Wednesday 28 December 2011

Έξι βήματα για ασφαλή παιχνίδια

Περισσότερο ασφαλή θα είναι τα παιχνίδια που θα φέρει φέτος ο Άγιος Βασίλης στα παιδιά της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκαινιάζοντας την ευρωπαϊκή εκστρατεία για την ασφάλεια των παιχνιδιών, που έχει στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών, για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ένα παιχνίδι.

H ασφάλεια ενός παιχνιδιού δεν εξαρτάται
μόνο από το πώς είναι φτιαγμένο, αλλά
και από την ηλικία του παιδιού και
από τον τρόπου που χρησιμοποιείται.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, από τον Ιούλιο του 2011, τα παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ ικανοποιούν τους αυστηρότερους κανόνες στον κόσμο. Ωστόσο, η ασφάλεια ενός παιχνιδιού δεν εξαρτάται μόνο από το πώς είναι φτιαγμένο, αλλά και από την ηλικία του παιδιού και από τον τρόπου που χρησιμοποιείται.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ασφάλεια των παιχνιδιών, ένα βίντεοκλιπ που θα προβάλλεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης θα εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για να είναι βέβαιοι ότι το παιχνίδι είναι ασφαλές για το παιδί τους, καθώς και πώς μπορούν να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια. Θα εξηγείται, επίσης, με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται η ασφάλεια των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο στην ΕΕ.
Παράλληλα, σε πολλά καταστήματα παιχνιδιών στη Γερμανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Αυστρία θα διατίθενται κάρτες με οδηγίες ασφάλειας για τα παιχνίδια.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε: «Ξεκινώ αυτήν την προσπάθεια τα Χριστούγεννα, την εποχή που αγοράζονται τα περισσότερα παιχνίδια. Φέτος, τα παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ θα είναι πιο ασφαλή από ποτέ και με την εκστρατεία αυτή θα δοθεί η δυνατότητα στους γονείς να κάνουν τις σωστές επιλογές για τα παιδιά τους. Χαίρομαι που τα ΜΜΕ και εκατοντάδες μαγαζιά σε όλη την ΕΕ θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία αυτή. Αλλά η ασφάλεια είναι, φυσικά, σημαντική όλο τον χρόνο γι΄ αυτό ας βεβαιωθούμε τώρα ότι δεν θα χρειαστεί κάποιο ατύχημα για να καταλάβουμε τη σημασία της!»

Η Επιτροπή επισημαίνει έξι πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές, όταν αγοράζουν παιχνίδια:

1) Μην αγοράζετε ποτέ παιχνίδια που δεν έχουν τη σήμανση CE. Με τη σήμανση CE ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το παιχνίδι συμμορφώνεται με όλους τους εφαρμοστέους κανόνες ασφάλειας της ΕΕ, οι οποίοι είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο.
2) Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Τα παιχνίδια αυτά φέρουν ειδικό σύμβολο. Η πνιγμονή είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, διότι τείνουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους!
3) Να διαβάζετε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες χρήσης για την ασφαλή χρήση του παιχνιδιού
4) Να προσέχετε τα παιδιά ενόσω παίζουν. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια λειτουργούν όπως ακριβώς θα έπρεπε και ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού.
5) Να αγοράζετε παιχνίδια πάντα από αξιόπιστα καταστήματα και αξιόπιστα διαδικτυακά σημεία πώλησης. Τα μεταχειρισμένα παιχνίδια που σας προσφέρουν οι φίλοι σας, ενδέχεται, επειδή είναι παλαιότερα, να μην ικανοποιούν τα τρέχοντα πρότυπα ασφάλειας.
6) Να αναφέρετε πάντα κάθε πρόβλημα ασφάλειας που παρουσιάζει κάποιο παιχνίδι στον κατασκευαστή ή στο κατάστημα λιανικής πώλησης από όπου το αγοράσατε.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία παιχνιδιών είναι ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους στην Ευρώπη, αφού κατέχει το 25% της παγκόσμιας αγοράς παιχνιδιών. Περίπου το 80% του κλάδου αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην ΕΕ υπάρχουν περίπου δύο χιλιάδες κατασκευαστές παιχνιδιών, απασχολώντας περίπου 100.000 εργαζομένους.

1 comment:

  1. Πολύτιμες συμβουλες...
    και ας παμε επιτελους κοντρα σ'εκεινα τα παραμορφωμενα κι αγρια παιχνιδια που αλλοιωνουν το ΝΟΥ και νοθευουν με ΒΙΑ τη φαντασία των παιδιων μας..

    Χρονια ΠΟΛΛΑ και ΥΠΕΡΟΧΑ....

    με ΔΩΡΑ καρδιάς πρωτα προσφερομενα στο ΠΑΙΔΙ....

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki