Saturday, 23 December 2006

Η "ΜΑΓΙΚΗ" ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά από το Νέο Κόσμο με τους Μάγια,
που έπιναν ένα σκουρόχρωμο ρόφημα που ονόμαζαν "τσοκοτοάτλ".
Στη συνέχεια οι Αζτέκοι κατανάλωναν "κακατσούα" και χρησιμοποιούσαν τους κόκκους του κακάο ως μέσο συναλλαγής.
Το 1523 προσέφεραν του κόκκους του κακάο στον Κορτέζ, που έφερε τη σοκολάτα από το Νέο Κόσμο, όπου σύντομα έγινε δημοφιλής στους πλούσιους και αριστοκρατικούς κοινωνικούς κύκλους της Ευρώπης.
Εδώ και αιώνες έχει ανακαλυφθεί ότι με τη ζύμωση και το καβούρδισμα των κόκκων μπορούσε να δημιουργηθεί μια εκπληκτική γεύση.
Το 1875, μετά από έτη δοκιμών, ένας καραμελοποιός τριάντα ενός ετών στο Vevey ονόματι Daniel Peter κατάφερε να συνδυάσει το γάλα με τη σκόνη του κακάο. Το αποτέλεσμα; Σοκολάτα γάλακτος!
Ο Peter, φίλος και γείτονας του Henri Nestle, ξεκίνησε μια εταιρία που σύντομα θα γινόταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σοκολάτας παγκοσμίως.
Για τρεις δεκαετίες η εταιρία που ονομαζόταν «Peter, Cailler, Kohler» προμηθευόταν από τον Nestle το γάλα και την εμπειρία του στην προώθηση των προϊόντων. Το 1929 πραγματοποιήθηκε η αναπόφευκτη συγχώνευση καθώς η Nestle ενώθηκε με την «Peter, Cailler, Kohler».
Σοκολάτα. Αγαπημένη λιχουδιά για τους περισσότερους.
Τρώμε όμως σοκολάτες επειδή απλά μας αρέσει η γεύση τους ή γιατί μας δημιουργούν ένα ευχάριστο συναίσθημα; Άραγε δρα πράγματι η σοκολάτα σαν αντικαταθλιπτικό; Οι λάτρεις της σοκολάτας τρώνε το αγαπημένο τους γλύκισμα απλά και μόνο για ευχαρίστηση, όμως στα άτομα που είναι εξαιρετικά πιεσμένα ή που υποφέρουν από κατάθλιψη, η «μέθη» που προκαλεί η σοκολάτα είναι πολύ μικρής διάρκειας και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμα να χειροτερέψει τα άσχημα συναισθήματα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που καταλήγει μια πρόσφατη μελέτη η οποία έρχεται σε αντίθεση με το μύθο που θέλει τη σοκολάτα να δρα σαν αντικαταθλιπτικό.
Η ανάλυση, η οποία είναι η πιο κατανοητή επισκόπηση των ερευνών που έχουν γίνει σχετικά με το πώς η σοκολάτα επηρεάζει τη διάθεση, δείχνει ότι το κίνητρο πίσω από την επιθυμία μας για σοκολάτα καθορίζει και το ποιοι νευροδιαβιβαστές θα ενεργοποιηθούν άρα και τη διάθεσή μας.
Οι συγγραφείς της μελέτης από το Ινστιτούτο Black Dog του νοσκομείου Prince of Wales στο Σίδνευ, αναγνώρισαν δύο ομάδες «σοκολατοφάγων» βάσει του κινήτρου τους.
Αναγνώρισαν λοιπόν αυτούς που λαχταρούν να φάνε σοκολάτα και το κάνουν σαν ένα απολαυστικό δώρο στον εαυτό τους αλλά και τους «συναισθηματικούς σοκολατοφάγους» που χρησιμοποιούν τη σοκολάτα σαν μέσο για να βγουν από την κατάθλιψή τους.
Ο καθηγητής Gordon Parker, διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Black Dog Institute και επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας βλέπουν τη σοκολάτα σαν ένα ποτήρι καλό κρασί. Η αναμονή αλλά και η κατανάλωση της σοκολάτας ελευθερώνει αυτούς τους νευροδιαβιβαστές που ευθύνονται για τα ευχάριστα συναισθήματα.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki