Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα καλώντας τα κράτη και διεθνείς οργανισμούς για την παροχή οικονομικών πόρων, ανάπτυξη δυνατοτήτων και μεταφορά τεχνολογίας, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες, για κλιμάκωση των προσπαθειών παροχής ασφαλούς, καθαρού, προσβάσιμου και προσιτού πόσιμου νερού και αποχέτευσης για όλους.
General Assembly Adopts Resolution Declaring Access to Clean Water, Sanitation |
Στη συνέλευση απευθύνθηκε και παρατηρητής της Παλαιστίνης χαιρετίζοντας την υιοθέτηση του δικαιώματος της πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευσης ως παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ζουν υπό κατοχή.
Η πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση ήταν ένα βασικό θέμα που αφορά το Ισραηλινό-Παλαιστινιακό ζήτημα.
Οι συνεχόμενες παραβιάσεις του Ισραήλ που παρεμποδίζουν την πρόσβαση του παλαιστινιακού λαού στο νερό εμποδίζουν την απόλαυση και άλλων δικαιωμάτων, είπε, σημειώνοντας ότι στους Παλαιστίνιους επέτρεπαν την πρόσβαση μόνο στο 10% του δικού τους νερού. Κάλεσε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τη διεθνή υποχρέωσή του να διασφαλίσει την πρόσβαση στο νερό.
Παλαιστίνιος βοσκός δίπλα σε μολυσμένη από λύματα κοίτη ποταμού. 25 Μαρτίου 2010 στη λωρίδα της Γάζας. Φωτογραφία: Warrick Page |
- Γιατί η Ελλάδα δεν υπερψήφισε;
- Γιατί η Κύπρος δεν υπερψήφισε; Η λειψυδρία στο νησί δεν τους έχει πείσει για την αναγκαιότητα του νερού;
- Ως πότε η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέπει να τρέχει από τις βρύσες μας εξασθενές χρώμιο; Ή μήπως είναι και αυτό μέτρο για την μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής και την εισροή ξένων κεφαλαίων ώστε να δημιουργηθούν αντικαρκινικές μονάδες θεραπείας;
πηγή: ΟΗΕ
provoria
No comments:
Post a Comment