Thursday 16 June 2016

Γιατί νοιώθουμε μόνοι όταν είμαστε έξω με παρέα;
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Υπάρχουν περίοδοι στην ζωή μας που βιώνουμε αισθήματα μοναξιάς, ακόμη και όταν είμαστε με παρέα, σε κάποιο καφέ και γενικά όταν η κοινωνική μας ζωή βρίσκεται σε άνθηση. Τι συμβαίνει άραγε; 
Πως γίνεται να είμαστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που επιθυμούμε και ταυτόχρονα να αισθανόμαστε μια απέραντη μοναξιά;

Τα συμπτώματα που μας κάνουν να ανησυχούμε είναι συνήθως αρκετά κραυγαλέα και διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. 
Έτσι, για παράδειγμα νοιώθουμε απόλυτη απομόνωση την ώρα που βρισκόμαστε σε μια παρέα. 
Άλλες φορές πάλι «πιάνουμε» τον εαυτό μας να μπλοκάρει οποιαδήποτε ηχητική αλληλεπίδραση (δηλαδή κουβέντες και συζητήσεις) γίνεται στην παρέα, ακόμη και αν απευθύνεται προς εμάς, και να σκεφτόμαστε «τι κάνω εγώ τώρα εδώ;», «μήπως καλύτερα να πάω σπίτι, δεν με τραβάει τίποτα εδώ πέρα», «μα τι λες; δεν ακούω λέξη».

Τί μας φταίει λοιπόν και σκεφτόμαστε και νοιώθουμε κατά αυτόν τον τρόπο;

Το πρώτο που χρειάζεται να κοιτάξουμε είναι η παρέα που επιλέγουμε. 
Αν για παράδειγμα δεν μας καλύπτει πλέον η συντροφιά των ατόμων που μέχρι χθες ήταν η καλύτερη επιλογή μας για παρέα και συζητήσεις. 
Ίσως εμείς ή αυτοί βρισκόμαστε σε άλλο επίπεδο, τα ενδιαφέροντα και τα θέλω μας έχουν γίνει πολύ διαφορετικά, οι κοινωνικές μας ανάγκες είναι πλέον διαφοροποιημένες από αυτές των ατόμων που μέχρι χθες αποκαλούσαμε παρέα μας. 
Μια δοκιμή με διαφορετικές παρέες και άτομα διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας θα μας έδινε την απάντηση σε αυτήν την αναζήτηση.

Εκτός όμως από τις εξωτερικές μεταβολές, καλό είναι να στραφούμε και στον εσωτερικό μας κόσμο. 
Τί είναι αυτό που μας εμποδίζει να βιώσουμε την συντροφικότητα στην παρέα, να νοιώσουμε μέρος του συνόλου; 
Αν μας ταλαιπωρεί κάποιο προσωπικό μας πρόβλημα, είναι πολύ λογικό να είμαστε απορροφημένοι σε αυτό και τις ανησυχίες μας. Αν το συγκεκριμένο ζήτημα απορροφά την προσοχή μας το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, είναι απόλυτα λογικό να βυθιζόμαστε σε μοναχικές σκέψεις ακόμη και όταν βρισκόμαστε με την παρέα μας. 
Επομένως, και οι τάσεις απομόνωσης, ακόμη και στην περίπτωση που γύρω μας υπάρχουν πολλοί και αγαπημένοι άνθρωποι, είναι αναπόφευκτες.

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και μια τρίτη κατηγορία, ένα συνδυασμό των δύο παραπάνω. 
Ίσως ένας χαρακτηρισμός «νοιώθεις ότι δεν χωράς πουθενά» θα μπορούσε να την περιγράψει. Με την συγκεκριμένη φράση περιγράφεται μια κατάσταση του ατόμου όπου τα συναισθήματα αποξένωσης και απομόνωσης που νοιώθει ξεκινούν από κάποιες προσωπικές δυσκολίες που μπορεί να βιώνει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και αισθάνεται εγκλωβισμένο σε αυτές, και ταυτόχρονα έχει το αίσθημα πως οι παρέες με τις οποίες συναναστρέφεται δεν τον γεμίζουν και πολύ περισσότερο δεν τον βοηθούν να απεγκλωβιστεί από το τέλμα στο οποίο έχει επέλθει.

~ Κωνσταντινίδης Χρήστος

xronos.gr
antikleidi

Γαλλία - Εuro 2016: Βρετανοί οπαδοί-ΖΩΑ χλευάζουν προσφυγόπουλα πετώντας τους κέρματα

Γαλλία - Εuro 2016: Βρετανοί οπαδοί χλευάζουν προσφυγόπουλα πετώντας τους κέρματα στη Λίλ.
Το ντροπιαστικό βίντεο κάνει εδώ και λίγες ώρες το γύρο του διαδικτύου 

Όπως μετέδωσαν ο Independent και η Washington Post, τις τελευταίες ώρες έχει κάνει την εμφάνιση του στο διαδίκτυο ένα βίντεο, στο οποίο φέρονται να απεικονίζονται οπαδοί της Αγγλίας και της Ουαλίας να κοροϊδεύουν παιδιά προσφύγων πετώντας τους κέρματα. 


Οι οπαδοί (η ταυτότητα των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί) εμφανίζονται μαζεμένοι έξω από pub της γαλλικής πόλης Λιλ να τραγουδούν και να φωνάζουν συνθήματα με τη χαρακτηριστική βρετανική προφορά την ώρα του χθεσινού αγώνα μεταξύ της Σλοβακίας και της Ρωσίας. 
Όμως δεν κάνουν μόνο αυτό. Στο βίντεο που κατέγραψε ο δημοσιογράφος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων «Tass» Max Allanazarov, ορισμένοι από τους παρευρισκομένους πειράζουν και πετούν κέρματα σε τέσσερα μικρά αγόρια που αργότερα αναγνωρίστηκαν από τους χρήστες του διαδικτύου ως παιδιά μουσουλμάνων προσφύγων. 
Οι προσπάθειες των μικρών αγοριών και τα σπρωξίματα που δίνουν προκειμένου να πιάσουν τα κέρματα προκαλούν ακόμη περισσότερο γέλιο στο συγκεντρωμένο πλήθος. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στη Telegraph: 
«Υπήρχαν οχτώ ή εννιά Άγγλοι που γελούσαν και αστειεύονταν με αυτά τα φτωχά παιδιά, τα κορόιδευαν, προσποιούμενοι ότι θα τους δώσουν χρήματα και μετά τους τα πετούσαν μακριά. Ήταν πολύ άσχημο». 
 Αυτές οι ανησυχητικές σκηνές έρχονται μία ημέρα μετά τα νέα επεισόδια μεταξύ Άγγλων οπαδών, ντόπιων και Ρώσων χούλιγκαν στη γαλλική πόλη. 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki