Sunday 6 September 2015

Πώς θα κάνετε το tablet σας ασφαλές για το παιδί

Η χρήση του tablet από τα παιδιά απαιτεί σύνεση και κυρίως έλεγχο, τόσο όσον αφορά τον χρόνο χρήσης, όσο και το περιεχόμενο στο οποίο αυτά θα έχουν πρόσβαση.
Ευτυχώς, οι σύγχρονες φορητές συσκευές περιλαμβάνουν όλα όσα χρειάζεστε για να περιορίσετε την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές-υπηρεσίες και να εξασφαλίσετε ταυτόχρονα την ορθή χρήση του tablet από τα παιδιά, για όσο αυτά θα το έχουν στα χέρια τους.
Τα παιδιά σήμερα, καλώς ή κακώς, μεγαλώνουν με ένα tablet στα χέρια τους. Αν και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί θα πρέπει να υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα χρήσης αυτών των συσκευών από τους γονείς, ο έλεγχος είναι ακόμα πιο δύσκολος όταν οι μικροί χρήστες επιδίδονται στις αγαπημένες τους ασχολίες - κυρίως gaming.
Τα σημερινά παιδιά αποδεικνύονται ιδιαίτερα ικανά όσον αφορά την τεχνολογία, με αποτέλεσμα να μπορούν να χειριστούν άψογα φορητές – και όχι μόνο – ηλεκτρονικές συσκευές, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα καλύτερα και από τους ενήλικες. Έτσι, σίγουρα δε θα θέλατε να αγοράσει το παιδί σας κάποιο “πρόσθετο” (in-app purchase) για το αγαπημένο του παιχνίδι, το οποίο φυσικά θα χρεωθεί στην πιστωτική κάρτα που έχετε συνδέσει με το λογαριασμό σας. Ούτε και θα ήταν φρόνιμο να καλέσει – έστω και κατά λάθος – κάποιο τηλεφωνικό νούμερο χρεώνοντας με υπέρογκα ποσά τον λογαριασμό σας.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, καλό θα είναι να ενεργοποιήσετε μια σειρά από επιλογές στο tablet που θα περιορίσουν αυτές τις ενέργειες, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον ψυχαγωγίας για τα παιδιά και εξασφαλίζοντας παράλληλα και τη δική σας ησυχία. Αν και υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για συσκευές Apple και Android που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για αυτό το σκοπό, οι τελευταίες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων για τις παραπάνω πλατφόρμες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα εργαλεία για γονικό έλεγχο στις φορητές συσκευές. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μάλιστα, αυτές οι λειτουργίες θα αποδειχθούν αρκετές για να περιορίσετε την πρόσβαση και τη γενικότερη χρήση του tablet από του μικρούς χρήστες.
“Κλειδώστε” το Android
Στην έκδοση 4.3 του Android (ή νεότερη) για τα tablets, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσετε προφίλ χρηστών στα οποία μπορείτε να περιορίσετε τις εφαρμογές στις οποίες θα έχουν αυτοί πρόσβαση (restricted profiles). Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, ενώ το σκεπτικό είναι να δημιουργήσετε ένα προφίλ για τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στα παιχνίδια και όχι – για παράδειγμα - στο λογαριασμό σας στο Facebook.
Μέσα από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, επιλέξτε Users> Add user or profile και στη συνέχεια δημιουργήστε προφίλ με περιορισμούς (restricted profile). Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, στη συνέχεια θα κληθείτε να δημιουργήσετε έναν κωδικό για την οθόνη κλειδώματος (lock screen) της συσκευής, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για τη συνέχεια.
Στην επόμενη οθόνη θα βρείτε μια λίστα με όλες τις εγκατεστημένες στο σύστημα εφαρμογές, η κάθε μια εκ των οποίων θα έχει δίπλα της έναν “διακόπτη” On/Off. Ως προεπιλογή, όλες οι εφαρμογές είναι απενεργοποιημένες για το καινούριο προφίλ που μόλις δημιουργήσατε, ενώ μπορείτε εσείς να επιλέξετε αυτές στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά, μετακινώντας σε κάθε μία τον “διακόπτη” στο On.

Επιτρέψτε στα παιδιά σας να σας βλέπουν ...

Επειδή η δική μας συμπεριφορά είναι πάντα ο καλύτερος «δάσκαλος» για τα παιδιά μας, κι αυτά τα «μαθήματα» είναι πολύτιμα για το μέλλον τους!
Ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε το παιδί μας έναν ευτυχισμένο ενήλικα είναι να είμαστε εμείς ευτυχισμένοι ενήλικες. Γιατί αυτό που τα παιδιά μας κατανοούν ως «φυσιολογικό» είναι ό,τι βλέπουν τους γονείς τους να κάνουν.
Γι' αυτό, η οικογενειακή θεραπεύτρια Susan Stiffelman
συμβουλεύει όλους τους γονείς: 
Επιτρέψτε στα παιδιά σας να σας βλέπουν ...

Να κλαίτε

Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι κλαίνε μόνο τα μωρά ή όποιος είναι αδύναμος ή... έχει χτυπήσει. Έτσι, μεγαλώνουν θεωρώντας ότι συναισθήματα όπως η θλίψη και η στεναχώρια είναι κάτι που πρέπει να κρύβουν ή να αρνούνται, κι όταν αυτά προκύψουν τα βιώνουν με ενοχές. Είναι σημαντικό να τους δείξουμε με το παράδειγμά μας ότι οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές, αλλά έχουν συναισθήματα τα οποία δεν είναι κακό να δείχνουν στους άλλους.

Να προσπαθείτε σκληρά

Η ζωή είναι μια συνεχής μάχη κι αυτό τα παιδιά πρέπει να το γνωρίζουν. Αντί να τα μεγαλώνουμε για να πιστεύουν ότι όλα είναι απλά και ρόδινα, είναι καλύτερο να τους επιτρέπουμε να βλέπουμε την πιο ρεαλιστική πλευρά μας, αυτή που προσπαθεί και αγωνίζεται για να πετύχει κάτι. Η εμπειρία αυτή θα συμβάλλει στο να αποκτήσουν τα παιδιά μας ευελιξία, μια δεξιότητα εξαιρετικά σημαντική στη ζωή. Αφήστε τα να σας βλέπουν να προσπαθείτε, να προβληματίζεστε, να ζητάτε βοήθεια και μετά να.. ξεκουράζεστε.
Να φιλιέστε
Εάν θέλουμε να μάθουν τα παιδιά μας να αγνωρίζουν μια υγιή συντροφική σχέση, θα πρέπει να τους δείξουμε πώς μοιάζει! Επιπλέον τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια όταν αισθάνονται ότι υπάρχει στοργή, αγάπη και τρυφερότητα ανάμεσα στους γονείς τους. 

Να γυμνάζεστε
Φροντίζοντας τη φυσική μας κατάσταση δείχνουμε στα παιδιά ότι η άσκηση είναι αναπόσπαστο και φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητας, ότι είναι μάλλον παράξενο να μην γυμνάζεται κανείς κι έτσι θέτουμε τις βάσεις για να υιοθετήσουν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής μεγαλώνοντας.
Να οργανώνετε τα οικονομικά σας
Πολλοί γονείς προσπαθούν σκληρά να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από θέματα που σχετίζονται με το χρήμα, ιδιαίτερα εάν τα οικονομικά τους δεν είναι ιδιαίτερα ανθηρά! Όμως με αυτόν τον τρόπο δεν μαθαίνουν ότι τα ποσά που μπορούμε να ξοδεύουμε είναι συγκεκριμένα κι ότι για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε όλα όσα χρειαζόμαστε οφείλουμε να κάνουμε μια σωστή διαχείριση των εσόδων μας. Μην διστάζετε να μιλήσετε στα παιδιά σας για θέματα όπως πόσο πληρώνετε για το ενοίκιο του σπιτιού σας, πόσο κοστίζουν τα σχολικά τους και πώς θα πρέπει να αφήσετε κάποια αγορά για τον άλλο μήνα ώστε να σας φτάσουν τα χρήματα. Έτσι, δεν θα είναι εντελώς απροετοίμαστοι όταν θα χρειαστεί να διαχειριστούν μόνα τους κάποιο μπάτζετ. 
Να προσεύχεστε
Τα παιδιά είναι από τη φύση τους ιδιαίτερα πνευματικά όντα και προσπαθούν από πολύ μικρά να αντιληφθούν σύνθετες έννοιες, όπως ποιος είναι ο Θεός και πώς προέκυψε η ζωή. Η αλήθεια είναι ότι οι ερωτήσεις που κάνουν σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα είναι συνήθως δύσκολο να απαντηθούν γι' αυτό και πολλοί γονείς προτιμούν να μην μπαίνουν σε τέτοιες συζητήσεις με τα παιδιά τους....
..... είναι χρήσιμο για τα παιδιά να γνωρίζουν ότι η προσευχή είναι μια ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής.
Να βοηθάτε τους άλλους
Βλέποντας τους γονείς τους να συμμετέχουν εθελοντικά σε προσπάθειες να στηρίξουν άλλους ανθρώπους, τα παιδιά μεγαλώνουν θεωρώντας την αλληλεγγύη ως αναπόσπαστο μέρος τη ανθρώπινης φύσης. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο... Μπορείτε απλά να πηγαίνετε κάθε τόσο φαγητό στον ηλικιωμένο γείτονα που ζει μόνος του, να κάνετε baby sitting στο μωρό της φίλης σας όταν εκείνη έχει ημικρανία ή να βοηθήσετε να καθαριστεί το πάρκο της περιοχής σας. 

Να μελετάτε

Η μάθηση δεν τελειώνει μαζί με το Λύκειο ή το Πανεπιστήμιο αλλά είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται σε όλη τη ζωή μας. Αυτό θέλετε για τα παιδιά σας κι αυτό πρέπει να δουν ότι κάνετε και για τον εαυτό σας. Ξεκινήστε μαθήματα για μια ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο ή παρακολουθήστε online μαθήματα για κάποιο αντικείμενο τους ενδιαφέροντός σας. Ή απλά πάρτε ένα βιβλίο και διαβάστε. Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να διαβάζουν τείνουν να αγαπούν κι αυτά τα βιβλία και τη μάθηση.
Να δημιουργείτε
Κάνοντας κάτι που αγαπάτε πολύ δείχνετε στα παιδιά σας τον τρόπο να ζουν δημιουργικά και απολαυστικά. Παίξτε πιάνο, ζωγραφίστε, μαγειρέψτε, χορέψτε, κάντε ό,τι σας εκφράζει και σας φτιάχνει τη διάθεση, διδάσκοντάς τους ότι η καθημερινότητα δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο υποχρεώσεις αλλά και στιγμές προσωπικής έκφρασης και χαράς.

Να αγαπάτε τον εαυτό σας
Ο άνθρωπος με τον οποίο συνήθως είμαστε πιο αυστηροί είναι ο εαυτό μας. Τις περισσότερες φορές εστιάζουμε σε όσα δεν κάναμε σωστά ή σε ό,τι δεν μας αρέσει πάνω μας, όπως το σώμα μας ή η ατολμία μας. Όταν τα παιδιά μάς ακούν να λέμε συχνά «πόσο έχω παχύνει» ή «τι βλακεία ήταν αυτή που έκανα» μαθαίνουν ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι μεγάλοι μιλούν για τον εαυτό τους. Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας και να μιλάτε γι' αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Αφήστε τα παιδιά να σας ακούν να μιλάτε για όσα έχετε καταφέρει, για όσα είστε ευγνώμονες που έχετε στη ζωή σας. Έτσι θα τα μάθετε να αγαπούν και να φροντίζουν και τα ίδια τον εαυτό τους μεγαλώνοντας!
περισσότερα εδώ: Γονεις

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki