Monday 2 May 2011

Κάτοικοι μπλοκάρουν την ανέγερση ιδρύματος της Εκκλησίας

Μετ' εμποδίων προχωρεί το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής, καθώς η ανέγερση κέντρου για την αρωγή και την εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό έχει «σκοντάψει» στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής όπου επρόκειτο να δημιουργηθεί το ίδρυμα.
Οι περίοικοι αμφισβητούν ότι το οικόπεδο στο οποίο θα χτιστεί το οίκημα ανήκει στην Εκκλησία, ενώ υποστηρίζουν ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή τριώροφου παρκινγκ, το οποίο προορίζεται για εμπορική χρήση που θα υποβαθμίσει την περιοχή.

Παρά ταύτα από την Αρχιεπισκοπή διαψεύδεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση του ακινήτου, ενώ τονίζεται ότι ο χώρος στάθμευσης θα χρησιμεύσει αποκλειστικά για να εξυπηρετείται το προσωπικό που θα στελεχώσει το κέντρο.
Τονίζεται, επίσης, ότι η συμβίωση με πάσχοντες συνανθρώπους μας αποτελεί δείγμα πολιτισμού.
Εδώ και αρκετό καιρό στο χέρσο οικόπεδο της οδού Ράμφου στα Κάτω Πατήσια, στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου, έχει αναρτηθεί πανό από ομάδα κατοίκων στο οποίο αναγράφεται: «Όχι σε υπόγεια πάρκινγκ αυτοκινήτων, μην καταστρέφετε το μικρό πνεύμονα πρασίνου».
Μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Στέλιος Κουγιουμιτζάκης, μέλος της επιτροπής κατοίκων που αντιτίθεται στα σχέδια της Εκκλησίας, σημείωσε:
«Αντιδρούμε στη δημιουργία ειδικού παιδικού σταθμού με υπόγειο πάρκινγκ τριών επιπέδων γιατί θα επιβαρύνει την ποιότητα ζωής της γειτονιάς μας και θα υποβαθμίσει το παρακείμενο πάρκο - παιδική χαρά, λόγω της ρύπανσης και της όχλησης».
Η επιτροπή που έχει συσταθεί από τους κατοίκους αμφισβητεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου.
«Είμαστε αντίθετοι με την προσπάθεια οικειοποίησης του οικοπέδου που δεν διαθέτει τους απαραίτητους τίτλους κυριότητας. Η Εκκλησία διαθέτει πλήθος χώρων καταλληλότερων για δημιουργία ειδικών παιδικών σταθμών από μια υποβαθμισμένη γειτονιά που στερείται ελεύθερων χώρων και χώρων άθλησης και πρασίνου».
Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της επιτροπής, οι τίτλοι κυριότητας του οικοπέδου βασίζονται σε παλιά συμβόλαια, στα οποία δεν αναφέρεται με σαφήνεια ποιος είναι ο δωρητής του οικοπέδου προς την Εκκλησία. Οι κάτοικοι έχουν καταθέσει προσφυγές και κατά της Περιφέρειας Αττικής (ως Νομαρχία Αθηνών έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχιεπισκοπή για την ανέγερση του ειδικού σταθμού) ενώ, αν δεν δικαιωθούν, προσανατολίζονται να χρησιμοποιήσουν κάθε ένδικο μέσο.
Αίτημα των περιοίκων είναι να δημιουργηθεί στο οικόπεδο αυτό παιδικός σταθμός που θα εξυπηρετεί τις εργαζόμενες μητέρες της περιοχής.

ΚΥΚΛΟΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
Θέμα πολιτισμού η δημιουργία του ιδρύματος
«Το πρόβλημα του αυτισμού μπορεί να χτυπήσει την πόρτα κάθε ανθρώπου», τονίζουν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής, σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στον Άγιο Ελευθέριο.
Όπως αναφέρεται, είναι θέμα πολιτισμού το να συμβιώνει κανείς με άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής πάθηση.
Επίσης, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία στόχευση για εμπορική εκμετάλλευση του χώρου στάθμευσης του ακινήτου και διαψεύδεται ότι θα είναι τριών επιπέδων.
Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι είναι ανοιχτή η πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο να προσέλθει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ώστε να δει τα αρχιτεκτονικά σχέδια, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τριώροφο πάρκινγκ.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Αρχιεπισκοπή καταβάλλει προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων και των οικοπέδων της, για να προχωρήσει το φιλανθρωπικό της έργο, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις από φορείς και πολίτες που «φρενάρουν» τα σχέδιά της.
Για το ζήτημα μίλησε στο «Έθνος» και ο εφημέριος του παρακείμενου ναού του Αγίου Ελευθερίου, πατήρ Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι στα σχέδια της Αρχιεπισκοπής να ανεγείρει πολυώροφο κτίριο και ότι ο ειδικός σταθμός για βρέφη και παιδιά με αυτισμό θα είναι ισόγειος.
Επίσης, τόνισε ότι το οικόπεδο ανήκε στον Άγιο Δημήτριο Ψυρρή από πολλές δεκαετίες και ότι ανήκει στην Αρχιεπισκοπή.

Ο προγραμματισμός
Παρεμβάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Το πρώτο από τα έργα που θα ενισχύσουν το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας θεμελιώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παραβρέθηκε στην τελετή θεμελίωσης για την κατασκευή επταώροφου κτιρίου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα φιλοξενούνται ασθενείς του «Θεαγένειου» και οι συνοδοί τους.
Επίσης, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση Κέντρου για πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ στο Χαλάνδρι. Στα σχέδια της Εκκλησίας, επίσης, είναι η κατασκευή Κέντρου για παιδιά με νοητική στέρηση στην Ανοιξη Αττικής και «Στέγης Κατακοίτων» στον Βαρνάβα Αττικής.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, και στον Βαρνάβα έχουν ανακύψει ζητήματα σχετικά με τους όρους δόμησης και τη χρήση γης όσον αφορά τα οικόπεδα της Εκκλησίας.
Επίσης, στην Πεντέλη ή στον Βύρωνα αναμένεται να ανεγερθεί «Σπίτι Πόνου» για καρκινοπαθείς τελικού σταδίου.
Επίσης, έχει ήδη γίνει παραχώρηση από την Εκκλησία στο Δημόσιο οικοπέδων στη Χαλκίδα, την Καλαμάτα και την Πάρο για την ανέγερση σωφρονιστικού ιδρύματος, γηροκομείου και νοσοκομείου αντίστοιχα.

Παρασκευή, 29 Απρίλιος 2011
Συντάχθηκε απο τον/την Έθνος | Παρασκευή Βονάτσου 
 
Romfea.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki