Monday 21 February 2022

Αδερφοσύνη: Η σχέση μεταξύ των αδερφών...

δεν συγκρίνεται με καμία άλλη!

Η σχέση μεταξύ αδελφών είναι κάθε φορά μοναδική.
Τα δύο (ή περισσότερα) αδέρφια είναι μια ενότητα ανάμεσα στο ζεύγος των γονέων. Έχουν τους ίδιους γονείς και μοιράζονται την αγάπη τους, πράγμα το οποίο βέβαια συχνά προκαλεί τη ζήλια μεταξύ τους. 
Φυσικά, μέσα στην εστία της οικογένειας τα αδέλφια είναι μεταξύ τους ένα δώρο, μια παρέα, ένα πρότυπο. 
Η αδελφική αγάπη είναι πολύτιμη και έχει διάρκεια στον χρόνο. 
Ακόμα κι αν τη χαρακτηρίζει η ζήλια, η επιθετικότητα κι η αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού – ειδικά σε νεαρή ηλικία λόγω της επιθυμίας του παιδιού να κερδίζει την προσοχή και αγάπη των γονέων κατ' αποκλειστικότητα – τα αδέρφια όσο μεγαλώνουν, συνήθως ανακαλύπτουν ότι έχουν πολλά περισσότερα κοινά από αυτά που πίστευαν.

Η πρώτη παρέα
Η συνεχής συναναστροφή είναι κι αυτή που προκαλεί το δέσιμο στα αδέρφια. Έχουν πολλές κοινές αναμνήσεις και αυτές τους ενώνουν. Συνήθως ακόμα κι αν υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ των αδερφών, τα αδέρφια γνωρίζουν σχεδόν τα πάντα ο ένας για τον άλλον όσον αφορά την πορεία της ζωής. 
Μετά τους γονείς είναι εκείνοι που καταλαβαίνουν και ίσως καλύτερα και πιο αντικειμενικά από τους γονείς, συνεκτιμώντας προηγούμενα γεγονότα ή εμπειρίες. 
Και βέβαια, έχουν συχνά τις πιο όμορφες αναμνήσεις είτε από γιορτές είτε από διακοπές να μοιράζονται ή να γελούν. Οι φωτογραφίες είναι περίτρανες αποδείξεις αυτών. Τα αδέρφια κάνουν τις πιο ζεστές αγκαλιές!

Η ειλικρίνεια
Η άνεση κι η οικειότητα που υπάρχει μεταξύ των αδερφών, επιτρέπουν την ελεύθερη έκφραση των απόψεων. Η ειλικρίνεια, το ότι δεν υπάρχει φόβος για το αν θα προκληθεί παρεξήγηση, είναι χαρακτηριστικά αμοιβαία ανάμεσα σε δύο αδέρφια και τα κάνουν να εκφράζουν ευθέως αυτό που πιστεύουν για τα αδέρφια τους, αλλά και τις απόψεις τους γενικότερα. 
Συχνά, οι φίλοι αποκρύπτουν την αλήθεια ή εκφράζουν ένα μέρος της για να προστατεύσουν τον/τη φίλο/η από το να μην τον/την πληγώσουν. 
Τα αδέρφια υπερκερνούν αυτό τον φόβο του να πληγώσουν, επειδή είναι πολύ πιο προστατευτικά και συμπονούν πραγματικά τα αδέρφια τους. 
Αυτό βέβαια δεν οφείλεται στον εγωισμό των φίλων, αλλά στο ότι από τις απαρχές της φιλίας, η σχέση δεν είχε αυτή την έννοια του δεσίματος. 
Πολλές φορές, μπορεί να προκληθεί διαμάχη αν η μια πλευρά εκφράσει συμβουλές που δεν θα είναι τόσο ευνοϊκές για την άλλη πλευρά, αλλά πάντα τα δύο αδέρφια καταλήγουν να γελούν ή να συμφιλιώνονται χωρίς λόγο και πολλές εξηγήσεις. 
Το αντίθετο βέβαια, συμβαίνει σε πολλές φιλικές σχέσεις, στις οποίες δεν υπάρχει το αδερφικό δέσιμο και οι σχέσεις παύουν να υπάρχουν.

Το στήριγμα μέσα στην οικογένεια
Φυσικά και υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, μεταξύ των γονέων και των παιδιών ή και των αδερφών. 
Τα αδέρφια όμως είναι συχνά εκεί ως ένα στήριγμα, είτε υπερασπιζόμενα τον/την αδερφό/η είτε ακούγοντας τον/την αδερφό/ή και βοηθώντας τον/την μόνο απλά με την παρουσία τους. 
Είναι μια παρέα που λόγω της μικρής διαφοράς ηλικίας, συγκριτικά και με τους μεγαλύτερους, τους γονείς, σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο. 
Δεν είναι τυχαίο ότι ένα αστείο ανάμεσα στα αδέρφια μπορεί να προκαλέσει τόση χαρά και να κάνει προσωρινά το άλλο μέλος να ξεχάσει το πρόβλημα, ενώ παράλληλα το άλλο μέλος ανακουφίζεται που έχει κάποιον δίπλα του.

Το μοίρασμα
Ακόμη, τα αδέρφια από μικρά συνήθως, μαθαίνουν να μοιράζονται πράγματα. Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς αν καλλιεργηθεί από την παιδική ηλικία, θα συνεχιστεί πιθανότατα και στην ενήλικη ζωή των αδερφών. Βέβαια, αυτό το μοίρασμα δεν περιμένει συχνά αντάλλαγμα, όπως γίνεται με άλλου είδους σχέσεις που τις χαρακτηρίζει ο επαγγελματισμός.

Τα αδέρφια σε έμαθαν
Τα αδέρφια διδάσκουν μεταξύ τους τη συμβίωση. Οι διαμάχες τους, η αγάπη και τα αντικείμενα που μοιράζονται, οι ενδεδειγμένοι τρόποι συμπεριφοράς μεταξύ τους, συγκροτούν μια σχέση, πολύ διδακτική για το μέλλον. 
Τα άτομα που έχουν αδέρφια μάλιστα, είναι πολλές φορές πιο κοινωνικά από αυτά που δεν έχουν –ενώ τα πρώτα, προσαρμόζονται πιο εύκολα σε κοινωνικές σχέσεις. 
Τα παιδιά που έχουν αδέρφια έχουν όχι μόνο άλλο ένα πρότυπο μίμησης, αλλά πρότυπα συμπεριφορών που περιλαμβάνουν και τη δική τους δράση. 
Μάλιστα, έχουν «ενσωματώσει» την ιδέα της σχέσης, αλλά κι η ίδια η αδερφική τους σχέση, αιτιολογεί τη συμπεριφορά τους για άλλα μοτίβα σχέσεων. Τα αδέρφια είναι ισότιμα και η σχέση τους βασίζεται πιο εύκολα στην αμοιβαιότητα. 
Αν η κοινωνία χαρακτηριζόταν κι αυτή από αδελφοσύνη, η ομόνοια και η ενότητα θα έφτιαχναν μια πραγματικά ευδαίμονα πολιτεία.
 «Χρωστάμε στον άνθρωπο μεγαλύτερη συμπαράσταση από τροφή και φωτιά, χρωστάμε στον άνθρωπο αδερφοσύνη.» 
Ραλφ Γουόλντο Έμερσον
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Όταν τα έφηβα παιδιά σας αρχίζουν να βγαίνουν ραντεβού

Μερικοί γονείς βρίσκουν αυτή τη φάση στη ζωή των παιδιών τους δύσκολη, ενώ άλλοι τη θεωρούν εντελώς τρομακτική. 
Ανεξάρτητα από το πώς νιώθουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες, όμως, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ένας γονιός που δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ένας έφηβος σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές.

1. Γνωρίστε τον σύντροφο του εφήβου σας.
Η συνάντηση με τον σύντροφο του εφήβου σας δίνει μια ιδέα για το είδος του ανθρώπου με τον οποίο περνάει χρόνο. Σας δίνει επίσης μια ματιά στην ανεξάρτητη ζωή του παιδιού σας. 
Προσκαλέστε τον σύντροφό του για δείπνο ή πηγαίνετε μαζί κάποια εκδρομή. Δραστηριότητες σαν αυτές θα ενισχύσουν την ειλικρινή υποστήριξή σας για τη σχέση του εφήβου σας.

2. Μην υποτιμάτε τους εφήβους σας και μην ακυρώνετε τα συναισθήματά τους.
Ως γονιός, οι εμπειρίες σας είναι λόγοι για να μετρήσετε πόσο ασήμαντο ή σοβαρό είναι κάτι. Ωστόσο, δεν δικαιολογούν το γέλιο με τα συναισθήματα του εφήβου σας.
Αναγνωρίστε τα συναισθήματα αγάπης, ευτυχίας του παιδιού σας, ακόμα και τις απογοητεύσεις και τον πόνο του.

3. Μην είστε υπερβολικά περιοριστικοί.
Το να είσαι υπερπροστατευτικός γονέας σε αυτό το σημείο της ζωής των παιδιών σου δεν θα τελειώσει καλά για κανέναν. Αν και οι έφηβοι χρειάζονται καθοδήγηση, οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις μόνοι τους. Το να πείτε «όχι» σε κάθε αίτημα του παιδιού σας χωρίς να εξηγήσετε γιατί θα το ωθήσει μόνο να κρατήσει μυστικά στο μέλλον από εσάς.

4. Μην είστε «γονέας ελικόπτερο».

 

Μην πιέζετε τον έφηβό σας να σας δείχνει κάθε κείμενο όταν συνομιλεί με τον σύντροφό του, να κρυφακούτε τις συνομιλίες του ή να παρακολουθείτε κάθε ραντεβού του. Σίγουρα θέλετε να είστε ενήμερος ως γονέας κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου στη ζωή του εφήβου σας. Προσέξτε, όμως, να μην γίνετε αυταρχικοί με το να είστε συνεχώς από επάνω του.

5. Διδάξτε στα παιδιά σας να θέτουν όρια.
Υπενθυμίστε στα παιδιά σας τη σημασία του να λένε όχι σε άβολες καταστάσεις και να τηρούν τον λόγο τους. 
Δώστε στον έφηβό σας υποδείξεις για το τι πρέπει να κάνει εάν αισθάνεται ότι τον πιέζει ο σύντροφός του. Το να φύγετε ή να σας καλέσουνε αμέσως είναι μερικές από τις συμβουλές ασφαλείας που μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας. Διδάξτε στον έφηβο σας να σέβεται επίσης τον σύντροφό του και τις αποφάσεις του.

6. Επιτρέψτε στον έφηβό σας να χαίρεται ή να φωνάζει για ένα ραντεβού.
Το να είσαι πρόθυμος να επικοινωνήσεις δεν σημαίνει μόνο να μιλάς για μεγάλα θέματα. Περιλαμβάνει επίσης την ακρόαση για τα πιο συνηθισμένα πράγματα. Ο έφηβος σας θα έχει έντονα συναισθήματα για τα οποία θα του αρέσει να συνεχίζει να μιλάει. Θα πρέπει να είστε το άτομο που θα θέλει να τα πει.

7. Εμπιστευτείτε τον έφηβό σας.
Η εμπιστοσύνη στον έφηβό σας του επιτρέπει να μάθουν πώς να σκέφτονται μόνοι τους. Το να τους διδάξετε να είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους θα τους ωθήσει να λαμβάνουν μόνο τις σωστές αποφάσεις στις σχέσεις τους. Ο έφηβός σας θα έχει σίγουρα ερωτήσεις. Χάρη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχετε καλλιεργήσει, δεν θα έχει πρόβλημα να έρθει σε εσάς για απαντήσεις.

juniorsclub.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki