Monday, 20 June 2011

Οι Πρόσφυγες του Κόσμου «ΔΕΝ» Γιορτάζουν - 20 June World Refugee Day

Το 80% των προσφύγων στον κόσμο 
είναι γυναίκες και παιδιά 

 
World Refugee Day
Φανταστείτε το εξής: Έχετε ζήσει όλη σας τη ζωή ειρηνικά, ανάμεσα σε φίλους και συγγενείς. 
Έπειτα, χωρίς προειδοποίηση, τα πάντα αλλάζουν. Γείτονες που είχατε σε όλη σας τη ζωή ξαφνικά σας βλέπουν σαν εχθρούς. Το σπίτι σας καταστρέφεται. Ξεφεύγοντας από τις βόμβες και τις σφαίρες, τρέπεστε σε φυγή, σώζοντας μόνο τη ζωή σας. 
Έπειτα, αν σταθείτε τυχερός, βρίσκεστε σε έναν ξένο τόπο, μόνος, μπερδεμένος, αλλά ασφαλής. Είστε πρόσφυγας. 
Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.   
Αυτό που το διεθνές δίκαιο δεν περιγράφει είναι το τεράστιο θάρρος και η ελπίδα που χαρακτηρίζουν τους περισσότερους πρόσφυγες, όπου και αν βρίσκονται.  
Το 80% των προσφύγων στον κόσμο είναι γυναίκες και παιδιά και, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, θέλουμε να γιορτάζουμε την επιμονή και τη σιωπηλή δύναμη των εκατομμυρίων μητέρων και συζύγων που κρατούν ενωμένες τις οικογένειές τους κάτω από τις πολύ δύσκολες αυτές συνθήκες. Εκείνες είναι οι πραγματικοί ήρωες και αξίζουν τον σεβασμό μας. 
dim-sapon

Βραβείο ΟΗΕ σε βίντεο κρατούμενου 

Από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ βραβεύτηκε βίντεο Αλβανού κρατούμενου μαθητή στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης. Το βίντεο με τίτλο «Για μια καλύτερη ζωή» διακρίθηκε στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με θέμα την προσφυγιά.

Είναι «αφιερωμένο στη βασανισμένη ζωή των μεταναστών όλου του κόσμου», είπε για το βίντεο του, που βραβεύτηκε, ο Ντασιμίρ Πάτσι. «Πρέπει να ζούμε ενωμένοι χωρίς μίσος και ρατσισμό», αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει.

Ο 30χρονος κρατούμενος Ντασιμίρ Πάτσι, δημιούργησε ένα 3λεπτό βίντεο στο πλαίσιο του μαθήματος πληροφορικής του 3ου σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών εμπνεόμενος από προσωπικά του βιώματα. Όταν πληροφορήθηκε για τον διαγωνισμό θέλησε να συμμετάσχει με αυτό το βίντεο. Έτσι «έκοψε» ένα κομμάτι 24 δευτερολέπτων και το έστειλε στον διαγωνισμό.

Ο ίδιος έχει βιώσει την προσφυγιά καθώς ήρθε στην Ελλάδα πριν από 15 χρόνια περνώντας τα σύνορα, εξαθλιωμένος, περπατώντας επί μέρες με τα πόδια. Στην πορεία παρανόμησε.

Όταν μπήκε στη φυλακή, δεν ήξερε ούτε ανάγνωση και γραφή και φυσικά δεν είχε την παραμικρή γνώση σχετικά με τη χρήση υπολογιστών. Φέτος ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο σπουδών (ισότιμο με απολυτήριο γυμνασίου).

Την Ελλάδα τη θεωρεί δεύτερη πατρίδα του. Ήδη έχει πάρει ολιγοήμερες άδειες από τη φυλακή, αφού έχει συμπληρώσει τους όρους που απαιτεί ο νόμος. Όπως έχει υποσχεθεί στους εκπαιδευτικούς του, όταν αποφυλακιστεί «θέλει να κάνει μία ήσυχη ζωή, μακριά από τα λάθη που τον οδήγησαν σε αυτό το σημείο», όπως διαβάζουμε στο «Έθνος».

tvxs

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki