Wednesday, 24 October 2012

Ο δημοφιλέστερος παρουσιαστής του BBC,
ο μεγαλύτερος παιδεραστής στην ιστορία της Αγγλίας

Και φαίνεται πως το αξιοσέβαστο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο γνώριζε… 

«Σεισμός» συγκλονίζει το έγκυρο και αξιοσέβαστο BBC εξαιτίας του σκανδάλου Σάβιλ...

Ο σερ Τζίμι Σάβιλ, ο παλιός σταρ παρουσιαστής της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης που απεβίωσε πέρυσι, αποδεικνύεται ένας από τους μεγαλύτερους βρετανούς παιδεραστές όλων των εποχών.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά φαίνεται πως το BBC έκανε τα στραβά μάτια για σχεδόν μισό αιώνα. Οργή και αηδία επικρατούν στη βρετανική κοινή γνώμη μετά τις αποκαλύψεις για τους βιασμούς και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από τον τηλεοπτικό σταρ. Η υπόθεση φαίνεται πως αφορά γύρω στα 60 θύματα, ηλικίας από 13 ώς 16 ετών, σε μια χρονική περίοδο από το 1959 ώς το 2006. Κάποια απ' αυτά υπέστησαν μάλιστα την επίθεση μέσα στα γραφεία του BBC.


Και φαίνεται πως το αξιοσέβαστο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο γνώριζε…
Διότι πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί πως πριν από έναν χρόνο αφαιρέθηκε από τον προγραμματισμό του δημόσιου δικτύου μια έρευνα της περίφημης εκπομπής επικαιρότητας «Newsnight», η οποία αποκάλυπτε την έκταση των εγκλημάτων τού εν λόγω προσώπου που η Αστυνομία χαρακτηρίζει σήμερα «επικίνδυνο σεξουαλικό εγκληματία»; Χρειάστηκε να προβληθεί, στις 3 Οκτωβρίου, ένα ντοκιμαντέρ του ανταγωνιστικού εμπορικού δικτύου ITV για να αποκαλυφθεί η υπόθεση σε όλη τη φρίκη της.


Η «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» έγραψε πως η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά τώρα τη συμπεριφορά του Σάβιλ από το 1958. Εχει ξεκινήσει 340 διαφορετικές έρευνες εναντίον του για σεξουαλικά αδικήματα και μέχρι στιγμής υπάρχουν επισήμως 12 σχετικές κατηγορίες, αλλά ο αριθμός αυξάνεται. «Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι λάβαμε πληροφορίες από το κοινό οι οποίες δείχνουν πως οι κατηγορίες κατά του Τζίμι Σάβιλ εκτείνονται σε μια χρονική περίοδο έξι δεκαετιών, καθώς οι αναφορές αρχίζουν το 1959 και φτάνουν ώς και το 2006», δήλωσε ο διοικητής Πίτερ Σπίντλερ της Σκότλαντ Γιαρντ. «Καθώς είχα τώρα την ευκαιρία να ασχοληθώ με την υπόθεση μία εβδομάδα, υπολογίζω ότι ο πιθανός αριθμός των θυμάτων είναι γύρω στα 60».


Όπως αποκαλύφθηκε, ο παρουσιαστής δύο κεντρικών παλαιότερων εκπομπών του BBC, των «Top of the Pops» και «Jim'll Fix It» (αντίστοιχη της δικής μας «Πες το και θα γίνει»), είχε επίσης επιτεθεί σεξουαλικά σε νεαρές ασθενείς σε νοσοκομεία παίδων, για τα οποία πραγματοποιούσε εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων. Η φιλανθρωπική δράση του είχε κάνει τη Βασίλισσα Ελισάβετ να τον χρίσει ιππότη. Ομως κάτω από το βερνίκι της διασημότητας, τα προκλητικά ρούχα του, το πούρο και τα πλατινέ μαλλιά κρυβόταν ένας σεξουαλικός εγκληματίας. Ο Σάβιλ είχε πληρώσει αστυνομικούς για να μην τον κατηγορήσουν για παρενόχληση νεαρών κοριτσιών όταν ήταν διευθυντής... 

ενός νάιτ κλαμπ στο Λιντς, είπε στην «Τέλεγκραφ» ο πρώην σωματοφύλακάς του. Με μια φράση μπορούσε να ανεβάσει στο νούμερο ένα των πωλήσεων ένα μουσικό συγκρότημα. Την εκπομπή του «Top of the Pops», που ξεκίνησε το 1964, την παρακολουθούσαν πάνω από 15 εκατομμύρια θεατές. Στην άλλη δημοφιλή εκπομπή του «Jim'll Fix It» που παρουσίαζε από το 1975 ως το 1994, εκπλήρωνε επιθυμίες. Κυρίως επιθυμίες παιδιών. Στο στούντιο περιβαλλόταν πάντα από παιδιά και εφήβους, τα οποία παραληρούσαν στη θέα της διασημότερης φυσιογνωμίας του έθνους.
Ένα μικρό σχόλιο για το παρουσιαστικό του: ο Τζίμι Σάβιλ ήταν άσχημος σαν απλήρωτο γραμμάτιο. Του έλειπαν δόντια. Ντυνόταν σαχλά (εκκεντρικά). Προτιμούσε τις φόρμες και τα παντελόνια με λάστιχο - συνήθως λαμέ. Στο BBC όλοι ήξεραν ότι φορούσε παντελόνια που κατεβαίνουν εύκολα. Μετά από κάθε εκπομπή, μα κάθε εκπομπή, έπαιρνε στο καμαρίνι κοριτσάκια και τα πασπάτευε ή τα βίαζε. Κάποιες λένε ότι αυτή ήταν η πρώτη τους επαφή - τόσο γρήγορα και τόσο απρόσμενα που δεν κατάλαβαν καν τι έγινε. In’n’out and this is it.


Υπήρξαν εργαζόμενες στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο που ταράζονταν με όλα αυτά. Κάποια καταθέτει ότι είδε επίθεση με τα μάτια της. Το αφηγήθηκε στους συναδέλφους που ξέσπασαν σε τρανταχτά γέλια: «Αυτός είναι ο Τζίμι». Ενας από τους παραγωγούς περιγράφει συνάντησή τους σε ξενοδοχείο. Ο Σάβιλ μοιραζόταν το δωμάτιο με μια δωδεκάχρονη. Πώς το ξέρει ότι ήταν δωδεκάχρονη; «Είχα τότε δυο κόρες στην εφηβεία». Αυτός δεν γέλασε αλλά ούτε και μίλησε. Φοβήθηκε.


Δεν υπάρχει κάποια αμφισημία σε όλα αυτά.
Ναι, τα κορίτσια και τα αγόρια πήγαν στο στούντιο για να δουν από κοντά το ίνδαλμα, ναι το ακολούθησαν στο καμαρίνι θαμπωμένα αλλά δεν ήθελαν κάτι παραπέρα. Ακόμη κι αν ήθελαν, αν δηλαδή αποδεχτούμε το άθλιο θεώρημα της Λολίτας, ήταν παιδιά και τα παιδιά δεν αγγίζονται. Για όσους δεν το καταλαβαίνουν, υπάρχουν νόμοι. Εντούτοις ο Σάβιλ ήταν πάνω από το νόμο, ως φίλος του παλατιού, φίλος των κυβερνήσεων, φίλος όλων των διασημοτήτων.


Η υπόθεση Σάβιλ δεν αφορά μόνο βιασμούς και παρενοχλήσεις εντός του BBC. Ο τηλεαστέρας έκανε επισκέψεις φιλανθρωπικού τύπου σε ιδρύματα. Τα ίδια έκανε και εκεί. Πήγαινε στο αναμορφωτήριο Duncroft στο Σάρεϊ και έπαιρνε κορίτσια για να τα πάει βόλτα. Μια μικρή την στρίμωξε στο φορτηγάκι της εκπομπής του και όταν εκείνη άρχισε να ουρλιάζει, επενέβησαν δυο εργαζόμενοι στο κανάλι. Την επέπληξαν, το είπαν στη διευθύντρια του ιδρύματος και το κορίτσι μπήκε σε απομόνωση. Της είπαν ότι δεν θα βγει από εκεί αν δεν ζητήσει συγγνώμη για τις προσβολές. Λίγα χρόνια αργότερα στο ίδιο αναμορφωτήριο, ένα άλλο κορίτσι δόθηκε στον Σάβιλ για βόλτα με τη Ρολς Ρόις του. Όταν επέστρεψε κατήγγειλε την επίθεση αλλά η διευθύντρια της υπέδειξε να μην το ξανασυζητήσει. Αφηγήθηκε το περιστατικό στον κοιτώνα και έλαβε την απάντηση «τα ίδια κάνει σε όλες μας».


Η ανωμαλία δεν σταματά εδώ.
Υπάρχουν και χειρότερα. Ο Τζίμι Σάβιλ έκανε διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό να μαζέψει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συγκέντρωσε συνολικά περί τα 40 εκατομμύρια στερλίνες. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα νοσοκομεία. Είχε το ελεύθερο να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει. Είχε το ελεύθερο να κακοποιεί άρρωστα παιδιά. Στο Stoke Mandeville Hospital υπήρχαν και καλές νοσοκόμες: προειδοποιούσαν να παιδιά να παριστάνουν τα κοιμισμένα όταν εκείνος άρχιζε τη γύρα για να βρει θύμα. Υπάρχει μαρτυρία ότι κακοποίησε ακόμη και παράλυτο παιδί. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων τον άφηναν για να μην χάσουν τα κονδύλια που τους εξασφάλιζε.


Το 2007, όταν ο Σάβιλ ήταν 81 ετών, ανακρίθηκε από την αστυνομία για επιθέσεις σε μαθήτριες σχολείου που είχε επισκεφτεί. Δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Χρειάστηκε να πεθάνει, πέρσι, για να ξεκινήσει μια δημοσιογραφική έρευνα στο BBC. Στην εκπομπή «Newsnight» ετοίμασαν αφιέρωμα για όλα αυτά. Βρήκαν μάρτυρες, συνέδεσαν τα στοιχεία. Το κανάλι όμως προτίμησε τη λογοκρισία. Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που έχουν ευθύνες: επέτρεψαν το έγκλημα κατ’ εξακολούθησιν μέσα στο δημόσιο κτήριο. Επρεπε να υποψιαστούν όμως ότι δεν θα κρατήσουν για πάντα το μυστικό. Ανάλογη εκπομπή ετοίμασε αντίπαλο κανάλι, το ITV και έτσι τα στελέχη του κρατικού καναλιού βρέθηκαν απολογούμενα στη Βουλή.


Έπονται διώξεις.Τέτοια είναι η κατακραυγή, ώστε η οικογένεια του σερ Τζίμι αναγκάστηκε να αφαιρέσει από τον τάφο του την επιβλητική επιτύμβια πλάκα. Η επιγραφή της - «Ηταν καλά όσο κράτησε» - αποτελεί, με τα νέα δεδομένα, πρόκληση για τα θύματα.Το σκάνδαλο έχει καταρρακώσει το κύρος της νέας ηγεσίας του BBC. Ο πρόεδρος, ο λόρδος Πάτεν, μια σημαντική φυσιογνωμία του συντηρητικού κατεστημένου, μοιάζει να έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Το Trust, το Διοικητικό Συμβούλιο του BBC, δεν έχει βγάλει κουβέντα. Οσο για τον νέο γενικό διευθυντή, τον Τζορτζ Εντγουίσλ, ο οποίος είναι ένας «παλιός» του BBC, ήξερε χωρίς να ξέρει.

Ως υπεύθυνος της τηλεόρασης, ο νυν επικεφαλής του δικτύου είχε εγκρίνει τη μετάδοση δύο εκπομπών που δόξαζαν τον Τζίμι Σάβιλ.

Το BBC είχε εμφανίσει τον παιδεραστή ως μια χαρακτηριστική μορφή στην κληρονομιά του! Την ερχόμενη εβδομάδα ο Εντγουίσλ θα εμφανιστεί ενώπιον βουλευτών για να καταθέσει σχετικά με το σκάνδαλο Σάβιλ.

ΤΡΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ. Το BBC έχει αρχίσει τρεις έρευνες, μία για τη μη προβολή της εκπομπής «Newsnight» το 2011, μία για την κουλτούρα της εταιρείας και τις διαδικασίες για την προστασία των ανηλίκων και μία για τον αγώνα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στο εσωτερικό του BBC. Η εσωτερική έρευνα θα ασχοληθεί επίσης με τις ισχυρές συνεργίες που είχε ο Τζίμι Σάβιλ, ιδιαίτερα στους κόλπους του τεχνικού προσωπικού και της παραγωγής. Οπως εξήγησε μια πρώην παραγωγός που ζήτησε να μην κατονομαστεί, «ήταν μια περίοδος πολύ μαύρη και βρώμικη… Το BBC δεν ήταν ο ευχάριστος χώρος που φανταζόταν κανείς».
«Είναι όλα ανοησίες»

Ο Ντέρεκ Τσίνερι, προϊστάμενος του Σάβιλ στο Radio 1
(1978-1985), είχε ρωτήσει τον παρουσιαστή για τις φήμες ότι κακοποιούσε σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια. «Τον ρώτησα "τι είναι όλα αυτά, αυτές οι φήμες που ακούμε για σένα, Τζίμι;". Κι εκείνος είπε "είναι όλα ανοησίες". Δεν υπήρχε λόγος να μην πιστεύουμε τον Σάβιλ»...


από 24ωρο:

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki