Wednesday 19 September 2012

Εξωφρενικά παιδικά πάρτι

Προκαλεί ίλιγγο η διαστροφή γονιών που για να ικανοποιήσουν δικές τους ανασφάλειες, μαθαίνουν στα παιδιά τους να θεωρούν την ένταξή τους στον κόσμο συνάρτηση της αλόγιστης σπατάλης
ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Outrageous Kid Parties:
Mom blows $32,000 on daughter’s 6th birthday

Εμετικό; Σαγηνευτικά αποτρόπαιο; Μοιάζουν να μην αρκούν οι χαρακτηρισμοί για το περιεχόμενο του «Outrageous kid parties» όπου 6χρονα κυρίως κοριτσάκια, ως τα ευκολότερα θύματα ενός παθολογικού «μαμαδισμού», μεταμορφώνονται σε μικρομέγαλες πρωταγωνίστριες μιας κακόγουστης, φαραωνικής παράστασης η οποία - υποτίθεται - είναι το θέμα του παιδικού τους πάρτι. 
Αυτού του είδους η τηλεόραση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα κορυφαία δείγματα παρακμής του κόσμου που καταρρέει εξουθενωμένος από την κούρσα της σπατάλης, η ταχύτητα της οποίας αφάνισε κάθε αξία, κάθε πνευματικό χαρακτηριστικό, κάθε έννοια ανθρωπισμού και ευαισθησίας. Για να αντικατασταθούν όλα αυτά από σκηνοθετημένα στιγμιότυπα, σαν τις φωτισμένες, υπερμεγέθεις διαφημιστικές αφίσες στους δρόμους των μεγαλουπόλεων.
Παιδικό πάρτι γενεθλίων με τούρτα και στην καλύτερη περίπτωση έναν κλόουν να απασχολήσει το παιδομάνι ή προβολή παιδικής ταινίας; Πφφ! Αυτά γίνονταν στην «εποχή του σιδήρου». Αφορμή πλέον για ένα εξωφρενικής, νεοπλουτίστικης πολυτέλειας παιδικό πάρτι μπορεί να είναι οτιδήποτε, όπως το ξεκίνημα της σχολικής ζωής.
Ούτε σάκα ούτε καλαθάκι για το κολατσιό ούτε τετράδια με ζωγραφιές. Αλλά χρυσά κοσμήματα για δώρο και μια καρναβαλική παράσταση στην πίσω αυλή του σπιτιού, όπου το μικρομέγαλο πιτσιρίκι εμφανίζεται σαν Κλεοπάτρα, μακιγιαρισμένο σαν καραγκιοζάκι, πάνω σε χαλί που το κρατούν τέσσερα ημίγυμνα, καλογυμνασμένα και πασαλειμμένα με λάδι ανδρικά μοντέλα, τα οποία έχει η ίδια η πιτσιρίκα επιλέξει κατόπιν κάστινγκ.
Τα καλεσμένα - αντίστοιχης ηλικίας - παιδάκια ξεσπούν σε ξέφρενα χειροκροτήματα καθώς ο φακός ζουμάρει στα αποσβολωμένα τους βλέμματα. Έξοχο! Ο στόχος - της μανούλας - επετεύχθη! Η κορούλα της εισάγεται στον κόσμο της αφασίας πανηγυρικά θαμπώνοντας τους συνομηλίκους. Κατόπιν θα φροντίζει μια ολόκληρη ζωή - πόσο θα αντέξει η καημενούλα; - να κερδίζει το αποσβολωμένο βλέμμα των άλλων. Προς το παρόν, όλο αυτό κόστισε στους γονείς 32.000 δολάρια. Και όπως πληροφορεί το σάιτ της σειράς, περίπου σε αυτό το ποσό κυμαίνονται τα εξωφρενικά πάρτι.
Και τι δεν είδαμε κατά τη διάρκεια του εν λόγω επεισοδίου. Τη μικρή να κάνει πανάκριβο σπα και μασάζ και μανικιούρ - πεντικιούρ. Να διδάσκεται από δασκάλα μόντελινγκ πώς θα στέκεται και θα κινείται σαν Κλεοπάτρα, να διαλέγει τους μπρατσωμένους νεαρούς που θα τη μεταφέρουν σαν βαστάζοι στο πάρτι της. Τη μαμά της 6χρονης πιτσιρίκας να της αγοράζει πανάκριβο σετ κοσμημάτων που της το πρόσφερε σε βελούδινο μαξιλαράκι την ώρα του πάρτι, ενώ έλεγε στον φακό ότι θέλει να μείνει στην κόρη της αξέχαστο το ξεκίνημα του σχολείου.
Παραλογισμός μιας μάνας που κάθε άλλο παρά για το σχολείο και τη γνώση προετοιμάζει το παιδί της; Για την ακρίβεια, απαλείφει τη διαδικασία και τον κόπο που απαιτεί η απόκτηση οποιουδήποτε αγαθού. Όλα στο πιάτο. Γιατί «της αξίζει», λέει η μανούλα.
Τι έκανε η μικρή για να τα αξίζει όλα αυτά εκτός από το να γεννηθεί; Τίποτε. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της νοοτροπίας που καλλιεργήθηκε στην Αμερική (και όχι μόνο) της ευφορίας, ότι δεν υπάρχουν κανόνες και υποχρεώσεις που μπορούν να αναστείλουν την απόλαυση κάθε υλικής άνεσης.
Πού κατέληξε αυτή η νοοτροπία; Στη δημιουργία μιας νέας γενιάς ανθρώπων ανυπόμονων για άμεση ευτυχία που, αν καθυστερήσει, θεωρούν ότι τους κορόιδεψαν και πρέπει να τους αποζημιώσουν για τα προδομένα τους όνειρα. 
Νέοι άνθρωποι οι οποίοι μεγάλωσαν, με ευθύνη πρώτα των γονιών τους, σε έναν κόσμο που ανέδειξε σε απόλυτη κανονικότητα τον νόμο της ηδονής, τη βούληση να κάνει ο καθένας το κέφι του. Μας θυμίζει κάτι;

3 comments:

  1. δεν νομιζω πως αυτο ισχυει στον κανονα ακομα και τωρα που παω στα γενεθλια αλλων παιδιων με την κορη μου αντε να βαλουν μουσικη στον υπολογιστη να χορεψουν και μετα ασχολουνται με τα παιχνιδια που κανουν συνηθως κρυφτο κυνηγητο να παιξουν με τις κουκλες να παριστανουν οικογενειες δεν εχω παρατηρησει κατι τοσο εξωφρενικο διαφορετικο τροπο διασκεδασης στα παρτυ τους απο οτι εμεις

    ReplyDelete
  2. Αυτά τα παιδιά είναι τα λυπάσαι.Όμως θα συμφωνήσω με την Ελένη ότι τέτοιου είδους παιδικά πάρτυ είναι εξαίρεση στον κανόνα.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki