Sunday 31 October 2010

Βρεφική ανάπτυξη

Τα πρώτα χαμόγελα

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, τα περισσότερα μωρά πριν ακόμα γίνουν 4 με 6 εβδομάδων, δεν χαμογελούν με την έννοια που δίνουμε στο χαμόγελο αλλά χαμογελούν φευγαλέα, το οποίο είναι μάλλον προϊόν μιας μπουρμπουλήθρας αερίων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι κενό συναισθήματος. Μπορεί να είναι σημάδι ανακούφισης ή και ικανοποίησης. 
Επίσης πολλά μωρά χαμογελούν όταν κοιμούνται, όταν ουρούν ή όταν τους χαϊδεύετε το μάγουλο. Το πρώτο αληθινό χαμόγελο θα το καταλάβετε σίγουρα. Μέχρι τότε όμως απολαύστε εκείνα τα φευγαλέα χαμόγελα που είναι αξιολάτρευτα.


Ακοή
Η κινητική εξέλιξη του μωρού συνοδεύεται από την πνευματική και την ψυχολογική του εξέλιξη. Τα μωρά αρχίζουν να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους, να αναγνωρίζουν σιγά σιγά φωνές και μελωδίες, καθώς η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική τους εξέλιξη. 
Ακόμη μπορεί να έχουν προτιμήσεις και να αντιδρούν ανάλογα με αυτές, για παράδειγμα, αν τους αρέσει κάτι αντιδρούν με ευχαρίστηση, γελώντας, κάνοντας μορφασμούς ή βγάζοντας κραυγές, ενώ αν δεν του αρέσει μπορεί να κλάψει. Όμως επειδή τα αυτιά των μικρών είναι πιο ευαίσθητα, μπορεί να έχουν απώλειες όταν εκτίθεται σε δυνατή μουσική για μεγάλες χρονικές περιόδους ( είτε αυτή είναι κλασική, ροκ ή οποίο άλλο είδος), γι’ αυτό ο ήχος πρέπει να είναι σε ασφαλή επίπεδα.
Η κινητική του εξέλιξη
Όταν γεννήθηκε το μωράκι σας είχε την κουλουριασμένη στάση που είχε στην μήτρα, αλλά από την έβδομη εβδομάδα το σώμα του ευθυγραμμίζεται σταδιακά. Οι κινήσεις του είναι πιο πλαστικές και ήρεμες. Τώρα πια τα πόδια του είναι πιο δυνατά, στηρίζεται σε αυτά χωρίς να λυγίζει τα γόνατα του όταν το κρατάτε όρθιο. 
Τα χέρια του όμως είναι ακόμη κλεισμένα σε γροθιά, αλλά αν του δώσετε ένα αντικείμενο το κρατάει σφιχτά. Βεβαίως, είναι νωρίς ακόμη να γυρίσει από μπρούμυτα- ανάσκελα ή το αντίστροφο, αλλά να έχετε τα ματιά σας ανοιχτά γιατί μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να βρεθεί κάτω από το κρεβάτι.
Γλωσσική εξέλιξη
Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού σας είναι να μην χάνετε ευκαιρία να του μιλάτε, να του τραγουδάτε, να το νανουρίζετε, να του γουργουρίζετε και να βγάζετε συνεχώς διαφόρους ήχους. Είναι πολύ πιο αποδοτικό από το να το πιέζετε να κοιτάζει κάρτες με νούμερα και γράμματα.
Στηρίζει το κεφάλι του
Από τον δεύτερο μήνα τα μωρά αρχίζουν να στηρίζουν το κεφάλι τους και να αποβάλουν την εμφάνιση νεογνού. Για παράδειγμα όταν το βάζετε μπρούμυτα, σηκώνει το κεφάλι του και κοιτάζει τριγύρω  εξερευνώντας με τα μάτια τον χώρο, έστω και αν κρατάει το κεφαλάκι του όρθιο μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. 
Επίσης, τώρα πια το κεφαλάκι του μωρού σας δεν πέφτει χαλαρά μπροστά αλλά βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την σπονδυλική του στήλη, σε αντίθεση με τον πρώτο μήνα μετά την γέννηση του.
Τα πρώτα δόντια
Από τον 6ο μήνα και έπειτα, το μωράκι σας αρχίζει να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, τα ούλα του είναι κόκκινα, φουσκωμένα και πονάνε συχνά. Το παιδί είναι ανήσυχο, γκρινιάζει συνεχώς, τρέχουν τα σάλια του και δαγκώνει λαίμαργα ότι βρεθεί μπροστά του. Για να το ανακουφίσετε μπορείτε να του δώσετε κάποιους ειδικούς κρίκους από σκληρό πλαστικό που τα δαγκώνει και ανακουφίζεται ή μπορείτε να του κάνετε ελαφρό μασάζ με το δάχτυλο σας. 
Τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται είναι τα δυο κάτω μεσαία (μέσοι τομείς), αργότερα οι άνω τομείς (μέσοι και πλάγιοι) και στη συνέχεια οι δυο κάτω πλάγιοι τομείς. Κάτι σημαντικό σε σχέση με τα παιδικά δόντια είναι ο καθαρισμός τους. Τα δόντια χρειάζονται περιποίηση ώστε να είναι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση μέχρι να αντικατασταθούν από τα μόνιμα δόντια. Βουρτσίστε τα με μια παιδική οδοντόβουρτσα, χωρίς οδοντόκρεμα για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα από τις τροφές.
Ολόλευκα Μαργαριταράκια!!!!
Είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε τα δόντια του παιδιού σας καθαρά και υγιή, ιδιαίτερα αφού  πρέπει να διατηρηθούν μέχρι τα μόνιμα δόντια τους βγουν, συνήθως μετά τα έξι. Οι τραπεζίτες που βγαίνουν τον δεύτερο χρόνο θα μείνουν περισσότερο. 
Το να μάθει να βουρτσίζει τα δόντια του θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την προσωπική φροντίδα και μια δεξιότητα που πρέπει να ενθαρρυνθεί τους επόμενους μήνες, αλλά ακόμη θα χρειαστεί ένα καλό χέρι αφότου τα έχει πλύνει μόνο του για λίγο καιρό ακόμη.
Λεπτεπίλεπτες κινήσεις
Οι ικανότητες κινήσεις είναι μια πράξη που περιλαμβάνει την κίνηση των μυών στο σώμα σας. Η αδρή κινητικότητα είναι μεγαλύτερες κινήσεις που περιλαμβάνουν τα χέρια και τα πόδια ή τους μύες των ποδιών ή ολόκληρο το σώμα—πράξεις όπως το μπουσούλισμα, το τρέξιμο, και το χοροπήδημα είναι όλες αδρή κινητικότητα. 
Οι λεπτεπίλεπτες κινήσεις είναι μικρότερες κινήσεις όπως να πάρετε πράγματα με τα δάχτυλα σας, να βουλιάξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας στην άμμο και να γευτείτε ή να νιώσετε αντικείμενα με τα χείλη και την γλώσσας σας.     
Περπάτημα
Σιγά-σιγά, το μωρό σας θα αρχίσει να περπατά στηριζόμενο σε τοίχους και έπιπλα, στην πορεία όταν θα αποκτήσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση θα αφήσει το στήριγμα του και θα τολμήσει να κάνει μερικά βήματα για να έρθει προς το μέρος σας. Πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει, εσείς όμως δεν πρέπει να πάτε αμέσως να το σηκώσετε, αλλά να το ενθαρρύνετε να σηκωθεί και να κάνει μερικά βήματα. 
Όταν τελικά κατορθώσει τον στόχο του, θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας μέσα στην αγκαλιά σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατά την κινητική του ανάπτυξη το μωρό σας θα πέσει πολλές φορές, και θα αποκτήσει μελανιές και γρατσουνιές γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένη. Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς για να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές το σπίτι σας, είναι να φροντίσετε να μην υπάρχουν σκληρές ή αιχμηρές επιφάνειες. Το μωρό σας αυτή την περίοδο είναι πολύ κινητικό, περπατάει, στριφογυρίζει παντού και ακουμπάει τα πάντα γύρω του, γενικώς εξερευνά τον κόσμο. 
Μπουσουλάει
Από τον ένατο μήνα περίπου, το μωρό σας αρχίζει να μπουσουλάει. Ασφαλώς χρειάζεται ενθάρρυνση και καθοδήγηση, γι’ αυτό πρέπει να του θέτετε ένα αντικείμενο ή ένα παιχνίδι ως στόχο να φτάσει. Όταν ανακαλύψει ότι είναι ευχάριστο να εξερευνά τον χώρο γύρω του θα σας εκπλήξει με την ταχύτητα που αναπτύσσει και τις αποστάσεις που διανύει. 
Στη χρονική αυτή περίοδο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επίσης να φροντίσετε το σπίτι σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.
Η εξέλιξη της ομιλίας
Το λεξιλόγιο των περισσότερων παιδιών αρχίζει στην ηλικία των εννέα μηνών και περιλαμβάνει μερικά μονοσύλλαβα (μπα, ντα, γκου, κλπ). Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των μωρών, έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη φωνή, τον τόνο και τις αποχρώσεις της. Αρχίζουν σιγά σιγά να καταλαβαίνουν το νόημα ορισμένων λέξεων. 
Προσπαθούν να μιμούνται τους ήχους και να επαναλαμβάνουν αυτά που ήδη ξέρουν. Όταν ακούτε μουσική προσπαθεί να τραγουδήσει μαζί σας και χτυπάει παλαμάκια. Σταδιακά συνδέει τα αντικείμενα με τα ονόματα τους, και δημιουργεί το δικό του μοναδικό λεξιλόγιο, ονομάζοντας για παράδειγμα το σκυλάκι «γάου», το προβατάκι «μπε» κλπ. Στη πορεία δοκιμάζοντας συλλαβές θα πει και «μαμά», «μπαμπάς».

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki