Wednesday 17 October 2018

Η έκθεση στην βία κατά την παιδική ηλικία
σχετίζεται με ψυχιατρικές διαταραχές

... οι τραυματικές εμπειρίες και το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, σχετίζονται με εσωτερικευμένες διαταραχές όπως κατάθλιψη και εξωτερικευμένες διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.
Η επένδυση στην μείωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και στην πρόληψη βίαιων περιστατικών κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των νέων που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά επίπεδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τραυματικές εμπειρίες και το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, σχετίζονται με εσωτερικευμένες διαταραχές όπως κατάθλιψη και εξωτερικευμένες διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Σάο Πάολο στην Βραζιλία, σε μία αστική περιοχή και σε μία περιοχή στα περίχωρα. 

Συλλέχθηκαν οι συνεντεύξεις από εκατόν ογδόντα οκτώ παιδιά 12 ετών από δημόσια σχολεία και από τους φροντιστές τους προκειμένου να καθορίσουν την επίδραση προηγούμενων βίαιων γεγονότων και του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου στην συχνότητα ψυχιατρικών διαταραχών.

Με τη χρήση δομημένων συνεντεύξεων, η ερευνητική ομάδα της Σύλβια Μάρτινς, επίκουρου καθηγήτριας Επιδημιολογίας στη Σχολή Μέϊλμαν, αξιολόγησε ψυχιατρικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένων: 
εσωτερικευμένων διαταραχών (κατάθλιψη, αγχωτική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες) και εξωτερικευμένων διαταραχών (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- υπερκινητικότητας, διαταραχή συμπεριφοράς και εναντιωματική προκλητική διαταραχή).

Περίπου το ένα τέταρτο (22%) των παιδιών είχαν μια ψυχιατρική διαταραχή. Η κατάθλιψη και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας ήταν οι πιο κοινές διαγνώσεις, με 9,5% και 9% αντίστοιχα, ακολουθούμενες από την γενικευμένη αγχωτική διαταραχή στο 6%.

Συνολικά το 14% του δείγματος είχε μία εσωτερικευμένη διαταραχή, εκ των οποίων σχεδόν το μισό ήταν αγόρια (45%). Το 15,5% είχε κάποια εξωτερικευμένη διαταραχή. Σχεδόν 60% των εφήβων με οποιαδήποτε διάγνωση είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα βίαιο περιστατικό κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Αν η Βραζιλία αλλά και άλλες χώρες στον κόσμο, επενδύσουν περισσότερο στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων καθώς και στην πρόληψη της έκθεσης στην αστική βία κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, το πιθανότερο είναι ότι θα αποτραπεί η ανάπτυξη πολλών περιπτώσεων εφηβικών ψυχιατρικών διαταραχών, δήλωσε η Μάρτινς.

Πηγή: sciencedaily.com
Έρευνα: Exposure to violence: associations with psychiatric disorders in Brazilian youth
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ψυχοφάρμακα στα παιδιά τους δίνουν Αυστραλοί γονείς

Μελβούρνη: Παιδιά ηλικίας μέχρι και τριών ετών στην Αυστραλία λαμβάνουν ισχυρά ψυχοφάρμακα, που συνταγογραφούν οι γιατροί, συχνά πιεζόμενοι από τους γονείς. 
Σύμφωνα με έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Παιδικό Κέντρο Ερευνών Μέρντοχ, έναν ιδιωτικό ιατρικό όμιλο, το 45% των παιδοψυχιάτρων και των παιδίατρων που ρωτήθηκαν από τους ερευνητές ανέφερε ότι δίνει ισχυρά ψυχοφάρμακα σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δόκτωρ Ντάριλ Έφρον του Βασιλικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Μελβούρνης, είπε ότι οι γιατροί πιέζονται από τους γονείς να δώσουν φάρμακα γιατί οι ίδιοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα συμπεριφοράς που παρουσιάζουν τα παιδιά τους.

«Υπάρχει μεγάλη πίεση, κυρίως από τους γονείς» δήλωσε ο γιατρός στην εφημερίδα The Sun-Herald.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γιατροί δίνουν ισχυρά αντικαταθλιπτικά, όπως τα Prozac (στην Ελλάδα Ladose) και Ritalin.
Το φάρμακο που συνταγογραφούν πιο συχνά είναι το Risperidone, που συνιστάται σε περιπτώσεις σχιζοφρένειας, αλλά χρησιμοποιείται για να μειώνει την επιθετικότητα στα παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki