Saturday 22 October 2011

Παιδική Κακοποίηση - Child Abuse


Η Δημοσιογράφος ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ παρουσιάζει την εκπομπή ΑΝΘΡΩΠΟΙ με την αποψινή θεματολογία να αφορά στην κακοποίηση παιδιών. Η εκπομπή διεξάγει ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα γύρω από το θέμα της φυσικής, σωματικής, αλλά και σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Σύμφωνα με την Επίκουρο Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ υπάρχουν πολλές διακριτές μορφές παιδικής κακοποίησης, συγκεκριμένα η σωματική, η σεξουαλική, η ψυχολογική και τέλος η λεκτική. 

Συχνά πυκνά υφίσταται επικάλυψη των διαφόρων μορφών. Η κυρία ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, Αστυνομική Διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Ασφαλείας ΑΤΤΙΚΗΣ αναφέρεται στις στατιστικές του βάρβαρου αυτού κοινωνικού φαινομένου. Ο Υπεύθυνος Τύπου της UNICEF στην ΕΛΛΑΔΑ, κύριος ΗΛΙΑΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ αναφέρεται στο νεοεμφανιζόμενο ρεύμα σεξουαλικού τουρισμού, προερχόμενο κυρίως από την Βόρεια και Δυτική ΕΥΡΩΠΗ, προς ανεύρεση ανηλίκων συντρόφων επί χρήμασι στα αντίστοιχα σκλαβοπάζαρα ανηλίκων της ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Ο κύριος ΛΥΜΠΕΡΗΣ αναφέρεται στο ότι με μεγάλη συχνότητα τα παιδιά αυτά προς εκμετάλλευση είναι μικρότερα των δέκα ετών. 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της εκπομπής ένα στα τρία ελληνόπουλα υφίσταται σωματική βία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και ένα στα έξι καθημερινώς. Επίσης μόνο το τέσσερα τοις εκατό των ανηλίκων που έχουν πέσει θύματα βιασμού και αιμομιξίας φθάνει να γίνει ευρύτερα γνωστό, πόσο μάλλον να φτάσει στην δικαιοσύνη. Στις περιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης στα πλαίσια της αιμομιξίας παρατηρείται το φαινόμενο της συγκάλυψης, συνήθως από πλευράς της μητέρας, υπό ένα καθεστώς φόβου και έντονου άγχους. Άγχος, κατάθλιψη, φόβος, στρες, αϋπνία, αντικοινωνικότητα έως και η αυτοκτονία είναι τα πλέον συνήθη επακόλουθα συμπτώματα νέων ατόμων που έχουν πέσει θύματα των διαφόρων μορφών κακοποίησης. 
Για μια σειρά αλληλοεπικαλυπτόμενων λόγων, οικονομικών, πολιτισμικών, αλλά και πολιτικών η Υποσαχάρια ΑΦΡΙΚΗ βρίσκεται στην χειρότερη δυνατή θέση από πλευράς κακοποίησης παιδιών. Ακολουθούν λεπτομερειακές μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν οι ίδιοι εμπλοκή σε αυτές τις ανατριχιαστικές υποθέσεις. Η εκπομπή στη συνέχεια καταπιάνεται με την καθημερινή επικοινωνία γονιών και παιδιών και πως μπορεί αυτή η τρυφερή σχέση να καταλήξει έστω και σε ήπια κακοποίηση, ψυχολογική ή και σωματική. Έπονται συνεντεύξεις γονέων και παιδιών, όπου καταθέτουν τις απόψεις τους γύρω από τα θέματα της γονικής επιβολής της βούλησης. Κατόπιν η εκπομπή φιλοξενείται και προβάλλει το σημαντικότατο έργο του Οργανισμού-Ιδρύματος ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Τέλος, προσεγγίζεται το θέμα της ελλιπούς κρατικής μέριμνας και της αναποτελεσματικότητας των υφισταμένων δομών που αφορούν στην πρόληψη των φαινομένων κακοποίησης.

Μας το παραχώρησε ο
------------------------------------------------------------------------------------------------


A video to raise awareness for child abuse.
song: concrete angel by Lora Merriman (and not by me!).
please help and join the fight againt child abuse.

1 comment:

  1. EINAI AΠO ΠΑΛΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ
    ΑΣ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
    ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙΑ

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki