Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Πρόγραμμα φροντίδας και αποκατάστασης βρεφών
από τα δημόσια νοσοκομεία

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα μεταφοράς βρεφών σε έναν πανέμορφο χώρο στο Αναρρωτήριο Πεντέλης
Με τα πρώτα 9 μωρά να έχουν πρόσφατα μεταφερθεί στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανακοίνωσαν σήμερα το πρόγραμμα φροντίδας και αποκατάστασης βρεφών από τα δημόσια νοσοκομεία, δίνοντας παράλληλα στα παιδιά αυτά την προοπτική να μεγαλώσουν σε ένα ζεστό, ασφαλές και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, σε οικογένειες αναδοχής. 
Στόχος του προγράμματος, η διαμονή των παιδιών στο Αναρρωτήριο να είναι βραχεία και σύντομα, χάρη στην αλλαγή του νόμου σε περίπου 1 μήνα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Θεανώ Φωτίου, να καταλήξουν στην αγκαλιά μιας ανάδοχης οικογένειας.
Σκοπός του προγράμματος είναι να εκλείψει το φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής βρεφών σε νοσοκομειακό περιβάλλον, να μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους και συγχρόνως να δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» κατάλληλα εκπαιδευμένων και προετοιμασμένων γονέων για να δεχθούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της αναδοχής. Όλα αυτά ήταν ένα μακρόχρονο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και τον τελευταίο χρόνο υπήρξε έντονη προσπάθεια για την απομάκρυνση των βρεφών από τα Μαιευτήρια από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
Το πρόγραμμα ξεκινάει άμεσα καθώς τα πρώτα βρέφη από τα Μαιευτήρια «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» έχουν ήδη μετακινηθεί στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» στην πτέρυγα που έχει ανακαινισθεί πλήρως από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και έχει εξοπλιστεί κατάλληλα με δωρεά του Trafigura Foundation και ναυτιλιακών συνεργατών της Trafigura Maritime Ventures - Greece, για να φιλοξενεί μέχρι 15 βρέφη και νήπια.
Το πρόγραμμα υποδέχεται βρέφη από όλα τα δημόσια μαιευτήρια της χώρας με στόχο η παραμονή τους στο νέο φιλόξενο χώρο που δημιουργήθηκε στο «Αναρρωτήριο Πεντέλης» να μην υπερβαίνει τους 9-10 μήνες. 
Παράλληλα, μέσω του προγράμματος, θα δίνεται η δυνατότητα και σε άλλα βρέφη και παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα Βρεφών SOS και στην Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» να αποκαθίστανται σε ανάδοχες οικογένειες.
Στην πρώτη διετία λειτουργίας του προγράμματος, προβλέπεται η δημιουργία μίας δεξαμενής 150 αναδόχων οικογενειών και η αποκατάσταση τουλάχιστον 100 παιδιών, ηλικίας από 0 έως 12 ετών συνολικά.
Ποιοι μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς

Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι γονείς είναι οικογένειες αποτελούμενες από συζύγους με ή χωρίς παιδιά και μεμονωμένα άτομα με ή χωρίς παιδιά ηλικίας από 30 έως 60 ετών. 
Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη φιλοξενία και τη φροντίδα των παιδιών θα πρέπει να είναι σωματικά και ψυχικά υγιείς ενήλικοι, με ειλικρινή διάθεση να προσφέρουν ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον σε παιδιά άλλων γονιών για ένα χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται τόσο από τις ανάγκες κάθε παιδιού όσο και από τις δικές τους δυνατότητες, τη διαθεσιμότητά τους και την καταλληλότητά τους, όπως αυτή επαναξιολογείται ανά τακτά διαστήματα από τους αρμόδιους επαγγελματίες που υλοποιούν το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα, μέσω της Υπηρεσία Αναδοχής, προσφέρει στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς:
- Συστηματική εκπαίδευση σε θεματολογία σχετική με το γονεϊκό ρόλο και θέματα αγωγής και φροντίδας των παιδιών
- Συστηματική συμβουλευτική από τους αρμόδιους συνεργάτες του προγράμματος
- Πρόσβαση και συνεργασία σε σταθερή βάση με το συνεργάτη που ορίζεται ως «πρόσωπο αναφοράς» της οικογένειας και του παιδιού
- Νομική συνδρομή
- Ψυχολογική υποστήριξη (όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο)
- Περιοδική (ανά 6μηνο) αξιολόγηση της πορείας κάθε παιδιού στο πλαίσιο της οικογένειας
Παρακολούθηση (follow-up) συνολικής διάρκειας 2 ετών
Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι οι 32 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί καθώς θα στελεχώνεται από: Επιστημονικό Υπεύθυνο, Παιδοψυχίατρους, Παιδίατρο, Ψυχολόγους, Παιδοψυχολόγο, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Βρεφονηπιοκόμους, Νομικό Σύμβουλο, Βοηθό Λογιστή, Γραμματείς, Βοηθητικό προσωπικό.

Από σήμερα ξεκινά μία νέα αντίληψη και πρακτική στο πλαίσιο της φροντίδας, της προστασίας και της αποκατάστασης των παιδιών με ουσιαστικό στόχο κάθε παιδί να βρίσκει μία οικογένεια που του αξίζει.
infokids

Ένα παιδί του δρόμου στις Φιλιππίνες...

Ένα παιδί του δρόμου θυσιάζεται για να φροντίσει την μικρή αδερφή του και το διαδίκτυο δακρύζει από συγκίνηση.
Στις περιοχές όπου υπάρχει φτώχεια, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις μικρά παιδιά στο δρόμο να επαιτούν για λίγα χρήματα.
Μια από αυτές τις περιοχές αναμφίβολα είναι και οι Φιλιππίνες, ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από 7.107 νησιά στη νοτιοανατολική Ασία. 

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από την Στατιστική Αρχή της χώρας, 3,8 εκατομμύρια οικογένειες ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2015, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 21.900.000 άτομα (σε συνολικό πληθυσμό 100.699.395 κατοίκων).
Τα παιδιά είναι, ίσως, η πιο ευάλωτη κατηγορία σε τέτοιες περιστάσεις. Οι γονείς τους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να τους προσφέρουν τροφή και υποσιτίζονται. Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα παιδιά να είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες αλλά και να σταματούν το σχολείο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων καταλήγουν είτε να εργάζονται ως μικροπωλητές, είτε να ζητιανεύουν από απελπισία στους δρόμους.
Αν τύχει να ταξιδέψετε ποτέ στη Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, θα συναντήσετε πολλά από αυτά τα παιδιά στους δρόμους της πόλης.

Ένα από αυτά έτυχε να συναντήσουν πριν από δυο μήνες η Γκέο Τολεντίνο Ρίνγκορ με τον σύζυγό της Τζον Μπενεντικτ Ρίνγκορ. Ήταν ένα παιδί που με την συμπεριφορά του τους εντυπωσίασε τόσο, που όπως λένε, θα το θυμούνται για πάντα.
Στις 12 Δεκεμβρίου του 2016, το ζευγάρι βρίσκονταν στην περιοχή Quezon που είναι ένας από τους 17 σταθμούς του Μετρό της Μανίλα. Ακριβώς έξω από ένα κατάστημα Jollibee, μιας διάσημης αλυσίδας fast food της χώρας, ο Τζον είδε ένα αγόρι που παρακαλούσε για λίγη ελεημοσύνη.
Ο Τζον αντί να του δώσει χρήματα, μπήκε στο εστιατόριο, αγόρασε ένα γεύμα και του το πρόσφερε. Το παιδί πήρε το πακέτο, τον ευχαρίστησε και έφυγε τρέχοντας μακρυά.
Το ζευγάρι δεν θεώρησε περίεργη την κίνηση του μικρού αγοριού να εξαφανιστεί τόσο γρήγορα. 
Συνέχισαν τη βόλτα τους αλλά όταν μερικά λεπτά αργότερα αποφάσισαν να φύγουν από την περιοχή, είδαν ξανά μπροστά τους το μικρό αγόρι.
Αυτή τη φορά δεν ήταν μόνο του. 
Δίπλα του πάνω σε ένα τσιμεντένιο φράγμα, κοντά στην έξοδο από την περιοχή Jollibee, κάθονταν η αδερφή του. Η εικόνα ήταν απίστευτα συγκινητική.
Το αγόρι τάιζε την αδελφούλα του το γεύμα που του είχαν αγοράσει.
Κοιτάξτε με πόση προσοχή φροντίζει την αδερφή του. Το μικρό αγόρι θέλει να σιγουρευτεί ότι η αγαπημένη του αδελφούλα θα το φάει όλο για να νιώσει καλύτερα. Πιο δυνατή.
Η Γκεο σήκωσε την φωτογραφική της μηχανή και κράτησε για πάντα την συγκινητική σκηνή.
Όταν πια η αδερφή του τρώει όλο το φαγητό, το πρόσωπο του αγοριού φωτίζεται από χαρά.

Επιστρέφοντας στο σπίτι του το ζευγάρι αποφάσισε να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες στο facebook περιγράφοντας ταυτόχρονα και την ιστορία. 
Όπως πολύ καλά φαντάζεστε αυτές οι δυο φωτογραφίες έγιναν πολύ σύντομα viral. Για τους σωστούς λόγους.
Το μικρό παιδί του δρόμου έχει να μας διδάξει πολλά για την αδελφική αγάπη. Ένα παιδί, τόσο μικρό, σε τόσο δύσκολες συνθήκες, αυτό που σκέφτηκε πρώτα ήταν να προσφέρει το φαγητό του στη αδερφή του. Και ας έμεινε αυτό νηστικό....

dinfo
Διαδώστε την "Ιδεοπηγή"