Είναι ίσως η μόνη φορά τον χρόνο που η Ελλάδα από την Αθήνα έως το τελευταίο ακριτικό χωριό χτυπά στον ίδιο ρυθμό, ζει με την ίδια αγωνία.
Ποια οικογένεια δεν έχει ένα παιδί -ή έστω το παιδί φίλων- που να δίνει Πανελλαδικές Εξετάσεις; Περίπου 145.000 μαθητές «στο πόδι, η αδρεναλίνη στα ύψη.
Η αρχή των Πανελλαδικών γίνεται το επόμενο Σάββατο. Περίπου 93.000 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι Γενικών Λυκείων θα διεκδικήσουν μια από τις 67.102 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Οι μαθητές βρίσκονται ήδη στον ρυθμό των τελευταίων επαναλήψεων και ελπίζουν μέσα στις 6 «εξεταστικές» ημέρες να πετύχουν το καλύτερο δυνατό. Απόλυτος στόχος, το «Άριστα»!
Γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης! «Οι γονείς αντιδρούν σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή με διάφορους τρόπους. Κάποιοι, με τη συμπεριφορά τους και με την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα παιδιά τους, τα βοηθούν.
Αντίθετα κάποιοι άλλοι γονείς, χωρίς να το θέλουν, δημιουργούν προβλήματα στα παιδιά με τη συμπεριφορά τους που εκφράζει το αυξημένο τους άγχος» λέει ο εκπαιδευτικός κ. Στράτος Στρατηγάκης. Και προσθέτει: «Θυμάμαι τη μητέρα μιας υποψήφιας, που έλεγε: «Όλη μέρα της λέω να μην αγχώνεται, μα η Ελένη τίποτα δεν καταλαβαίνει». Εσείς τι θα κάνατε στη θέση της Ελένης αν σας έλεγε κάποιος όλη μέρα να μην αγχώνεστε; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το άγχος θα σας είχε κυριεύσει. Μία άλλη μητέρα ήθελε να πάρει άδεια από την εργασία της για να μαγειρεύει τα καλύτερα φαγητά για τον γιο της και να τον φροντίζει όλη μέρα. Δεν μπορούσε να καταλάβει ότι έτσι, βάζοντας στο κέντρο της οικογενειακής ζωής τις πανελλαδικές εξετάσεις, αύξανε το άγχος όλων».
Όλα αυτά γίνονται πάντα με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά δυστυχώς φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. «Το ζήτημα είναι να δούμε ποια συμπεριφορά βοηθάει τα παιδιά σ’ αυτήν τη δύσκολη στιγμή τους -προσέξτε όχι στιγμή μας- να πετύχουν τους στόχους τους, όχι τους δικούς μας».
Μην είστε αδιάφοροι απέναντι στο παιδί σας, αλλά μην κάνετε τις πανελλαδικές εξετάσεις το κέντρο της ζωής σας. Να βρίσκεστε κάπου στη μέση» λέει. Άλλωστε, και αυτό ισχύει για όλους, μια πιθανή αποτυχία στις πανελλήνιες δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου...
Πηγή: kathimerini.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Είναι λεπτά τα όρια. Χρειάζεται προσοχή και από τους γονείς και από τα παιδιά. Φυσικά, η διαδικασία των εξετάσεων όπως και να το κάνουμε δημιουργεί ένα άγχος. Το θέμα νομίζω είναι αφενός τα παιδιά να μην το αυξήσουν περισσότερο και τους τσακίσει την ψυχολογία και αφετέρου να αναπτύξουν μέσα τους "άμυνες" για να το διαχειριστούν αποτελεσματικά και να το ξεπεράσουν όσο μπορούν. Έχω περάσει αυτή τη διαδικασία των εξετάσεων και για να μπω στη σχολή από όπου αποφοίτησα αλλά και για να περνάω μετά τα μαθήματα της σχολής. Βέβαια στα μέσα των σπουδών μου, με βρήκε η αγοραφοβία με κρίσεις πανικού και έμπαινα με περισσότερο άγχος από ότι είχαν τα άλλα παιδιά. Δεν ήταν εύκολο. Δεν ήταν και για την οικογένειά μου να με καταλάβει. Καλή επιτυχία εύχομαι στα παιδιά, καλή προσπάθεια στους γονείς να τα σταθούν τα παιδιά και γενικά πάνω από όλα να θυμόμαστε ότι το υπέρτατο αγαθό είναι η υγεία μας, σωματική και ψυχική.
ReplyDeleteΝα είμαστε φίλοι μου όλοι καλά
Agorafoviagr
Κάποιες συμβουλές για τα παιδία που γράφουν εξετάσεις εδώ πέρα:
ReplyDeletehttp://www.akyro.net/?p=52
Καλή επιτυχία σε όλους!