερμηνεία που δεν θα άρεσε ούτε στον Χίτλερ ούτε στην κα Μέρκελ φυσικά. Πάντως για μας τους Έλληνες αυτό το συνονθύλευμα κάποτε κατοικούσε σε μέρος της Ευρώπης, μεταξύ των Καρπαθίων Ορέων, του Βόρειου Ωκεανού και των ποταμών Ρήνου και Βιστούλα.
Οι Πρώσσοι ήσαν εκείνοι που ένωσαν τα γερμανικά φύλα: Βαβαρούς/Παβαρούς, Βανδάλους.
Από αυτούς προέρχεται ο όρος βανδαλισμός η συστηματική μερική ή ολική καταστροφή έργων τέχνης και πολιτισμού.
Οι Βάνδαλοι συνήθιζαν κατά τις εκστρατείες τους να καταστρέφουν έργα τέχνης από τους τόπους των κατακτήσεών τους. Κατέστρεφαν κυρίως αγάλματα, αφαιρώντας συνήθως τις μύτες και τα αυτιά των προσώπων κι αυτό με αφορμή μια προκατάληψη που έλεγε πως τα αγάλματα διαθέτουν ψυχή και έτσι, καταστρέφοντάς τα, αφαιρούσαν τη δυνατότητα να εισέρχεται και να εξέρχεται η ψυχή μέσα στο άγαλμα. Στη συνέχεια προχώρησαν και σε καταστροφές άλλων μορφών τέχνης
...................
Άλλα γερμανικά φύλα ήσαν οι Βαστάρνες, Βοταβοί, Βρικάντιοι, Βαρύκτεροι, Γαμαβριούιοι, Γότθοι, (οι αρχαίοι τους ονόμαζαν Γέτες, Σαρμάτες και Σκύθες), Βυτεμβέργιοι, Ερμόνδοροι, Έρουλοι (αυτοί παρέμεναν κανίβαλοι έως τον Μεσαίωνα),  Ζούμοι, Κασούαροι ή Κασούβοι, Καύκοι ή Καύχοι, Κίμβροι, Κούαδοι, Λούιοι, Λύγιοι ή Λούγιοι, Μαρκομάνοι, Μάρσοι, Μενάπιοι, Νωρικοί, Ούβιοι, Ουινδελικοί, Ραιτοί, Σάλιοι, Σάξωνες, Σέμνωνες, Σιλίγγες, Σύγαμβροι, Σούηβοι, Τεκτόσαγες, Τεύτονες, Χάττοι, ή Χατουάριοι, Χαύκοι, Χηρούσκοι.
Όλα αυτά τα γερμανικά φύλα συνενώθηκαν και πραγματοποίησαν την εθνική ενότητα της Γερμανίας κατά τον Γ. Λεκάκη.
Περιττό να πούμε ότι οι Γερμανοί συγκαταλέγονται ως 3οι στον κόσμο σε συλλογή αρχαιοτήτων στον πλανήτη μετά τους αποικιοκράτες Άγγλους και Γάλλους φυσικά.
περισσότερα εδώ
--------------------------------------

Οι χώρες που συμμάχησαν με τον Άξονα

Η Ιαπωνία ήταν η μεγαλύτερη δύναμη του Άξονα στην Ασία και τον Ειρηνικό. Την Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας, όπως λεγόταν, την κυβερνούσε αυτή την εποχή ο μονάρχης αυτοκράτορας Shōwa. Από τις αρχές του αιώνα, η Ιαπωνία είχε επεκτατικές βλέψεις στην ευρύτερη γύρω περιοχή, κυρίως λόγω έλλειψης φυσικών πόρων στα εδάφη της. Η επεκτατική της αυτή πολιτική, την έφερε κοντά στην Γερμανία και την Ιταλία στη δεκαετία του '30, οι οποίες είχαν παρόμοιες βλέψεις.
Η πρώτη της πολεμική επεκτατική ενέργεια ήταν εναντίον της Κίνας το 1937, όταν κατέλαβε περιοχές της Κίνας και προκάλεσε θανάτους αμάχων. To 1940 ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν απασχολημένες με τον πόλεμο και η Γαλλία είχε υποκύψει στη Γερμανία, κατέλαβε την Γαλλική Ινδοκίνα
Προσπαθώντας να αποκόψει την Αμερική από τις Φιλιππίνες, το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό διέταξε επίθεση στη ναυτική βάση των Αμερικανών στο Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη, στις 7 Δεκεμβρίου του 1941. Αρχικά, οι Ιάπωνες κατάφεραν αρκετές νίκες έναντι των Συμμάχων και ο Πόλεμος του Ειρηνικού κράτησε μέχρι την ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945

Η Ιταλία βρισκόταν κάτω από την αρχηγία του φασιστή δικτάτορα
Μπενίτο Μουσολίνι από το 1922. Η Ιταλία είχε τεθεί εναντίον της Γερμανίας στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά τη Συνθήκη των Βερσαλιών, είχε ελάχιστα οφέλη από αυτόν τον πόλεμο. Οι εθνικιστές της, το θεώρησαν αδικία καθώς πάνω από 600.000 Ιταλοί είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Το 1935, η Ιταλία επιτέθηκε και κατέλαβε την Αιθιοπία και το 1939 την Αλβανία
Η Ιταλία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στις 10 Ιουνίου του 1940 κηρύσσοντας πόλεμο σε Αγγλία και Γαλλία και λίγο αργότερα υπέγραψε την Τριμερή συμφωνία με Γερμανία και Ιαπωνία. Οι Ιταλοί υπέστησαν πολλές ήττες στην αρχή του πολέμου, κυρίως από τους Έλληνες και τους Βρετανούς στην Αίγυπτο. Ενδυναμώθηκαν αργότερα με τη βοήθεια του Γερμανικού στρατού, για λίγο όμως, μέχρι την εγκατάλειψη του πολέμου και την αποχώρησή τους από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και την εισβολή των συμμάχων στην Ιταλία και την παράδοσή τους στους
Συμμάχους το 1943
Οι υπόλοιπες χώρες του
Άξονα ήταν η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Γιουγκοσλαβία (στις 25 Μαρτίου 1941. Δύο ημέρες αργότερα αξιωματικοί του σερβικού στρατού ανέτρεψαν την κυβέρνηση που είχε υπογράψει την Τριμερή Συνθήκη) η Βουλγαρία και η Σλοβακία.

Συνεμπόλεμες δυνάμεις ήταν η Φινλανδία, το Σαν Μαρίνο, το Ιράκ και η Ταυλάνδη.
περισσότερα εδώ

Όσα έμαθα αγαπώντας τα παιδιά με αυτισμό -- Top 10 Lessons I Learned from Loving Kids with Autism

Αν είχατε ποτέ την τύχη να είστε στη ζωή ενός παιδιού με αυτισμό, είναι πολύ πιθανόν να έχετε πάρει κάποια απροσδόκητα αλλά πολύ ξεχωριστά μαθήματα.
Η Melanie Potock (MA, CCC-SLP), μας δίνει την δική της λίστα.
Top 10 Lessons I Learned from Loving Kids with Autism

  • 10. Σε έναν κόσμο γεμάτο με γκάτζετ και μικροπράγματα, μια σβούρα είναι φοβερό παιχνίδι.
  • 9. Η ηχολαλία με κρατάει σε εγρήγορση και εξασκεί το μυαλό μου, ακόμη και αν έχει ξεπεράσει τα 40 του χρόνια. Έχω μάθει να λέω τα πράγματα ξανά και ξανά και ξανά.
  • 8. Οι γονείς με υπομονή είναι και οι καλύτεροι δάσκαλοι.
  • 7. Συνέπεια σημαίνει ασφάλεια και σιγουριά.
  • 6. Τυχαία αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν σε ένα παιδί πολλή χαρά. Μεταξύ άλλων, έμαθα να εκτιμώ τους χάρτες, τις ταμπέλες για την τουαλέτα και κάθε αριθμό κυκλοφορίας σε αυτοκίνητα από διαφορετικές πόλεις.
  • 5. Μερικές φορές, όταν έχεις μαζί σου το αγαπημένο σου παιχνίδι, φτιάχνει όλη σου η μέρα.
  • 4. Πράγματι, οι έντονες κινήσεις των χεριών σε κάνουν να νοιώθεις καλύτερα.
  • 3. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη ιδιοτροπία και διαφορετικότητα.
  • 2. Η πρώτη αυθόρμητη αγκαλιά είναι και η καλύτερη.
Και το νούμερο 1 μάθημα που πήρα από τα παιδιά με αυτισμό;
  • 1. Αγάπη είναι όταν αφιερώνεις χρόνο να γνωρίσεις κάποιον και βλέπεις έναν κόσμο διαφορετικό μέσα απ’ αυτόν.

autismoskaipaidi

«Γίνε δότης μαλλιών» για παιδάκια που πάσχουν από κάποιες ασθένειες - What Happens When You Donate Your Hair?

Η δωρεά μαλλιών έχει γίνει κίνημα ανθρωπιάς στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα.

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους και τα δωρίζουν σε παιδάκια που πάσχουν από καρκίνο ή άλλες ασθένειες, όπως η μικρούλα Bridget, ένα 10χρονο κοριτσάκι που πάσχει από αλωπεκία, ένα σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα. Δότης της Bridget, η Hannah. 
Το βίντεο καταγράφει όλη τη διαδικασία από τη στιγμή που κόβει τα μαλλιά της και τα δωρίζει, μέχρι την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους και τη μετατροπή τους σε περούκα.
Αξίζει να το δείτε!

thetoc

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki