Thursday 10 March 2022

ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ

Το επίμονο και συνεχιζόμενο έλλειμμα γνώσης σχετικά με τη ΧΝΝ διαφαίνεται σε όλα τα επίπεδα της ιατρικής φροντίδας:

Στην κοινωνία

Τα εμπόδια στην καλύτερη κατανόηση της υγείας των νεφρών περιλαμβάνουν την περιπλοκότητα στην πληροφόρηση αναφορικά με τη Χρόνια Νεφρική Νόσο, τη μειωμένη ευαισθητοποίηση και έλλειψη εκπαίδευσης για τη νόσο, την ελλιπή διαθέσιμη πληροφόρηση και την περιορισμένη διάθεση για απόκτηση βαθύτερης γνώσης σχετικά με αυτήν.

Στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας

Ένα άλλο εμπόδιο που πρέπει να υπερκεραστεί για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τη νεφρική νόσο είναι μια πιο εστιασμένη ιατρική εκπαίδευση, καθώς είναι υπεύθυνοι για την ιατρική κατάσταση των ασθενών.

Στην πολιτική ηγεσία που είναι υπεύθυνη για την Υγεία

Η ΧΝΝ αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, αλλά δε βρίσκεται ψηλά στις σχετιζόμενες προτεραιότητες των κυβερνήσεων με τον τομέα της υγείας (WKD-Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2008). Εντούτοις, οι πολιτικές δεσμεύσεις επικεντρώνονται κυρίως σε προγράμματα τεσσάρων μη μεταδοτικών ασθενειών - καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Η Κοινή Διοικούσα Επιτροπή της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού καλεί το γενικό πληθυσμό παγκοσμίως όχι μόνο να πληροφορηθεί γενικά για τη νεφρική νόσο, αλλά και να ενεργοποιηθεί και να εκτιμήσει την υγεία και την κατάσταση της ίδιας του της νεφρικής του λειτουργίας. Επί παραδείγματι να εκτιμήσει τα επίπεδα της αρτηριακής του πίεσης και να μάθει τους θεραπευτικούς στόχους. Η Νεφρική Νόσος μας αφορά όλους όσους ανήκουμε στην παγκόσμια νεφρολογική κοινότητα – ιατρούς, επιστήμονες, νοσηλευτές και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ασθενείς, διοικητικούς, εμπειρογνώμονες στην πολιτική της υγείας, κυβερνητικούς αξιωματούχους, νεφρολογικούς οργανισμούς και ιδρύματα. Όλοι πρέπει να γνωρίσουμε τους τρόπους με τους οποίους η μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία των νεφρών θα μπορεί να οδηγήσει στις βέλτιστες κυβερνητικές πολιτικές για τους ασθενείς με νεφρική νόσο και στην αύξηση του προϋπολογισμού για την υγειονομική περίθαλψη.

Επιπλέον, Θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε το ευρύ κοινό να υιοθετήσει μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής (πρόσβαση σε καθαρό νερό, άσκηση, υγιεινή διατροφή, διακοπή καπνίσματος και πρόληψη της κλιματικής αλλαγής). Ο σκοπός είναι η διατήρηση της καλής υγείας των νεφρών και της νεφρικής λειτουργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στους ασθενείς με ΧΝΝ, αλλά και η συνολική αύξηση της επαγρύπνησης του γενικού πληθυσμού που αφορά στη σημασία των νεφρών και της λειτουργίας τους.

Θα θέλαμε να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε την εκπαίδευση των ασθενών με νεφρική νόσο (που θα συμπεριλαμβάνει πρακτικές συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής) με σκοπό τόσο την αύξηση της αυτοπεποίθησης των ίδιων και των συνοδών που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους, όσο και την ενδυνάμωση των συστημάτων υποστήριξής τους. Τελικό στόχο αποτελεί η βελτίωση της υγείας των ασθενών και η επίτευξη εκείνων των στόχων ζωής που έχουν νόημα και σημασία για τους ασθενείς με ΧΝΝ αλλά και με ΧΝΑΤΣ.

Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προκειμένου να αναπτύξουν κλινικές δεξιότητες που χρειάζονται για τη διάγνωση και τη διαχείριση των ασθενών με ΧΝΝ σε όλο το φάσμα της, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ έως τη δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη και τη φροντίδα της νεφρικής ανεπάρκειας.

Προτείνουμε την ενσωμάτωση της ΧΝΝ και της πρόληψης της νεφρικής ανεπάρκειας σε εθνικά προγράμματα για μη μεταδοτικές ασθένειες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να παρέχονται ουσιαστικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες, απαραίτητες για τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της υγείας των νεφρών, καθώς και για ζητήματα που σχετίζονται με τη ΧΝΝ και αφορούν σε άγχος, κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές κινητικότητας και αδυναμίας των ασθενών. Επίσης, με αυτά τα προγράμματα θα αναπτυχθούν στρατηγικές εκπαίδευσης και ανακούφισης αυτών των συμπτωμάτων, έτσι ώστε οι ασθενείς ή/και οι συνοδοί που φροντίζουν για την υγεία τους να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πρέπει να ενημερώσουμε τους πολιτικούς σχετικά με τον αντίκτυπο της νεφρικής νόσου και της νεφρικής ανεπάρκειας στην υγεία των ψηφοφόρων τους καθώς και τη σχετική επιβάρυνση της νόσου στους προϋπολογισμούς για την υγεία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Με αυτόν το τρόπο μπορούμε να ενθαρρύνουμε την υιοθέτηση πολιτικών πρωτοβουλιών και την καταλληλότερη κατανομή πόρων που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου και βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών με ΧΝΝ.

worldkidneyday.org

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι
 

Τα Πώς και τα Γιατί

Είναι, λες και έχεις πέσει βαθιά μέσα σε έναν λάκκο. Σε μία τρύπα. Και βρίσκεσαι εκεί εγκλωβισμένος.  
Έτσι είσαι. Έτσι νιώθεις…
Και αντί να παλεύεις με νύχια και με δόντια να βγεις από κει μέσα, αντί να κάνεις τα αδύνατα-δυνατά να ελευθερωθείς, να ξεφύγεις, να ανεβείς στην επιφάνεια, εσύ ψάχνεις να βρεις τα πώς και τα γιατί.
«Γιατί σε μένα; Πώς έπεσα εδώ μέσα; Πώς έγινε και εγκλωβίστηκα; Ποιος με έριξε; Ποιος με έσπρωξε; Γιατί το έκανε; Λες να τα καταφέρω ποτές να βγω; Μήπως δεν θέλω; Μήπως δεν μπορώ; Μήπως δεν πρέπει;»
Και έτσι περνάει ο καιρός, με αυτές τις σκέψεις να γυρνάνε στο μυαλό σου, σκέψεις, ερωτήσεις, που απάντηση δεν παίρνουνε ποτέ. Και εσύ εκεί… Να μένεις ακόμα μες τη τρύπα. Ακόμα μες στο λάκκο. Ακόμα εγκλωβισμένος…

Ξύπνα. Προχώρα επιτέλους. Άσε τις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις, που δεν σε βγάζουν πουθενά.
Πάλεψε να βγεις. Πάλεψε να ελευθερωθείς. 
Με νύχια και με δόντια. Είναι το μόνο που έχει νόημα.

Και, αν ελευθερωθείς, αν τα καταφέρεις και βγεις από το αδιέξοδό σου, μετά αναρωτήσου ό,τι θες…

Πάλεψε πρώτα να ελευθερωθείς. Όπως μπορείς.
Είναι το μόνο που έχει σημασία…

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Όταν το παιδί φτάσει στην εφηβεία!

Αν μεγαλώνεις μικρά παιδιά, δεν έχεις σκεφτεί ακόμη πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μπουν στην εφηβεία. Αυτό το ενδεχόμενο είναι αναπόφευκτο και είναι μια καινούρια φάση για εσάς και το παιδί σας! Η συμπεριφορά του παιδιού θα αλλάξει κι εσείς πρέπει ξανά από την αρχή, να βρείτε τρόπους να το πλησιάσετε και να σας ακούει. Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί. Ειδικό για το παιδί, είναι ένα μεταβατικό στάδιο, που ούτε αυτό ξέρει πως να διαχειριστεί. Είναι με το ένα πόδι στην παιδική ηλικία και με το άλλο πόδι στην ενηλικίωση και αυτό δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Το σώμα του αλλάζει, οι ορμόνες του χτυπούν κόκκινο και οι ανασφάλειες ξεκινούν. Προσπαθεί να γίνει αποδεκτό, προσπαθεί να κάνει παρέες, φίλους, να είναι ανεξάρτητο. Προσπαθεί να επιβληθεί μέσα στην οικογένεια σαν ισότιμο μέλος. Και ενώ τα προσπαθεί όλα αυτά, πολλές φορές συμπεριφέρεται σαν παιδί και θέλει να το αντιμετωπίζουν και σαν παιδί. Η εφηβεία είναι τρομακτική τα πρώτα χρόνια.

Υπάρχουν μερικές αλήθειες, τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε σαν γονείς, έτσι ώστε όταν φτάσει αυτή η ηλικιακή φάση να είστε προετοιμασμένοι. Μπορεί να είναι τρομαχτικό όμως παράλληλα είναι μια πολύ όμορφη στιγμή, αφού θα βλέπετε το αγγελούδι σας να μεγαλώνει και να ανοίγει σιγά – σιγά τα φτερά του.

Αν μεγαλώνεις μικρά παιδιά, ξέρεις ότι πολλές φορές μέσα στη μέρα, προσπαθείς να τα στείλεις στο δωμάτιο τους για να παίξουν, να κοιμηθούν, να διαβάσουν, έτσι ώστε να περάσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Είναι κάτι ανθρώπινο που όλοι οι γονείς το έχουμε ανάγκη.

Στην εφηβεία λοιπόν  θα συμβεί το ακριβές αντίθετο. Θα τα παρακαλάς να ανοίξουν για λίγο τη πόρτα του δωματίου. Θα προσπαθείς με τα χίλια ζόρια να αποσπάσεις 2-3 κουβέντες από το στόμα τους για το πως ήταν η μέρα τους. Πολλές φορές ίσως και να ζηλέψεις, που τα παιδιά θα τα λένε πιο εύκολα στους φίλους, από ότι σε εσένα!

Ξεκινούν να σε αμφισβητούν στην εφηβεία

Τόσα χρόνια είχες συνηθίσει σαν γονιός, να τα ξέρεις όλα. Ο,τι έλεγες ήταν νόμος και διαταγή. Δεν σε αμφισβητούσε κανένα από τα παιδιά του, γιατί εσύ ήσουν ο μεγάλος και γνώριζες. Στην εφηβεία το παιδί ξεκινάει να διαμορφώνει απόψεις και προσωπικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει να έχει άποψη για όλα. Θα έχει και απορίες για όλα, όμως η απάντηση σου δεν είναι αναγκαστικό ότι θα γίνει αποδεκτή. Θα σε αμφισβητούν κι αν το παιδί είναι και λίγο πιο…ψαγμένο, πολλές φορές θα διαπιστώνεις ότι έχει και δίκιο!

Δεν θα στα λέει πια όλα!

Το παιδί στην εφηβεία έχει ανάγκη να νιώσει ανεξάρτητο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα σου τα λέει όλα. Μπορεί να σου κρύψει ότι πήρε χαμηλό βαθμό σε κάποιο διαγώνισμα. Μπορεί να κάνει κοπάνες κι εσύ να μην γνωρίζεις τίποτα γι’ αυτές. Μπορεί ακόμη και να είναι ερwτευμενο και να προτιμήσει να το πει σε κάποιον φίλο πάρα σε σένα.

Προτού ξεκινήσεις να νιώθεις ζήλια ή ανασφάλεια, όχι δεν είσαι κακός γονιός. Όχι δεν κάνεις κάτι λάθος εσύ. Όχι, μια χαρά ξέρεις να το πλησιάζεις – ή μπορεί και όχι, αλλά δεν είναι αναγκαστικό κιόλας – . Απλά η ζωή είναι έτσι. Το παιδί στην εφηβεία έχει ανάγκη  να απογαλακτιστεί, οπότε το να έχει μυστικά από εσένα είναι φυσιολογικό.

Αν δεν έχει, μπορεί και να αποτελεί πρόβλημα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Στην εφηβεία ξεκινάνε οι ειρωνείες!

Έχεις συνηθίσει το παιδί σου να είναι γλυκό και υπάκουο; Λοιπόν στην εφηβεία θα πρέπει να το ξεσυνηθίσεις. Θα έχεις για λίγα χρόνια μέσα στο σπίτι τον άρχοντα της αντίδρασης και της ειρωνείας! Τα αμφισβητεί όλα, ξεσπάει σε εσένα και όλα αυτά θα πρέπει εσύ να τα διαχειριστείς με όση περισσότερη ψυχραιμία διαθέτεις.

Θα…κολλήσει με το κινητό!

Πλέον όλοι οι έφηβοι είναι κολλημένοι με ένα κινητό. Μέσα από τα social media μιλούν με τους φίλους, φλερτάρουν, μαθαίνουν ακόμη και για τα μαθήματα. Είναι φυσιολογικό. Επειδή όμως ο εθισμός στη τεχνολογία είναι γεγονός, μη φοβηθείς να γίνεις ο κακός της υπόθεσης και βαλ’του χρονικά όρια όσων αφορά το κινητό ή τον υπολογιστή!

Φυσικά θα πρέπει να ξέρεις με ποιους μιλάει διαδικτυακά. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί κι εσύ πρέπει να γνωρίζεις τι γίνεται όταν μπαίνει στο Facebook ή στο Instagram!

Μπορεί και να μην διαβάζετε τα ίδια βιβλία!

Μπορεί να μην ακούτε ούτε την ίδια μουσική. Μπορεί να έχεις μεγαλώσει το παιδί σου, διαβάζοντας του ποίηση και λογοτεχνία και βάζοντας του τζαζ και όπερα, όμως στην εφηβεία μπορεί να του αρέσει καλύτερα ο Κιάμος και ο MadClip. Δεν το καταλαβαινεις; Δεν χρειάζεται! Απλά άστο να διαφοροποιηθεί από εσένα. Είναι φυσιολογικό!

“Κάποια στιγμή θα φύγω από το σπίτι” “Είσαι άδικος” “Δεν με καταλαβαίνεις” Κλασική εφηβεία!

Είναι φράσεις που θα στη δίνουν στα νεύρα όμως θα συνηθίσεις να τις ακούς για περίπου 7 χρόνια. Μέχρι που όντως θα φύγει από το σπίτι και τότε θα έρχεται σε σένα μέρα πάρα μέρα, για να τον καθαρίζεις, να τον πλένεις και να του κάνεις παρέα. ΚΑΡΜΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!

Εκεί που νομίζεις ότι ξέρει τι θέλει…δεν ισχύει!

Στην εφηβεία πρέπει να συνηθίσεις το γεγονός ότι το παιδί θα είναι ερwτευμενο κάθε εβδομάδα και με άλλον. Δύσκολα κανείς σοβαρές σχέσεις στην εφηβεία και όταν τις κάνουν πολλές φορές δεν τους βγαίνει σε καλό. Αφήστε τα να εκφραστούν και μην τα πιέζετε να μεγαλώσουν.

Οι ορμόνες θα σε τρελάνουν!

Οι ορμόνες θα τα τρελάνουν και θα τρελάνουν κι εσένα. Μπορεί να μην κάνεις τίποτα κι εκείνα να εκνευρίζονται. Προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, αλλά μη φοβηθείς με όμορφο τρόπο να θέσεις τα όρια σου από ένα σημείο και μετά.

Ποτέ δεν είναι συνεπής με την ώρα!

Θα σου λένε ότι θα γυρίσουν σε μισή ώρα και θα περάσει μια ώρα! Μην τα παρεξηγείς, Είναι η φάση τους τέτοια. Και σε αυτή τη περίπτωση όμως, μη φοβηθείς να επιβληθείς.

juniorsclub.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki