Wednesday 24 October 2012

Το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο

Eυσύνοπτη παρουσίαση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο υπό το πρίσμα της δράσης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.  
Succinct presentation of the phenomenon of child pornography on the Internet in the light of the action of Greek Police Electronic Crime Unit.

1. Εισαγωγικά
Η παιδική πορνογραφία συνιστά ένα παγκόσμιο φαινόμενο. 
Τα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελούν πλέον βιομηχανία εκμετάλλευσης αθώων παιδιών. 
Η παιδική πορνογραφία αποτελεί τη δεύτερη πιο προσοδοφόρα εγκληματική δραστηριότητα μετά το εμπόριο ναρκωτικών. Εκτιμάται από έρευνες ότι το κέρδος που αποφέρει στους εγκληματίες ξεπερνά συνολικά τα 3 δις εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού παράγεται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, όπως η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη και η Αλγερία. Το τίμημα για την απόκτηση υλικού παιδικής πορνογραφίας εκτιμάται σύμφωνα με την ηλικία και την σκληρότητα του περιεχομένου.
Στην Ελλάδα με την αύξηση των χρηστών του διαδικτύου έχει υπάρξει μεγάλη αύξηση και του αριθμού των ατόμων, οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την απόκτηση υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Οι περιπτώσεις που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία στην Ελλάδα αφορούν διακίνηση και κατοχή καθόσον δεν έχει διακριβωθεί οργανωμένο κύκλωμα παραγωγής υλικού στην χώρα μας.

2. Νομοθεσία
Όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, η παιδική πορνογραφία τιμωρείται στην Ελλάδα βάσει του άρθρου 348Α Π.Κ. Το άρθρο προστέθηκε στον Ποινικό Κώδικα μόλις το 2002 με τον Ν 3064/2002. Στην αρχική του μορφή το άρθρο είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση από την πλευρά των δραστών την κερδοσκοπία. Τροποποιήθηκε με τους Ν 3625/2007 και Ν 3727/2008 με τους οποίους αφαιρέθηκε η προϋπόθεση της κερδοσκοπίας.Στην Ελλάδα πλέον τιμωρείται η παραγωγή, διανομή, δημοσίευση, επίδειξη, εισαγωγή ή εξαγωγή από την χώρα, πώληση, αγορά ή κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Οι ως άνω πράξεις τιμωρούνται αυστηρότερα, όταν πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου. Η τέλεση των ως άνω πράξεων κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια τιμωρείται ως κακούργημα. Η τιμώρηση της κατοχής για προσωπική χρήση και όχι για πορισμό κέρδους κρίθηκε απαραίτητη, καθώς συνδέεται άμεσα με τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών: α. επειδή ενισχύει τα κυκλώματα παραγωγής και διακίνησης πορνογραφικού υλικού τα οποία εκμεταλλεύονται με τον πιο βάναυσο τρόπο ανήλικα παιδιά, β. επειδή χρησιμοποιείται για την εξαπάτηση του υποψηφίου θύματος, όταν αυτό είναι ανήλικο πρόσωπο, και τη μείωση της αντίστασής του, διότι είναι ευκολότερο ο δράστης να εξαπατήσει το παιδί αν το πείσει ότι και οι άλλοι ανήλικοι συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και να το οδηγήσει στην τέλεση της αντίστοιχης πράξης.

3. ‘Grooming’
Το ‘grooming’ συνιστά διαδικασία κατά την οποία τα «αρπακτικά» προσποιούμενα ότι είναι έφηβοι χρησιμοποιούν... 
τα δωμάτια ανοιχτής επικοινωνίας (chat rooms), τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και άλλους χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν ή να τα παραπλανήσουν ώστε να λάβουν από αυτά υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) σεξουαλικής φύσεως. Τα «αρπακτικά» ξεκινούν συζητήσεις με τα πιθανά θύματα με σκοπό να αναπτύξουν φιλική σχέση με αυτά και να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διαμονής τους, τα ενδιαφέροντα, τα χόμπι και τις σεξουαλικές τους εμπειρίες. Οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν ημέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες, μέχρι το «αρπακτικό» να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του παιδιού.
Στην συνέχεια προκαλούν σιγά-σιγά συζητήσεις σεξουαλικής φύσεως και στέλνουν φωτογραφίες με υλικό παιδικής πορνογραφίας, μεταδίδοντας ότι είναι κάτι το αποδεκτό και φυσιολογικό. Η τακτική αυτή υπονομεύει τις άμυνες των παιδιών και αποτρέπει το θύμα από το να ζητήσει προστασία από τους γονείς και τους δασκάλους του, αφού καταλήγει να νοιώθει ένοχο που έχει ανταλλάξει τέτοιου είδους φωτογραφίες. Συχνά οι εν λόγω ιστότοποι θεωρούνται από τα παιδιά ασφαλείς τόποι συνομιλίας στο διαδίκτυο τόσο εξαιτίας της δημόσιας φύσης της συζήτησης αλλά και της λανθασμένης εκτίμησης των παιδιών ότι διατηρείται η ανωνυμία τους.
Τα «αρπακτικά» συνήθως είναι άτομα υπεράνω πάσης υποψίας μορφωμένα, επιφανή, οικονομικά ευκατάστατα, τα οποία πιθανόν να έχουν και δική τους οικογένεια, φιλήσυχα, ευυπόληπτα, επιστήμονες, δάσκαλοι, επιχειρηματίες κ.ά.. Δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν την θέση τους αλλά και την σχέση τους (συγγενείς) για να ικανοποιήσουν το αρρωστημένο πάθος τους…

4. Δράση κυκλωμάτων
Πρόκειται για κλειστές ομάδες οι οποίες επικοινωνούν μέσω ομάδων συζήτησης (newsgroups), είτε μέσω δωματίων επικοινωνίας (chat rooms) είτε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Πάγια τακτική των κυκλωμάτων που διακινούν υλικό είναι η χρήση παραπλανητικών φωτογραφιών στην αρχική σελίδα των ιστοσελίδων και χρησιμοποιούν τα προγράμματα peer-to-peer για την άμεση ανταλλαγή αρχείων.
Εκτιμάται από έρευνες ότι οι ιστοσελίδες που φιλοξενούν παρόμοιο υλικό ξεπερνούν σήμερα τις 100.000 παγκοσμίως. Οι ιστοσελίδες στις οποίες ανεβάζουν πορνογραφικό υλικό ανηλίκων είναι καμουφλαρισμένες, ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους. Προβαίνουν στη δημιουργία video, στο οποίο αναμειγνύονται πορνογραφία ενηλίκων με ανηλίκων για την δυσχέρανση του έργου των Αρχών.

5. Η δράση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τις διεθνείς υπηρεσίες πραγματοποιεί ψηφιακή ανάλυση στον παγκόσμιο ιστό για εντοπισμό διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας. Διαθέτει εξειδικευμένο λογισμικό, το οποίο, με την αδειοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, χρησιμοποιείται για την 24ωρη ανίχνευση του διαδικτύου. Διεθνείς επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει η Yπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι οι: storm, purity, myosis, coala, carousel I–II, spiderweb, charly, twins, icarus. Επιπροσθέτως, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει στενή συνεργασία, με διεθνείς συναρμόδιους φορείς (Interpol, Europol), Εισαγγελικές Αρχές, Μ.Κ.Ο, όπως το «Χαμόγελο του παιδιού», εκπροσώπους ‘hotline’ γραμμών κ.λπ. για ευόδωση του κοινά επιδιωκομένου σκοπού, που δεν είναι άλλος, από την καταπολέμηση του εγκλήματος.Από τις επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει προκύψει, κατά τα έτη 2004-2011, εμπλοκή 680 χρηστών Internet σε υποθέσεις on-line διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας. Στο υλικό που βρέθηκε κατά τις έρευνες περιέχονται ανήλικα παιδιά ηλικίας από μόλις μερικών μηνών έως 17 ετών. Το υλικό σε πολλές περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα σκληρό και περιελάμβανε έντονες σκηνές κακοποίησης.

Πηγή: Εγκληματολογία 1/2012, 27
By nbblog 23/10/2012 6:06 am
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ,  
Διευθυντή Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki