Saturday 12 August 2017

Βοηθήστε το παιδί σας να διαχειριστεί τους φόβους
της παιδικής ηλικίας

Παιδικοί Φόβοι

Οι φόβοι των παιδιών προσχολικής ηλικίας εντείνονται εξαιτίας τριών πρωτογενών πηγών: από άμεση εμπειρία, από εμπειρίες άλλων και από το άγνωστο.

Με ευαισθησία, υπομονή και δημιουργικότητα μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τους φυσιολογικούς φόβους της παιδικής ηλικίας :
Αποδεχτείτε τον φόβο
Προσπαθήστε να αποδεχτείτε τους φόβους του παιδιού και να καταλάβετε την έντασή τους. 
Δεν θα τους ξεφορτωθείτε αν επιμένετε να λέτε: 
«Μην είσαι χαζό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάσαι!» ή 
«Σαν μωρό κάνεις, είσαι μωρό; Σταμάτα να φοβάσαι!». 
Αντιθέτως, αναγνωρίστε ότι το συναίσθημα του φόβου είναι πραγματικό. 
Μπορείτε να πείτε: 
«Νομίζω ότι αυτός ο κλόουν σε φοβίζει, ε;»
Μιλήστε για το συναίσθημα του φόβου
Πείτε στο παιδί σας πως όλοι φοβόμαστε μερικές φορές – ακόμη κι εσείς. Κι είναι λογικό. Μοιραστείτε τους φόβους σας. 
Μπορείτε ακόμα να πείτε: 
«Καταλαβαίνω πώς νιώθεις. Κι εγώ φοβάμαι λίγο τους κεραυνούς»
Μοιραστείτε το συναίσθημα
Ένα παιδί που φοβάται, σχεδόν πάντα αισθάνεται μόνο. Διαβάστε στο παιδί σας βιβλία σχετικά με χαρακτήρες που φοβούνται παρόμοια πράγματα, όπως τη μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι ή την πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό. 
Το να ακούει πράγματα σχετικά με αυτόν τον φόβο και την ικανότητα του χαρακτήρα του βιβλίου να τον νικήσει, θα βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει τρόπους να αντιμετωπίσει κι αυτό τους δικούς του φόβους.
Περιορίστε την έκθεση του παιδιού σας σε τρομακτικά πράγματα
Εφόσον γνωρίζετε ότι η φαντασία του παιδιού σας είναι πιο δυνατή από την αίσθηση του για την πραγματικότητα, περιορίστε την έκθεσή του σε τρομακτικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. 
Βεβαιωθείτε ότι αυτά που βλέπει στην τηλεόραση ή στο τάμπλετ, είναι κατάλληλα για την ηλικία του.
Προετοιμαστείτε
Μπορείτε να μειώσετε τις τρομακτικές εμπειρίες προετοιμάζοντας το παιδί για νέες καταστάσεις. 
Πριν πάτε στον οδοντίατρο, μιλήστε στο παιδί σας για το τί πρέπει να περιμένει, βρείτε κάποιο σχετικό βιβλίο με εικόνες και συζητήστε. Μιλήστε σχετικά με αυτό που πρόκειται να συμβεί όταν φτάσετε εκεί.
Μην ξεχνάτε:
Καθώς οι ικανότητες φαντασίας αναπτύσσονται στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι φόβοι τους γίνονται και αυτοί πιο φανταστικοί. 
Τώρα το παιδί σας είναι πιθανόν να φοβάται όχι μόνο τον σκύλο που γαβγίζει αλλά και ένα τέρας που είναι κάτω από το κρεβάτι του και διάφορα πράγματα που δεν μπορεί να δει, ωστόσο μπορεί να τα φανταστεί.
Αποφύγετε:
Να ανησυχείτε υπερβολικά για τους φόβους της παιδικής ηλικίας. Τα πιο πολλά παιδιά ξεπερνούν σχετικά εύκολα τους προ-σχολικούς φόβους με την πάροδο του χρόνου.
Να μεταδίδετε τους δικούς σας φόβους στο παιδί σας.
Να υποτιμάτε, να γελοιοποιείτε ή να κριτικάρετε τους φόβους του παιδιού σας.
Να εκθέτετε τα παιδιά σας σε βίαιες τηλεοπτικές σκηνές ή παιχνίδια.

Επιμέλεια, Λίνα Παπαδοπούλου

Πώς θα εξασφαλίσετε ποιοτικό χρόνο για το παιδί

Απασχόληση, Παιδί, Γονείς. 
Υπάρχουν γονείς που περνούν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους και άλλοι που συνηθίζουν να καταφεύγουν σε πιο βολικές λύσεις για να γεμίσουν το χρόνο τους. Το ζητούμενο όμως είναι να εξασφαλίσετε ποιοτικό χρόνο για το μικρό σας. 
Ιδού ορισμένοι τρόποι...
  • Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα: ποιοτικός χρόνος για το παιδί δεν είναι να το αφήνετε με τις ώρες μπροστά από μια οθόνη, μόνο και μόνο επειδή το ευχαριστεί, αλλά να γεμίζει το χρόνο του δημιουργικά και ουσιωδώς.
  • Επίσης δεν είναι λύση να του παίρνετε συνέχεια δώρα και να το πηγαίνετε σχεδόν ψυχαναγκαστικά βόλτες. Έτσι, το παιδί θα πάρει το μήνυμα ότι η ευτυχία έρχεται μόνο μέσα από τα υλικά αγαθά και τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού. 
  • Για παράδειγμα, το να περνάει χρόνο με τους φίλους του παίζοντας είναι εξαιρετικός τρόπος να ψυχαγωγείται και ταυτόχρονα να κοινωνικοποιείται. Άρα λοιπόν είναι ποιοτικός χρόνος το δίχως άλλο.
  • Από εκεί και πέρα, ποιοτικός χρόνος για το παιδί είναι ο χρόνος που περνάτε με το παιδί. Εκείνες οι ώρες που η οικογένεια μαζεύεται στο σαλόνι και κουβεντιάζει, παίζει ή απλά χαλαρώνει. Όλοι μαζί όμως, όχι οι γονείς σε μια μεριά και το παιδί μονίμως παραμελημένο.
  • Να επιδιώκετε επίσης να παίζετε, να ζωγραφίζετε και να περνάτε όμορφες στιγμές στην καθημερινότητά σας μαζί του. Και λίγα λεπτά να γίνεται σε τακτική βάση, κέρδος είναι για το μικρό σας.
  • Από το να πηγαίνετε μονίμως σε παιδότοπους, όπου εσείς πίνετε τον καφέ σας με τις φίλες σας και το παιδί παίζει με άλλα παιδάκια (που δεν είναι κακή επιλογή), να βάλετε στο πρόγραμμα και μια βόλτα στο πάρκο.
  • Τέλος, να παίρνετε μαζί το παιδί στα ψώνια για να είσαστε μαζί και ταυτόχρονα να διδάσκεται την αξία της οικονομίας. 
mother

Lambert - Το λιοντάρι / Lambert the Sheepish Lion

Κλασσικό Animation του 1952 με ελληνική μεταγλώττιση !!!
Παλιά Κινούμενα σχέδια
Lambert - Το λιοντάρι / Lambert the Sheepish Lion
Διαβάστε την ιστορία, κάπως αλλιώς, εδώ:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki