Wednesday 22 May 2024

Μήπως έχουν άγχος και στρες τα παιδιά σας;

Και όμως, στρες έχουν και τα παιδιά! 
Μπορεί να αναρωτηθείτε: 
«Μα πως είναι δυνατόν; Έχουν να αντιμετωπίσουν ευθύνες;» 
Και όμως, και τα παιδιά σας ανεξαρτήτως ηλικίας μπορούν να αγχωθούν! 
Δεν είναι τα πάντα τόσο ρόδινα, έτσι όπως εμείς θέλουμε να πιστεύουμε στην παιδική ηλικία, ακόμα και στην νηπιακή!

Τα παιδιά μπορεί να αγχωθούν για ένα σωρό λόγους που εμείς ενδεχομένως δεν αντιλαμβανόμαστε. 
Και αυτό συμβαίνει επειδή εμείς λειτουργούμε εντελώς διαφορετικά, έχουμε άλλη αίσθηση του χρόνου για παράδειγμα, αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τα προγράμματα, ξέρουμε πως όταν κάποιος φύγει θα γυρίσει και πάλι, ακόμα και αν αργήσει, κλπ.

Έτσι λοιπόν η κάθε ηλικία έχει το δικό της στρες, ας δούμε κάποια σημάδια έτσι ώστε να μπορούμε να το αναγνωρίσουμε, όσο και αν μας φαίνεται παράξενο!

😒 Πονοκέφαλος και γενικότερα πόνοι στο στομάχι, στην κοιλίτσα, διάρροιες…
😒 Μεγαλύτερη ή μικρότερη όρεξη για φαγητό
😒 Κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο, δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα ή ακόμη και να ξυπνάει ενδιάμεσα στον ύπνο του
😒 Νυχτερινή ενούρηση, όταν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά
😒 Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εύκολα
😒 Αντιμετωπίζει δυσκολίες στο διάβασμα και γενικότερα στο σχολείο
😒 Δεν θέλει να παρακολουθήσει τα μαθήματα ή να πάει σχολείο
😒 Κλαίει εύκολα χωρίς να υπάρχει λόγος – έτσι φαίνεται τουλάχιστον
😒 Φαίνεται θλιμμένο, στενοχωρημένο, χωρίς διάθεση ή το αντίθετο σαν να βρίσκεται σε εγρήγορση
😒 Δεν θέλει να κάνει πράγματα που του άρεσαν πριν
😒 Αποφεύγει να θέλει να βρίσκεται με τους φίλους του
😒 Βγαίνετε έξω και εκείνο θέλει να επιστρέψει στο σπίτι
😒 Ρωτάει διαρκώς πότε θα επιστρέψετε, εσείς ή ο άλλος γονιός

Αν δείτε πως το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποια από αυτά τα συμπτώματα, μην τα αγνοήσετε. 
Αν μάλιστα είναι πιο μικρής ηλικίας που δεν μπορεί να εκφραστεί και εύκολα. 
Ελάτε κοντά του, ρωτήστε το πώς νιώθει, τι του συμβαίνει, τι θα ήθελε, τι μπορεί να το τρομάζει, να το στενοχωρεί… 
Μην το αγνοήσετε, είναι ο δικός του τρόπος να δείξει πως κάτι του συμβαίνει, κάτι που το ίδιο δεν μπορεί να διαχειριστεί. Και είναι το δικό σας χρέος να δείτε τι είναι αυτό που το στρεσάρει!

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Η μοναξιά που επιλέγεται...

Άνθρωποι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους

Αν και μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους συνήθως αναγνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των άλλων. Επίσης καταλαβαίνουν καλύτερα τους φόβους και τις ανησυχίες των ανθρώπων γύρω τους.
Άνθρωποι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους. Η μοναξιά που επιλέγεται, αντιμετωπίζεται σωστά και απολαμβάνεται ως χρόνος με τον εαυτό μας βελτιώνει την υγεία και την ευημερία μας.

Μερικοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τη μοναξιά που επιλέγεται, αφού πηγαίνει αντίθετα με τα θεμέλια της κοινωνίας και τη σύνδεση που έρχεται φυσικά και είναι τόσο χαρακτηριστική στους ανθρώπους. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: είναι καλό οι άνθρωποι να έχουν χρόνο με τον εαυτό τους.

Ο χρόνος με τον εαυτό μας μάς φέρνει σε επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο, με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος και ανησυχία. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος με τον εαυτό τους δυναμώνει την προσωπικότητά τους.

Η επιστήμη έχει προσπαθήσει να μελετήσει τους ανθρώπους που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους και να περιγράψει τα χαρακτηριστικά τους.

Η υγιής, καθαρτική και ωφέλιμη μοναξιά είναι κάτι που λειτουργεί ως “μια στιγμή για να βγούμε από την πρίζα”. Η συμπεριφορά αυτή δεν αποτελεί διαφυγή ή αποφυγή των ανθρώπων. Επίσης δεν αποτελεί παραμέληση της δημιουργίας σημαντικών δεσμών.

Το να μπορείτε να αποσύρεστε στο κέλυφός σας πότε-πότε είναι υγιές. Επίσης έχει θετική επίδραση στην ευημερία σας.

Σήμερα θέλουμε να σας μιλήσουμε για όσα λέει η επιστήμη σχετικά με αυτό.

Αξιοποιώντας τον χρόνο με τον εαυτό μας για επίτευξη προσωπικής πλήρωσης

Το βιβλίο Party of One: The Loners’ Manifesto (Πάρτι για Έναν: Το Μανιφέστο των Μοναχικών), της Anneli Rufus, μας λέει ότι σχεδόν το 25% του πληθυσμού χαρακτηρίζεται από αυτό το γνώρισμα. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους και τη μοναξιά τους.

“Η μοναξιά είναι μερικές φορές η καλύτερη συντροφιά και μια σύντομη απομόνωση κάνει πιο γλυκιά την επιστροφή”.

John Milton

Ωστόσο η κοινωνία πάντα χαρακτήριζε αυτούς τους ανθρώπους με διάφορα επίθετα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μάλλον αρνητικά: αντικοινωνικοί, χαμένοι, σνομπ, ακόμα και εγωιστές

Συνήθως οι άλλοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τους ανθρώπους που επιλέγουν να περάσουν το σαββατοκύριακο μόνοι τους και να απομονωθούν από όλους και από όλα.

Επίσης, ένα άτομο χωρίς σύντροφο το οποίο λέει “είμαι καλά έτσι” αντιμετωπίζεται με ανησυχία.

Πώς μπορεί κάποιος να είναι καλά αν δεν μοιράζεται τη ζωή του με κάποιον άλλο;

Ποιο είναι το όφελος όταν ένας νους δεν ανταλλάσσει ιδέες με κάποιον άλλο; Υπάρχει χαρά όταν κάποιος επιλέγει τη σιωπή αντί τη συζήτηση; Μπορεί κανείς να είναι καλά όταν δεν ξεθυμαίνει τα συναισθήματά του και όταν δεν μοιράζεται έναν καναπέ, ένα κρεβάτι, έναν περίπατο, ή ένα γεύμα με κάποιον;

Αυτές είναι συχνά οι πιο συνηθισμένες αμφιβολίες που έχουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στον αντίθετο πόλο. Πρόκειται για τους ανθρώπους που βλέπουν τη ζωή μέσα από το φακό της εξωστρέφειας, η οποία τους κάνει να επιθυμούν συνεχώς κοινωνικά ερεθίσματα. Οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν συνεχώς τη συντροφιά και την υποστήριξη των άλλων.

Όμως η επιστήμη λέει κάτι διαφορετικό.

Ο χρόνος με τον εαυτό μας δεν σημαίνει διαφυγή από τον κόσμο

Ο Dr. Birk Hagemeye στο Πανεπιστήμιο της Τζένα, στην Τουρίνγκια της Γερμανίας, ανέπτυξε μαζί με τους συνεργάτες του μια κλίμακα. Η κλίμακα αυτή μετράει τα επίπεδα της κοινωνικής δραστηριότητας, της σύνδεσης με τους άλλους και της επιθυμίας για μοναξιά.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η μοναξιά μπορεί να έχει δύο όψεις.

  • Η μία είναι η μοναξιά των νευρωτικών ατόμων, η μοναξιά από ανάγκη, επειδή δεν ξέρουν πώς να κοινωνικοποιηθούν και επειδή αισθάνονται ότι απειλούνται από το περιβάλλον, τους άλλους ανθρώπους και τα ερεθίσματα γύρω τους.
  • Στην άλλη πλευρά του φάσματος είναι οι άνθρωποι που κάποιες φορές απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους. Από την άλλη πλευρά, δεν προσπαθούν να ξεφύγουν από κάποιον ή από κάτι. Απλώς θέλουν να μείνουν μόνοι και να εξερευνήσουν τις σκέψεις τους.

Έτσι, το αποκαλούμενο “ABC of Social Desires” (Το Αλφαβητάρι των Κοινωνικών Επιθυμιών) έχει επιτρέψει μια βαθύτερη κατανόηση της δεύτερης κατηγορίας ανθρώπων δείχνοντας τα εξής:

  • Εκείνοι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους είναι πιο ικανοί να ρυθμίζουν τη διάθεσή τους. Επίσης, έχουν λιγότερες “εκρήξεις” κακής διάθεσης, ενόχλησης, ματαίωσης, κλπ.
  • Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους συνήθως είναι πιο ανοιχτόμυαλοι. Είναι περισσότερο πρωτότυποι, έχουν περιέργεια και χαρακτηρίζονται από δημιουργική φαντασία.
  • Στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους, όσο και αν αυτό προκαλεί έκπληξη, είναι ευγενικοί και ζεστοί και τείνουν δείχνουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.
  • Επειδή μπαίνουν βαθιά στο προσωπικό τους σύμπαν, ξέρουν να αναγνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες, τους φόβους και τις ανησυχίες των γύρω τους.
  • Ένα θετικό στοιχείο αυτής της κλίμακας χαρακτηριστικών είναι ότι επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν καλύτερα το συγκεκριμένο γνώρισμα της προσωπικότητας τους. Γίνονται περισσότερο ικανοί να ορίσουν και να αποδεχτούν την εσωστρέφειά τους.
  • Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το είδος εσωστρέφειας δεν συνδέεται ποτέ με τη δειλία.
  • Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερο εξωστρεφείς άνθρωποι συνήθως φοβούνται ή νιώθουν άβολα όταν είναι μόνοι. Αισθάνονται ότι απειλούνται. Επιπλέον αισθάνονται “αποτυχημένοι” όποτε δεν είναι με σύντροφο, με φίλους κ.λπ..
  • Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται άνετα όταν είναι μόνοι διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος και την ανησυχία τους.

Όμως, ίσως αναρωτιέστε ποιες αρνητικές πλευρές μπορεί να φανερώσει αυτό το εργαλείο περιγραφής της προσωπικότητας. Αυτό που δείχνει το “ABC of Social Desires” είναι ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι συνήθως αισθάνονται παρεξηγημένοι.

Έχουν καλή εικόνα για τον εαυτό τους. Επίσης έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση. Όμως, όταν σκέφτονται το πώς τους βλέπουν οι άλλοι, σχεδόν πάντα θεωρούν τον εαυτό τους ως “το μαύρο πρόβατο της ομάδας” ή “τον παράξενο”.

Τελικά, κάθε άνθρωπος έχει την προσωπικότητά του. Καμία προσωπικότητα δεν είναι καλύτερη από κάποια άλλη. Είτε είστε κοινωνικοί είτε προτιμάτε τον χρόνο με τον εαυτό σας, είναι καλό να μάθετε τι σας βοηθάει να είστε ό,τι καλύτερο μπορείτε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας.

meygeia.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παντού υπάρχουν λουλούδια! 🌼Καλημέρα σας...🌼

– Τα ερωτήματά μου…

Πώς βρέθηκες εκεί ολομόναχο; Ποιος άνεμος κουβάλησε το σπόρο σου; Πού βρήκες το νερό και ρίζωσες και βλάστησες και άνθισες;
Δεν σε νοιάζει που δεν έχεις παρέα; Δεν νιώθεις την ξηρασία να σε απειλεί; Πώς αντέχεις στις καυτές ακτίνες του ήλιου; Δεν σε φοβίζει η μοναξιά της ερημιάς;

Δεν αγωνιάς που δεν βρίσκεται κάποιος εκεί κοντά σου για να “καταγράψει” την παρουσία σου, να στοχαστεί, να σε θαυμάσει, να σε καμαρώσει, να γράψει για την ομορφιά σου; Τι ζητάς με το κιτρινοπορτακαλί στην γκρίζα απεραντοσύνη της ερήμου;

Τι θα απογίνεις σαν εκμετρήσεις τις μέρες της ζωής σου; Δεν ανησυχείς που δεν θα μπεις στον κύκλο της ζωής και θα σε καταπιεί ο ξερότοπος; Δεν αναρωτιέσαι αν θα βρεθεί κάποιο έντομο χαμένο από τα άλλα ή κάποιο πουλί ξεστρατισμένο για να παίξει το παιχνίδι της γονιμοποίησής σου και στο μέλλον να “ταξιδέψεις”;

– Οι απαντήσεις του…
Μα είναι απλό. Σαν με βλέπεις σου τις στέλνω με τις σκέψεις σου… Δεν έχεις ακούσει το φίλο μου, τον Α. Ντε Σαιντ Εξυπερύ;  
«Αυτό που με συγκινεί τόσο έντονα σε τούτο τον κοιμισμένο Μικρό Πρίγκιπα είναι η πίστη του σ’ ένα λουλούδι, είναι η εικόνα ενός τριαντάφυλλου που ακτινοβολεί μέσα του σαν τη φλόγα ενός λύχνου, ακόμα και όταν κοιμάται…».
Πόσα και πόσα όμορφα πράγματα συμβαίνουν στη φύση, χωρίς να τα δει ανθρώπου μάτι, χωρίς να στοχαστεί κάποιος γι’ αυτά, χωρίς να γράψει το ταξίδεμά του ο ποιητής;
Δεν δημιουργηθήκαμε για να μας παρατηρήσει, να μας αξιολογήσει, να μας θαυμάσει ανθρώπου μάτι. Καθετί που υπάρχει έχει αυταξία. Είναι δημιούργημα σαν και εσένα.

Η φύση δεν έχει σκοπό, όπως ο δικός σας πολιτισμός. Η φύση έχει τη δική της λογική – πορεύεται σε πολλούς, σε ατέλειωτους δρόμους. Έχει θαυμαστή ενότητα. Όλα τα όντα της είναι ζυμωμένα με αστερόσκονη και το καθένα μετά βρήκε τις δικές του διαδρομές, έπλασε τις δικές του, ξεχωριστές μορφές.

Η φύση έχει την πιο ζηλευτή γέννηση. Απ’ αυτή βλάστησε η ζωή. Η ζωή, δέντρο με ρίζες στο χωροχρόνο βαθιές, κλαδιά αμέτρητα, όλο και πιο πολλά, όλο και πιο ποικιλόμορφα και ξεχωριστά. Η ζωή έχει δύναμη, μεγάλη δύναμη. Η βαρύτητα και η ζωή είναι οι ψυχές του Σύμπαντος.

Η ζωή απλώνεται, δυναμώνει, φουντώνει, γι’ αυτό υπάρχει ο χρόνος, για να γίνεται το παιχνίδι της ύλης και της ζωής, για να αναδυθεί το πνεύμα. Θα την βρεις παντού: στο αγριοκάτσικο που σκαρφαλώνει σε απόκρημνες βουνοκορφές, στο λουλούδι που ξεφυτρώνει στη σχισμάδα του βράχου, στο μικρό βλαστάρι που αποδιώχνει του χιονιού το φορτίο και θαλερά ξεπροβάλλει, στα βακτήρια που είναι βαθιά χωμένα στους πάγους τους πολικούς, στους αιωρηματοφάγους οργανισμούς στις σκοτεινές τάφρους των ωκεανών, στους σπόρους που στους ανέμους ταξιδεύουν…

Πόσες και πόσες πηγές ζωής δεν έχουν γεννηθεί, δεν γεννιούνται και δεν θα γεννιούνται στον αιώνα τον άπαντα, στον άχρονο χρόνο μέσα στους πυρήνες των άπειρων αστεριών με τη δημιουργία των απλών χημικών στοιχείων;

Δεν υπάρχει πουθενά μοναξιά όσο ανθίζει η ζωή. Υπάρχουν λουλούδια παντού. Ακόμα και στο μακρινό, ψυχρό, αφιλόξενο Σύμπαν. Γι’ αυτή τη μικρή σαν κουκκίδα γωνιά της Γης ανησυχείς; Ο φίλος των αστεριών και των λουλουδιών, ο μικρός Πρίγκιπας ένιωσε κάτι πολύ απλό, πολύ όμορφο. “Αν αγαπάς ένα λουλούδι που βρίσκεται σε ένα αστέρι, νιώθεις γλυκά τη νύχτα όταν κοιτάζεις τον ουρανό. Όλα τα αστέρια είναι ανθισμένα”!

– Ναι, μοναχικό λουλούδι, η ζωή είναι ενιαία, ενιαία και αδιαίρετη η ομορφιά της. Και εσύ είσαι μήνυμα ζωής, έκφραση ομορφιάς. Το νιώθω… Παντού υπάρχουν λουλούδια!

fractalart
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki