Friday 19 March 2021

Τι επίδραση έχουν οι Όμορφες Παιδικές Αναμνήσεις στην ενήλικη ζωή;

Οι άνθρωποι που έχουν όμορφες αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία, ειδικά στις σχέσεις τους με τους γονείς τους, τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και λιγότερες χρόνιες ασθένειες ως μεγαλύτεροι ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου.
Γνωρίζουμε ότι η μνήμη παίζει ένα τεράστιο ρόλο στην κατανόηση του κόσμου, δηλαδή στο πώς οργανώνουμε τις εμπειρίες μας στο παρελθόν και πώς αποφασίζουμε για τους τρόπους δράσης του μέλλοντός μας. 
Ως αποτέλεσμα αυτού, βρήκαμε στην έρευνα ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι αναμνήσεις μας κατευθύνουν από το παρελθόν, δήλωσε ο Ψυχολόγος Γουίλιαμ Τσόπικ. 
Βρήκαμε ότι οι όμορφες αναμνήσεις φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην υγεία και την ευημερία, πιθανώς μέσω των τρόπων με τους οποίους μειώνουν το στρες ή μας βοηθούν να διατηρήσουμε υγιείς επιλογές στη ζωή μας.
Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει μια θετική σχέση μεταξύ των όμορφων αναμνήσεων και της καλής υγείας στους νέους ενήλικες, όπως υψηλότερη ποιότητα εργασίας και προσωπικών σχέσεων, μειωμένη χρήση ουσιών, μειωμένη εμφάνιση της κατάθλιψης και λιγότερα προβλήματα σωματικής υγείας, σύμφωνα με τον Τσόπικ.

Μεγάλο μέρος της υπάρχουσας έρευνας επικεντρώθηκε στους ηλικιωμένους ενήλικες και στις μητέρες χωρίς να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των πατέρων στην ανάπτυξη των παιδιών. Οι ψυχολόγοι προσπάθησαν να επεκτείνουν τις υπάρχουσες μελέτες ώστε να συμπεριλάβουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων σχετικά με τις σχέσεις τους με τους δύο γονείς.

Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες που ανέφεραν ότι είχαν αναμνήσεις με υψηλότερα επίπεδα στοργής από τις μητέρες τους στην πρώιμη παιδική ηλικία, παρουσίασαν καλύτερη φυσική υγεία και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης αργότερα στη ζωή τους. 
Εκείνοι που είχαν αναμνήσεις με περισσότερη υποστήριξη από τους πατέρες τους, εμφάνισαν επίσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Το πιο εκπληκτικό εύρημα ήταν ότι πιστεύαμε ότι τα αποτελέσματα των όμορφων αναμνήσεων θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου, επειδή οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να θυμηθούν τα πράγματα που συνέβησαν μερικές φορές πριν από 50 χρόνια. 
Θα περίμενε κανείς ότι οι αναμνήσεις από την παιδική ηλικία θα είχαν όλο και λιγότερη σημασία με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτές οι αναμνήσεις ήταν σχετικά προγνωστικοί παράγοντες για καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία σε ανθρώπους μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, δήλωσαν οι ψυχολόγοι.
Μία ισχυρότερη σχέση παρουσιάστηκε σε άτομα που ανέφεραν μια πιο στοργική σχέση με τις μητέρες τους, αλλά αυτό το εύρημα τίθεται υπό εξέταση στο σύγχρονο κοινωνικό πλαίσιο.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να αντανακλούν τις ευρύτερες πολιτιστικές συνθήκες της εποχής που οι συμμετέχοντες ανατράφηκαν επειδή οι μητέρες ήταν πιθανότατα οι κύριοι φροντιστές, δήλωσε ο Τσόπικ. 
Με την αλλαγή των πολιτιστικών νορμών σχετικά με το ρόλο των πατέρων στην ανατροφή του παιδιού, είναι πιθανό ότι τα αποτελέσματα από τις μελλοντικές μελέτες των ανθρώπων που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια θα επικεντρωθούν περισσότερο στις σχέσεις με τους πατέρες τους.

Τέλος, οι ψυχολόγοι βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν θετικές αναμνήσεις από την παιδική ηλικία, εμφάνισαν επίσης λιγότερες χρόνιες παθήσεις στην πρώτη μελέτη των 7.100 ατόμων, αλλά όχι στη δεύτερη μελέτη των 15.200 ατόμων, καθιστώντας τα αποτελέσματα λιγότερο γραμμικά.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Health Psychology.

psychologynow
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki