Τι είναι η δυσκοιλιότητα;
Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση στην οποία συμβαίνουν και τα τρία παρακάτω πράγματα:
- Η αφόδευση είναι δύσκολη.
- Η αφόδευση είναι σπάνια.
Εάν το μωρό σας εμφανίζει μόνον το ένα από τα παραπάνω, τότε δεν είναι απαραίτητα δυσκοίλιο.
Σε τι οφείλεται η δυσκοιλιότητα;
Τα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι πολλά. Δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί όταν οι μύες στο άκρο του παχέος εντέρου σφίγγουν και εμποδίζουν την κανονική έξοδο των κοπράνων. Όσο περισσότερο μένουν μέσα στο έντερο, τόσο σκληρότερα και ξηρότερα γίνονται τα κόπρανα και τόσο δυσκολότερη είναι η αφόδευση.
Η ανεπαρκής λήψη υγρών μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Τα βρέφη που παίρνουν επαρκείς ποσότητες μητρικού ή βρεφικού γάλακτος
σπάνια εμφανίζουν δυσκοιλιότητα.
σπάνια εμφανίζουν δυσκοιλιότητα.
Η απουσία φυτικών ινών από τη δίαιτα συχνά προκαλεί δυσκοιλιότητα στα μεγαλύτερα μωρά και τα παιδιά. Οι φυτικές ίνες, που περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης, δεν διασπώνται και έτσι τα κόπρανα γίνονται πιο ογκώδη, πιο μαλακά και απομακρύνονται ευκολότερα.
Εάν το παιδί σας έχει δυσκοιλιότητα και ανησυχείτε ή έχετε οποιαδήποτε απορία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
O σίδηρος που περιέχεται στα βρεφικά γάλατα προκαλεί δυσκοιλιότητα;
Πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη που τρέφονται με βρεφικό γάλα ενισχυμένο με σίδηρο δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν δυσκοιλιότητα από τα βρέφη που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλό σίδηρο.
Μάλιστα, τα βρέφη που δεν θηλάζουν πρέπει να λαμβάνουν ένα ορισμένο επίπεδο σιδήρου με το βρεφικό γάλα για να υποστηριχθεί η σωστή αύξηση και ανάπτυξη και να αποφευχθεί η αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου.
Πως μπορώ να καταλάβω εάν το μωρό μου έχει δυσκοιλιότητα;
Πιθανόν να σας βοηθήσει ο παρακάτω πίνακας:
Tι είναι και τι δεν είναι δυσκοιλιότητα:
|
Είναι δυνατόν να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα τα μωρά που θηλάζουν;
Η δυσκοιλιότητα είναι εξαιρετικά σπάνια στα μωρά που θηλάζουν, και λίγο πιο συχνή στα μωρά που δεν θηλάζουν.
Για τα μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών, το μητρικό ή το βρεφικό γάλα είναι η κύρια πηγή τροφής. Καθώς και τα δύο περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού, η δυσκοιλιότητα είναι πολύ σπάνια στα μωρά που παίρνουν κατάλληλες ποσότητες μητρικού ή βρεφικού γάλακτος ή και των δύο.
Εάν όμως εμφανιστεί δυσκοιλιότητα σε ένα βρέφος, αυτή οφείλεται πιθανότατα στο ότι παίρνει μικρή ποσότητα τροφής.
Για το λόγο αυτόν, είναι πολύ σημαντικό να δίνετε στο μωρό σας επαρκείς ποσότητες μητρικού ή βρεφικού γάλακτος. Εάν δεν είστε βέβαιη για τη σωστή ποσότητα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Σταμάτησα το θηλασμό. Μήπως το βρεφικό γάλα προκαλεί δυσκοιλιότητα στο παιδί μου;
Εάν σταματήσατε πρόσφατα το θηλασμό, πιθανόν να δείτε πιο συμπαγή κόπρανα. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν συνήθως πιο μαλακά και πιο μεγάλα κόπρανα από τα μωρά που τρέφονται με βρεφικό γάλα.
Είναι φυσιολογικό να μην αφοδεύει το μωρό μου για 2 ημέρες;
Γενικά, τα μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών μπορούν να αφοδεύουν μετά από κάθε τάισμα (μέχρι και 6 έως 9 φορές την ημέρα) ή να μην αφοδεύουν για αρκετές ημέρες. Και οι δύο αυτές καταστάσεις, καθώς και όλες οι ενδιάμεσες, θεωρούνται φυσιολογικές.
Μετά την προσθήκη στερεών τροφών, η συχνότητα αφόδευσης συνήθως μειώνεται. Τα μεγαλύτερα βρέφη και τα νήπια συνήθως αφοδεύουν μία φορά την ημέρα περίπου.
Εσείς, ως γονιός, θα ξέρετε καλύτερα από κάθε άλλον ποιο είναι το φυσιολογικό για το μωρό σας.
To πράσινο χρώμα στα κόπρανα είναι φυσιολογικό;
Εάν το μωρό σας δεν έχει αρχίσει ακόμα να παίρνει στερεές τροφές και θηλάζει, τα κόπρανα θα έχουν συνήθως πράσινο έως κίτρινο χρώμα και είναι μαλακά.
Όταν αρχίσουν να τρέφονται με στερεές τροφές, το χρώμα των κοπράνων γίνεται καφέ.
Tι να κάνω εάν το μωρό μου εμφανίζει περισταστιακά δυσκοιλιότητα;
- Για βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, ο γιατρός σας πιθανόν να σας συστήσει επεξεργασμένο σιρόπι αραβόσιτου ή ειδικά εκχυλίσματα βύνης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη σωστή δόση.
- Για τα μεγαλύτερα παιδιά, προσθέστε στη δίαιτά τους περισσότερες τροφές πλούσιες με φυτικές ίνες. Τέτοιες είναι τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, οι σταφίδες, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα μπρόκολα και τα δημητριακά ή το ψωμί ολικής άλεσης.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει περισσότερο νερό.
- Μη δώσετε ποτέ στο παιδί σας καθαρτικό ή υπόθετο και μην κάνετε ποτέ κλύσμα στο μωρό σας χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας. Πολλά από τα φάρμακα αυτά, ακόμα και όσα διατίθενται χωρίς συνταγή, μπορούν να προκαλέσουν εθισμό.
Θα υποχωρήσει η δυσκοιλιότητα εάν αλλάξω βρεφικό γάλα;
Η δυσκοιλιότητα είναι πιο πιθανό να αντιμετωπισθεί με την αλλαγή της διατροφής και την τήρηση των συμβουλών που περιλαμβάνονται στις σελίδες αυτές, παρά με την αλλαγή του βρεφικού γάλακτος.
Καλό είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας προτού αλλάξετε το βρεφικό γάλα που προσφέρετε στο παιδί σας.
Μην ξεχνάτε ότι η σωστή παρασκευή του βρεφικού γάλακτος, σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας, είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Πως μπορώ να αποτρέψω τη δυσκοιλιότητα;
- Εάν ταΐζετε το μωρό σας με θήλαστρο, φροντίστε να ετοιμάζετε το γάλα ακριβώς όπως περιγράφεται στις οδηγίες στην ετικέτα. Μην συμπιέζετε τη σκόνη στη μεζούρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά πυκνό γάλα, με αποτέλεσμα το μωρό να μην παίρνει αρκετή ποσότητα υγρών και πιθανόν να εμφανίσει δυσκοιλιότητα.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει αρκετά υγρά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνετε περισσότερα υγρά όταν ο καιρός είναι ζεστός, ώστε να αντικαθίσταται το νερό που χάνεται με τον ιδρώτα.
- Δώστε στο παιδί σας δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ή το ψωμί ολικής άλεσης αυξάνουν με φυσικό τρόπο την ποσότητα των φυτικών ινών που παίρνει το παιδί σας. Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίνουν πιο μαλακά κόπρανα και επιτρέπουν συχνότερη αφόδευση.
Καλησπέρα. Χριστός Ανέστη! Πάντα με κουράγιο και αγάπη δίπλα στα παιδιά !
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα
Καλησπέρα. Χριστός Ανέστη! Πάντα με κουράγιο και αγάπη δίπλα στα παιδιά !
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα