Tuesday 23 June 2020

Βοηθώντας το παιδί να διαχειριστεί τις εκρήξεις θυμού

Πολλά είναι τα παιδιά, ειδικά κατά την νηπιακή ηλικία, που θυμώνουν, νευριάζουν και χωρίς να προλάβετε να το συνειδητοποιήσετε «εκρήγνυνται» από το θυμό τους. 
Αυτές οι εκρήξεις θυμού έχουν πιθανότατα να κάνουν με την προσωπικότητα του παιδιού, η οποία μπορεί να είναι πολύ έντονη και ενίοτε μπορεί να εκφραστεί ιδιαίτερα δυναμικά. 
Οι συχνές εκρήξεις θυμού δεν υποδηλώνουν απαραιτήτως κάποιο πρόβλημα, αντίθετα για ορισμένους ερευνητές, μπορεί και να σημαίνουν ιδιαίτερα υψηλό IQ
Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ήταν καλό να βοηθήσετε το παιδί να μάθει να ελέγχει και να εκφράζει σωστά τα συναισθήματά του. 
Όταν το παιδάκι σας θυμώνει και νευριάζει έντονα, θα ήταν καλό να μην του φωνάξετε αλλά αντίθετα να το βοηθήσετε να εστιάσει την ενέργειά του σε άλλες ασχολίες και να την διοχετεύσει εκεί.
Η βοήθεια που μπορείτε να του προσφέρετε, περιλαμβάνει: 

Συμπαράσταση
Τα παιδιά βιώνουν πολλά μέσα σε μία ημέρα, ακριβώς όπως και οι ενήλικες. 
Όταν βλέπετε ότι χάνει την ψυχραιμία του και ότι αρχίζει να φωνάζει είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πιθανότατα το κάνει επειδή δεν διαθέτει τις λεκτικές δεξιότητες, για να εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. 
Αγνοήστε την έκρηξη θυμού, μέχρις ότου το παιδί ηρεμήσει. Μόλις ηρεμήσει, βοηθήστε το να εκφράσει όλα όσα αισθάνεται λεκτικά. 

Σταθερότητα
Είναι σημαντικό να τηρείτε τα όρια που βάζετε και να αντιδράτε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά στις εκρήξεις θυμού. 
Σε κάθε περίπτωση, η σταθερότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για σχεδόν κάθε πτυχή της ανατροφής του παιδιού. 
Θα ήταν καλό, να μην υποκύψετε στις φωνές ή το θυμό του. Αντίθετα, παραμείνετε ψύχραιμοι και περιμένετε μέχρι να ηρεμήσει για να μπορείτε να συζητήσετε μαζί του. 

Συνέπεια
Την ίδια σταθερότητα θα πρέπει να επιδεικνύουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. 
Είναι σημαντικό να μην υποκύπτει κανείς από τους δύο στο θυμό του παιδιού, καθώς ενδέχεται να επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά, προκειμένου να πάρει από αυτό που θέλει. 
Ταυτόχρονα, τα «διπλά» μηνύματα μπορεί να αναστατώσουν ακόμα περισσότερο το παιδί, καθώς είναι λογικό να μπερδευτεί, καθώς δεν θα γνωρίζει πώς πρέπει να αντιδράσει. 

Ψυχραιμία
Οι εκρήξεις θυμού αποτελούν πρόκληση για τους περισσότερους γονείς και όχι αδίκως, αφού μπορεί ξαφνικά να δημιουργηθεί δίχως σοβαρή αιτία ένα ιδιαίτερα αρνητικό και στρεσογόνο κλίμα. 
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αντιδράτε με ψυχραιμία, καθώς εκείνη την στιγμή λειτουργείτε ως πρότυπο για το παιδί, μαθαίνοντας του ότι μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του, όσο έντονα και αν είναι αυτά.

imommy.gr

Παιδί και οθόνες: Πώς θα προστατεύσουμε τα μάτια του;

Οι οθόνες μπορεί να έχουν κάποιες επιπτώσεις στα μάτια των παιδιών, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη ζημιά 
Τα σύγχρονα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, με ορισμένους γονείς να ανησυχούν για την ανάπτυξη των παιδιών τους και άλλους να το θεωρούν κάτι το φυσιολογικό, δεδομένης της τεχνολογικής ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, αν και οι οθόνες μπορεί να έχουν κάποιες επιπτώσεις στα μάτια των παιδιών, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη ζημιά. 

Μερικά από τα προβλήματα που είναι γνωστό ότι προκαλούν οι οθόνες στους ενήλικες περιλαμβάνουν τη θολότητα, την οπτική κόπωση και την ξηροφθαλμία (επειδή δεν ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας τόσο συχνά όταν κοιτάζετε μια οθόνη). Όσον αφορά στα παιδιά, των οποίων τα μάτια ακόμη αναπτύσσονται, μια αμερικανική έρευνα του 2014 διαπίστωσε ότι το 80% των παιδιών ηλικίας 10 έως 17 ετών σημείωσε αίσθημα καύσης, φαγούρα ή κουρασμένα μάτια μετά τη χρήση οθονών, ενώ οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπτώματα αυξάνονται μετά από δύο έως τέσσερις ώρες καθημερινής χρήσης. 

Ακολουθούν ορισμένα βήματα για να προστατέψετε τα μάτια του μικρού σας από τις οθόνες.  

*Ρωτήστε το παιδί

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε το παιδί πώς αισθάνεται τα μάτια του, λαμβάνοντας υπόψη ότι ενδέχεται να μην αναγνωρίσει ένα πρόβλημα ή να μην είναι σε θέση να το περιγράψει. Μπορεί δηλαδή να αντιμετωπίζει ξηροφθαλμία, αλλά να μην ξέρει τι είναι αυτό, επομένως να μην μπορεί να σας πει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα. Επίσης, μερικές φορές τα παιδιά υποθέτουν ότι όλοι βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.

*Από απόσταση

Δεν είναι ασυνήθιστη εικόνα ένα παιδί να κάθεται ξαπλωμένο μπρούμυτα και να κοιτάζει την οθόνη από πολύ κοντινή απόσταση. Τα μάτια μας συνήθως πρέπει να δουλεύουν πολύ πιο σκληρά όταν κρατάμε τα πράγματα πολύ κοντά. Ενθαρρύνετε το παιδί να βλέπει βίντεο σε μεγαλύτερες οθόνες ή στην τηλεόραση.

*Η σωστή θέση

Επίσης, πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο η οθόνη του παιδιού ρυθμίζεται εργονομικά επειδή πέρα από τα μάτια του, θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τον αυχένα του. Για παράδειγμα, η καρέκλα θα πρέπει να επιτρέπει τα πόδια του παιδιού να ακουμπούν στο πάτωμα και η οθόνη του υπολογιστή του πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών και στο μήκος του βραχίονα.

*Περιορίστε τον χρόνο μπροστά στην οθόνη

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά προσπαθήστε να περιορίστε τον χρόνο που περνάει το παιδί μπροστά στις οθόνη. Τα παιδιά ηλικίας έως δύο ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου οθόνες (εκτός ίσως αν κάνουν συνομιλία μέσω βίντεο με τη βοήθεια ενός γονέα) και τα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών θα πρέπει να περνούν όχι περισσότερο από μια ώρα την ημέρα μπροστά στην οθόνη.

*Η σημασία των διαλειμμάτων

Πέρα από τον περιορισμό του χρόνου μπροστά στην οθόνη, καλό είναι το παιδί να απομακρύνεται από την οθόνη τουλάχιστον κάθε μισή ώρα ώστε να κάνουν τα μάτια του ένα διάλειμμα.

*Βγείτε έξω

Στην πραγματικότητα, το να πηγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους είναι κάτι το οποίο επίσης μπορεί να βοηθήσει την όραση του παιδιού. Αν και οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη οδηγεί σε αύξηση της μυωπίας των παιδιών, υπάρχουν ισχυρότερες ενδείξεις ότι αυτό που θα μπορούσε να φταίει είναι το γεγονός ότι δεν περνούν αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού, με τους ειδικούς να υποψιάζονται ότι υπάρχει κάτι στο φυσικό φως που λειτουργεί ευεργετικά για την όραση.

imommy.gr

SOSίβιο: Το Φεστιβάλ Βαλένθιας βράβευσε μια Ταινία Μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κουνάβων στην Κρήτη...

... που πρέπει όλοι να δούμε

Το φημισμένο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βαλένθια βράβευσε τη μαθητική ταινία μικρού μήκους "SOSίβιο". 

Η μαθητική ταινία μικρού μήκους "SOSίβιο" που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί Νικόλαος Γαλάνης και Νίκος Κωνσταντάκης με τα πρωτάκια του Δημοτικού Σχολείου Κουνάβων στην Κρήτη, κατέκτησε το Βραβείο Κοινού (Audience Award) στο 8ο Mostra internacional Cinema Educatiu (MICE) Film Festival, το φημισμένο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βαλένθια.
Η ταινία άγγιξε την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αλλά και τους θεατές που την παρακολούθησαν, σύμφωνα με το Cretapost.gr
youtube
Η εικόνα της Ντιάνας ως μικρής προσφυγοπούλας που πηγαίνει για πρώτη φορά στο σχολείο, συγκίνησε ενώ και οι υπόλοιποι λιλιπούτειοι συμμαθητές της κέρδισαν τις εντυπώσεις και συγκέντρωσαν τις περισσότερες θετικές κριτικές αλλά και ψήφους από το κοινό.

«Ένα βραβείο δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια επιβράβευση της προσπάθειας των παιδιών και ένα κίνητρο για εμάς τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουμε με την ίδια όρεξη και πάθος το λειτούργημά μας…. 
Πιο σημαντικό είναι πως η εικόνα των μαθητών ενός μικρού επαρχιακού σχολείου της Κρήτης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, διασπείροντας το μήνυμα για αγάπη, ειρήνη και αλληλεγγύη» τόνισε ο εκπαιδευτικός – σκηνοθέτης της ταινίας Νικόλαος Γαλάνης. 
Αξίζει να αναφέρουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η ταινία μικρού μήκους με τον ευφάνταστο τίτλο που έχει ως θέμα της το προσφυγικό ζήτημα, διακρίνεται σε φεστιβάλ κινηματογράφου.
Έχει προηγηθεί το Τιμητικό Βραβείο στο West Side Mountains Doc Fest καθώς και συμμετοχές σε Ευρώπη (Sarajevo Winter Festival 2019, Marano Ragazzi Spot Festival), Ασία (XXXV NPS INTERNATIONAL CHILDREN’S FILM FESTIVAL), Αφρική (Inshort Film Festival 2019) και Αμερική (FECEA – Festival de Cinema Escolar de Alvorada) μεταξύ άλλων. news247
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι


“SOSίβιο”, από το Δημοτικό Σχολείο Κουνάβων - Μάθημα ζωής από τους μαθητές της Α' Τάξης

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki