Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

«ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ» : Τουρκοκρατία

Όλα τα επεισόδια της σειράς «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ» εδώ
----------------------------
Μεταδόθηκε για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, από τη Νέριτ το επεισόδιο της σειράς «Δεν είσαι μόνος», με θέμα την Τουρκοκρατία.
«Γεια σας, παιδιά του Μωάμεθ. Όλοι αυτοί οι άπιστοι θα γίνουν σκλάβοι μας. Θα τους πουλήσουμε και τόσα θα είναι τα πλούτη που θα αποκτήσουμε που δεν θα ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Με τα γένια των παπάδων τους θα φτιάξουμε τριχιές για τα άλογα μας. Τις γυναίκες και τις κόρες τους θα τις απολαύσουμε. Ας πολεμήσουμε για τη δόξα του Μωάμεθ»
Ομιλία του Μωάμεθ, Τουρκική παράδοση.

 


Έτσι καθώς εστέκονταν ορθός μπροστά στην Πύλη
κι άπαρτος μέσ' στη λύπη του
μακριά του κόσμου που η ψυχή του γύρευε
να λογαριάσει στο φάρδος Παραδείσου
και σκληρός πιο κι απ' την πέτρα...
πάντοτε με μια λέξη μες στα δόντια του άσπαστη κειτάμενος
αυτός ο τελευταίος Έλληνας!
Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος
«Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε, η φρουρά του είχε παντοτινό πόλεμο με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήτον πάντοτε ανυπότακτα… Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι Κλέφται, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά».
«Ο εδικός μας πόλεμος ήτο ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος, ήτο με ένα λαόν, όπου ποτέ δεν ηθέλησε να αναγνωριστεί ως τοιούτος, ούτε να ορκισθεί, παρά μόνο ό,τι έκαμνε η βία. Ούτε ο Σουλτάνος ηθέλησε ποτέ να θεωρήσει τον ελληνικόν λαόν ως λαόν, αλλ' ως σκλάβους.»
Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Απομνημονεύματα

 
Μέσα από αυθεντικές πηγές εκείνης της εποχής ζωντανεύει η ιστορία του Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής δουλείας, όταν όλα «τά 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».
Σταυρικός ο δρόμος του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας;
Ποια η πνευματική και κοινωνική αντίσταση των Ελλήνων κατά της δουλείας;
Πόσο ετοίμασε και στήριξε το λαό για τον ξεσηκωμό;
Πόσο συμμετείχε με χιλιάδες νεομάρτυρες, με φωτισμένους διδασκάλους του γένους;
Με πατριάρχες που θυσιάστηκαν, με κληρικούς και καλόγερους που πήραν τα όπλα;
«Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ.
Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί και να μη λέγει ούτε ο δυνατός εγώ, ούτε ο αδύνατος.Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς εγώ;Όταν αγωνιστεί μόνος του και φτιάσει ή χαλάσει, να λέγει εγώ. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε εμείς. Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ!»

Στρ.Μακρυγιάννη

 

Σκηνοθεσία –Σενάριο: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού
Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος
Πρωτότυπη Μουσική: Μάριος Αριστόπουλος
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς
Κείμενο –Έρευνα: Γεώργιος Τσούπρας
Συμμετείχαν:
π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Βασίλης Τσούπρας, Θεολόγος -Κοινωνιολόγος

Ιάκωβος Καμπανέλλης (2/12/1921 – 29 Μαρτίου 2011)

Θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός. Απεβίωσε σαν σήμερα στις 29 Μαρτίου 2011.
Το 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι το 1945.

Άσμα ασμάτων - 1965

Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνεία: Μαρία Φαραντούρη
Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου
με το καθημερνό της φόρεμα
κι ένα χτενάκι στα μαλλιά.
Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

Κοπέλες του Άουσβιτς,
του Νταχάου κοπέλες,
μην είδατε την αγάπη μου;

Την είδαμε σε μακρινό ταξίδι,
δεν είχε πια το φόρεμά της
ούτε χτενάκι στα μαλλιά.

Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου,
η χαϊδεμένη από τη μάνα της
και τ’ αδελφού της τα φιλιά.
Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

Κοπέλες του Μαουτχάουζεν,
κοπέλες του Μπέλσεν,
μην είδατε την αγάπη μου;

Την είδαμε στην παγερή πλατεία
μ’ ένα αριθμό στο άσπρο της το χέρι,
με κίτρινο άστρο στην καρδιά.

Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου,
η χαϊδεμένη από τη μάνα της
και τ’ αδελφού της τα φιλιά.
Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.
Γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921. Το 1935 η οικογένειά του έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα. Εργάζεται το πρωί και το βράδυ σπουδάζει τεχνικό σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Τεχνική Σχολή. Το 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι το 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.
Όταν γυρίζει στην Ελλάδα, οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, το χειμώνα του 1945-46, τον συναρπάζουν... «εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου».
Θα προσπαθήσει να γίνει ηθοποιός, ελλείψει όμως γυμνασιακού απολυτηρίου δεν θα γίνει αποδεκτός από το Εθνικό Θέατρο. Έτσι αφοσιώνεται στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν ο Χορός πάνω στα στάχυα, που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από τον θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.
Τον Οκτώβριο του 1981 τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.
Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, Έβδομη μέρα της δημιουργίας, Η Αυλή των θαυμάτων, Ηλικία της νύχτας, Παραμύθι χωρίς όνομα, Γειτονιά των Αγγέλων, Βίβα Ασπασία, Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Αποικία των τιμωρημένων, Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο εχθρός λαός και Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα.
Έγινε ακαδημαϊκός το 1999, στη νέα έδρα του Θεάτρου της Ακαδημίας Αθηνών. Του απονεμήθηκε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικα.
Βρισκόταν νοσηλευόμενος σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά από επιπλοκή λόγω της νεφροπάθειας από την οποία έπασχε.
Απεβίωσε στις 29 Μαρτίου 2011, λίγες μέρες μετά το θάνατο της γυναίκας του Νίκης.

Έως 1.600 παιδιά υποσιτίζονται στην Πάτρα

Ολοένα και αυξάνεται στην Πάτρα ο αριθμός των ανήλικων παιδιών που υποσιτίζονται ή, ακόμα χειρότερα, δεν έχουν να φάνε, σύμφωνα με στοιχεία της εθελοντικής οργάνωσης Φωτεινό Αστέρι, που προσφέρει φαγητό σε παιδιά άπορων οικογενειών έως δεκατεσσάρων ετών.
"Μόνο το τελευταίο τρίμηνο ο αριθμός των οικογενειών που απευθύνονται στην οργάνωσή μας για βοήθεια έχει αυξηθεί από τις διακόσιες σαράντα στις διακόσιες ογδόντα, με αποτέλεσμα να βοηθάμε πλέον περί τα πεντακόσια παιδιά", δήλωσε στην "Αυγή" ο πρόεδρος της οργάνωσης Χρήστος Σπηλιόπουλος, που διέβλεψε την ανεργία και το συνεχές κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων στην Πάτρα ως κύρια αίτια αυτής της κατάστασης.

Οι γονείς που πούλησαν το πλυντήριο του σπιτιού τους προκειμένου να αγοράσουν πάνες για το παιδί τους αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πραγματικότητας, κατά την οποία, όπως σχολιάζει ο κ. Σπηλιόπουλος, "όλο και περισσότερες οικογένειες στην Πάτρα πουλάνε τα υπάρχοντά τους προκειμένου να ταΐσουν τα παιδιά τους". Παράλληλα, υπάρχουν πολλές οικογένειες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση και δεν έχουν απευθυνθεί στην οργάνωση. "Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τον αριθμό αυτών των οικογενειών", αναφέρει ο κ. Σπηλιόπουλος, τονίζοντας πως "τα ανήλικα παιδιά που υποσιτίζονται στην Πάτρα, ενδέχεται να ξεπερνούν τα 1.600".

Το Φωτεινό Αστέρι λειτουργεί με την προσφορά κατοίκων της Πάτρας, παρέχοντας κάθε βδομάδα στερεά τροφή στις οικογένειες των ανήλικων παιδιών, ενώ τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης συμβάλλουν στην αγορά κρεάτων, ψαριών και απορρυπαντικών.
"Η βοήθεια και η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας είναι απαραίτητη αυτές τις ημέρες" τονίζει ο κ. Λιακόπουλος, που προσέθεσε πως "η ανταπόκριση του κόσμου στις δράσεις της οργάνωσης είναι εντυπωσιακή".

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Τα πάθη των παιδιών...

1.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από έλλειψη νερού
Σύμφωνα με νέα στοιχεία της UNICEF, 748 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, στις 22 Μαρτίου, η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η πρόσβαση και μόνο σε αυτό το ζωτικό αγαθό εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για εκατομμύρια κόσμου.
Εκατοντάδες παιδιά απήχθησαν στα μέσα Φεβρουαρίου, στο Νότιο Σουδάν, και εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στις εμφύλιες συγκρούσεις ως στρατιώτες, αναφέρει η UNICEF...
Η UNICEF ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ένοπλοι απήγαγαν τουλάχιστον 89 ανήλικα αγόρια από το σχολείο τους στην επαρχία του Άνω Νείλου, στο Νότιο Σουδάν. Σύμφωνα με το διεθνή...