Friday 27 August 2010

Η αγκαλιά της μάνας !


Μια μητέρα από την Αυστραλία με μια μόνο αγκαλιά κατάφερε να επαναφέρει το μωρό της στη ζωή λίγε ώρες μετά τα σκληρά λόγια των γιατρών. Η μητέρα γέννησε δίδυμα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Το κορίτσι μετά από είκοσι λεπτά κατάφερε να αναπνεύσει, ενώ για το αγόρι οι γιατροί είπαν ότι δεν έχει καμία ελπίδα να ζήσει.    

Τότε η μητέρα πήρε στην αγκαλιά το άψυχο σωματάκι του και άρχισε να το χαϊδεύει και με δάκρια στα μάτια να το σφίγγει στην αγκαλιά της. Λεπτό δεν έλειψε από κοντά της, ο σύζυγος, που και εκείνος ένιωθε το πόνο της γυναίκας του. Και οι δύο τους χάιδευαν το άτυχο παιδί τους λέγοντας του το τελευταίο αντίο, ώσπου ξαφνικά μετά από δύο ώρες βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Το μωρό άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια ζωής και στη συνέχεια άνοιξε τα ματάκια του.

Η μητέρα περιέγραψε το δράμα που πέρασε στο νοσοκομείο λέγοντας: '' Οι γιατροί με ρώτησαν μετά τη γέννα εάν είχα διαλέξει κάποιο όνομα για το γιο μου-. Jamie τους απάντησα και τότε μου είπαν ότι- ο Jamie δεν τα κατάφερε. Ήταν το πιο απαίσιο συναίσθημα που έχω νιώσει. Ξετύλιξα τον γιο μου από την κουβέρτα και τον κράτησα στην αγκαλιά μου. Τα μικροσκοπικά του χεράκια δεν αντιδρούσαν''. Αυτά ήταν τα λόγια της μητέρας περιγράφοντας τις δύσκολες ώρες λίγο πριν αναστηθεί το παιδί της!

Στο νοσοκομείο ο Ιρανός απεργός πείνας

Όσο φτωχή χώρα  και αν είμαστε
Όσο και αν υποφέρουμε από την κρίση
Όσο και αν πρέπει αν βάλουμε ταξη στους λαθρομετανάστες
Η Ελλάδα είναι φιλόξενη
Πρέπει
να τον βοηθήσουμε


Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο Χαμίντ Σαντεκί, ιρανός πρόσφυγας που βρίσκεται στην 29η μέρα απεργίας πείνας με ραμμένο στόμα ζητώντας άσυλο, καθώς έχασε εντελώς τις αισθήσεις του.
Ωστόσο, όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του και πριν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις από τους γιατρούς ζήτησε να μεταφερθεί πίσω στο χώρο όπου έχουν στηθεί οι σκηνές των απεργών πείνας έξω από τα Γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.
Μαζί με τον Σαντεκί, ένας ακόμα πρόσφυγας, ο Βαχίτ Φαρσμπάφ βρίσκεται επίσης στην 29η μέρα απεργία πείνας και αρνείται κάθε ιατρική φροντίδα. Την απεργία πλαισιώνουν τέσσερις ακόμα Ιρανοί πρόσφυγες που ξεκίνησαν σταδιακά σε συμπαράσταση με του δύο πρώτους ζητώντας άσυλο.
«Είναι φανερό πλέον ότι η ζωή των απεργών τίθεται σε κίνδυνο. Απαιτούμε άμεση συνάντηση με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών ώστε να δοθεί απάντηση και λύση στο αίτημα των απεργών πείνας χωρίς άλλη καθυστέρηση» αναφέρει στην ανακοίνωση η ΚΕΕΡΦΑ.


STOP CARTEL

Ηνωμένα Έθνη: Μολυσμένο νερό πίνουν 3,5 εκατομμύρια πλημμυροπαθείς στο Πακιστάν - UN: 3.5 million Pakistani flood victims are drinking dirty water

«Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι στη διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, η Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των ξένων οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν»

Αυτό γιατί μας φαίνεται ύποπτο; 
Μήπως, εμμέσως πλην σαφώς, κάνουν γνωστή την πρόθεσή τους να αφήσουν τους αναξιοπαθούντες Πακιστανούς στην τύχη τους;;; 

Οι πακιστανικές αρχές κάλεσαν σήμερα σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους να εκκενώσουν τις πόλεις που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, την ώρα που η χώρα προσπαθεί με δυσκολία να ανταπεξέλθει στη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει αντιμετωπίσει.

Some 3.5 million children in Pakistan at risk of disease, UN warns

 Η κρίση έχει επηρεάσει περισσότερους από 17 εκατομμύρια ανθρώπους και οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι εκατομμύρια άλλοι κινδυνεύουν από ασθένειες που προκαλούνται από το μολυσμένο νερό και την έλλειψη τροφίμων.
Οι καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν οι μουσώνες έχουν επηρεάσει το ένα πέμπτο της χώρας- μία έκταση στο μέγεθος της Αγγλίας.
Περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές και όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, ενώ 3,5 εκατομμύρια επιζήσαντες των πλημμυρών έχουν στη διάθεσή τους μόνο μολυσμένο νερό.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) αναφέρει ότι 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη στέγασης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές έχουν λάβει θεραπεία για διάρροια, δερματικές παθήσεις, παθήσεις του αναπνευστικού και άλλες.
Περίπου 65.000 κρούσματα ελονοσίας καταγράφηκαν στις νότιες επαρχίες του Μπαλουχιστάν και του Σιντ, όπου ένα δεύτερο κύμα πλημμυρών αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Την ίδια ώρα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν του Πακιστάν σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους ξένους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι στη διάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, η Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των ξένων οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απληστία γεννά την πείνα στον κόσμο
How greed begets hunger

Της Afua Hirsch / The Guardian
Ο καύσωνας, οι πυρκαγιές δασών και η ξηρασία που έπληξαν τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία ίσως να είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα στη σύγχρονη ιστορία. Υπάρχει, όμως, κάτι το συνηθισμένο στην απειλούμενη επισιτιστική κρίση, καθώς η τιμή των σιτηρών παραμένει 50% υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από δύο μήνες.
The heatwave, forest fires and drought in Russia and central Asia may be unprecedented in recent times. But there is something familiar about the ensuing food crisis, as the price of wheat remains 50% higher than just six weeks ago.
It is just two years since the last such crisis. A spike in the price of agricultural commodities in 2007-08 caused panic from Italy to Haiti, drawing sharp attention to a deeper malfunctioning in the world's food markets.  more...
Πέρασαν μόλις δύο χρόνια από την προηγούμενη τέτοια κρίση. Μια απότομη εκτίναξη στις τιμές αγροτικών προϊόντων το 2007-08 είχε προκαλέσει πανικό από την Ιταλία μέχρι και την Αϊτή, αποκαλύπτοντας τις δομικές δυσλειτουργίες των παγκόσμιων αγορών τροφίμων.
Οι δυσλειτουργίες αυτές δημιουργούν με τη σειρά τους πρωτόγνωρες ανθρωπιστικές καταστροφές στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Ο Νίγηρας, για παράδειγμα, υφίσταται τη χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων ετών, χωρίς τα διατροφικά προϊόντα να σπανίζουν στη χώρα. Αν και βουνά σιτηρών στοιβάζονται στις υπαίθριες αγορές της πρωτεύουσας Νιαμέι, η τιμή τους είναι απαγορευτική για τους καταναλωτές.
Η προφανής εξήγηση για τις υψηλές τιμές τροφίμων στον Νίγηρα είναι η κρίση στην παραγωγή. Όπως συμβαίνει και στις σιτοπαραγωγές χώρες, που σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, η σοδειά καταστράφηκε εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων. Η άνοδος της τιμής συνοδεύθηκε, όμως, από ενίσχυση της κερδοσκοπίας στις αγορές πρώτων υλών. 
Ο αριθμός συμβολαίων παραγώγων αυξήθηκαν κατά 500% μεταξύ 2002 και 2008, διαδικασία που επιταχύνθηκε στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, όταν την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ και τη διεθνή ύφεση ακολούθησε μεγάλη αύξηση στις τιμές ειδών διατροφής.
Οι επενδυτές ισχυρίζονται ότι η κερδοφορία της αγοράς εξαρτάται από τη διακύμανση της τιμής ανάλογα με την προσφορά. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% πάνω από τα σημερινά της επίπεδα μέσα στις ερχόμενες τρεις δεκαετίες για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση ενός αστικού, μεγαλύτερου και πιο εύπορου παγκόσμιου πληθυσμού. Στο μεταξύ, τα βιοκαύσιμα, οι ελλειμματικές σοδειές και η κλιματική αλλαγή έχουν περιορίσει δραστικά τις πιθανότητες ενίσχυσης της παραγωγής.
Άλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι η ίδια η κερδοσκοπία βρίσκεται πίσω από την αστάθεια που πλήττει τις αγορές πρώτων υλών. 
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση κατά της φτώχειας World Development Movement, πρόσφατη έκθεση της οποίας αποκάλυψε ότι η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εξασφάλισε πέρυσι 5 δισ. δολάρια σε κέρδη από τις αγορές πρώτων υλών, περιγράφει την πρακτική τέτοιων επενδυτικών κολοσσών ως «επικίνδυνη, ανήθικη και αδικαιολόγητη».  
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα επισιτισμού και πρώην βουλευτής στην Ελβετία, Ζαν Ζιγκλέρ, χαρακτήρισε τη στάση των κερδοσκόπων «σιωπηλή γενοκτονία». Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στις αρχές του χρόνου ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, περιέγραψε πως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πλήττονται από «επισιτιστική ανασφάλεια», ενώ άλλοι επωφελούνται κερδοσκοπώντας πάνω στις τιμές των διατροφικών αγαθών.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων αναγνωρίζει τις επιπτώσεις που έχει η τιμολογιακή αστάθεια στις φτωχές χώρες, προτείνοντας σειρά μέτρων, που περιλαμβάνουν την επαναφορά των διεθνών αποθεμάτων ασφαλείας για τη σταθεροποίηση των τιμών, την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων πάνω στις αγροτικές επιδοτήσεις που εξασφαλίζουν τα πλούσια κράτη, τον περιορισμό της χρήσης βιοενεργειακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούν τρόφιμα ως καύσιμο και την επανεξέταση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών.
Οι απαιτήσεις των ακτιβιστών δεν είναι πρωτοφανείς. Η νομοθεσία μεταρρύθμισης της Wall Street, που πρόσφατα ψηφίσθηκε από τη νομοθετική εξουσία των ΗΠΑ προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο της αγοράς παραγώγων και την ενίσχυση της διαφάνειας στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.
Στην Γκάνα, οι κάτοικοι κακαοπαραγωγών περιοχών αντιμετωπίζουν ενδημική φτώχεια. Η αδικία των αγορών πρώτων υλών σημαίνει ότι ενώ μια υποχώρηση της τιμής μπορεί να καταστρέψει οικονομίες, όπως έκανε και για πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής μετά την ανεξαρτησία τους, μια άνοδος ωφελεί όσους βρίσκονται μακριά από τη ζώνη παραγωγής, δηλαδή τον στρατό κερδοσκόπων και επενδυτών με έδρες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι παραγωγοί τροφίμων σε μικρή κλίμακα είναι πάντα οι χαμένοι. Όταν μάλιστα οι υψηλές τιμές των τροφίμων συνδυαστούν με κακή σοδειά, υποχρεώνοντας τους μικρούς αγρότες να αγοράζουν βασικά είδη διαβίωσης για δική τους χρήση σε τιμές αγοράς, τότε όλα τα επιμέρους ζητήματα υποχωρούν, δίνοντας τη θέση τους σε ένα θεμελιώδες πρόβλημα: την πείνα.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki