Wednesday 23 May 2018

«18 ΑΝΩ» και «ΟΚΑΝΑ»: SOS για τη Συνθετική Κάνναβη


SOS για την συνθετική κάνναβη εκπέμπουν οι εκπρόσωποι των φορέων απεξάρτησης. 
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή «υπάρχει πλέον συνθετική κάνναβη σε πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα», ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά ότι η ψυχική κατάσταση των συγκεκριμένων χρηστών θυμίζει ηρωινομανείς

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλευτικού Σταθμού «18 ΑΝΩ» Δ. Υφαντής είπε ότι η κατάσταση σχετικά με την κάνναβη «μας προβληματίζει και μας ανησυχεί». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι πριν λίγα χρόνια περίπου 4% αυτών που απευθύνονταν στο «18 ΑΝΩ», το κύριο ζήτημά τους είχε να κάνει με την κάνναβη. 
Κατά κύριο λόγο ήταν έφηβοι, δηλαδή 14, 15, 16 ετών, που το πρόβλημα εστιαζόταν μάλλον στα ζητήματα της οικογένειας και της εφηβείας παρά στην εξάρτηση ή την προβληματική χρήση. 
«Απλώς, η κάνναβη ήταν ένα μέσο ώστε να βγουν στην επιφάνεια ζητήματα που πιθανόν αντιμετώπιζε η οικογένεια και η εφηβεία», σημείωσε. Σήμερα, όμως, υπάρχει ένα ποσοστό 12% που απευθύνεται στο «18 ΑΝΩ» και ζητά βοήθεια για την κάνναβη και είναι ενήλικες. 

«Έχει σημασία αυτό. Έρχονται και ζητούν βοήθεια, διότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι σχετικά με την κάνναβη. Αυτό είναι ένα στοιχείο, το οποίο θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη, δηλαδή δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, τουλάχιστον σε αυτό που αντιμετωπίζουμε εμείς στην καθημερινότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του «18 ΑΝΩ», ενώ αναφέρθηκε στα νέα χαρακτηριστικά που έχουν παρατηρηθεί λόγω της χρήσης συνθετικής κάνναβης και έχουν προκαλέσει εντύπωση. 

«Πρώτον, τους βρίσκουμε σε μια ψυχική κατάσταση που μας θυμίζουν ηρωινομανείς και δεύτερον, έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις με την κάνναβη, που είναι διπλή διάγνωση. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό προέκυψε λόγω της συγκεκριμένης ουσίας που χρησιμοποιούν, η οποία είναι σε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα, ίσως, επειδή είναι συνθετική», ανέφερε. 

Όσον αφορά την γενική εικόνα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Ευ. Καφετζόπουλος, μετέφερε μια κάπως αισιόδοξη κατάσταση, όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου, παρά τις σοβαρές ανάγκες που υπάρχουν σε γιατρούς και προσωπικό των φορέων απεξάρτησης. 
Επικαλέστηκε δύο δείκτες: 
......
η συνέχεια εδώ

Κοιλιοκάκη (Celiac disease): «Έχω δυσανεξία στη γλουτένη»

Στα παιδιά συχνά το κύριο σύμπτωμα 
είναι τα προβλήματα ανάπτυξης.
Μπορεί το «έχω δυσανεξία στη γλουτένη» να έμοιαζε κάποια στιγμή και με μόδα, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πάθηση η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα και δεν έχει καμία σχέση με life style επιλογές.

Πιο επιστημονικά η δυσανεξία στη γλουτένη ονομάζεται «Κοιλιοκάκη» για την οποία έχει θεσπιστεί και Παγκόσμια Ημέρα, η 16η Μαΐου.
Η Kοιλιοκάκη είναι μία από τις συνηθέστερες γενετικές ασθένειες στην Ευρώπη η οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη.
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, ενώ ενδεχομένως κάποια άτομα αντιδρούν και στη βρώμη.

Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής πάθηση, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα της οποίας η μόνη θεραπεία είναι η πλήρης αποβολή της γλουτένης από τη διατροφή. 
Όταν ακολουθείται η συντηρητική δίαιτα οι κίνδυνοι για την υγεία από την κοιλιοκάκη μηδενίζονται, ωστόσο, αν δεν διαγνωσθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης, παιδικού διαβήτη ή καρκίνου του εντέρου είναι αυξημένος.
Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισης της κοιλιοκάκης, πέρα από τη γλουτένη, είναι η η χρονική στιγμή της πρώτης λήψης γλουτένης κατά την παιδική ηλικία, η ποσότητα, ο θηλασμός και η γενετική προδιάθεση για κοιλιοκάκη. 
Το κάπνισμα επηρεάζει επίσης την εκδήλωση της νόσου.
Να σημειωθεί ότι η κοιλιοκάκη δεν είναι μεταδοτική ασθένεια, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική, καθώς παρουσιάζεται συχνά σε άτομα της ίδιας οικογένειας (όταν το έχει κάποιος στην οικογένεια ο κίνδυνος για εμφάνισή του σε άλλο μέλος αυξάνεται κατά 1/10).
Τι είναι όμως η κοιλιοκάκη;
Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη φυσιολογική πέψη και έτσι να μην απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά. 
Μάλιστα, η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να προκαλέσει και αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους.
Τα συμπτώματα 
Δυστυχώς ενώ ένας άνθρωπος έχει τα γονίδια της νόσου εκ γενετής, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του- για παράδειγμα στη γέννησή του, κατά τη διάρκεια μία ασθένειας, σε περίοδο άγχους ή μετά από ένα ατύχημα.
Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο και όσοι έχουν κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη γλουτένη δηλαδή, συχνά εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:
• Συνεχές πρήξιμο και πόνοι στην κοιλιά
• Χρόνια διάρροια/δυσκοιλιότητα
• Εμετοί
• Απώλεια βάρους
• Άχρωμα και δύσοσμα περιττώματα
• Σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο.
• Κούραση
• Μη σωματική ανάπτυξη ή χαμηλό παράστημα
• Καθυστερημένη εφηβεία
• Πόνοι στις αρθρώσεις
• Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα πόδια
• Ωχρές πληγές στο στόμα
• Δερματικά εξανθήματα που περιγράφονται με τον όρο ερπητοειδής δερματίτιδα.
• Απώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιών
• Ανεξήγητη στειρότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές
• Οστεοπενία (ήπια μορφή)
• Οστεοπόρωση (σοβαρότερο πρόβλημα οστικής πυκνότητας)
• Περιφερική νευροπάθεια
• Ψυχιατρικές διαταραχές όπως άγχος ή κατάθλιψη

Με πληροφορίες Κοιλιοκάκη Ελλάς
iefimerida

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki