Wednesday 15 September 2010

Θεσσαλία: Τα πρώτα παιδιά Ρομά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Με το σπαθί τους και με ελάχιστη βοήθεια από την πολιτεία και την κοινωνία, όπως λένε, δύο νεαροί Ρομά, 
ο Παναγιώτης Χαρίτος και ο Παναγιώτης Λαβίδας 
με καταγωγή από τους Σοφάδες του νομού Καρδίτσας, κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
Είναι οι πρώτοι φοιτητές από τη φυλή τους, σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, που κατόρθωσαν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, με την πολύτιμη και ολόθερμη συμπαράσταση των γονιών τους.

«Οι σημερινοί νέοι (Ρομά), της εποχής μου, ελπίζουν και πιστεύουν ότι κάποια μέρα θα μπορέσουμε κι εμείς, ως Έλληνες πολίτες, υπερηφανευόμαστε για τα παιδιά μας σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και να αξιώσουμε να δούμε ως κοινωνία ένα καλύτερο μέλλον τόσο για εμάς όσο και για τις επερχόμενες γενιές».
«Μα πώς είναι δυνατόν, ένα παιδί (Ρομά) να ανταπεξέλθει στις σχολικές υποχρεώσεις, και ακόμη περισσότερο να ανταγωνιστεί τους συμμαθητές του, οι οποίοι έχουν επαφή με τη μητρική, ελληνική γλώσσα μεγαλύτερη απ' αυτό, με δεδομένο ότι το τσιγγανόπουλο αρχίζει να μαθαίνει τα ελληνικά στα δέκα του χρόνια;», αναρωτιέται ο Παναγιώτης αναφερόμενος στα παιδικά και σχολικά του χρόνια. Επιπλέον, είχε να αντιμετωπίσει και την έλλειψη μόνιμης στέγης: «Εγώ, δεν είχα την πολυτέλεια να έχω δικό μου δωμάτιο, όπου θα μπορούσα να διαβάσω, να κάνω τα μαθήματά μου ή να φέρνω δυο φίλους, που είχα αποκτήσει στο σχολείο» επισημαίνει ο φοιτητής πλέον στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης Θράκης.
«Για να ενταχθεί ένα παιδί με διαφορετικές νοοτροπίες και καταβολές σε μια κοινωνία γεμάτη όνειρα και προσδοκίες, όπως η ελληνική, όχι μόνο είναι δύσκολο αλλά κι έως αδύνατον», σημειώνει ο νεαρός φοιτητής και υπογραμμίζει ότι «Οι σημερινοί νέοι (Ρομά), της εποχής μου, ελπίζουν και πιστεύουν ότι κάποια μέρα θα μπορέσουμε κι εμείς, ως Έλληνες πολίτες, υπερηφανευόμαστε για τα παιδιά μας σε όλες τις σχολικές βαθμίδες και να αξιώσουμε να δούμε ως κοινωνία ένα καλύτερο μέλλον τόσο για εμάς όσο και για τις επερχόμενες γενιές».
«Κάθε κοινωνία αποτελείται από ένα μωσαϊκό χαρακτήρων, ετερόκλητα στοιχεία που συνιστούν την ποιοτική ομοιογένειά της. Για να μπορέσει, όμως, αυτή η κοινωνία των διαφόρων ατόμων να επιβιώσει στο ιστορικό 'γίγνεσθαι', απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παιδεία και η μόρφωση, η οποία απέχει από την κοινωνία μας» λέει ο Παναγιώτης Χαρίτος και συμπληρώνει ότι εδώ και πολλά χρόνια, γίνονται κοπιώδεις προσπάθειες από διαφόρους φορείς του ελληνικού κράτους να μπορέσουν και οι Έλληνες Ρομά να ενταχθούν μέσα στην ελληνική κοινωνία. 
Όμως αυτό, όπως λέει, είναι μάταιο, «είτε επειδή δεν παρέχεται ορθή παιδεία είτε διότι το κράτος δεν λαμβάνει υπόψη του τις άθλιες κοινωνικές συνθήκες διαβίωσης, γεγονός το οποίο πλήττει την κοινωνία και εμποδίζει τα τσιγγανόπουλα να προσαρμοστούν και να ενταχθούν σ' έναν κανονικό κόσμο».
Ο έτερος πρωτοετής νεαρός Ρομά, ο Παναγιώτης Λαβίδας έδωσε τη δική του μάχη και κατάφερε να εισαχθεί στο ΤΕΙ Λογιστικής Λάρισας. Διάβαζε, σημειώνει, σχεδόν νυχθημερόν, για να καταφέρει αυτό που είχε βάλει ως στόχο ζωής. Η μοναδική βοήθεια που είχε σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ήταν, σε μικρό βαθμό, η ενισχυτική διδασκαλία, αφού το φροντιστήριο ήταν μια πολυτέλεια άφταστη γι’ αυτόν.
«Δεν είχα χρήματα μας να κάνω μαθήματα σε φροντιστήριο κι έτσι μόνος μου και με συνεχές διάβασμα προσπαθούσα να καλύψω τα κενά που είχα», λέει ο νεαρός φοιτητής και ευχαριστεί τους γονείς του οι οποίοι, όπως λέει, πάντα τον έσπρωχναν προς τη μελέτη. 
Βέβαια, τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ για τον Παναγιώτη, αφού θα πρέπει πλέον να βρει θέση στη φοιτητική εστία, μια και τα οικονομικά της οικογένειάς του δεν επιτρέπουν κάτι άλλο. «Πιστεύω πως η Πολιτεία πρέπει να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση γιατί μ' αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει και άλλα παιδιά Ρομά στη συνέχεια να κάνουν το ίδιο» λέει πάντως ο ίδιος αισιόδοξος.
από tvxs

Berlusconi: «Κορίτσια, να ψάχνετε πλούσιους σαν εμένα»
Berlusconi ai giovani: Sposate un ricco, uno come me

Berlusconi ai giovani di Atreju: Cercate lavoro all’estero. Ed alle ragazze ripete: Sposate un ricco, uno come me

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καταπιάστηκε και πάλι με το αγαπημένο του θέμα, αυτό των σχέσεων (και των γυναικών ασφαλώς), συμβουλεύοντας τις νέες γυναίκες να «ακολουθούν το χρήμα», όταν αναζητούν σύντροφο. «Είμαι ωραίος τύπος», είπε και πρόσθεσε: 
«Και είμαι και φορτωμένος». 
Ο ιταλός πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός του, Λαός της Ελευθερίας, και μεταξύ άλλων, θυμήθηκε και μια συνέντευξη που είχε δώσει στην τηλεόραση:  
«Είχα πει τότε σε ένα κορίτσι να ψάξει να βρει πλούσιο φίλο. Αυτή η πρόταση δεν είναι εξωπραγματική». 
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι γυναίκες τον επιθυμούν και τους αρέσει να βγαίνουν με μεγαλύτερους γιατί σκέφτονται το εξής:  
«Είναι μεγάλος. Θα πεθάνει και θα τον κληρονομήσω».
Ο 73χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει εμπλακεί σε σεξουαλικό σκάνδαλο με αποτέλεσμα η σύζυγός του, Βερόνικα Λάριο να ζητά διαζύγιο. Ο ίδιος παραδέχεται ότι «δεν είναι άγιος» αλλά αρνείται ότι έχει πληρώσει για σεξ, όπως έχει καταγγελθεί. 

«Ατιμώρητος» ο βιασμός στις ΗΠΑ
RAINN: 17.7 million American women have been victims
of attempted or completed rape.

 Ενώ στην λίστα του FBI, ο βιασμός είναι το πιο σοβαρό έγκλημα μετά από τον φόνο,  
15 βιαστές στους 16 παραμένουν ελεύθεροι
.
Ο βιασμός καταγγέλλεται αλλά και τιμωρείται λιγότερο αναφέρει 
το Εθνικό Δίκτυο για το Βιασμό στις ΗΠΑ 
έπειτα από ακροαματικές διαδικασίες στο Κογκρέσο. 

RAINN: The nation's largest anti-sexual assault organization:1out of every 6 American women has been the victim of an attempted or completed rape in her lifetime
Σύμφωνα με στοιχεία του FBI το 2009 στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 88.097 βιασμοί ωστόσο, τα θύματα και οι αστυνομικοί που ερωτήθηκαν από το Κογκρέσο χθες Τρίτη για το θέμα αυτό δήλωσαν ότι εξακολουθεί να είναι ένα από τα εγκλήματα που καταγγέλλεται αλλά και τιμωρείται λιγότερο στην χώρα.
"Είναι γνωστό ότι ο βιασμός είναι ένα από τα εγκλήματα που καταγγέλλονται λιγότερο στις ΗΠΑ. Εκτιμάται, με τρόπο εμπειρικό ότι στην αστυνομία αναφέρεται όχι περισσότερο από το 15% με 20% των περιπτώσεων" σημείωσε ο Μισέλ Ντέμπσεϊ, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βιλανόβα, κατά την διάρκεια ακρόασης στην δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας.
Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με την βία εναντίον των γυναικών, μία γυναίκα στις έξι έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση κατά την διάρκεια της ζωής της στις ΗΠΑ, ενώ το ήμισυ των θυμάτων είναι κάτω των 18 ετών.
Μόνο το 5% των βιαστών κρίνονται ένοχοι και μόλις το 3% φυλακίζεται, όπως αποκάλυψε η Ελέανορ Σμιλ, πρόεδρος του Ιδρύματος Φεμινιστικής Πλειοψηφίας.
"Με λίγα λόγια: 15 βιαστές στους 16 παραμένουν ελεύθεροι" τόνισε το Εθνικό Δίκτυο για το Βιασμό, την Κακοποίηση και την Αιμομιξία.
Στην λίστα του FBI, ο βιασμός είναι το πιο σοβαρό έγκλημα μετά από τον φόνο. 
enet

Βίασε 12χρονη με νοητική στέρηση!

Στην ανακρίτρια Αμαλιάδας θα απολογηθεί σήμερα ένας 31χρονος κάτοικος της περιοχής, που κατηγορείται ότι βίασε ένα 12χρονο κορίτσι το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα νοητικής στέρησης!  
Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν φέρει ευθύνες και η μητέρα του άτυχου κοριτσιού!

Όλα ξεκίνησαν στην Λαμία, όπου ο 31χρονος επισκέφθηκε την μητέρα της ανήλικης μαζί με ένα φίλο του από την ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας, ο οποίος την γνώριζε. 
Μαζί με το κορίτσι, ξεκίνησαν όλοι τους για την Αμαλιάδα και όταν έφτασαν κατέλυσαν σε ένα ξενοδοχείο. 
Το περίεργο είναι ότι η μητέρα της 12χρονης έμεινε σε ένα δωμάτιο με τον δεύτερο άνδρα της παρέας, αφήνοντας την κόρη της να κοιμηθεί σε άλλο δωμάτιο με τον άγνωστό της 31χρονο!

Το πρωί, το κορίτσι είπε στη μητέρα του ότι ο 31χρονος τη βίασε κι έτσι κατέφυγαν μαζί στο Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας, όπου και κατήγγειλαν το περιστατικό. 
Ο 31χρονος συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, για την συμπλήρωση της οποίας απαιτείται η ιατροδικαστική εξέταση του κοριτσιού, που όμως δεν έγινε επειδή βρισκόταν σε κατάσταση εμμήνου ρύσεως. 
Ο εισαγγελέας, πάντως, έδωσε εντολή στις αστυνομικές αρχές να συνεχίσουν την έρευνα και, αν διαπιστωθεί ευθύνη της μητέρας, θα της απαγγείλει κατηγορίες.
πηγή: inout  

Μειώθηκε ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων
Είναι ΜΟΝΟ 925 εκατομμύρια!!

Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, μειώθηκε κατά 9,6% ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Υγείας (FAO) του ΟΗΕ, για το 2010. 

Το 2009 οι υποσιτιζόμενοι άνθρωποι 
είχαν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο, 
ενώ τους πρώτους μήνες του 2010 
η καταμέτρηση τους δείχνει 925 εκατομμύρια. 

Τα δύο τρίτα των 925 εκατ. υποσιτισμένων βρίσκονται σε επτά μόνο χώρες: Μπαγκλαντές, Κίνα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Ινδία, Ινδονησία και Πακιστάν.
 "Ο αριθμός των υποσιτιζόμενων στον κόσμο παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα, παρά την πρώτη μείωση που σημειώθηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια. Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πιο ευνοϊκές οικονομικές συγκυρίες που παρουσιάστηκαν αυτή τη χρονιά καθώς και στη πτώση των τιμών των τροφίμων που ξεκίνησε το 2008 στις εθνικές και στις διεθνείς αγορές. Το γεγονός ότι ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων παραμένει τόσο υψηλός, δείχνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και πολύπλοκο στη δομή του. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και τα προγράμματα κοινωνικής βοήθειας", εξηγεί ένας εκπρόσωπος της FAO.
Η αναλογία των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα παραμένει η υψηλότερη στην υποσαχάρια Αφρική, με το 30% του πληθυσμού της να υποσιτίζεται.
Τα δύο τρίτα των 925 εκατ. υποσιτισμένων βρίσκονται σε επτά μόνο χώρες: Μπαγκλαντές, Κίνα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Ινδία, Ινδονησία και Πακιστάν. 

Σκέψεις μιας Δασκάλας: Ξεκινώντας... σχολική χρονιά 2010-2011

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 
Ετούτη την ανάρτηση ίσως πρέπει να την είχα ανεβάσει χτες... τη μέρα που ξεκίνησαν επίσημα τα σχολεία...
Μα δε θέλησα...
 
Όχι, πριν μπω σε τάξη έπειτα από δύο χρόνια και κάτι. Όχι πριν να γνωρίσω μερικούς απ' τους μαθητές μου.
Να μάθουν να βάζουν φραγμούς σε εκείνους που προσπαθούν να τους ευνουχίσουν τη σκέψη και να τους κόψουν τα φτερά.
Σήμερα ας πούμε πως πήρα το "βάπτισμα του πυρός"! Πρώτη ώρα στην πιο "δύσκολη" τάξη του σχολείου. Είκοσι παιδιά, άλλα χαμογελαστά, άλλα βαριεστημένα, άλλα με την πλάτη στητή, άλλα γερμένα στο θρανίο. Έφηβοι, με τα πρόσωπα προς την έδρα, με το μυαλό να φτερουγίζει ακόμη στη θάλασσα του καλοκαιριού.

Είπα θα κερδίσω ένα στοίχημα φέτος. 
Όχι, δε θέλω να γίνω η αγαπημένη τους καθηγήτρια. Όχι, δε θα προσπαθήσω να αγαπήσουν το σχολείο όπως είναι.Όχι, δε θέλω να γίνουν όλοι "καλοί" μαθητές.΄Όχι, δε θέλω να κερδίσω το σεβασμό τους.
Εκείνο που θέλω είναι να παλέψουν να κερδίσουν εκείνοι το δικό μου σεβασμό. Αυτόν που ίσως νομίζουν πως δεν τον έχουν ή πως δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν. Να αγαπήσουν τη γνώση, την έρευνα, την ανακάλυψη του κόσμου.


Να πιστέψουν λιγάκι πως αξίζει κανείς να είναι άνθρωπος. Να βάλουν ένα ακόμη λιθάρι στο χτίσιμο μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας. Να ελπίσουν σε ένα καλύτερο κόσμο. Να μάθουν να αγωνίζονται για αυτό που θέλουν. Να μάθουν να βάζουν φραγμούς σε εκείνους που προσπαθούν να τους ευνουχίσουν τη σκέψη και να τους κόψουν τα φτερά. Να μην επιτρέπουν σε κανένα να περπατάει με βρόμικα πόδια στο κεφάλι τους...

Είπα να μην μπω στην τάξη με ύφος βλοσυρό, προσπαθώντας να "τους πάρω τον αέρα" αλλά με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. 
Να τους καλημερίσω και να τους μιλήσω με τρόπο σταθερό και καθάριο "από καρδιάς"... έτσι όπως έχω μάθει να μιλάω... Έτσι όπως τους αξίζει να τους μιλάει κανείς...

Στην αρχή ορισμένοι απ' τους μαθητές έκαναν πλακίτσα, εξυπναδούλες και διάφορα άλλα από αυτά που έχουν μάθει τα παιδιά να κάνουν για να διεκδικήσουν την προσοχή.

Στο τέλος της ώρας -που πέρασε νερό-, ακόμη και καρφίτσα να έπεφτε στην τάξη θα την ακούγαμε...


Βγήκα αφού πρώτα τους ευχαρίστησα με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο.

Μόλις άνοιξα τον υπολογιστή στο σπίτι βρήκα ένα αίτημα φιλίας στο facebook. Ενός από τα "δύσκολα" αυτά παιδιά...

Θα το κερδίσω φέτος το στοίχημα, όσο δύσκολο κι αν είναι...!!!
Γιατί δεν είναι έτσι το σχολείο που πρέπει να μάθουμε να θέλουμε...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki