«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κοινωνικό προφίλ. Το θύμα είναι ευάλωτο. Και το σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα θα υπάρχει όσο υπάρχει ζήτηση».
Σοκ και αποτροπιασμός.
Ακόμα και βρέφη κάτω των δύο ετών, εκατομμύρια παιδιά, αγόρια και κορίτσια, υποχρεούνται παγκοσμίως σε σεξουαλικές «ζωντανές συνδέσεις».
Σε on line κακοποίηση, σωματική και ψυχική. Βία, ακόμα και ναρκωτικά φέρονται ως οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι εκβιασμού ανηλίκων από ανθρώπους που «ανεβάζουν» τη διαστροφική συμπεριφορά τους στον κυβερνοχώρο. Εκεί όπου εκατομμύρια χρήστες μετέχουν υπό καθεστώς ανωνυμίας στις εικονικές «πορνογραφικές κοινότητες» που δημιουργούν οι διακινητές.
Η παιδική πορνογραφία είναι έγκλημα, που λαμβάνει διαστάσεις διεθνώς. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, μόνο τα τελευταία έξι χρόνια βγήκαν στο φως εξήντα υποθέσεις πορνογραφικού υλικού, με διακόσιους κατηγορουμένους. Υπήρξαν 90 συλλήψεις και 35 προφυλακίσεις. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι τουλάχιστον 500 υποθέσεις έχουν πια «περάσει» στο αρχείο εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου που ίσχυε και δεν επέτρεπε την άρση απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
«Η παιδική πορνογραφία, κυρίως η εφηβική και μετεφηβική, είναι παντού… Στα περίπτερα και στο Διαδίκτυο. Κυρίως όμως στον κυβερνοχώρο όπου διακινητές, παραγωγοί, χρήστες μπορούν εύκολα να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία.
Οι δράστες μπορεί βεβαίως να είναι άνθρωποι υπεράνω υποψίας, όπως έχει αποκαλυφθεί στην Ελλάδα και διεθνώς, με περιπτώσεις που καταρρίπτουν το στερεότυπο ότι ο δράστης είναι ψυχολογικά ή κοινωνικά απροσάρμοστο ον», λέει ο Σταύρος Γεωργούλας, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οσο για το «προφίλ» του θύματος; «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κοινωνικό προφίλ. Το θύμα είναι ευάλωτο. Και το σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα θα υπάρχει όσο υπάρχει ζήτηση».
Ο δρ Ορέστης Γιωτάκος, ψυχίατρος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, αναφέρει παλαιότερα αλλά ενδεικτικά στοιχεία: Ερευνα αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού αποκάλυψε ότι το δίκτυο Inter – Relay Chat (IRC) που απευθυνόταν σε παιδόφιλους χρήστες του Ιντερνετ και στο οποίο γινόταν ανταλλαγή πορνογραφικού υλικού (κυρίως εικόνες με κακοποίηση αγοριών κάτω των 13 ετών) δεχόταν περίπου 1.500 επισκέψεις την ημέρα. Οπως λέει, η πλειονότητα των ταινιών παιδικής πορνογραφίας που διακινούνται στο Διαδίκτυο παρουσιάζουν παιδιά από Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, ενώ οι ενήλικοι που τα κακοποιούν φέρονται να προέρχονται τις περισσότερες φορές από Ευρώπη και ΗΠΑ. «Παράγονται κυρίως σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδία, το Βιετνάμ και σε χώρες του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ. Περιπτώσεις παραγωγής παιδικής πορνογραφίας στη Δύση υπάρχουν, όμως δεν αποτελούν την πλειοψηφία».
Οσο για τους χρήστες, επικοινωνούν εύκολα μεταξύ τους μέσω e-mail ή στους χώρους συνομιλίας (chat rooms). «Η επαφή ατόμων με πορνογραφικό υλικό μπορεί να τα επηρεάσει και να τα οδηγήσει σε αντικοινωνική συμπεριφορά, αν η επαφή αυτή λαμβάνει χώρα για μακρύ χρονικό διάστημα. Η παρακολούθηση ταινιών πορνογραφικού περιεχομένου μπορεί να προκαλέσει και να καλλιεργήσει σεξουαλικά πρότυπα βίας, ψυχρότητας και ψυχολογικής πίεσης, αφού η πλειοψηφία των ταινιών πορνογραφίας αναπαράγει συνήθως τέτοιες σκηνές βίας», λέει ο κ. Γιωτάκος.
Σήμερα αν κάποιος πληκτρολογήσει τις λέξεις... σε μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης (π.χ. google) «κατεβαίνουν» πάνω από 60.700.000 ιστοσελίδες σε 0,04 δευτερόλεπτα! «Οι πορνογραφικοί δικτυακοί τόποι διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες με βάση κυρίως το είδος της σχέσεις που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν με το χρήστη: Τόποι με φωτογραφίες -ταινίες σεξουαλικών επαφών με πρωταγωνιστές ετεροφυλόφιλους και δυνατότητες αποθήκευσης των σχετικών αρχείων έναντι αμοιβής, τόποι με πρωταγωνιστές ανηλίκους, τρανσέξουαλ κ.ά., και τόποι με απεικονίσεις άλλων παραφιλικών εκφράσεων (σαδομαζοχισμός, σεξουαλικές περιπτύξεις με ζώα, βασανιστήρια κ.ά.)».
ΠΗΓΗ: e-tipos.com
iKypros
28/06/2008
No comments:
Post a Comment