Thursday 25 December 2008

Πώς το παιδί σας θα αγαπήσει το βιβλίο...

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουν να αγοράζουν βιβλία στα παιδιά τους. Η απάντηση είναι από τους πρώτους μήνες της ζωής τους!!

Ένα μωρό γύρω στους έξι μήνες μπορεί εύκολα να πιάσει, να ξεφυλλίσει ακόμα και να βάλλει στο στόμα του ένα μαλακό βιβλίο με εικόνες. 
Στα βιβλιοπωλεία θα βρείτε πολλά βιβλία με όμορφα χρώματα και διαφορετικές επιφάνειες που θα εντυπωσιάσουν τα μικρά σας.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, πολλαπλασιάζονται και οι επιλογές. Παραμύθια, βιβλία με παζλ, βιβλία με ζωγραφιές και αυτοκόλλητα, βιβλία με μουσική και μαγνητάκια, βιβλία με κινούμενες εικόνες μπορούν να το απασχολήσουν δημιουργικά. Και φυσικά, υπάρχουν χιλιάδες βιβλία για να του διαβάζετε εσείς πχ. πριν τον νυχτερινό ύπνο.
Τα οφέλη από ένα καλό βιβλίο, ανάλογα πάντα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού, είναι πολλά. Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του, αφυπνίζει τη φαντασία του, οξύνει τη κριτική του. Ακόμα, το παιδί ταξιδεύει σε καινούριους κόσμους και ανακαλύπτει συνεχώς καινούρια ενδιαφέροντα.  
Το καλό βιβλίο συμβάλλει στην πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη του.
Πώς όμως οι γονείς θα κάνουν τα παιδιά τους να αγαπήσουν το διάβασμα; Μα φυσικά διαβάζοντας οι ίδιοι! 
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τη μίμηση. Αν μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον, όπου η μαμά και ο μπαμπάς αγαπούν το βιβλίο, είναι σίγουρο ότι θα το κάνουν και αυτά. 
Ξεκινώντας, λοιπόν, από τα φετινά Χριστούγεννα, ξεχάστε για λίγο τα παιχνίδια και χαρίστε στα πιτσιρίκια σας βιβλία. Κυρίως όμως, βρείτε τον χρόνο να τα διαβάσετε μαζί τους. Η χαρά θα είναι μεγάλη και για εκείνα και για εσάς.
© mother.gr
women

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki