Wednesday 7 October 2009

Ψυχή και Φρόνημα...


Σοφοκλή, Αντιγόνη  (στίχοι 175-178)


Κείμενο
Ἀμήχανον δὲ παντὸς ἀνδρὸς ἐκμαθεῖν
ψυχήν τε καὶ φρόνημα καὶ γνώμην, πρὶν ἂν
ἀρχαῖς τε καὶ νόμοισιν ἐντριβὴς φανῇ.

Μετάφραση
Αδύνατο όμως είναι να γνωρίσεις 
την ψυχή, τις ιδέες και τη γνώμη
ενός ανθρώπου, πριν δοκιμαστεί
στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.


Το αρχαίο κείμενο και η μετάφρασή του εδώ

Από τα έργα τους κρίνονται οι άνθρωποι. 
Και μας ικανοποίησε η σημερινή  συμβολική κίνηση της προσκλησης του Συνήγορου του Πολίτη στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ποιός είναι ο Συνήγορος του Πολίτη;

Είναι ο Γιώργος Καμίνης
Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1954 στη Νέα Υόρκη ΗΠΑ.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Απρίλιο του 1980. Τον Οκτώβριο του 1982 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Diplôme d ´études approfondies ( DEA ) στο Δημόσιο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Université de Paris II . Τον Ιούνιο του 1989 υποστήριξε διδακτορική διατριβή ( Doctorat d ´ Etat en Droit ) στο Πανεπιστήμιο Paris I , με θέμα τις συνταγματικές όψεις της μετάβασης από τη δικτατορία στην δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ισπανία (« La transition constitutionnelle en Grèce et en Espagne »). Ξένες Γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά.
Είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος, πολλά προσφέρει και περισσότερα έχει να δώσει, αν αποφασίσει η εξουσία σοβαρά να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του.
Και πολλά είπε στους νέους υπουργούς, χωρίς να μασάει τα λόγια του, ενημερώνοντάς τους για τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης.  

Μετάξύ άλλων, χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη», σημειώνοντας ότι «έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η δημόσια διοίκηση είναι ανίκανη να διεκπεραιώσει και να υποστηρίξει το έργο της» και τόνισε ότι «πρώτιστο καθήκον είναι η επίδειξη εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση».
Είπε ακόμη ότι «οι υπουργοί έχουν την τάση να περιβάλλονται από τους μετακλητούς συνεργάτες τους» και υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί πρέπει να εμπιστευθούν τη δημόσια διοίκηση και με λίγη υπομονή θα δουν τα στερεότυπα να ανατρέπονται».
(ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του εδώ)


Λόγια δε θέλουμε, από τα έργα τους όλοι κρίνονται.
Το πρώτο δείγμα είναι καλό και τα καλά θα τα στηρίζουμε. 

Σκληρή η ζωή των παιδιών χωρίς ένα προστατευτικό περιβάλλον

Διαπιστώνει νέα έκθεση της UNICEF για την Παιδική Προστασία

Τόκιο, 6 Οκτωβρίου 2009 

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών στον κόσμο, δεν είναι ακόμα αρκετά γνωστή η έκταση της κακοποίησης και κακομεταχείρισης των παιδιών. Η βία και η εκμετάλλευση παραμένουν μια σκληρή πραγματικότητα στη ζωή πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι θύματα του trafficking, ζουν χωρίς γονική φροντίδα ή δεν έχουν τα αναγκαία επίσημα έγγραφα για να φοιτήσουν στο σχολείο και να έχουν βασική ιατρική περίθαλψη. Ακόμα περισσότερα εκατομμύρια εξαναγκάζονται να εργασθούν κάτω από επιβλαβείς συνθήκες, ενώ άλλα αντιμετωπίζουν τη βία και την κακοποίηση μέσα στα σπίτια τους, στα σχολεία τους, στις κοινότητες που ζουν, σε ιδρύματα ή βρισκόμενα υπό κράτηση, πολλές φορές από τους ίδιους τους ενήλικες στους οποίους έχει ανατεθεί η φροντίδα τους.
Τα ζητήματα αυτά εξετάζει η νέα έκθεση της UNICEF «Πρόοδος για τα Παιδιά: Παιδική Προστασία» που παρουσιάζεται σήμερα στο Τόκιο από την Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Αν Βένεμαν.
Τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης είναι:
* 51 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν το 2007 δε δηλώθηκαν ποτέ.
* Πάνω από 150 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 με 14 ετών εργάζονται.
* Πάνω από 1 δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε χώρες ή περιοχές που επηρεάζονται από ένοπλες συρράξεις.
* Στοιχεία από το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα δείχνουν ότι πάνω από 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, είναι παιδιά.
* Περισσότερα από τα μισά παιδιά που βρίσκονται υπό κράτηση παγκοσμίως δεν έχουν περάσει από δίκη ή δεν τους έχει επιβληθεί ποινή. Μεταξύ των 44 χωρών για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, το 59% περίπου των παιδιών υπό κράτηση δεν είχαν καταδικαστεί.
* Πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
Στοιχεία των ετών 2005-2006 από 37 χώρες δείχνουν ότι το 86% των παιδιών από 2-14 ετών υφίστανται σωματική τιμωρία ή/και ψυχολογική πίεση. Δύο στα τρία παιδιά συχνά υπόκεινται σε σωματική τιμωρία.
* Το 4% των παιδιών στις βιομηχανικές χώρες, κακοποιούνται σωματικά κάθε χρόνο, ενώ 1 στα 10 παιδιά παραμελείται ή κακοποιείται ψυχολογικά, σε τουλάχιστον 80% αυτών των περιπτώσεων από τους γονείς ή κηδεμόνες του.
* Ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα βίας, κυμαίνεται από 500 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύριο, κάθε χρόνο.
* Πάνω από οι μισές γυναίκες και κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες νομίζουν πως το να δέρνουν οι άνδρες τις γυναίκες τους είναι αποδεκτό, πεποίθηση που μοιράζονται εξ ίσου τόσο οι μεγαλύτερες, όσο και οι νεότερες γυναίκες.
* Πάνω από 70 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες 15-49 ετών, σε 28 χώρες της Αφρικής και στην Υεμένη έχουν υποστεί ακρωτηριασμό ή αποκοπή των γεννητικών τους οργάνων.
* Παγκόσμια, πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες 20-24 ετών παντρεύτηκαν πριν τα 18.

Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται μόλις έξι εβδομάδες πριν από την 20η επέτειο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και παρακινεί τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και προτείνει τη βελτίωση των συστημάτων παιδικής προστασίας, την προώθηση κοινωνικών αλλαγών, τη βελτίωση της προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την ενίσχυση των συνεργασιών και τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2009

Πως να κρατήσουμε τα παιδάκια ζεστά το χειμώνα


Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) δίνει μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να κρατήσετε τα παιδιά ζεστά τον χειμώνα:

* Να ντύνετε τα νήπια και τα παιδιά με αρκετές λεπτές στοιβάδες ρούχων. Ο χρυσός κανόνας είναι να φοράνε τα παιδιά μόνο ένα επιπλέον ρούχο απ΄ ό,τι φορούν οι ενήλικοι όταν βγαίνουν έξω. Μην ξεχνάτε τις ζεστές κάλτσες, τις μπότες ή τα μποτάκια, τα γάντια και το καπέλο. Κατάσαρκα να τους φοράτε ένα ή δύο βαμβακερά ρούχα (λ.χ. φανέλα και κοντομάνικο) και μετά ένα μάλλινο ή συνθετικό ρούχο. Να ολοκληρώνετε το ντύσιμο με ζεστό μπουφάν και παντελόνι.


* Αν έχετε μωρό στο σπίτι, προτιμότερο είναι να του φοράτε τις ειδικές ολόσωμες πιτζάμες ύπνου, που δεν χρειάζονται σκεπάσματα από πάνω. Κουβέρτες, παπλώματα, σεντόνια κτλ. καλό είναι να διατηρούνται μακριά από το υπνοδωμάτιο του μωρού, για λόγους ασφαλείας.

* Αν πρέπει οπωσδήποτε να σκεπάσετε ένα μωρό με μια κουβέρτα, να τη στερεώνετε γερά κάτω από το στρώμα, απ΄ όλες τις πλευρές, και να την ανεβάζετε μόνον μέχρι το στήθος του, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να σκεπαστεί το προσωπάκι του. 


Δημοσίευση: 15-1-2009

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki