Wednesday 18 August 2010

Τετράχρονος πνίγηκε σε πισίνα

Τετράχρονος πνίγηκε σε πισίνα

Σε τραγωδία μετατράπηκαν οι καλοκαιρινές διακοπές ενός ζευγαριού από την Ολλανδία, καθώς χθες το πρωί το τετράχρονο αγοράκι τους πνίγηκε στην πισίνα ξενοδοχείου όπου διέμεναν στην περιοχή Ψαλίδι της Κω.
Προσέχετε τώρα το καλοκαίρι,
Προσέχετε !!
Το άτυχο παιδάκι στις 11 η ώρα το πρωί έπαιζε μαζί με τα δυο μεγαλύτερα αδέλφια του γύρω από την πισίνα. Ξαφνικά ξέφυγε της προσοχής τους και, άγνωστο πώς, έπεσε μέσα στο νερό. Αμέσως τα αδέλφια του αλλά και άλλοι ένοικοι του ξενοδοχείου έτρεξαν στην πισίνα προκειμένου να τον βοηθήσουν.

Στο ξενοδοχείο σήμανε συναγερμός και αμέσως έσπευσαν ασθενοφόρο και άνδρες της αστυνομίας. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως χάθηκε τόσο άδικα το μικρό. Το τετράχρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κω όπου οι γιατροί διαπίστωσαν απλά τον θάνατό του.

«Πρωτοβουλία για το Παιδί»

«Στέγη πρωτοβουλίας για το παιδί» στη Βέροια

Παρεμπιπτόντως, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞ;;

Νεκρός ή ζωντανός... που είναι;;;
Ξεκίνησε στη Βέροια, η λειτουργία της «Στέγης της Πρωτοβουλίας Για το Παιδί». Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, στην παροχή βοήθειας κάθε είδους σε παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που δυσλειτουργούν.
Το σωματείο δραστηριοποιείται στην περίθαλψη παιδιών – θυμάτων βίας, στην υποστήριξη παιδιών που ζουν στο περιθώριο, στην άρση του αποκλεισμού παιδιών που μειονεκτούν εξ αιτίας κοινωνικών, φυλετικών ή άλλων διακρίσεων, στην επέκταση της παρεχόμενης βοήθειας και σε άλλα πρόσωπα της οικογένειας, στην παροχή περίθαλψης και προστασίας σε παιδιά-θύματα σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης, στην διεξαγωγή εκδηλώσεων και δράσεων.
Η "Πρωτοβουλία για το Παιδί" έχει θεμελιώσει διαρκή συνεργασία με τον δήμο Βέροιας, αρχής γενομένης με την παραχώρηση εκ μέρους του δήμου της χρήσης για οκτώ χρόνια, ενός ακινήτου που βρίσκεται στην οδό Αριστοφάνους 10 στη Βέροια. 
Το 150τμ ακίνητο, επισκευάστηκε, διαρρυθμίστηκε, επιπλώθηκε και μετατράπηκε στην πρώτη στέγη υποδοχής και φιλοξενίας παιδιών. Αποτελείται από γραφείο, χώρους δημιουργικής απασχόλησης, κουζίνα-τραπεζαρία, μια αποθήκη τροφίμων και ρούχων, κοιτώνες, λουτρό,  τουαλέτα και δύο χώρους υποδοχής.

Ελευθεροτυπία, 12 Μαρτίου 2010

Ισραήλ: φωτογραφίες στρατιωτίνας με δεμένους παλαιστίνιους - Israeli woman soldier denies Facebook photos wrongdoing

Οι φωτογραφίες μίας ισραηλινής στρατιωτίνας, η οποία πόζαρε χαμογελαστή δίπλα σε παλαιστινίους κρατουμένους που είχαν δεμένα τα χέρια και καλυμμένα τα μάτια, προκαλούν αγανάκτηση στο Ισραήλ έπειτα από την προβολή τους σήμερα στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης. 

«Ο στρατός, η καλλίτερη περίοδος της ζωής μου».
Η συμπεριφορά της οπλίτου, «αντανακλά τη στάση που έχει επικρατήσει για την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων ως αντικειμένων και όχι ως ανθρώπινων όντων».
Η νεαρή γυναίκα, ονόματι Εντέν Αμπαργκίλ, δημοσίευσε στην κοινωνική ιστοσελίδα Facebook τις φωτογραφίες της με τους κρατουμένους που ήταν επιφορτισμένη να φυλάει, και τις μετέδωσε σε εκπομπή της και η κρατική τηλεόραση. 

Israeli woman soldier denies Facebook photos wrongdoing

The pictures were later removed from public view on Ms Aberjil's profile
 Σε ανακοινωθέν του, ο ισραηλινός στρατός καταδικάζει «την επονείδιστη συμπεριφορά της οπλίτου», τονίζοντας πως αυτή έχει περαιώσει την στρατιωτική της θητεία από πέρυσι.
Οι φωτογραφίες της στρατιωτίνας στο Facebook τιτλοφορούνται «Ο στρατός, η καλλίτερη περίοδος της ζωής μου».
Ο διευθυντής της ισραηλινής επιτροπής κατά των βασανιστηρίων Γισάι Μενουχίμ καυτηρίασε σε ανακοινωθέν του τη συμπεριφορά της οπλίτου, τονίζοντας πως «αντανακλά τη στάση που έχει επικρατήσει για την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων ως αντικειμένων και όχι ως ανθρώπινων όντων». 

Ο µεγάλος των Ροµά διωγµός - Expulsions of Roma Get Public Nod in Sarkozy’s France

Μνήµες της Γκεστάπο ξυπνά ακόµα και σε βουλευτές του κόµµατός του ο Νικολά Σαρκοζί, µε το µαζικό ξήλωµα παράνοµων καταυλισµών Ροµά και την απέλασή τους προς Ρουµανία και Βουλγαρία που αρχίζει αύριο. 
Δύο χρόνια πριν από τις εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος (ξανα)βγάζει το χαρτί του «σούπερ µπάτσου», απευθυνόµενος στα δεξιότερα ένστικτα των ψηφοφόρων. 
Ήταν ένας τρόπος να αποσπάσει την κοινή γνώµη από την υψηλή ανεργία, την αντιλαϊκή µεταρρύθµιση του ασφαλιστικού και την υπόθεση (ή σκάνδαλο ή σαπουνόπερα) Μπετανκούρ.

Expulsions of Roma Get Public Nod in Sarkozy’s France
French government told to end discrimination against Roma people
Ο Σαρκοζί προσπαθεί να σώσει τη δηµοτικότητά του µε απελάσεις 15.000 Τσιγγάνων.
Η κριτική είναι έντονη και φτάνει από κάθε γωνιά της αντιπολίτευσης. Κάποιες δηµοσκοπήσεις όµως δείχνουν πως οι Γάλλοι προσυπογράφουν τον πόλεµο που κήρυξε (εκ νέου) ο Νικολά Σαρκοζί στην εγκληµατικότητα και την παράνοµη µετανάστευση.  
Σύµφωνα µε σφυγµοµέτρηση της «Figaro», για παράδειγµα, το 79% των Γάλλων συµφωνεί µε τη διάλυση των παράνοµων καταυλισµών Ροµά και την απέλασή τους, ενώ ποσοστό µεγαλύτερο του 80% συµφωνεί µε τα σχέδια του «Σουπέρ Σαρκό» να αφαιρείται η γαλλική υπηκοότητα από «ανθρώπους ξένης καταγωγής» εφόσον απειλούν τη ζωή αστυνοµικών, επιµένουν στην πολυγαµία ή προχωρούν σε κλειτοριδεκτοµή. Όπως επισηµαίνουν οι «Τimes», η δηµοτικότητα Σαρκοζί, που κόντευε να σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ, έκανε στροφή προς τα επάνω για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Ακόµα και δεξιοί βουλευτές, εντούτοις, αντιδρούν: ο Ζαν-Πιερ Γκραν, για παράδειγµα, αποκάλεσε τις επιδροµές της αστυνοµίας σε παράνοµους καταυλισµούς Ροµά «επαίσχυντες», τις χαρακτήρισε µάλιστα ως rafles, όρος µε τον οποίο περιγράφονταν οι µαζικές συλλήψεις Εβραίων στη Γαλλία του Β'’ Παγκοσµίου Πολέµου. «Αντίθετα µε τις ανοησίες, τους αναχρονισµούς και τους παραλογισµούς που λέγονται, η Γαλλία δεν κάνει επίθεση στους Ροµά» είπε χθες βγαίνοντας στην αντεπίθεση ο υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν. «Θα ήθελα πραγµατικά να µη χρησιµοποιούνται λέξεις που παραπέµπουν στις θηριωδίες του Β'’ Παγκοσµίου Πολέµου. Άνθρωποι προσάγονται, πιστοποιείται η ταυτότητά τους, τους προτείνονται χρήµατα ώστε να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους: θα ήθελα πολύ να µου εξηγήσει κάποιος τι σχέση έχουν αυτά µε τις rafles του Β'’ Παγκοσµίου Πολέµου».

Ήδη 51 παράνοµοι καταυλισµοί Ροµά έχουν ήδη ξηλωθεί και περίπου 700 κάτοικοί τους θα «συνοδευτούν» πίσω στην πατρίδα τους, τη Ρουµανία ή τη Βουλγαρία, µέχρι τέλος του µήνα.

Η ιστορία άρχισε τον Ιούλιο, έπειτα από µια πρόσκαιρη ανάφλεξη σε υποβαθµισµένο προάστιο της Γκρενόµπλ, και την επίθεση 400 Ροµά σε έναν αστυνοµικό σταθµό. Τέλη του µηνός, ο Σαρκοζί κήρυξε για πολλοστή φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια τον πόλεµο στην εγκληµατικότητα και την παράνοµη µετανάστευση. Στόχευσε λοιπόν τους 15.000 Ροµά που έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία από τη Ρουµανία και τη Βουλγαρία – στη χώρα ζουν ακόµα 350.000

Τσιγγάνοι, αλλά αυτοί είναι Γάλλοι πολίτες – δίνοντας στην αστυνομία τρεις µήνες καιρό για να ξηλώσει 300 παράνοµους καταυλισµούς και προσφέροντας κίνητρο 300 ευρώ στους κατοίκους τους ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Μόνος του στο δρόμο, ετών μόλις... δύο!

«Τα χρειάστηκε» μια μητέρα όταν πληροφορήθηκε ότι το μόλις δύο ετών αγόρι της είχε χαθεί από το Δημοτικό Παιδικό Σταθμό «Μαρία Αμπατζή» για πάνω από μια ώρα.
Η οικογένεια καταγγέλλει τον Παιδικό Σταθμό για ανευθυνότητα, ενώ ζητάει ν’ αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους για το περιστατικό, που θα μπορούσε να έχει ακόμα και τραγική κατάληξη.
 
Το απίστευτο συμβάν συνέβη την Παρασκευή 30 Ιουλίου, τελευταία ημέρα λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Η θεία του παιδιού περιέγραψε στο «Ε» τα όσα έγιναν, τονίζοντας ότι ακόμη η οικογένεια δεν μπορεί να συνέλθει από το σοκ που πέρασε. 
«Η αδελφή μου πηγαίνει η ίδια τα δυο δίδυμα παιδιά της στον Παιδικό Σταθμό κάθε πρωί, γύρω στις 7:50. Δεν τα στέλνει με το λεωφορείο του Σταθμού, προτιμά να τα πηγαίνει η ίδια. Τα παιδιά παραδίδονται πάντα στο δεύτερο όροφο του Παιδικού Σταθμού. 
Το πώς ένα παιδί δύο χρονών κατέβηκε από το δεύτερο όροφο στο ισόγειο και βρέθηκε στο δρόμο χωρίς κανείς να το αντιληφθεί είναι κάτι που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακόμη.»
 
Πώς συνέβη
Όπως φαίνεται, το παιδί θα πρέπει την Παρασκευή, γύρω στις 8:15, όταν και συνήθως φθάνει το λεωφορείο με τα υπόλοιπα παιδιά και δημιουργείται συνωστισμός, να κατέβηκε τις σκάλες από το δεύτερο όροφο στον πρώτο και από εκεί στο ισόγειο, και να βγήκε στη συνέχεια στο δρόμο. 
Γι’ αυτό ίσως δεν αντιλήφθηκε την απουσία του το προσωπικό του Παιδικού Σταθμού. Το παιδί βγήκε στο δρόμο χωρίς κανείς να το εμποδίσει και - σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες - λίγο παρακάτω από το σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Παιδικό Σταθμό, ένας ηλικιωμένος φέρεται να το βρήκε. Κατάλαβε ότι το παιδί ήταν μόνο του και κάθισε μαζί του σε ένα παγκάκι, περιμένοντας ότι κάποιος θα εμφανιστεί να το αναζητήσει. Χωρίς να μιλάει καλά ακόμη, ο μικρός δεν μπορούσε βέβαια να εξηγήσει στον ηλικιωμένο από πού είχε βγει και πώς κατέληξε στο δρόμο.
 
Μετά από μια ώρα; 
Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι - σύμφωνα πάντα με τα όσα η οικογένεια καταγγέλλει - το προσωπικό του Παιδικού Σταθμού όχι μόνο δεν αντιλήφθηκε ότι το παιδί βγήκε στο δρόμο, αλλά άργησαν να αντιληφθούν και την απουσία του. 
«Απ’ ό,τι μάθαμε στη συνέχεια, κατάλαβαν ότι το παιδί έλειπε γύρω στις 8:45, όταν τους σερβίρουν φαγητό. Τότε άρχισαν να ψάχνουν τους γύρω χώρους. Είδαν ότι δεν είναι μέσα στο κτήριο και βγήκαν και φώναζαν έξω. Τότε τους αντιλήφθηκε ο ηλικιωμένος και τους είπε ότι το παιδί το είχε εκείνος», λέει στο «Ε» η θεία του δίχρονου αγοριού. «Θα θέλαμε πραγματικά να ξέραμε ποιος είναι ο άνθρωπος αυτός για να τον ευχαριστήσουμε, γιατί αν δεν κρατούσε το παιδί εκεί, ποιος ξέρει τι θα του συνέβαινε, μόνο του μέσα στο δρόμο», συμπληρώνει.
Είναι εντυπωσιακό, πάντως, το γεγονός ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή το παιδί, που ήταν μόνο του με έναν ξένο άνθρωπο, διατήρησε την ψυχραιμία του και περίμενε υπομονετικά στο παγκάκι χωρίς να φοβηθεί. «Είναι τολμηρό παιδί, δε φοβάται. Όμως αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω που θέλει περισσότερη προσοχή και επιτήρηση», λέει η θεία του.
 
Τρόμαξε η μητέρα
Η μητέρα του δίχρονου αγοριού ενημερώθηκε για τα όσα έγιναν γύρω στις 9:30 με 9:40, όταν η διευθύντρια και μια νηπιαγωγός του Παιδικού Σταθμού πήγαν επί τόπου στο γραφείο της για να την ενημερώσουν. 
«Μόλις είδε τα δυο άτομα από τον Παιδικό Σταθμό να πηγαίνουν στο γραφείο της, τρόμαξε, πανικοβλήθηκε. Ήταν σίγουρη ότι κάτι κακό είχε συμβεί, γιατί όποτε γινόταν κάτι που αφορούσε τα παιδιά της την ενημέρωναν τηλεφωνικά. Αυτήν τη φορά, όμως, η διευθύντρια του Παιδικού Σταθμού βρισκόταν στο γραφείο της και αυτό την έκανε να σκεφτεί μόνο το χειρότερο. Μόλις τις είδε το πρώτο που είπε ήταν: «Πείτε μου αν τα παιδιά μου είναι καλά». Εκείνες της είπαν «τώρα είναι καλά» και εξήγησαν τι είχε συμβεί. «Θεωρούμε απαράδεκτο και ανεύθυνο το περιστατικό που έγινε, και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Προσπάθησαν, μάλιστα, να το υποβαθμίσουν λέγοντας ότι το παιδί ήταν έξω από τον Παιδικό Σταθμό ουσιαστικά, όμως τίποτα δεν τους δικαιολογεί.»
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ήταν τέτοια η ανησυχία που δημιουργήθηκε στους αρμοδίους του Παιδικού Σταθμού, που ειδοποίησαν την Αστυνομία. Ωστόσο, όταν πήγε περιπολικό το παιδί είχε ήδη βρεθεί. «Για να φθάσουν στο σημείο να καλέσουν την Αστυνομία σημαίνει ότι είχαν ψάξει όλους τους χώρους του Παιδικού Σταθμού, είχαν διαπιστώσει ότι το παιδί έλειπε και φοβήθηκαν και εκείνοι το χειρότερο. Δεν μπορεί λοιπόν να ισχυρίζονται ότι το παιδί ήταν έξω από τον Παιδικό Σταθμό και το βρήκαν εύκολα», λέει η θεία του παιδιού.
Η οικογένεια προσανατολίζεται στο να καταθέσει μήνυση σε βάρος του Παιδικού Σταθμού για το περιστατικό, ενώ ήδη ο πατέρας κατέθεσε αναφορά στο δήμο, ζητώντας να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Νάσος Γιακαλής και πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης, στον οποίο υπάγεται ο Παιδικός Σταθμός «Μαρία Αμπατζή», πρόκειται να διατάξει ΕΔΕ. Ο ίδιος, πάντως, επιφυλάχθηκε ν’ αναφερθεί στο θέμα σήμερα, έως ότου ενημερωθεί πρώτα για το τι ακριβώς συνέβη. «Δε θέλω να κάνω κάποια δήλωση επί του παρόντος. Θα ενημερωθώ και στη συνέχεια θα δούμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.»
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki