Saturday 11 May 2024

Η επιρροή της τεχνολογίας στα σημερινά πρότυπα ομορφιάς

«Παρ' όλο που γνωρίζουμε ότι η εικονική πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα μεγάλο ψέμα, κατά πόσο την αφήνουμε να επηρεάσει τις ζωές μας;»
    Στη σημερινή εποχή, είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι η τεχνολογία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Με το πέρασμα του χρόνου, η τεχνολογία εξελίσσεται όλο και περισσότερο, δεν μένει δηλαδή σε ένα στάσιμο σημείο. Αυτό επηρεάζει τόσο τη ζωή των μικρών όσο και των μεγάλων, από τον ιδιωτικό μέχρι και τον δημόσιο τομέα. Φυσικά, η τεχνολογία αποτέλεσε τον θεμελιώδη πυρήνα για διάφορα φαινόμενα, όπως είναι η επαγγελματική αποκατάσταση και η ευαισθητοποίηση. Ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την κοινωνία, εκτός από τα προαναφερθέντα, είναι τα πρότυπα που διαμορφώνονται μέσω της τεχνολογίας. 
    Η συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικα παιδιά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι βλέπουν αναρτημένες φωτογραφίες που η κοινωνία έχει κατατάξει ως τον ιδανικό τύπο ομορφιάς. Κατά πόσο, όμως, τα ιδανικά αυτά αγγίζουν την πραγματικότητα; Και ποιος είναι άραγε ο ρόλος της τεχνολογίας σε όλο αυτό;

ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
    Για να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση της τεχνολογίας στα πρότυπα της εποχής μας, πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωτική εικόνα του ζητήματος. Για να το πετύχουμε αυτό, θα κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Ελλάδα, τα ιδεώδη για την γυναικεία ομορφιά ήταν αρκετά διαφορετικά απ’ότι είναι σήμερα. Μέσα από διάφορες τοιχογραφίες και πολλά άλλα έργα τέχνης, που απεικονίζουν γυναικείες μορφές, μπορεί κανείς τα καταλάβει τα πρότυπα της αρχαιοελληνικής ομορφιάς.

    Για τους αρχαίους Έλληνες, λοιπόν, η ομορφιά είχε ως βάση την εμφάνιση της Αφροδίτης, η οποία είναι εξάλλου η θεά της ομορφιάς. Το γυναίκειο πρότυπο προέβλεπε, δηλαδή, μια γυναίκα με καμπύλες, γεγονός που μαρτυρούν άφθονα αγάλματα. Τα αγάλματα αυτά παρουσιάζουν ρεαλιστικά σώματα γυναικών, χωρίς να προωθούν κάποια απίθανη προδιαγραφή για την απόκτησή τους.

    Ακόμη και στα πιο πρόσφατα χρόνια, και συγκεκριμένα πριν το 2000, οι άνθρωποι εκτιμούσαν περισσότερο την φυσική ομορφιά. 
Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από διάφορες ταινίες οι οποίες κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή. Οι γυναίκες προτιμούσαν ένα πιο καθημερινό βάψιμο, το οποίο και προωθούσαν στις ταινίες αυτές. Ωστόσο, τότε δεν υπήρχε το διαδίκτυο και η τεχνολογία δεν είχε την αξία που έχει τώρα. Η πλαστική χειρουργική, επίσης, δεν ήταν όσο συνηθισμένη όσο είναι σήμερα. Με άλλα λόγια, δεν είχαν τα κατάλληλα εργαλεία για να επεξεργαστούν τις φωτογραφίες τους και να τροποποιήσουν την εμφάνισή τους. Αντιθέτως, σήμερα όλα όσα βοηθάνε τους ανθρώπους να δημιουργήσουν μια παραμορφωμένη εκδοχή του εαυτού τους αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
    Η έντονη παρουσία της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου διαμόρφωσε, σε μεγάλο βαθμό, τα σημερινά πρότυπα. Σε αντίθεση με τα παλιά χρόνια, σήμερα η διασημότητα ενός ανθρώπου βασίζεται αρκετά στην εξωτερική του εμφάνιση. Και, καθώς ζούμε σε έναν επιφανειακό κόσμο, πολλά άτομα εκμεταλλεύονται τις λειτουργίες της τεχνολογίας προς όφελός τους. Τα τελευταία χρόνια, ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει πρόσβαση σε ποικίλες εφαρμογές, που προσφέρουν δωρεάν τρόπους επεξεργασίας φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες αυτές, ωστόσο, δεν παύουν να είναι μια ψευδαίσθηση για να ικανοποιηθεί το ευρύ κοινό. Άπτονται, δηλαδή, της πραγματικότητας, χωρίς να την αντιπροσωπεύουν πλήρως. Οι άνθρωποι, γενικότερα, καταφεύγουν σε πλαστικές χειρουργικές για να έχουν την ιδανική εμφάνιση. Συγκεκριμένα, το 2020 παρατηρήθηκαν περίπου 7 εκατομμύρια καταγεγραμμένες πλαστικές χειρουργικές, που είναι περισσότερες από εκείνες του 2019 κατά 3%.

    Ένα ακόμη φαινόμενο που εμφανίστηκε με την ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι τα λεγόμενα “avatar”, η ψηφιακή αναπαράσταση, δηλαδή, ενός ανθρώπου. Χρησιμοποιούνται συνήθως ως εικονίδια σε συνομιλίες ή ακόμα και σε διάφορα παιχνίδια. Παρ’όλο που έχουν ανθρωποειδής μορφή, δεν παρουσιάζουν μια ρεαλιστική εμφάνιση ενός ανθρώπου. Τις περισσότερες φορές, τα “avatars” αυτά είναι αψεγάδιαστα και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Διαμορφώνονται κιόλας ανάλογα με τις προτιμήσεις ενός ανθρώπου, στον οποίο δίνονται άφθονες επιλογές ως προς την εμφάνιση του “avatar”. Έτσι, μπορεί κανείς να δημιουργήσει έναν ψεύτικο εαυτό που είναι ιδανικός γι’αυτόν.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
    Όπως είδαμε, η τεχνολογία, όχι μόνο συμβάλλει στην προσαρμογή των προτύπων ομορφιάς, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και την άμεση διαφυγή απόκτησής τους. 
Εντούτοις, έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή ενός παιδιού. Ειδικότερα, μια έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πάνω από δύο ώρες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, το 36% των ατόμων θα έκαναν “ό,τι χρειαστεί” για να αποκτήσουν το ιδανικό σώμα. Έδωσαν ως παραδείγματα την δίαιτα και την πλαστική χειρουργική. Από μικρή ηλικία, δηλαδή, νιώθουν πίεση για να ταιριάζουν με τα πρότυπα ομορφιάς.

    Μερικές φορές, οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο ξεκάθαρες, καθώς πολλά άτομα προτιμούν να τις αντιμετωπίζουν μόνοι τους ή και καθόλου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι παύουν να υπάρχουν. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτό που βλέπουν. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή η κοινωνία δεν το έχει εντάξει ως το ιδανικό και αφετέρου επειδή δεν το προβάλλουν αρκετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κατάθλιψη, επίσης, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο σε άτομα που έχουν ανασφάλειες για την εμφάνισή τους. Ανασφάλειες που δημιουργήθηκαν από το διαδίκτυο, τις παρέες τους ή και την οικογένεια τους. Το φαινόμενο αυτό, δυστυχώς, δεν θα σταματήσει, διότι τα πρότυπα ομορφιάς διαφέρουν από εποχή σε εποχή. Με άλλα λόγια, ένας άνθρωπος που πληροί τις προδιαγραφές για το ιδανικό τύπο ομορφιάς στην δική μας εποχή, δεν σημαίνει ότι θα τηρεί τις προϋπόθεσης για τα ιδανικά της επόμενης.

Home » Αρθρογραφία » Άρθρα » Η επιρροή της τεχνολογίας στα σημερινά πρότυπα.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Πρότυπα στην αρχαιότητα
Η εμφάνιση της τεχνολογίας
Οι επιπτώσεις στους ανθρώπους
Νικολέτα Πούρεκκου
Μαθήτρια Γ' λυκείου, με καταγωγή από την Κύπρο. Από μικρή είχε μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό, ειδικά στο στίβο και στον χορό, αλλά και για τον εθελοντισμό, όπου στο δημοτικό συμμετείχε σε θεατρική παράσταση για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την ζωγραφική και την φωτογραφία.

youngpeople.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Χαρακτηριστικά των ανθρώπων με Υψηλό Δείκτη Συναισθηματικής Νοημοσύνης / Characteristics of People With High Emotional Intelligence

Ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης μας (Emotional Intelligence), ή αλλιώς EQ, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, τόσο τα δικά μας, όσο και των άλλων και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ευτυχίας και της επιτυχίας μας.
Characteristics of People With High Emotional Intelligence
Πώς όμως μπορούμε να ελέγξουμε το επίπεδο της συναισθηματικής μας νοημοσύνης; 
Όπως εξηγεί ο Ντάνιελ Γκόλμαν, ψυχολόγος και συγγραφέας της μελέτης «Focus: The Hidden Driver of Excellence», μιλώντας στο Huffington Post, υπάρχουν 13 στοιχεία που σηματοδοτούν ότι ορισμένα άτομα έχουν υψηλό EQ.

 1. Είναι περίεργοι να γνωρίσουν ανθρώπους που δεν ξέρουν
Αυτό δείχνει ότι το άτομο έχει έναν ορισμένο βαθμό ενσυναίσθησης, ένα από τα κύρια συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης. Τα Άτομα με Υψηλή Ενσυναίσθηση (HEPS) – εκείνοι που είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένοι στις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, και να ενεργούν με τρόπο που να είναι ευαίσθητοι στις ανάγκες αυτές – έχουν ένα σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό: Είναι πολύ περίεργοι για τους ξένους και πραγματικά ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τους άλλους.

 2. Είναι γεννημένοι ηγέτες
Σύμφωνα με τον Γκόλμαν, οι εξαιρετικοί ηγέτες συχνά έχουν ένα πράγμα από κοινού. Εκτός από τις παραδοσιακές απαιτήσεις για την επιτυχία, διαθέτουν μοναδικό ταλέντο, ισχυρή ηθική εργασίας και φιλοδοξία, στοιχεία που σηματοδοτούν υψηλό βαθμό συναισθηματικής νοημοσύνης.

 3. Γνωρίζουν τις ικανότητες αλλά και τις αδυναμίες τους
Ένα άτομο με υψηλό EQ, μαθαίνει να εντοπίζει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του και να αναλύει πώς αυτές λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή η συνειδητοποίηση γεννά την ισχυρή αυτοπεποίθηση, που είναι ένας βασικός παράγοντας της συναισθηματικής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Γκολμάν.

 4. Ξέρουν και επιλέγουν πότε θα προσέξουν κάτι
Η ικανότητα να αποφεύγουμε τους περισπασμούς και να
επικεντρωνόμαστε στο έργο μας είναι το κλειδί για τη 
συναισθηματική νοημοσύνη, αναφέρει ο Γκόλμαν.

 5. Όταν συγχύζονται ξέρουν ακριβώς το λόγο
Όλοι βιώνουν μια σειρά από συναισθηματικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και συχνά δεν χρειάζεται καν να καταλάβουμε τι προκαλεί ένα κύμα οργής ή θλίψης. Αλλά μια σημαντική πτυχή της αυτογνωσίας και του υψηλού EQ είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε από που πηγάζουν τα συναισθήματα μας, από πού προέρχονται και να ξέρουμε ακριβώς γιατί αισθανόμαστε έτσι.

 6. Τα πάνε καλά με τον περισσότερο κόσμο
Το να έχεις ειλικρινείς, εκπληρωμένες και αποτελεσματικές σχέσεις είναι σημάδι υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Γκόλμαν.

 7. Τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα να είναι καλοί και ηθικοί
Μια πτυχή της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η «ηθική ταυτότητα», η οποία έχει να κάνει με το βαθμό στον οποίο θέλουμε να δούμε τους εαυτούς μας ως ηθικά και γνοιαστικά άτομα. Εάν είστε κάποιος που νοιάζεται για την δημιουργία αυτής της πλευράς του εαυτού σας ανεξάρτητα από το πώς έχετε ενεργήσει κατά το παρελθόν σε ηθικές καταστάσεις, μπορεί να έχετε ένα υψηλό EQ.

 8. Νοιάζονται και βοηθούν τους άλλους
Αν καθυστερείτε τις δραστηριότητες σας προκειμένου να δώσετε προσοχή σε άλλους ή να τους βοηθήσετε και ξεστρατίζετε για να πείτε γεια σε κάποιον ή να βοηθήσετε μια ηλικιωμένη γυναίκα στο μετρό, έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη σύμφωνα με τον Γκόλμαν.

 9. Είναι καλοί στο να διαβάζουν εκφράσεις του προσώπου
Η ικανότητα να καταλαβαίνει κανείς τα συναισθήματα του άλλου απλώς κοιτάζοντας το πρόσωπο του είναι δείγμα υψηλού EQ.

 10. Είναι καλοί στο να κρίνουν χαρακτήρες
Εάν η διαίσθηση σας για κάποιο άτομο σπάνια πέφτει έξω τότε αυτό είναι δείγμα υψηλού EQ.

 11. Εμπιστεύονται το ένστικτο τους
Ένας συναισθηματικά έξυπνος άνθρωπος είναι κάποιος που αισθάνεται άνετα να ακολουθεί τη διαίσθησή του, εξηγεί ο Γκόλμαν. Εάν είστε σε θέση να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας, τότε διαθέτετε υψηλό EQ.

 12. Μπορούν και αυτενεργούν συχνά
Είστε πάντα φιλόδοξοι και εργατικοί, ακόμα και όταν δεν ανταμείβεστε για αυτό; Αν έχετε προσωπικό κίνητρο και μπορείτε να εστιάσετε την προσοχή και την ενέργειά σας για την επιδίωξη των στόχων σας τότε είναι πιθανό να έχετε ένα υψηλό EQ.

 13. Ξέρουν πότε να πούνε «όχι»
Η αυτοσυγκράτηση, ένα από τα βασικά συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης, σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να πειθαρχήσετε τον εαυτό σας και να αποφύγετε ανθυγιεινές συνήθειες. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γενικά μπορούν να διαχειριστούν σωστά το άγχος και να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους, σύμφωνα με τον Γκόλμαν.

Πηγή: enallaktikidrasi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

11 Μαϊου 330 μ.Χ. - Τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης

Ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει την
«Βασιλίδα των Πόλεων» Κωνσταντινούπολη!
Η αυγή της Χιλιόχρονης Αυτοκρατορίας
Κωνσταντινούπολη, το κέντρο του Χριστιανισμού
Ο Μ. Κωνσταντίνος μετά τη Σύνοδο της Νικαίας αποφάσισε να χτίσει νέα πρωτεύουσα στο ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας και μετά από πολλές σκέψεις κατέληξε στην εκλογή του αρχαίου Βυζαντίου στο Βόσπορο. 
Οι ιστορικοί αποδίδουν, σε διαφορετικά ο καθένας αίτια, τους λόγους που οδήγησαν τον Κωνσταντίνο σ’ αυτήν την απόφαση:
– Οι Χρονογράφοι της εποχής του και ο Άγγλος ιστορικός Γίββων θεωρούν ότι ο Κωνσταντίνος, μετά τα θλιβερά οικογενειακά του γεγονότα (θανάτωσε το γιο του Κρίσπο ύστερα από ραδιουργίες της μητριάς του Φούστας και μετά και αυτήν την ίδια), καθώς και τον ηθικό ξεπεσμό της Ρώμης, που δεν μπορούσε να κατανοήσει τη μεταβολή που γινόταν στον κόσμο με το Χριστιανισμό, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα του και να εγκατασταθεί στις ελληνικές εκείνες χώρες, στις οποίες γεννήθηκε κι ευδοκίμησε το ευαγγελικό κήρυγμα.
– Άλλοι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι ο Κωνσταντίνος, σαν υπέρμαχος των Χριστιανών, θεώρησε σκόπιμο να μεταφέρει την πρωτεύουσα του σε περιοχή που το χριστιανικό στοιχείο υπερτερούσε σε αριθμό και δύναμη. Λέγεται ότι αρχικά διάλεξε την περιοχή της σημερινής Σόφιας της Βουλγαρίας κι άλλοι ότι θέλησε να χτίσει τη νέα πρωτεύουσα μεταξύ της Τροίας και της Περγάμου.
Τελικά, ο Κωνσταντίνος κατέληξε στην περιοχή του Βυζαντίου. 
Στην εκλογή αυτή οφείλεται η εξασφάλιση της πολιτικής αναβιώσεως του ελληνικού έθνους και η διατήρηση της αυτονομίας του για 1.000 περίπου χρόνια. 
Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο ότι χτίστηκε στην περιοχή αυτή μια πόλη μεγάλη και ισχυρή, αλλά κυρίως στο ότι χτίστηκε σε χώρο που παρουσίαζε ιδιαίτερα και μοναδικά πλεονεκτήματα και φαινόταν προορισμένη να γίνει αυτό που ονομάστηκε αργότερα «η Βασιλίδα των Πόλεων».
Πραγματικά, ο Κωνσταντίνος διέκρινε τον κίνδυνο από την Ασία κι ήθελε να εποπτεύει καλύτερα, από το κοντινό Βυζάντιο, τις κινήσεις των Σαρματών και Γότθων στο Δούναβη, όπως και των Περσών στην Ασκί. 
Με τη συνηθισμένη του δραστηριότητα αποπεράτωσε το έργο του μέσα σε εννιά μήνες. Την 11 Μαΐου του 330 μ.Χ. έγιναν τα εγκαίνια της νέας πρωτεύουσας, που ο Κωνσταντίνος ονόμασε Νέα Ρώμη (Κωνσταντινούπολη ονομάστηκε αργότερα προς τιμήν του). Η νέα πόλη αυξήθηκε πολύ γρήγορα σε έκταση, πληθυσμό και πλούτο. 
Ο Κωνσταντίνος με θέρμη λάμπρυνε τη νέα του πρωτεύουσα με μεγαλοπρεπή ανάκτορα και δημόσια οικοδομήματα, πλατείες, λιμάνια, Ιππόδρομο, τείχη κι άλλα έργα.
Εδώ όμως σκοπός μας είναι να δούμε την Κωνσταντινούπολη σαν θρησκευτικό, χριστιανικό κέντρο. 
Πραγματικά σ’ αυτόν τον τομέα ο Κωνσταντίνος δεν φάνηκε καθόλου φειδωλός. Τίμησε τη νέα πόλη με πολυάριθμες Εκκλησίες, όπως είπαμε (των Αγίων Αποστόλων, της Αγίας Ειρήνης, της Αγίας του Θεού Σοφίας κι άλλες). Τους ναούς αυτούς προίκισε με τα αναγκαία για τη λατρεία ιερά βιβλία και το έργο αυτό ανέθεσε στο φίλο του Επίσκοπο Καισαρείας.
Τα σύμβολα της νέας Πίστεως στόλιζαν με πολλούς τρόπους τη νέα πόλη και τα ανάκτορα της. 
Παράλληλα φρόντισε να συγκεντρώσει σ’ αυτήν πολλά από τα αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης και θρησκείας, πράγμα για το οποίο κατηγορήθηκε άδικα. Γιατί αν εξετάσουμε με προσοχή αυτά που ο Κωνσταντίνος μετέφερε στη νέα πόλη από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, θα δούμε ότι και λίγα ήταν και τα πιο εγκαταλειμμένα, που οπωσδήποτε θα χάνονταν. 
Ούτε από την Αθήνα, ούτε από την Ολυμπία, ούτε από τους Δελφούς μετακίνησε τα αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης. 
Μόνο στον Ιππόδρομο στήθηκε τότε ο «χρυσούς τρίπους των Δελφών» με τον τρικέφαλο χάλκινο όφι. Από τα άλλα αναφέρουμε τις εικόνες των Ελικωνίδων Μουσών (από την κορυφή του Ελικώνα), που κόσμησαν τα ανάκτορα της Κωνσταντινούπολης.
Τα εγκαίνια, όπως είπαμε, έγιναν στις 11 Μαΐου 330 μ.Χ. με μεγαλοπρέπεια και η πόλη αφιερώθηκε στην ιδιαίτερη προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, Υπερμάχου Στρατηγού της Πόλεως. 
Οι γιορτές κράτησαν 40 μέρες κι επαναλαμβάνονταν για πολλούς αιώνες. Οι Βυζαντινοί συμπλήρωσαν την αίγλη και τη δόξα της Βασιλεύουσας και προπαντός την κατέστησαν το κέντρο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. 
Εκεί οικοδομήθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο κι εκεί παρέμεινε η έδρα του μέχρι σήμερα. 
Η ιερή πόλη έχει συνδέσει το όνομα της με τη βυζαντινή δόξα, με τους αγώνες και τις θυσίες του Ελληνισμού κατά των απειράριθμων εχθρών του. 
Κι αν υποδουλώθηκε, στη συνείδηση των Ελλήνων μένει αδούλωτη. Εξακολουθεί να είναι το κέντρο του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης κι έτσι θα τη βλέπουν πάντα οι γενιές που θ’ ακολουθήσουν. Είναι ένας θρύλος αιώνιος, ελληνικός και χριστιανικός.

olympia.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki