Wednesday 8 April 2015

Αν αγαπάς κάτι, άφησέ το ελεύθερο… / «Το αγόρι και ο χαρταετός του» - A Boy and His Kite

Ένα animation για την ελευθερία


Αν αγαπάς κάτι, άφησέ το ελεύθερο… Από τις φράσεις που έχουν ειπωθεί και έχουν διαβαστεί πάρα πολλές φορές.
Μια άλλη, αριστουργηματική εκδοχή, δίνει το animation με το αγόρι και τον χαρταετό. Εξαιρετικά γραφικά, υπέροχες εικόνες, απλό και πολύ περιεκτικό το μήνυμα.
enallaktikidrasi

Ο Δάσκαλος ζώστηκε ποδιά
και έπλυνε τα πόδια των μαθητών

 
«Ὁ λίμνας καὶ πηγὰς καὶ θαλάσσας ποιήσας,
ταπείνωσιν ἡμᾶς ἐκπαιδεύων ἀρίστην,
λεντὶῳ ζωννύμενος μαθητῶν πόδας ένιψε,
ταπεινούμενος ὑπερβολῇ εὐσπλαγχνίας
καὶ ὑψῶν ἡμᾶς ἀπὸ βαράθρων κακίας,
ὁ μόνος φιλάνθρωπος».
 Αὐτὸς ποὺ δημιούργησε τὶς λίμνες, τὶς πηγὲς καὶ τὶς θάλασσες,
θέλοντας νὰ μᾶς διδάξει τὴν πιὸ τέλεια ταπείνωση,
ζώστηκε την ποδιά και ἔνιψε τὰ πόδια τῶν μαθητῶν,
ταπεινούμενος ἀπὸ ὑπερβολικὴ εὐσπλαχνία,
καὶ ἀνυψώνοντας ἐμᾶς ἀπὸ τὰ βάραθρα τῆς κακίας,
ὁ μόνος φιλάνθρωπος.

Πώς να κάνεις τη δύσκολη εφηβεία... εύκολη!

Η εφηβεία είναι η πιο δύσκολη περίοδος της ανάπτυξης των παιδιών. Είναι σημαντικό οι γονείς να βρίσκονται δίπλα στο παιδί και να το στηρίζουν.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής δίνει βασικές συμβουλές στους γονείς:
Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον Όταν έχετε θέσει σαφή όρια και κανόνες, το παιδί νιώθει περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά. Προσπαθήστε να είστε ξεκάθαροι για τις συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές και τις συνέπειες που θα έχει εάν παραβεί τους κανόνες.

Κρατήστε επαφή με το περιβάλλον του
Αποκτήστε μια καλή επαφή με το σχολείο και τους φίλους του. Γνωρίστε τις οικογένειες των φίλων του, μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με τους άλλους γονείς και συνεργαστείτε με τους δασκάλους.

Χτίστε γέφυρες επικοινωνίας
Δημιουργήστε ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην οικογένεια. Μάθετε να ακούτε και σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας είναι άνετο να μιλά για τις ανησυχίες, τα προβλήματα του και ότι θα είστε το πρώτο άτομο που θα τρέξει να μοιραστεί τα άγχη του.

Μιλήστε στο παιδί για τις εξαρτήσεις
Καθημερινά το παιδί σας βομβαρδίζετε από διαστρεβλωμένα μηνύματα που παίρνει από την τηλεόραση, το διαδίκτυο καθώς και από τις κοινωνικές του συναναστροφές. Βοηθήστε το να αξιολογήσει τις πληροφορίες και να διαμορφώσει μια ουσιαστική, δική του άποψη.

Ενθαρρύνετε τις θετικές επιλογές
Κάθε παιδί έχει χόμπι και ενδιαφέροντα, βοηθήστε το να τα ανακαλύψει και να ασχοληθεί με αυτά. Μάθετε του να διαχειρίζεται το άγχος, να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και να εκφράζει τα συναισθήματα του.

Αναγνωρίστε την προσπάθεια
Ενισχύετε την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του παιδιού σας και επιβραβεύετε κάθε προσπάθεια που κάνει ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.

Δείξτε εμπιστοσύνη και σεβασμό
Ενισχύστε το παιδί σας να στηρίζεται στις δυνάμεις του, να κάνει πράγματα μόνο του και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Προσπαθήστε και εσείς να γίνετε καλύτεροι
Για το παιδί σας αποτελείτε πρότυπο μίμησης. Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις καθορίζουν την εξέλιξη του. Προσπαθήστε να δίνετε πάντα το καλύτερο παράδειγμα.

Εκτός από την καλή σχέση και την επικοινωνία που χρειάζεται να έχουν οι γονείς, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται πολλά βιωματικά σεμινάρια (life skills) σε εφήβους.

Πρόκειται για αυτοτελή σεμινάρια που βοηθούν τον έφηβο να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η λήψη αποφάσεων και τη δημιουργία πλάνου για μελλοντικούς στόχους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια μπορείτε να καλέσετε στη Γραμματεία του Κέντρου μας στο 2107488269.

newssalonika

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki