Wednesday 19 September 2012

Μεγαλώνοντας ένα με παιδί καλούς τρόπους

Η ευγένεια είναι πολύ σημαντική αρετή για τις διαπροσωπικές σχέσεις. Το να διδάξετε στο μικρό σας να είναι ευγενικό και να έχει καλούς τρόπους είναι επίσης πολύ σημαντικό, όσο σημαντικό είναι να του μάθετε ότι πρέπει να πλένει τα δόντια του. φυσικά για να «αριστεύσει» το βλαστάρι σας και σε αυτό το μάθημα, θα χρειαστεί χρόνο.
Δείτε μερικούς τρόπους που θα το βοηθήσουν να θυμάται τους καλούς τρόπους σε καθημερινή βάση. 
  1. Επιστρατεύστε φίλους και συγγενείς για να σας υποστηρίξουν καθώς είναι πολύ πιθανόν το μικρό σας να ακούσει περισσότερο τους άλλους από ότι εσάς. Ειδικά αν το ίδιο μήνυμα που θέλετε εσείς να του περάσετε, κάποιος που συμπαθεί του το παρουσιάζει με διαφορετικό τρόπο.
  2. Χρησιμοποιήστε θετικές εκφράσεις για να μάθετε τρόπους στο παιδί σας. Πείτε του για παράδειγμα όλα τα πλεονεκτήματα της καλής συμπεριφοράς δίνοντάς του με αυτόν τον τρόπο κίνητρα για να είναι ευγενικό. Οι απειλές και η αρνητική συμπεριφορά δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. 
  3. Μιμηθείτε το μικρό σας όταν ζητάει κάτι και είναι αγενές ή όταν κάνει κάτι που είναι άσχημο. Μιμηθείτε τα λόγια του με αστεία φωνή για να του δώσετε να καταλάβει ότι κάπως αλλιώς πρέπει να συμπεριφερθεί. Στη συνέχεια συζητήστε για τους τρόπους που θα ήταν καλύτεροι. 
  4. Δοκιμάστε το παιχνίδι ρόλων και αναβιώστε πιθανές καταστάσεις και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο καθένας. Για παράδειγμα, τι λέμε όταν γνωρίζουμε κάποιον άγνωστο, πώς να προσπεράσει κάποιον σε ένα διάδρομο του σουπερμάρκετ κτλ. Μέσω της εξάσκησης θα αποκτήσει σιγουριά για να ανταπεξέλθει σε κάθε κατάσταση. 
  5. Φροντίστε να δειπνείτε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Αφενός έρχεστε πιο κοντά, αφετέρου είναι ένα πεδίο όπου μπορούν να γίνουν πολλά «μαθήματα» συμπεριφοράς, όπως πώς να τρώει σωστά, πώς να αρνείται ένα φαγητό που δεν του αρέσει χωρίς να προκαλεί αναστάτωση, πώς να ευχαριστεί αυτόν που έχει μαγειρέψει αλλά και ότι πρέπει να τρώει όσο αντέχει.
  6. Αντί να καταφεύγετε μόνο σε παιχνίδια ρόλων για την καλή συμπεριφορά κάντε μια δοκιμή στον έξω κόσμο. Ξεκινήστε σε ένα εστιατόριο φιλικό για παιδιά (δείτε μερικά εδώ), πριν το αφήσετε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ένα χώρο που έχει περισσότερους ενήλικες. Αφήστε το να παραγγείλει, να ρωτήσει που είναι το μπάνιο, να ζητήσει τον λογαριασμό και να πληρώσει. Όλα αυτά, φυσικά, με τους τρόπους λόρδου που θα του έχετε διδάξει.
  7. Ζητήστε από το παιδί σας να μοιραστεί μαζί σας τις ιδέες του σχετικά με το πώς θα μπορούσε κάποιος να έχει καλύτερη συμπεριφορά. Ενθαρρύνετέ το να εφαρμόσει αυτές τις ιδέες, ρωτήστε το τι συνέβη κατά την εφαρμογή τους και αν είχαν καλό αποτέλεσμα.
  8. Κλειδί για να μάθει το μικρό σας οτιδήποτε καινούργιο είναι η επανάληψη, συνεπώς είναι σημαντικό να κάνετε εξάσκηση διαρκώς. Αν, για παράδειγμα, ξεχνάει να πει «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ», τονίστε τις δύο λέξεις χρησιμοποιώντας τις σε μια πρόταση προκειμένου να τις υπενθυμίσετε. Με τη διαρκή εξάσκηση και τη συνεχή υπενθύμιση κάποια στιγμή θα κατορθώσει να εφαρμόζει μόνο του όσα του έχετε μάθει. 
happyparenting

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki