Monday 2 March 2009

Μ' ένα χαρταετό... πετάξτε!

 Υπάρχουν οι έτοιμοι, αλλά η χαρά της κατασκευής, για σας  και τα χαμομηλάκια σας, δεν πληρώνεται με τίποτα!!

 Κατασκευή χαρταετού

Θα χρειαστούμε:
  • 3 ελαφρά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα
  • χαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
  • γερό σπάγκο
  • λεπτό σύρμα
  • κολλητική ταινία
  • χρωματιστά χαρτιά για την ουρά
Κατασκευή:
Στα άκρα από κάθε πηχάκι κάνουμε δυο μικρές εγκοπές.
Δένουμε γερά μεταξύ τους τα τρία πηχάκια από την μέση με τον σπάγκο, και αφήνουμε περίπου μισό μέτρο ακόμα να κρέμεται (επόμενο σχήμα).
Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα, και το περνάμε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή.

Φροντίζουμε όπως θα γυρίζουμε το σύρμα, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων από τα πηχάκια να διατηρούνται σταθερές, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξάγωνο.

Ακουμπάμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, και το κόβουμε γύρω - γύρω του, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών (επόμενο σχήμα).
Σε αυτό το σημείο, μπορούμε ν’ αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη και να διακοσμήσουμε την επιφάνεια του χαρτιού όπως μας αρέσει, έτσι ώστε να έχουμε έναν μοναδικό χαρταετό. Μπορούμε να κολλήσουμε διάφορα διακοσμητικά, ή να ζωγραφίσουμε την σημαία της αγαπημένης μας ομάδας, πρόσωπα, πεταλούδες, πουλιά και ζώα.

Κατόπιν ξαναβάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλούμε με κολλητική ταινία.

Σε δυο άκρα (β & γ) στερεώνουμε σπάγκο, για να δέσουμε στην μέση του την ουρά. Προσέχουμε ώστε: αβ = αγ = γδ = βδ. Η ουρά πρέπει να είναι 3-4 φορές μακρύτερη από το μήκος του αετού, έτσι ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει (επόμενο σχήμα).
Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε, από λωρίδες που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 Χ 20 εκατοστά, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο.

Στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά, (ε & ζ), δένουμε τα ζύγια. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Όλη η επιτυχία για το πέταγμα του αετού, βρίσκεται στα ζύγια του. Τα ζύγια, είναι δυο κομμάτια σπάγκος δεμένος στο άκρα ε και ζ, που το καθένα ενώνεται με τον σπάγκο που αφήσαμε να κρέμεται από το κέντρο του χαρταετού. Τα ζύγια πρέπει να σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο.

Στο σημείο της ένωσης δένουμε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.

Βρίσκουμε ένα πλάτωμα μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα, γυρίζουμε τον χαρταετό μας κόντρα στον άνεμο και….. ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ!

Αλλά ...
Αετούς πετάμε, όχι τη ζωή μας
Η ΔEH μας καλεί να προσέξουμε τους χαρταετούς τις ημέρες των Αποκριών.
Σε σχετική δε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει:
«Προσοχή, τώρα τις Απόκριες και βεβαίως την Καθαρή Δευτέρα· μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτρικά σύρματα! Αν ακουμπήσουν πάνω τους οι χαρταετοί ή μπλέξουν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θανατηφόρας ηλεκτροπληξίας!
Προσέξτε, ιδιαιτέρως τα παιδιά!
Aν τυχόν μπλεχτεί ο χαρταετός στα σύρματα, τότε μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον με τον σπάγκο ή με τη βοήθεια άλλων μακριών αντικειμένων. Ειδοποιήστε το πλησιέστερο Γραφείο της ΔEH ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
Επίσης ποτέ μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή στύλους της ΔEH, ούτε σε μέρη που πλησιάζουν ηλεκτρικές γραμμές! O κίνδυνος θανάτου από ηλεκτροπληξία είναι άμεσος!

Καλές Απόκριες και προσοχή σε όσους αγαπάτε!».

Με τις θερμές μας ευχαριστίες στην Ματιά, από όπου δανειστίκαμε τις οδηγίες κατασκευής του χαρταετού.

1 comment:

  1. Αριστη πρόταση!!!για να δούμε πόσο πιάνουν τα χέρια μας!!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki