Friday 5 July 2024

Όταν προκαλούμε ντροπή στα παιδιά, το αποτέλεσμα είναι τοξικό

Αλήθεια, σας αρέσει να σας ντροπιάζουν;
“Δεν ντρέπεσαι που κάνεις σαν μωρό;”, 
“Μην συμπεριφέρεσαι σαν χαζό”, 
“Είσαι τόσο άτακτος, τόσο ανώριμος, τόσο ανεύθυνος, τόσο… τόσο…τόσο…”. 
Φράσεις που χρησιμοποιούνται σαν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να αλλάξει μια συμπεριφορά, ή μήπως έχουν καταστρεπτικές συνέπειες στη ψυχοσύνθεση των παιδιών;
Στην πραγματικότητα, όταν οι γονείς χρησιμοποιούν σχόλια που προκαλούν ντροπή στα παιδιά ή υποτιμητικά συναισθήματα, μπορούν να δουν τη συμπεριφορά των παιδιών στιγμιαία να αλλάζει με σκοπό να τους ευχαριστήσουν. 
Αυτό ωστόσο συμβαίνει με ένα βαρύ τίμημα. 
Τα αρνητικά συναισθήματα εσωτερικεύονται, δημιουργούν αρνητική εικόνα του εαυτού και το χειρότερο, εσωτερικές πληγές που μπορεί να μη γιατρευτούν ποτέ!
Μπορεί το αίσθημα της ντροπής να έχει ένα γρήγορο και συχνά αποτελεσματικό τρόπο επίδρασης στη συμπεριφορά, κρύβει όμως μία παγίδα. 
Εστιάζει στη συμπεριφορά και όχι στο άτομο πίσω από αυτήν. 
Χρησιμοποιείται για να κερδίσουμε τη γρήγορη συμμόρφωση του παιδιού και όχι για να κατανοήσουμε, να διδάξουμε, να καθοδηγήσουμε την καλύτερη συμπεριφορά – κάτι που σαφέστατα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και προσπάθεια.

Το τοξικό αποτέλεσμα της ντροπής
Τα λόγια, οι λέξεις, οι φράσεις που χρησιμοποιούν οι γονείς όταν απευθύνονται στα παιδιά έχουν τεράστια επίδραση στην εικόνα που δημιουργούν για τον εαυτό τους από τα πρώτα χρόνια κιόλας της ζωής τους. 
Με άλλα λόγια, βλέπουν τον εαυτό τους, όπως τους βλέπουν οι γονείς και τα κοντινά τους πρόσωπα.
Όταν τα παιδιά ακούν συνέχεια πόσο “κακά”, “χαζά”, “ανώριμα” είναι και μάλιστα συχνά μπροστά σε άλλους, εσωτερικεύουν το μήνυμα και δημιουργούν την ανάλογη αντίληψη για τον εαυτό τους η οποία θα καθορίσει και τη συμπεριφορά τους στο παρόν και στο μέλλον. 
Έτσι, ένα παιδί που έχει πιστέψει πως είναι κακό, θα έχει και κακή συμπεριφορά. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να κάνει τον γονιό να θελήσει να προκαλέσει ακόμη περισσότερη ντροπή για να ελέγξει τη συμπεριφορά του παιδιού. 
 Επομένως, η ντροπή δεν μειώνει επί της ουσίας τη συμπεριφορά που θέλουν να αλλάξουν οι γονείς, αλλά το ίδιο το παιδί.
Έρευνες δείχνουν πως τα άτομα που έχουν νιώσει ντροπή και υποτίμηση από τους γονείς, είναι πιο πιθανό να είναι επιθετικά και συχνά επιδεικνύουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. 
Επίσης, το καλά εδραιωμένο συναίσθημα της ντροπής προκαλεί παραίτηση από σχέσεις, απομόνωση, άγχος, φόβο, κατάθλιψη, και προκειμένου να αντισταθμιστεί, συχνά το άτομο εμφανίζει εκφοβιστική και υποτιμητική συμπεριφορά προς άλλους, τελειομανία σε ακραίο βαθμό, ακόμη και τάση σε ψυχικές ασθένειες.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
🔴 Αρχικά οι γονείς είναι σημαντικό να αντιληφθούν πως,  όταν ντροπιάζουν ή υποτιμούν τα παιδιά, στην πραγματικότητα πράττουν λεκτική κακοποίηση με ανυπολόγιστες συνέπειες στον συναισθηματικό τους κόσμο. 
🔴 Πρέπει να θυμούνται πως ακόμα και αν δουν μια προσωρινή συμμόρφωση, κερδίζουν μια μάχη αλλά χάνουν τον πόλεμο.
🔴 Ο ρόλος του γονιού είναι να παρέχει ασφάλεια, αποδοχή, κατανόηση και να συμπεριφέρεται με σεβασμό. 
🔴 Να καθοδηγεί και να διδάσκει με το παράδειγμά του έτσι ώστε το παιδί να μαθαίνει μέσα από αυτό τι πρέπει να βελτιώσει. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε το παιδί θα εξελιχθεί σε έναν υγιή συναισθηματικά ενήλικα, που θα σέβεται τόσο τον εαυτό του όσο και τους άλλους γύρω του.
🔴 Ο χρυσός και απλός κανόνας που πρέπει να τηρείται απέναντι στα παιδιά, είναι να τους συμπεριφερόμαστε όπως θα θέλαμε οι άλλοι να συμπεριφέρονται σε εμάς!

Ελένη Σίγκου για Parentshelp.gr
parentsgo

Τα 11 πιο ακριβά μενού του κόσμου!!

Ντροπή τους !!!

 

Μια λίστα με 11 από τα ακριβότερα μενού, που μπορεί να απολαύσει κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο, δημοσίευσε το περιοδικό «Forbes».
Χωρίς να έχει σημασία κατά πόσο τη θεωρεί κανείς αποδεκτή, έχει ως εξής:

1. Το χαβιάρι του Daniel Boulud, στη Νέα Υόρκη. Το κύριο μενού δεν είναι ιδιαιτέρως ακριβό σε σχέση με άλλα εστιατόρια του Μανχάταν, αλλά «τα σπασμένα βγαίνουν» στο χαβιάρι με την ετικέτα του Boulud. Τα πενήντα γραμμάρια κοστίζουν γύρω στα 1.300 ευρώ.
2.  The French Laundry στην Κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνιας. Καθημερινά ο σεφ Thomas Keller και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν δύο διαφορετικά μενού με εννιά πιάτα το καθένα στην τιμή των 360 ευρώ (το ένα) και υπόσχονται ότι κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει ούτε μισό κοινό υλικό στα δύο μενού.
3. Το χρυσό κέικ του σουλτάνου που κοστίζει γύρω στα 1.470 ευρώ μπορεί να το παραγγείλει κανείς στο ξενοδοχείο Ciragan Palace Kempinski στην Κωνσταντινούπολη. Περιέχει φρούτα μαριναρισμένα για χρόνια σε τζαμαϊκανό ρούμι, κόκκους βανίλιας από τη Γαλλική Πολυνησία και γαλλικό στάρι. Αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά όμως είναι η πούδρα εδώδιμου χρυσού 24 καρατίων.
4. Ένα δείπνο που από την αρχή μέχρι το τέλος του έχει σπάνια λευκή τρούφα μπορεί να απολαύσει κανείς στο γαλλικό εστιατόριο Les Amis της Σιγκαπούρης. Οι τιμές ξεκινούν από τα 1.200 ευρώ το άτομο χωρίς το κρασί.
5.  Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά το Fleur μπέργκερ του Λας Βέγκας, προϊόν της υψηλής «τέχνης» του σεφ Hubert Keller, κοστίζει 7.350 ευρώ. Περιέχει βοδινό κόμπε, τρούφες και φουά γκρα και η τιμή ανεβαίνει αν το συνοδεύσει κανείς μ' ένα Chateau Petrus του 1995.
6.  Η Bellissima Pizza του Νίνο στη Νέα Υόρκη δεν διακρίνεται για τη ζύμη ή τη σάλτσα της, αλλά γιατί πάνω της μπορεί να έχει από χαβιάρι ή αστακό μέχρι σολομό ή ουασάμπι και να δικαιολογείται η τιμή των περίπου 1.500 ευρώ.
7.  Το «Δείπνο στον Ουρανό» που υπόσχεται ο Βέλγος David Ghysel έχει και την έννοια του ότι φτάνει στο χώρο σας με ανυψωτικό γερανό. Βεβαίως για να φτάσει απαιτούνται προϋποθέσεις. Ετσι, αν ο χώρος σας είναι κάπου στις ΗΠΑ, η πολυτέλεια αυτή θα σας κοστίσει από 74 χιλιάδες έως και 150 χιλιάδες ευρώ.
8.  Ενα πικνίκ με κοτόπουλο, μάνγκο, σαλάτα αβοκάντο, κουσκούς με λαχανικά και χυμό με ρούμι ακούγεται απλό, εκτός αν το απολαύσει κανείς στην παραλία Macaroni του ιδιωτικού νησιού Mustique στην Ινδία. Το νησί είναι ανοιχτό μόνο σε όσους διαθέτουν ιδιόκτητη βίλα.
9.  Το τραπέζι του σεφ στο L' Espadon του Παρισιού περιλαμβάνει πιάτα με παϊδάκια από μοσχαράκι γάλακτος, μοναδικά φιλέτα και πουρέ πατάτας με τρούφες και κακάο. Αν ο σεφ σάς καλέσει στο τραπέζι του, λέγεται ότι θ' αποκτήσετε μυθική σχέση με την κουζίνα.
10. Ξεχάστε την κοινή έννοια του delivery και φανταστείτε μια ξεχωριστή τελετουργία για περίπου 10 καλεσμένους από τον Γάλλο σεφ Louis Pous, που σας στρώνει ένα εξαιρετικό τραπέζι για 14.700 ευρώ.
11.  Με πανοραμική θέα της Σανγκάης, διαλέγετε ένα από τα πιο εξεζητημένα εστιατόρια του συγκροτήματος Three on the Bund και χρεώνεστε γύρω στα 750 ευρώ το ζευγάρι. 

Το Χρώμα του Μαγιό του Παιδιού σου μπορεί να σώσει τη Ζωή του!

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. 
Ακόμα και σε εκείνους που ξέρουν καλό κολύμπι. 
Δυστυχώς όμως, ο πνιγμός είναι η δεύτερη αιτία θανάτων παιδιών. Συμβαίνει γρήγορα και ήσυχα. 
Ο παιδικός πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός και αθόρυβος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο οργανισμός ALIVE Solutions Inc., που ασχολείται με την ασφάλεια στο νερό, διεξήγαγε μια μελέτη για να δει πώς το χρώμα επηρεάζει την ορατότητα.

Η ALIVE Solutions Inc πήρε μαγιό σε μια ποικιλία αποχρώσεων και τα βύθισε σε μια λίμνη (που ταιριάζει με το νερό της θάλασσας) και σε μια πισίνα.

Ο λόγος ήταν για να ελέγξει ποια χρώματα ήταν πιο εύκολο να είναι ορατά κάτω από το νερό. Οπότε αν βρεθεί κάποιο παιδί σε αυτή την κατάσταση, να εντοπιστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Τα αποτελέσματα στη λίμνη και τα προτεινόμενα χρώματα
Στη λίμνη, έλεγξαν τα μαγιό σε 45 εκατοστά νερού και από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες. (Συμπεριλαμβανομένης της ανυψωμένης θέσης ενός γονέα που κάθεται στην αποβάθρα).

Βρήκαν λοιπόν τα κορυφαία χρώματα για να είναι πιο ορατά. Αυτά είναι το νέον κίτρινο, νέον πράσινο και νέον πορτοκαλί.

«Σκεφτείτε φωτεινά και έντονα!». Αυτό αναφέρει ο οργανισμός σε μια δημοσίευση που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματά τους. Σημείωσαν επίσης ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την ορατότητα. Όπως η καθαρότητα του νερού, ο φωτισμός, τα ρεύματα και ο καιρός.

Τα αποτελέσματα στην πισίνα και τα προτεινόμενα χρώματα
Στην πισίνα, έλεγξαν τα μαγιό τόσο σε ήρεμο νερό όσο και σε νερό που έχει αναταραχτεί. Επίσης διαπίστωσαν ότι τα φωτεινά και έντονα χρώματα είναι τα καλύτερα. 
Σε αυτήν τη δοκιμή, το λευκό και το γαλάζιο ήταν τα λιγότερο ορατά από όλα. Ενώ το νέον ροζ και το νέον πορτοκαλί ήταν τα περισσότερο ορατά.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο οργανισμός σημειώνει το εξής. «Αν και τα πιο σκούρα χρώματα εμφανίζονται καλά στο κάτω μέρος της πισίνας, συχνά μπορεί να μπερδευτούν με κάποια σκιά».

Επίσης ενδιαφέρον έχει ότι τα χρώματα προτείνονται ανάλογα με τον τύπο του νερού που θα βρεθούμε! Ενώ τα νέον χρώματα ήταν οι καλύτερες επιλογές συνολικά, ορισμένα χρώματα, όπως το νέον ροζ, είναι καλύτερα ορατό σε μια πισίνα. Αλλά το ίδιο χρώμα σχεδόν εξαφανίστηκε στη λίμνη! 

Είναι σημαντικό να φοράμε στα παιδιά μαγιό ανάλογα με τον τύπο του νερού που επισκέπτονται.
Δώσε βάση στο χρώμα του μαγιό!


Την επόμενη φορά που θα αγοράσεις στο παιδί σου μαγιό, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς περισσότερο το χρώμα παρά το στυλ! Το χρώμα του μαγιό του παιδιού σου μπορεί να σώσει τη ζωή του τελικά!

Και επίσης να λάβεις υπόψη και αυτές τις πολύ σημαντικές συμβουλές για την ασφάλεια του παιδιού στο νερό:

Να θυμάσαι ότι ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος με νερό, όχι μόνο σε λίμνη, θάλασσα ή πισίνα. Τα παιδιά μπορούν να πνιγούν σε λίγα εκατοστά νερού. Ακόμα και σε μια μπανιέρα ή λεκάνη με νερό.

Μην επαναπαύεσαι αν δεις ότι στο χώρο που βρίσκεσαι υπάρχει ναυαγοσώστης. Βεβαιώσου ότι γνωρίζει ότι είναι σε καθήκον παρακολούθησης και θα είναι σε θέση να σώσει κάποιον εάν χρειαστεί. 
Να θυμάσαι ότι αυτό το άτομο θα πρέπει να αποφεύγει όλους τις περισπασμούς, συμπεριλαμβανομένου του τηλεφώνου του. Και φυσικά να εστιάζει 100% στους κολυμβητές

Η βασική εκπαίδευση πρώτων βοηθειών είναι εξαιρετική ιδέα, ειδικά για όσους σχεδιάζουν να περάσουν χρόνο δίπλα στο νερό το καλοκαίρι. Σκέψου το! Σώζει ζωές!

«Να μάθουν τα παιδιά να κολυμπούν! Είναι σημαντικό!». Αυτό θα το έχεις ακούσει σίγουρα και εσύ όπως και εγώ. Και ήταν ένας από τους λόγους που έστειλα και εγώ τα μικρά μου κολυμβητήριο. Το να ξέρουν να κολυμπούν και να ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται με ασφάλεια γύρω από το νερό, είναι επίσης βασικοί τρόποι για την αποφυγή πνιγμού. Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα κολύμβησης από πολύ νωρίς.

Πάντα, μα ΠΑΝΤΑ επίβλεψη όταν τα παιδιά βρίσκονται στο νερό με σωσίβια, σαμπρέλες, μπρατσάκια και άλλα φουσκωτά. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε πιστεύοντας ότι με αυτά είναι ασφαλή και θα τα κρατήσουν στην επιφάνεια. ΔΕΝ ισχύει!

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τέλος τα μπρατσάκια για τα παιδιά και άλλα χρήσιμα!

Οι ειδικοί έκριναν πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία του παιδιού σας!
Τεράστια προσοχή! Τέλος τα μπρατσάκια για τα παιδιά! 

Οι ειδικοί έκριναν πως δεν είναι ασφαλή για το μπάνιο του παιδιού σας είτε στην θάλασσα είτε στην πισίνα! 
Για ποιο λόγο όμως κρίθηκαν ακατάλληλα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούμε… 

Τι άλλο είναι επικίνδυνο για το παιδί σας και το κάνετε κάθε ημέρα;
«Τα μπρατσάκια δεν είναι για μικρά παιδιά. Γλιστρούν, ξεφουσκώνουν και δυστυχώς δίνουν στους γονείς μια εσφαλμένη έννοια της ασφάλειας»,
λέει ο Dr. Tom Griffiths, πρόεδρος και ιδρυτής της Ερευνητικής Ομάδας Υδάτινης Ασφάλειας. 
«Τα μπρατσάκια είναι φθηνά και δημοφιλή, αλλά δεν μπορούν να σώσουν τη ζωή του παιδιού.»
Έτσι, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, τα μπρατσάκια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά που δεν ξέρουν καλό κολύμπι. 
«Μπορεί να ξεφουσκώσουν ή να γλιστρήσουν από το χέρι του παιδιού. Τα παιδιά που ξέρουν μέτριο κολύμπι πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά γιλέκα κολύμβησης, ενώ τα παιδιά με μικρή ή καθόλου εμπειρία στο κολύμπι θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο σωστικά γιλέκα.»
Το σημαντικότερο, βέβαια, σωστικό μέσο που έχουν για να προστατεύσουν τα παιδιά οι γονείς ή οι φροντιστές είναι να μην τα χάνουν ποτέ από τα μάτια τους, όταν βρίσκονται στην θάλασσα ή στην πισίνα! «Τα αξεσουάρ που επιπλέουν δεν θα πρέπει ποτέ να υποκαθιστούν την προσοχή του γονέα ή φροντιστή. Αν πάντως έχει να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε αυτά, εγώ θα πρότεινα όσα έχουν την έγκριση της Αμερικανικής Ακτοφυλακής.

Στο τέλος, 
«οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν τον κανόνα της απόστασης του χεριού που σημαίνει, ότι δεν θα πρέπει να βρίσκονται πιο μακριά από την απόσταση ενός χεριού από ένα παιδί που δεν ξέρει κολύμπι.»
Τι πρέπει να ξέρετε για το πρώτο μπάνιο του μωρού σας το καλοκαίρι; 
Πώς θα περάσετε καλά κι εσείς και το μωρό σας χωρίς προβλήματα;

Μπορεί να δέχεστε συμβουλές από φίλες σας ή συγγενείς σας αλλά καλό είναι να γνωρίζετε ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες για το πρώτο μπάνιο του μωρού σας στην θάλασσα!

Αφήστε το γυμνό, μόνο με την πάνα του, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να δροσιστεί
Μύθος: Θα νιώσει πολύ καλύτερα αν του φορέσετε ένα λευκό αρκετά φαρδύ βαμβακερό μπλουζάκι. Έτσι, θα παίρνει αέρα, θα απορροφάται ο ιδρώτας του και θα προστατεύεται από τις ακτίνες UV. 
Ξεχάστε για την ώρα τα τζιν και συνθετικά ρούχα. Όσον αφορά τα βρέφη, σε περίοδο καύσωνα, μπορούμε να τα έχουμε μόνο με την πάνα τους ξαπλωμένα σε βαμβακερό σεντονάκι. 

Μπορείτε να του κάνετε πολλά μπάνια την ημέρα 
Αλήθεια: Τίποτα δεν σας εμποδίζει να του κάνετε δύο και τρία μπάνια την ημέρα. Αν το νερό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα ή το δέρμα του μωρού σας είναι ξηρό, να χρησιμοποιείτε ένα απαλό αφρόλουτρο που θα το προστατεύει.
Όταν είστε έξω, να χρησιμοποιείτε σπρέι με νερό ψεκάζοντάς το ελαφρά και παντού για να δροσίζεται. 

Ένα μπανάκι στη θάλασσα είναι ό,τι καλύτερο για να δροσιστεί το μωράκι μου 
Μύθος: 
Ειδικά αν είναι μικρότερο από τεσσάρων μηνών, τα μπάνια στην θάλασσα ή στο νερό της πισίνας είναι απαγορευτικά, γιατί μπορεί να είναι γεμάτα μικρόβια και μύκητες. 
Από την στιγμή που είναι η πρώτες του διακοπές και δεν προστατεύεται ακόμα πλήρως από το ανοσοποιητικό του σύστημα, προτιμήστε να το κάνετε μπάνιο στην μπανιέρα του για να μπορείτε να ελέγχετε και την θερμοκρασία χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Τώρα με την ζέστη πρέπει να το αλλάζετε πιο συχνά 
Αλήθεια: 
Η ζέστη ευνοεί τον ερεθισμό του δέρματος εξαιτίας των ούρων και των κοπράνων, με αποτέλεσμα η ευαίσθητη περιοχή του να γίνεται κόκκινη. Περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει ν’ αλλάζετε την πάνα μόλις λερωθεί.

Για να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση, αφήστε λίγη ώρα το μωρό σας χωρίς πάνα για να πάρει αέρα κάθε φορά που το κάνετε μπάνιο ή το αλλάζετε. Μερικά προϊόντα κουνουπιών είναι επικίνδυνα
Αλήθεια: 
Η πλειοψηφία των λοσιόν και των κρεμών που εφαρμόζονται στο δέρμα είναι καθαρά χημικά σκευάσματα και δεν ενδείκνυνται σε τόσο μικρές ηλικίες. Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το παιδίατρο ή τον φαρμακοποιό σας. Το ιδανικό είναι να τοποθετήσετε μια συσκευή κατά των κουνουπιών κοντά στον χώρο που κινείται (προτιμήστε τις συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα).

Είναι ακίνδυνες, σε αντίθεση με τα περισσότερα χημικά προϊόντα που είναι απαγορευτικά. Δεν πρέπει να ετοιμάζετε το μπιμπερό από πριν!
Αλήθεια: 
Το καλοκαίρι, τα μπιμπερό με το γάλα εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Πρέπει λοιπόν το περιεχόμενό τους να καταναλώνεται αμέσως μετά την παρασκευή τους. Ομοίως και το μπουκάλι με το νερό. Μόλις το ανοίξετε, μην το διατηρείτε στο ψυγείο για περισσότερο από 24 ώρες Είναι καλό να του δίνετε το γάλα του σε θερμοκρασία δωματίου Αλήθεια: Συνιστάται. Να αποφεύγετε επίσης να το ξαναζεσταίνετε από πριν και να το διατηρείτε όλη την ημέρα σε θερμός, γιατί ευνοείται η ανάπτυξη των βακτηρίων.

Τους πρώτους μήνες το μωρό δεν πρέπει να ταξιδέψει με αεροπλάνο!
Μύθος: 
ένα μωρό μπορεί να «πετάξει» από την ηλικία των τριών εβδομάδων, με την προϋπόθεση ότι ο γιατρός σας έχει επιβεβαιώσει ότι δεν έχει ωτίτιδα. 
Για να αποφύγετε τα κλάματα κατά την διάρκεια της απογείωσης και προσγείωσης θηλάστε το ή δώστε του το μπιμπερό ή την πιπίλα. 
Η κατάποση βοηθά στην ρύθμιση της πίεσης στην περιοχή των αυτιών του και αποφεύγονται και οι πόνοι. Κατά την διάρκεια της πτήσης να του δίνετε κάτι να πίνει: ο πεπιεσμένος αέρας των αεροπλάνων είναι πολύ ξηρός και μπορεί το μωρό σας να αφυδατωθεί πολύ γρήγορα. 
Τέλος, για να μην κρυώνει λόγω του κλιματισμού, να έχετε μια κουβερτούλα στην τσάντα σας.

Δεν πρέπει ποτέ να το ξαπλώνετε απευθείας στο γρασίδι ή στην άμμο!
Αλήθεια: 
Στην εξοχή ή στην παραλία, να βάζετε πάντα ένα ύφασμα ή καλύτερα ένα βαμβακερό σεντόνι πριν βάλετε το μωρό σας να καθίσει ή να ξαπλώσει. Το γρασίδι φιλοξενεί ζουζούνια που ενδεχομένως τσιμπάνε και προκαλούν φαγούρα. Η άμεση επαφή του μωρού με την άμμο αντίστοιχα, μπορεί να του προκαλέσει δερματικές μολύνσεις. 

Το βουνό δεν κάνει καλό στα παιδιά κάτω του ενός έτους
Μύθος: 
Μέχρι το υψόμετρο των 1.500 μέτρων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με τον όρο ότι ο παιδίατρός σας έχει επιβεβαιώσει ότι όλα πάνε καλά με τα τύμπανα του αυτιού και ότι το μωρό δεν είναι συναχωμένο. 
Αν επιλέξετε το βουνό για τις πρώτες καλοκαιρινές διακοπές, να κάνετε στάσεις κάθε μισή ώρα (και στο ανέβασμα και στο κατέβασμα) για να έχει τον χρόνο ο οργανισμός του να προσαρμοστεί στις διαφορές του υψόμετρου. Να του δίνετε να πίνει πολλά υγρά αλλά και την πιπίλα του για να μην πονάνε τα αυτάκια του.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ξέρεις τι δεν έχω συναντήσει;

Ξέρεις τι δεν έχω συναντήσει;

Ξεκούραστη γυναίκα.

Γυναίκα που να έχει το κεφάλι της άδειο από χίλιες σκέψεις και υποχρεώσεις.

Γυναίκα που να μην τρέχει για δουλειές, διαβάσματα, πτυχία, παιδιά, σκυλιά, γατιά…

Γυναίκα που να έχει πρόγραμμα. Γυναίκα που να τα έχει όλα ρυθμισμένα -όπως σε κάτι ταινίες ή σε διαφημίσεις-.

Δεν έχω συναντήσει γυναίκα που να μου πει, ”Βαριέμαι. Δεν ξέρω τι να κάνω με τον χρόνο μου”.

Δεν έχω συναντήσει γυναίκα, που τον καφέ και το τσιγάρο της να μην τα κάνει στη ζούλα. Στα κλεφτά.

Και έτσι που λες, καταλήγω στο εξής συμπέρασμα:

Ή εγώ πολλές γυναίκες δεν συνάντησα, ή πρέπει όλοι μας να αρχίσουμε, να ξεκουράζουμε τις γυναίκες λίγο παραπάνω…

 

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.

e-psyxologos.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κόντρα...

Στάσου όρθιος.
Κόντρα.
Κόντρα στο ρεύμα μιας Νέας Εποχής, που θέλει τον άνθρωπο να είναι μάζα, πιόνι, αριθμός…

Όταν όλοι γύρω σου κοιτάν την πάρτη τους, 
εσύ άπλωνε χέρι σου στον αδερφό σου.

Όταν όλοι γύρω σου
αφήνονται ανέμελα σε κάθε λογής πάθος και ηδονή, 
εσύ προσπάθησε να εγκρατευτείς.

Όταν όλοι γύρω σου θεοποιούν τη σάρκα και το σεξ, 
εσύ φύλαξε καλά τον έρωτα.

Όταν σου μιλάνε
για πολιτική ορθότητα, για "δικαιώματα" και δήθεν εκσυγχρονισμούς, 
εσύ μην ντραπείς να μείνεις πιστός σε ρίζες, παραδόσεις και τον σεβασμό που σου μάθανε τα Άγια γράμματα και οι Άγιοι Πατέρες.

Κόντρα στο ρεύμα.
Ακόμα και αν μείνεις μόνος σου…


Όταν όλοι γύρω σου φέρονται από τα κτήνη χειρότερα, 
εσύ πρόσεξε καλά και φρόντισε Άνθρωπος να μείνεις…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki