Monday 17 June 2024

Τα πολλά πρόσωπα της βίας κατά των γυναικών

Η βία έχει πολλές διαστάσεις και πρόσωπα. Η βουβή, η άγαρμπη, η εκλεπτυσμένη, η λαλίστατη, η χειροδύναμη, η συναισθηματική, η παθητική, η προστατευτική, η διδακτική, η παραδοσιακή, η σοφή, η χειριστική, 
η «Δεν έφταιγα εγώ», 
η «θόλωσε το μυαλό μου». 
Η βία συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες και εξελίσσεται σε ρυθμούς βουβού κινηματογράφου. Καραδοκεί σε κρεβάτια συζυγικά και καβγαδάκια ερωτικά. Εξωραΐζεται και ρομαντικοποιείται.
Η βία ξεστομίζει πολλά για να κρυφτεί. Και είναι μετρ της δικαιολογίας:
  • «Ξέφυγα και σε έβρισα μωρό μου γιατί είμαι τρελά ερωτευμένος μαζί σου και ζηλεύω».
  • «Συγγνώμη που σε πίεσα χθες το βράδυ αλλά με τρελαίνεις όταν σε βλέπω γυμνή, δεν πιστεύω να το εννοούσες ότι δεν είχες διάθεση»;
  • «Μα σου πέταξα το φαγητό στα μούτρα γιατί ξέρω ότι είσαι πολύ καλύτερη μαγείρισσα».
  • «Δεν θέλω να ντύνεσαι προκλητικά γιατί σε σέβομαι απεριόριστα, όπως φαντάζομαι σέβεσαι κι εσύ τον εαυτό σου».

Η βία είναι η καλύτερη φίλη του πιο άνανδρου ανδρισμού:

«Ήθελε κι ας μην είχε διάθεση, καλά της έκανες, ώρα ήταν να της τα πεις ένα χεράκι, η γυναίκα το θέλει το χαστούκι της για να στρώσει, ρε τι άντρας είσαι εσύ και σου έχει πάρει τον αέρα; Ρε δεν έχεις αρχ@#$; Τη γυναίκα σου πρέπει να την έχεις μπιμπελό. Εγώ σου τα προσφέρω όλα κι εσύ το 'χεις το σπίτι κωλοχανείο. Όταν μιλάω εγώ, θα με ακούς. Ποιος είναι επιτέλους ο άντρας εδώ μέσα»;

Όσα πρόσωπα κι αν φορέσει, όμως, όσα γλυκόλογα κι αν ξεστομίσει, όσες δικαιολογίες κι αν βρει, όση αποδοχή κι αν βρει από μια κοινωνία φοβική και βίαιη στο ίδιο της το μεδούλι, τα πράγματα είναι απλά: δεν είναι αποδεκτή. Δεν χωράει δίπλα στη λέξη συντροφιά, αγάπη, έρωτας, παρέα, συμβίωση. Δεν χωράει σε κανένα "συν" και γενικώς δεν χωράει πουθενά μεταξύ αντρών και γυναικών. Δεν χωράει πουθενά μεταξύ συν-Ανθρώπων.

Αντίσταση θέλει και φίλτρο καθημερινό (από όλους μας κι από μένα κι εσένα πρώτα από όλους τους άλλους). Γενναίες φωνές, βλέμμα καθαρό και αλληλεγγύη θέλει για να πέσουν όλα της τα προσωπ (εί) α και να σωπάσουν οι δικαιολογίες της. Και ενημέρωση και παιδεία και διάλογο. Να μιλάμε θέλει και κυρίως να ακούμε ενεργητικά. Να δρούμε και να μην ανεχόμαστε. Να γινόμαστε καλύτεροι με ειλικρίνεια, όταν πέφτουμε στην παγίδα και στην πλάνη της.

enfo.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

To φαρμακείο των διακοπών

Παίρνουμε μαζί μας ο,τιδήποτε μας έχει συστηθεί από τον παιδίατρο μας για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων, 
τα απαραίτητα του καταλόγου που ακολουθεί και...
μεγάλη δόση ψυχραιμίας


Γράφει η Ειρήνη Γιαννάτου Παιδίατρος, 
Επιμελήτρια Α' Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών 

Ακόμη πιο δύσκολο είναι να έχεις ένα τσαντάκι με
διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα
και να μην ξέρεις το ρόλο του καθενός
  • Παυσίπονα-Αντιπυρετικά (Depon,  Ponstan, Algofren κ.τ.λ)
  • Σιρόπι ή σταγόνες  αντιισταμινικού (Atarax, Aerius, Xozal ή Ζιρτέκ)
  • Ηλεκτρολυτικά διαλύματα για ενυδάτωση (Almora, Dextrolyte, Rizolyte κ.τ.λ.)
  • Αντιισταμική αλοιφή για τσιμπήματα (Fenistil, Phenergan κ.τ.λ.)
  • Κορτιζονούχος  κρέμα (Elocon, Advantan, Mometason κ.τ.λ.)
  • Ωτικές σταγόνες Garamat  ή Otocort
  • Αντηλιακό σώματος και προσώπου
  • Μαντηλάκια οινοπνεύματος και stick αμμωνίας
  • Αποστειρωμένες γάζες (σε πακετάκια)
  • Επίδεσμοι κλασσικοί και ελαστικοί (6 και 10 εκ.)
  • Λευκοπλάστ αντιαλλεργικό
  • Αντισηπτικό Betadine solution
  • Σωληνάριο Βαζελίνης
  • Σύριγγγες 5 ml και 10 ml για την χορήγηση των φαρμάκων
  • Τσιμπιδάκι φρυδιών (για τσιμπούρια, αγκάθια και αχινούς)
  • Φύσιγγες πλαστικές φυσιολογικού ορού των 10 ml
  • Flamigel ή Burnshield για κάλυψη εγκαύματος
  • θερμόμετρο
Ο,τιδήποτε σας έχει συστηθεί από τον Παιδίατρο σας για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων.

Να ξέρετε ότι είναι:
  • η στιγμή που κάποιο παιδί θα πάθει ένα ατύχημα και δεν θα υπάρχει τίποτα στο σπίτι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμείς ή κάποιος που ξέρει καλλίτερα από εμάς!
  • Ακόμη πιο δύσκολο είναι να έχεις ένα τσαντάκι με διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα και να μην ξέρεις το ρόλο του καθενός ή να μην μπορείς να τα βρεις επάνω στον πανικό σου, γιατί τα πέταξες σε μια σακούλα  και όχι σε ένα κουτάκι τακτοποιημένα!
  • Το χειρότερο όμως είναι  να έχεις το τσαντάκι, να ξέρεις το ρόλο του κάθε προϊόντος, αλλά να έχεις τέτοιο πανικό… που να ακυρώνονται πλήρως τα δύο προηγούμενα!
Για το τελευταίο, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε  είναι να σας συστήσουμε ψυχραιμίαγιατί μόνο τότε μπορείτε να είστε χρήσιμοι και κυρίως μην τα χάνετε στη θέα του αίματος!
… και όσο πιο μακρυνός από υπηρεσίες υγείας θα είναι ο προορισμός σας τόσο πληρέστερο πρέπει να είναι το φαρμακείο σας.
από kidsweb

Μικρέ μου φιλόσοφε!

Όταν τα παιδιά θέτουν ένα ερώτημα, μη φοβάστε να απαντήσετε, επειδή δεν γνωρίζετε την απάντηση. Δεν χρειάζονται πάντα κυριολεκτικές απαντήσεις.
.
Από: Ελένη Χαδιαράκου
.
Οι απορίες τους είναι ανεξάντλητες. Ρωτούν για το σύμπαν, το διάστημα, για οτιδήποτε. Οι μικροί μας φιλόσοφοι μας βομβαρδίζουν με τις παράδοξες απορίες τους και μας προσκαλούν στο μαγικό κόσμο τους.
«Πονάνε τα λουλούδια, όταν τα κόβουμε;»
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η φιλοσοφία ξεκινά όταν αρχίζεις να αναρωτιέσαι. Και τα παιδιά αναρωτιούνται για τα πάντα. Για τον ουρανό, το φεγγάρι, τη θάλασσα, τα λουλούδια… για τους ανθρώπους που τα περιβάλλουν. «Μερικές φορές, ο κόσμος γύρω μας μοιάζει παλιός και κουρασμένος, για τα παιδιά, όμως, όλα είναι καινούργια και υπέροχα», λέει ο Γκάρεθ Μάθιους, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και συγγραφέας του βιβλίου «The Philosophy Of Childhood» ( Η Φιλοσοφία της Παιδικής Ηλικίας). 
«Τα παιδιά είναι τόσο αθώα, που μπορεί να σου θέσουν τα πιο απρόβλεπτα ερωτήματα και να δώσουν τις πιο λογικές απαντήσεις. Το να τα ακούς προσεκτικά σου δίνει την ευκαιρία να δεις τον κόσμο αλλιώς…», επισημαίνει ο καθηγητής. «Κάποιες από τις απορίες τους είναι πραγματικά εύστοχες. «Πονάνε τα λουλούδια, όταν τα κόβουμε;», «Πού πηγαίνει ο πόνος, όταν φεύγει;», «Πού βρίσκεται το τέλος του κόσμου;». Όλα τα παιδιά θέτουν τέτοια ερωτήματα. Το θέμα είναι να τα ακούσουμε αληθινά και να συμμετέχουμε κι εμείς στο υπέροχο αυτό ταξίδι τους. Από αυτό το κοινό φιλοσοφικό ταξίδι, εμείς οι ενήλικοι μπορούμε να αντλήσουμε μοναδικές εμπειρίες. Αρκεί να ξέρουμε να σταθούμε στις σωστές στάσεις του ταξιδιού».
Μη φοβάστε τις απαντήσεις
Όταν τα παιδιά θέτουν ένα ερώτημα, μη φοβάστε να απαντήσετε επειδή δεν γνωρίζετε την απάντηση. Δεν χρειάζονται πάντα κυριολεκτικές απαντήσεις. Συχνά, οι γονείς πιστεύουν πως, αν δεν απαντήσουν σωστά, κινδυνεύουν να χάσουν το κύρος τους και το σεβασμό του παιδιού τους, ωστόσο τα παιδιά δεν έχουν τέτοιο θέμα. Το σημαντικό είναι να τα ενθαρρύνουμε να συζητήσουν και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της σκέψης τους. Τις περισσότερες φορές, άλλωστε, απαντούν από μόνα τους. Κι είναι επίσης σημαντικό για την εκπαίδευσή τους, για να... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki