Wednesday 29 September 2021

Μην πανικοβάλλεσαι, είναι φυσιολογικό...

Ξέρεις.
Καμιά φορά εμείς οι άνθρωποι τα κάνουμε περίπλοκα…
Είναι φυσιολογικό να αγχωθείς.
Είναι φυσιολογικό να πέσεις.
Είναι φυσιολογικό να κλάψεις. Να ξεσπάσεις. 
Να θυμώσεις.
Είναι φυσιολογικό ακόμα και έτσι λίγο να θέλεις να αποσυρθείς.
Να μείνεις λίγο μόνος…

Μην πανικοβάλλεσαι σε κάθε αλλαγή που σου συμβαίνει.
Μην ψυχιατρικοποιείς τα πάντα.

Άνθρωπος είσαι.
Χαλαρά.

Θα μου φαινότανε παράλογο αν μέρα-νύχτα, μες στην τρελή χαρά θα ήσουν…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Φιλοξενία στα χαλάσματα του σεισμού: Έλα παιδί μου να σε κεράσω!

Βαθιά συγκίνηση προκαλεί η κυρία Πηνελόπη από το Αρχοντικό - Ανοίγει το κατεστραμμένο από τα Ρίχτερ νοικοκυριό της για να φιλέψει τους επισκέπτες!

Η 84χρονη κυρία Πηνελόπη από το Αρχοντικό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που είδε το σπίτι της στον μεγάλο σεισμό της Δευτέρας να καταστρέφεται θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί η προσωποποίηση της αυθεντικής κρητικής φιλοξενίας. Με τρόπο ιδιαίτερα συγκινητικό...

Ανάμεσα στα δάκρυα και την απελπισία της για τους κόπους δεκαετιών ολόκληρων που καταστράφηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δεν χάνει ούτε λεπτό το βαθιά ριζωμένο στην ψυχή του Κρητικού φιλότιμο. Αυτό το ιδιαίτερο αρχέγονο χαρακτηριστικό των κατοίκων της Κρήτης που παραμένει αναλλοίωτο στην κακουχία, τον πόλεμο, τη φυσική καταστροφή... «Έλα, παιδί μου να σου κάνω ένα καφεδάκι» λέει στον φωτογράφο ο οποίος καταγράφει τις εκτεταμένες ζημιές που άφησαν τα Ρίχτερ στο σπίτι της.

Ιδιαίτερα συγκινητική και γλαφυρή στην περιγραφή της δείχνει τα χαλάσματα και μιλά με συμπόνια για τους συγχωριανούς και τους γείτονες που έπαθαν κι αυτοί ζημιές από τον μεγάλο σεισμό της Δευτέρας.

Δείτε το βίντεο του Νίκου Κικάκη με τη συγκλονιστική μαρτυρία της κυρίας Πηνελόπης:

Cretalive

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Γιατί τα μωρά πετάνε διαρκώς πράγματα κάτω;

Έχετε μόλις μαζέψει το χάος που έχει δημιουργηθεί από τα διάφορα παιχνίδια, μόνο και μόνο για να δείτε το παιδί να πετάει και πάλι κάτω τα πράγματά του.
Γιατί πετάει συνέχεια κάτω πράγματα;
Ενώ αυτό γίνεται κυρίως για εξερεύνηση, μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους τα νήπια μπορεί να το κάνουν αυτό. 
Θα μπορούσε να είναι επειδή πλήττουν και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασκεδάσουν.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι θα πρέπει να εναλλάσσετε συχνότερα μερικά παιχνίδια, έτσι ώστε να έχουν πάντα κάτι καινούργιο για να παίξουν. 
Από την άλλη θα μπορούσε να σημαίνει ότι μάλλον το παιδί έχει υπερβολικά πολλά παιχνίδια.
Εάν ένα δωμάτιο έχει πάρα πολλά παιχνίδια, ένα παιδί ειδικά στην νηπιακή ηλικία, μπορεί να συγκλονιστεί και να μην ξέρει από πού να ξεκινήσει όταν πρόκειται για παιχνίδι, έτσι τα πετάει όλα στο πάτωμα.

Σημάδι ανάπτυξης
Όταν ένα νήπιο πετάει έναν κάδο παιχνιδιών καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και σύμφωνα με τους ειδικούς, εξασκούνται οι κινητικές τους δεξιότητες, η συγκέντρωσή τους αλλά και οι γνωστικές τους δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων.
Μαθαίνουν επίσης πώς αντιδρά η μαμά και αν η μαμά έχει μεγάλη αντίδραση, συχνά θα συνεχίσουν να το κάνουν για να πάρουν την αντίδραση αυτή.
Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η μαμά είναι να δοκιμάσει και να αμφισβητήσει αυτήν την ικανότητα. 
Πάρτε ένα κάδο ή ένα αποθηκευτικό καλάθι το οποίο μπορούν να πετούν κάτω και έπειτα να το γεμίζουν ξανά, μαζεύοντας τα παιχνίδια τους.

Μπορεί να είναι μια εξαιρετική άσκηση και μπορεί να τους απασχολεί για αρκετή ώρα κάθε φορά.

imommy
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki