Παρεμπιπτόντως,
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞ;;
Νεκρός ή ζωντανός... πού είναι;;;
Ο Αλεξ σώζει τα παιδιά στη Βέροια. Αφυπνίζει μια κοιμώμενη κοινωνία, που στιγματίστηκε πανελλαδικά από τη συγκλονιστική υπόθεση της εξαφάνισής του και τώρα προσπαθεί να προλάβει τα μελλοντικά θύματα, αλλά και τους μελλοντικούς θύτες.
ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η «Πρωτοβουλία για το Παιδί», σχηματίστηκε τον Αύγουστο του 2006 από φορείς, συλλόγους και οργανώσεις της Βέροιας, από πολίτες που θέλησαν να συμπαρασταθούν στη μητέρα του 11χρονου, Νατέλα, να αντιμετωπίσουν την ηθική κρίση που έπληξε τη Βέροια, να διώξουν το φάσμα της αόρατης καταδίκης ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.
Σήμερα, το σωματείο έχει 200 μέλη και λειτουργεί και μία στέγη για τα παιδιά-θύματα της βίας, όπου μπορούν να ξεφύγουν από την άγρια καθημερινότητά τους και να ζήσουν στη γαλήνη που απαιτεί η ηλικία τους.
Σήμερα, το σωματείο έχει 200 μέλη και λειτουργεί και μία στέγη για τα παιδιά-θύματα της βίας, όπου μπορούν να ξεφύγουν από την άγρια καθημερινότητά τους και να ζήσουν στη γαλήνη που απαιτεί η ηλικία τους.
«Τότε, τον Αύγουστο του 2006, αποφασίσαμε ότι πρέπει να γίνει κάτι στη Βέροια για τα παιδιά. Κάτι θεσμοθετημένο και όχι πρόχειρο», τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου «Πρωτοβουλία για το Παιδί», αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος.
Όπως τονίζει, «η υπόθεση Αλεξ ανέδειξε την ανυπαρξία κρατικών δομών για τη προστασία των παιδιών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά έχουν διακηρυχθεί διεθνώς».
Όπως τονίζει, «η υπόθεση Αλεξ ανέδειξε την ανυπαρξία κρατικών δομών για τη προστασία των παιδιών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά έχουν διακηρυχθεί διεθνώς».
Αυτό που διαπίστωσαν τα μέλη του σωματείου ήταν η έλλειψη συντονισμού σε εθνικό επίπεδο. «Δεν υπάρχει πολιτική για τη πρόληψη στα σχολεία. Η οικογένεια βρίσκεται σε κρίση. Η κοινωνία αποδομείται. Κρατική πολιτική δεν υπάρχει». Γι' αυτό θέλησαν να κάνουν κάτι σαν κοινωνία. «Προσπαθήσαμε, κινούμενοι ανεξάρτητα, να δημιουργήσουμε θύλακες κοινωνικής συνοχής, ώστε να προλάβουμε την παιδική παραβατικότητα. Να βοηθήσουμε και την οικογένεια και το παιδί, ώστε να προλάβουμε επόμενα θύματα, αλλά και μελλοντικούς θύτες».
Σύμφωνα με τον Αρ. Σιδηρόπουλο, η υπόθεση Αλεξ δεν δίδαξε όσο θα έπρεπε. «Παρά το ότι η Βέροια βίωσε την κρίση, η παιδική παραβατικότητα είναι ορατή. Το σχολείο δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει το πρόβλημα. Οι δάσκαλοι δεν έρχονται στα σεμινάρια που οργανώνουμε, παρ' ότι τους καλούμε».
Σκοπός της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» ήταν να σπάσει η σιωπή. «Μπήκαμε σε οικογένειες κληθέντες από γείτονες και βοηθήσαμε οικονομικά. Αλλά διαπιστώσαμε ότι η κακοποίηση δεν είναι ταξικό ζήτημα και δεν έχει σχέση με το μορφωτικό επίπεδο του γονέα. Είδαμε τοξικομανείς να παραμελούν τα παιδιά τους, αλλά και εύπορους να χρησιμοποιούν βία εις βάρος τους. Είδαμε χωρισμένες μητέρες να αφήνουν μόνα τα παιδιά τους για να πάνε στη δουλειά. Ήταν μια εικόνα που αγνοούσαμε πριν από την τραγωδία του Αλεξ. Όμως, πιστεύω, ότι όσο προελαύνει η φτώχεια, το φαινόμενο θα επιτείνεται».
Στα χρόνια που ακολούθησαν, το σωματείο «Πρωτοβουλία για το Παιδί» κινητοποιήθηκε και ανέλαβε δράση. Πλέον παρέχει κάθε είδους βοήθεια σε παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που δυσλειτουργούν. Παρέχει περίθαλψη σε παιδιά - θύματα ενδοοικογενειακής ή σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης, με ενεργοποίηση κάθε μέσου για την αποκατάστασή τους σε συνθήκες αξιοπρεπούς και ελεύθερης διαβίωσης. Υποστηρίζει παιδιά που ζουν στο περιθώριο, με την παροχή ψυχολογικής και μαθησιακής βοήθειας. Αίρει τον αποκλεισμό παιδιών που μειονεκτούν εξ αιτίας κοινωνικών, φυλετικών ή άλλων διακρίσεων.
Επίσης διοργανώνει εκδηλώσεις και δράσεις προκειμένου να παρασχεθεί στα παιδιά ψυχαγωγία, πνευματική και καλλιτεχνική, να ενημερωθούν παιδιά και κοινό για τα προβλήματα βίας και κακοποίησης, κοινωνικού αποκλεισμού και παραμέλησης, ενώ προχώρησε και στη συνεργασία με παρεμφερείς ΜΚΟ, φορείς του Δημοσίου, δίκτυα κ.λπ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη έκβαση των προσπαθειών.
Από την 1η Μαρτίου, η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» λειτουργεί «Στέγη της Πρωτοβουλίας». Ενα χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Βέροιας (οδός Αριστοφάνους 10) με δικαίωμα χρήσης για οκτώ χρόνια.
Το 150 τ.μ. ακίνητο, επισκευάστηκε, διαρρυθμίστηκε και επιπλώθηκε με φροντίδες, δαπάνες και εθελοντική εργασία μελών και φίλων και λειτουργεί ως στέγη υποδοχής και φιλοξενίας παιδιών. Διαθέτει γραφείο για το επιστημονικό προσωπικό, δύο χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, κουζίνα-τραπεζαρία, μια αποθήκη τροφίμων και ρούχων, δύο κοιτώνες, λουτρό, τουαλέτα και δύο χώρους υποδοχής.
Στη «Στέγη της Πρωτοβουλίας», ύστερα από πρόσληψη Κοινωνικής Λειτουργού και την ενεργοποίηση εθελοντών, παρέχεται στα φιλοξενούμενα παιδιά σίτιση, μαθησιακή υποστήριξη, εκπαίδευση σε δεξιότητες και μύηση σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
«Σκοπός μας είναι, από το δεύτερο εξάμηνο του 2010, να μπορούμε να φιλοξενούμε παιδιά και τη νύχτα», τονίζει ο πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί», Αριστοτέλης Σιδηρόπουλος.
Περί .."ανυπαρξία κρατικών δομών για τη προστασία των παιδιών".
ReplyDeleteΔεν φταίνε οι ...δομές, άλλα όλοι αυτοί οι ανάλγητοι δημοσιοϋπαλληλίσκοι που χάριν της ευδαιμονίας τους έχουν αποποιηθεί κάθε ανθρώπινη η επιστημονικής ιδιότητα τους.
Φυσικά φταίμε και όλοι εμείς που παρατηθήκαμε από τον αγώνα της εφαρμογής των δικαιωμάτων των παιδιών μας, αφήνοντάς τους στο απυρόβλητο και παίρνοντας πρωτοβουλίες.
Πρωτοβουλίες που μόνο πυροσβεστικά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ενώ ουσιαστικά απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την ευθύνη για μέτρα πρόληψης και προστασίας που το κράτος έχει θάψει στην ασυνειδησία των λειτουργών του.
Μέσα από γενικόλογες καταγγελίες για δομές συγκαλύπτουμε τους ανάξιους ανευθυνουπεύθυνους που ανενόχλητοι κερδίζουν τον μισθό τους και εμείς χάνουμε τα παιδιά μας.
Οι καταπατητές των δικαιωμάτων τους και θύτες, έχουν Ονοματεπώνυμο.
Καταγγείλτε τους.
http://id65.tripod.com/Katagelies/pf_0013.htm