Με πολλές ελλείψεις το «Φιλοξενείο»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια ως καταφύγιο ελπίδας για «παιδιά των φαναριών» και όταν το φαινόμενο αυτό -στη Θεσσαλονίκη- εξαλείφθηκε, άνοιξε τις πόρτες του σε κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά.
Από την «αγκαλιά» του πέρασαν περισσότερα από 200 παιδιά που δεν γνώρισαν τη γονεϊκή στοργή ή έπεσαν θύματα βίας του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Κι ενώ οι στατιστικές δείχνουν ότι το πρόβλημα κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων αυξάνεται ανησυχητικά, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη συγκρότησης δομών προστασίας τους, ένα τέτοιο «σκάφος», το Φιλοξενείο για Κακοποιημένα και Παραμελημένα Παιδιά, που στεγάζεται στον αύλειο χώρο του Παπάφειου Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη, κινδυνεύει να βυθιστεί. Χωρίς ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με τους περισσότερους εργαζομένους να παραμένουν απλήρωτοι παρέχοντας ουσιαστικά εθελοντική εργασία και πνιγμένο στα χρέη, πορεύεται με αυτοσχεδιασμούς και υπολειτουργεί χάρη στην εθελοντική προσφορά και τις δωρεές φορέων.
Το Φιλοξενείο, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, φιλοξενεί σήμερα 26 αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 3 έως 14 ετών, που παραπέμφθηκαν εκεί με εισαγγελική εντολή, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 35 παιδιά.
Αυτοδιαχειριζόμενη δομή, δεν λειτουργεί ως ίδρυμα, με τα παιδιά να ζουν σε προσομοίωση οικογενειακού περιβάλλοντος. Εξι επιμελήτριες, φροντίζουν για τις βασικές ανάγκες των παιδιών (τροφή, καθαριότητα, ύπνος), τα οποία πηγαίνουν στο σχολείο και τα απογεύματα παρακολουθούν ξένες γλώσσες και άλλες δραστηριότητες χάρη στην προσφορά εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και πολιτών.
Οι επιμελήτριες δεν διαθέτουν εξειδίκευση, αλλά κρίθηκαν ικανές να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών, δεδομένου ότι αρχικώς τις συνέδραμαν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, εξήγησε στην «Κ» η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Φιλοξενείου κ. Δώρα Ευσταθίου.
Ωστόσο, σήμερα το επιστημονικό προσωπικό λείπει εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων και οι επιμελήτριες αποδεικνύονται λιγοστές, δεδομένης της εικοσιτετράωρης λειτουργίας του Φιλοξενείου. Έτσι, οι ανάγκες εξυπηρετούνται από εθελοντές, ενώ τα πάγια λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από το Παπάφειο και το συσσίτιο προσφέρει η Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας «Άγιος Παντελεήμων», που μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικών Ατόμων Θεσσαλονίκης συναπαρτίζουν τη διοίκησή του.
«Χωρίς το Φιλοξενείο, η Εισαγγελία δεν είναι σε θέση να παρέμβει, απομακρύνοντας τα κακοποιημένα παιδιά από το οικογενειακό περιβάλλον τους, διότι στη Β. Ελλάδα οι αντίστοιχες δομές είναι ήδη υπερπλήρεις», δήλωσε στην «Κ» η εισαγγελέας Κιλκίς κ. Ειρήνη Χρυσογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Φιλοξενείου.
Επισήμανε πως οι εισαγγελικές αρχές παραπέμπουν παιδιά αναγκαστικά στο Φιλοξενείο, αν και γνωρίζουν πως δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας και τόνισε την ανάγκη η πολιτεία να μεριμνήσει για το ζήτημα.
No comments:
Post a Comment