Saturday, 17 May 2008

Τα παιδιά γράφουν: Υπερτιμολογημένα επαγγέλματα - Κοινωνική αγανάκτηση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Το άρθρο γράφουν μαθητές της συντακτικής ομάδας
 
ΜΑΘΗΤΙΚΗ On Line
ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ SITE με πρώτα πανελλήνια βραβεία από:
ΤΑ ΝΕΑ - ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΤΣΗ - WerbAwards - Δήμο Σερρών - Mobius
Άρθρο: Υπερτιμολογημένα επαγγέλματα - Κοινωνική αγανάκτηση
Μαρία Ματζιρίδη
Μωησίδου Βασιλεία
Κουρίδης  Παναγιώτης
Μαλισιανός Γρηγόρης
και Ομάδα σύνταξης
Μαθητές Α' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

Δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχουν κάποια υπερτιμολογημένα επαγγέλματα όπως οι παρουσιαστές πρωινών εκπομπών, σατιρικών εκπομπών, τραγουδιστών, ποδοσφαιριστών κλπ. 
Στην ίδια θέση βρίσκονται και πολλοί άλλοι οι οποίοι παίρνουν τριπλάσιες και τετραπλάσιες αμοιβές απ’ αυτές που θα ‘πρεπε να παίρνουν.
Και το ερώτημα είναι αγαπητοί  αναγνώστες εάν οι ποδοσφαιριστές και οι τηλεπαρουσιαστές αμείβονται με τόσα χρήματα, με πόσα χρήματα θα πρέπει να αμείβονται οι επιστήμονες γιατροί, ερευνητές (με την ευκαιρία, γνωρίζουμε διδάκτορα σε ερευνητικό που λαμβάνει 700 ευρώ το μήνα). 
Οι καθηγητές και οι επιστήμονες που κάνουν συνεχώς ανακαλύψεις και γενικά προσφέρουν τόσα πολλά στην κοινωνία; Μπορεί μια από αυτές τις ξανθές να μας πει η ίδια πόσο έπρεπε να παίρνει τον μήνα ο Παπανικολάου (για το γνωστό τεστ) και μετά να μας πούνε αν θα έπρεπε να πληρώνονται και αυτές. Τι να πούνε και οι καθηγητές πανεπιστημίου με επίσημο μισθό 2.000 το μήνα, δεν δικαιούνται καμιά παρατυπία;
Πότε θα δούμε μεταγραφές και πριμ σε επιστήμονες, καλούς δασκάλους, καθηγητές, σωστούς και άξιους επαγγελματίες, καλούς υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους; 
Εμείς έχουμε πρότυπο τον καθηγητή μας και όχι όποιον νάναι, ποιοί  θα τον κάνουν πρόταση μεταγραφής ;;;;;;;;;
Μέχρι πότε θα τρώμε σκουπίδια στη μάπα και ταυτόχρονα θα πληρώνουμε ορισμένα προϊόντα ακριβότερα; γιατί μη μας περνάτε για ηλίθιους, καταλαβαίνουμε ότι τα σκουπίδια της τηλεόρασης πληρώνονται από τη διαφήμιση.
Α μη ξεχάσουμε, θέλουμε να μας πει κάποιας τηλεθεατής, εκτός από το μίνι με τα πόδια έξω και τα στήθια σχεδόν όλα έξω, ποια είναι τα υπόλοιπα προσόντα που χρειάζονται;
ΕΓΙΝΕ Η ΓΥΜΝΙΑ και Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

Διαβάστε μεροκάματο... στην τηλεόραση 1.100.000 ευρώ,  Ειδικότερα, το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών θέλει κάποια παρουσιάστρια να δέχεται προτάσεις από κανάλια που ξεπερνά κατά πολύ το 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως! ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΟΣΜΕ.
Τα "αστρονομικά" ποσά όμως δεν αφορούν μόνο μία αλλά και άλλες ΦΙΡΜΕΣ της τηλεόρασης. Στο ποσόν του 1.100.000 ευρώ ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες και οι απολαβές αρκετών άλλων με προσόντα να μη πούμε τι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι περισσότεροι από αυτούς θα δέχονταν να εργαστούν και με 10.000 όχι την ημέρα αλλά τον μήνα.

Αμ, το άλλο που το βάζετε; Έτυχε να δείτε το δήθεν περίλυπο ύφος όταν περιγράφουν λυπητερά κοινωνικά φαινόμενα; ΝΑ ΣΟΥ ʼΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΑΣΕΙΣ με το άθλιο προσποιητό ύφος που «ντεμέκ» ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο που στην ουσία από τον πόνο αυτού του χαροκαμένου τα «κονομάνε». ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ και μη χειρότερα για τόσο μπουνταλάδες μας έχουν;

Άντε ακόμα ένα και τελειώνω, όταν φτάνει το δελτίο ειδήσεων η οικογένεια διακατέχεται από κατάθλιψη. Ειδήσεις ΜΟΝΟ ΚΑΚΕΣ με εκφοβιστική μουσική υπόκρουση, σου έρχεται να αυτοκτονήσεις. Είναι οι πιο φοβερές ειδήσεις της Ευρώπης. Νομίζουν ότι τους ακούμε; ή μέχρι πότε;
Να σας δώσω μια ιδέα δωρεάν, γιατί δεν προσλαμβάνεται δραματικούς ηθοποιούς να κάνει το βασανιστικό σας δελτίο ειδήσεων πιο εκφοβιστικό;

Η δύναμη της τηλεόρασης στις μέρες μας είναι πολύ ισχυρή. Διάφορες ξανθιές κοπέλες  μπαίνουν στα σπίτια μας και μας μεταφέρουν λάθος πρότυπα.
Κάνουν τις γνωστές πρωινές εκπομπές που ασχολούνται με τίποτα άλλο εκτός από τα θέματα της sow biz και τα ζώδια.
Κάθισα μια μέρα και παρακολούθησα όλους αυτούς τους δήθεν δημοσιογράφους και με έκαναν να απεχθάνομαι την πρωινή ζώνη.
Οι όμορφες κοπέλες έχουν δημιουργήσει μια δικιά τους ξεχωριστή εκπομπή που κρίνουν τους πάντες και τα πάντα. Νομίζουν ότι επειδή παίρνουν «τζάμπα» λεφτά μπορούν να μας επηρεάζουν, αλλά μιλούν τζάμπα….
Μπορούμε εμείς να το αλλάξουμε? 
Μπορούμε να μην αγοράζουμε τα προϊόντα που πλασάρουν?
Μόνο έτσι θα αυτοκαταργηθούν.
Οι επιστήμονες και άλλοι πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι που παλεύουν  για μια θέση εργασίας με προσόντα Διδακτορικά και μεταπτυχιακά είναι άνεργοι ή άθλια μισθοδοτούμενοι ενώ κάτι περίεργοι τύποι και τύπισσες ή λαμβάνουν τον μήνα όσο παίρνουν οι γονείς όλου του σχολείου μου.
Ανάμεσα στη τόσο μεγάλη οικονομική κρίση  υπάρχουν άτομα που πληρώνονται την ημέρα με ποσά που μου κάνουν να σκέφτομαι την μόνιμη διαμαρτυρία. Ξέρετε γιατί; γιατί οι μανάδες μας που έχουν και πανεπιστημιακή μόρφωση εργάζονται 4ωρο σε σούπερ μάρκετ με 500 ευρώ.
Αν όλοι οι άνθρωποι και κυρίως τα δημόσια πρόσωπα τηρούσαν ορισμένους υγιείς κανόνες, πιστεύω ότι τα παιδιά θα είχαν σαν πρότυπα σωστά και ευαισθητοποιημένα
άτομα που θα μας μάθαιναν τι σημαίνει αγάπη τι σημαίνει ειρήνη και όχι τι συμβαίνει όταν φοράς λάθος χρώμα ρούχα.

Ερευνητές - γονείς κάνουν τα παιδιά τους πειραματόζωα!

Η εξελικτική ψυχολόγος Ντέμπορα Λαϊνμπάργκερ παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε όχι ένα αλλά και τα τέσσερα παιδιά της σε πειράματα σχετικά με το πώς τα μέσα ενημέρωσης επιδρούν στα παιδιά, σύμφωνα με τους New York Times. 
«Χρειάζονται εθελοντές και συχνά είναι δύσκολο να τους βρεις», δήλωσε η ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ Παγουάν Σίνχα και Ντεμπ Ρόι επίσης χρησιμοποίησαν τα παιδιά τους.
Ο Σίνχα, καθηγητής νευροεπιστήμης, προσάρμοσε μια κάμερα στο κεφάλι του νεογέννητου παιδιού του Δαρείου, προκειμένου να "πιάσει" την οπτική γωνία ενός νηπίου για ένα πείραμά του. Ο Σίνχα, ήδη πριν τη γέννηση του παιδιού, είχε εκπλήξει τους πάντες (και τη γυναίκα του), όταν τους ανακοίνωσε ότι περιμένει με ανυπομονησία τη γέννηση «για να μελετήσει το παιδί και να κάνει πειράματα πάνω του».
Ο Ρόι, σαν άλλος "Μεγάλος Αδελφός", τοποθέτησε 11 βιντεοκάμερες και 14 μικρόφωνα σε όλο του το σπίτι για να παρακολουθεί επί τρία χρόνια -για ερευνητικούς λόγους σε σχέση με μια έρευνά του για την ανάπτυξη της γλώσσας- τις καθημερινές δραστηριότητες του γιού του.
Ο Άρθουρ Τόγκα, καθηγητής νευρολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, μελετά με μαγνητοεγκεφαλογράφους τις εγκεφαλικές δραστηριότητες στα τρία του παιδιά. 
Ο Στέφεν Καμαράτα, της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, έχει μπλέξει και τα επτά παιδιά του σε μελέτες για μαθησιακά προβλήματα.
Και άλλοι επιστήμονες στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει τα παιδιά τους -όπως ο διάσημος Ζαν Πιαζέ, ο θεωρητικός της ανάπτυξης του παιδιού ή ο Τζόνας Σαλκ που έκανε πρώτα στα παιδιά του το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας- όμως η νέα τεχνολογία επιτρέπει τη συλλογή πιο αναλυτικών στοιχείων.
Οι επιστήμονες αυτοί σήμερα αμύνονται των επιλογών τους, λέγοντας ότι τα παιδιά τους είναι ό,τι πρέπει για μια έρευνα σε βάθος, σε μια εποχή μάλιστα που σπανίζουν τα ερευνητικά κονδύλια.(!!)
Η πρακτική αυτή εγείρει τρία κυρίως ερωτήματα: την επίπτωση της έρευνας στα παιδιά, την επίδραση στη σχέση γονιών-παιδιών και την αντικειμενικότητα του ερευνητή και των στοιχείων του.
Ο Ρόμπερτ Νέλσον, διευθυντής του Κέντρου για την Ακεραιότητα της Έρευνας στις ΗΠΑ, δήλωσε στους NY Times ότι τέτοιες ερευνητικές πρακτικές είναι αμφισβητήσιμες, καθώς μπορούν να έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Όπως είπε, "από τη στιγμή που ένας γονιός γίνεται ερευνητής (του παιδιού του), ξεκινά μια άμεση σύγκρουση συμφερόντων, που διαστρεβλώνει τη σχέση γονιού-παιδιού με απρόβλεπτους τρόπους. Ο ρόλος του γονιού είναι προστατεύει το παιδί".
Από την άλλη, οι ερευνητές-γονείς αντιδρούν ότι υπεραγαπούν τα παιδιά τους και ότι δεν τους κάνουν κάποιο κακό με το να τα μελετούν, ενώ μερικοί έβαλαν τις γυναίκες τους ή και τα παιδιά τους να υπογράψουν χαρτιά ότι συναινούν στις έρευνες!

πηγή

Η Παιδουλα....

Έλαμπ' η δροσούλα ανάλαφρη

στης αυγής τον ήλιο αγνάντια

και τον κήπο εμυριοστόλιζε

με τρεμάμενα διαμάντια.

Κι' όλ' οι ανθοί, σαν να τους χάιδευε

λες αθώρητο ένα χέρι,

καμάρωναν κι' αργοσάλευαν

κ' εψιθύριζαν στ' αγέρι:



-"Πού πηγαίνει η κόρη η πρόσχαρη

"με τη νύχτα στα μαλλιά της,

"με τ' αστέρια στα ματάκια της,

"με τα' αηδόνια στη λαλιά της,

"με τα χείλη της, που η μέλισσα

"τα θωρεί κρυφά και θέλει

"ναύρη εκεί -ω ρόδα απάρθενα!-

"Το γλυκύτερο της μέλι;"



Κ' ελαφρά κι' αχνά ανασαίνοντας

αποκρίθηκε τ' αγέρι:

-'Τούτ' η κόρη η γλυκοθόρητη

"που στη γη δεν έχει ταίρι

"πάει με γέλια, πάει μ' ονείρατα,

"πάει με πόθους, πάει τρεχάτη

"απ' την στράτα την ανθόσπαρτη

"στης χαράς τ' ωραίο παλάτι".



Η δροσούλα στάζει ανάλαφρη

και θολή, θολή δεν λάμπει

λες με δάκρυα στολίζονται

όλοι οι κήποι κι' όλοι οι κάμποι...

Κι' όλ' οι ανθοί, σαν να προσπέρασε

άγριο κι' άπονο ένα χέρι,

γέρνουν τη θλιμμένην όψι των

κ' ερωτούν δειλά τ' αγέρι:



-"Πού πηγαίν' η κόρη σήμερα

"με κλεισμένα τα ματάκια της,

"με τα χέρια σταυρωμένα,

"με τα χείλη αχνά κι' αμίλητα

"που τριγύρω των κι' απάνω

"το χαμόγελο εκρυστάλλωσε

"κρύο κι' άχαρο και πλάνο;"



Και πικρά, βαρειά ανασαίνοντας

αποκρίθηκε τ' αγέρι:

-"Τούτ' η κόρη η πολυπόθητη,

"που στη γη δεν είχε ταίρι,

"πάει νυφούλα ανθοστεφάνωτη,

"πάει με το στερνό κρεββάτι

"απ' τη στράτα την αγύριστη

"μέσ' του Χάρου το παλάτι".



Η παιδουλα-Ιωαννης Πολεμης

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki