Σύνοδος Junior 8: 6 Ιουλίου 2008 - Τσιτόσι, Ιαπωνία
Εμείς, οι 39 εκπρόσωποι της J8 από Ακτή Ελεφαντοστού, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Ιράκ, Ιταλία, Καναδά, Κιργιστάν, Μεγάλη Βρετανία, Μογγολία, Μπαρμπάντος, Νεπάλ, Νότια Αφρική και Ρωσική Ομοσπονδία πιστεύουμε πως είναι επιτακτικό οι ηγέτες της G8 να ακούσουν τη φωνή των νέων ανθρώπων. Σας προτρέπουμε να δράσετε τόσο με βάση τις προηγούμενες διακηρύξεις της J8 όσο και της δικιάς μας, έτσι ώστε οι νέοι άνθρωποι να μην αγνοούνται. Επίσης χρειαζόμαστε να παρακολουθήσουμε την πρόοδο με τις κυβερνήσεις της G8 ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να συμμετέχουν στις εξελίξεις και να εξασφαλίσουν πως οι ιδέες μας θα μετατραπούν σε δράση ΤΩΡΑ και στο μέλλον.
Αντιμετωπίζοντας την Κλιματική Αλλαγή
Παγκόσμια Συνθήκη: Ως διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, προτρέπουμε η G8 να ετοιμάσει μια συνθήκη που περιλαμβάνει όλα τα κράτη και έχει αυστηρές αλλά σε λογικά πλαίσια κατευθυντήριες γραμμές για την επίτευξη των στόχων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή η συνθήκη πρέπει να περιλαμβάνει ελκυστικά κίνητρα για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Η συνθήκη θα πρέπει να έχει προοδευτικούς μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και ένα αναθεωρημένο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει πως οι υποσχέσεις τηρούνται.
Ανάπτυξη Τεχνολογίας: Πρέπει να ιδρυθεί ένας διεθνής οργανισμός που θα αξιολογεί προϊόντα με βάση «Πράσινους Δείκτες» όπως ενεργειακή αποδοτικότητα, διαχείριση αποβλήτων, συσκευασία και σύσταση του προϊόντος. Εγκεκριμένα «πράσινα» προϊόντα λαμβάνουν σήμανση ώστε να προωθήσουν την αναγνωρισιμότητα στο καταναλωτικό κοινό και λαμβάνουν κυβερνητικές επιχορηγήσεις για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στις τιμές τους. Αυτό θα εκμεταλλευθεί τη φύση της ελεύθερης αγοράς των κρατών της G8 για να διευκολύνει την πρόοδο.
Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας: Οι χώρες της G8 θα πρέπει να έχουν ως απαιτούμενο να παράγουν ένα ποσοστό της ενέργειάς τους από εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Θα πρέπει να δίδεται έμφαση στη διεθνή συνεργασία και την προώθηση κοινής έρευνας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των τρεχουσών πηγών εναλλακτικών μορφών ενέργειας και την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων.
Τα Παιδιά και οι Νέοι για τα Ζητήματα του Περιβάλλοντος: Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υποστηρίξουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και κοινότητες για παιδιά και νέους σχετικά με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση ενός τρόπου ζωής χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, πρέπει να προσφέρουν πληροφορίες για τα προγράμματα για νέους σε γλώσσα φιλική προς τα παιδιά.
Φτώχια και Ανάπτυξη με Εστίαση στην Αφρική
Βασικά Δικαιώματα των Παιδιών: Οι χώρες της G8 πρέπει να επαναλάβουν τις υποσχέσεις τους για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, ιδιαίτερα των κοριτσιών. Όλες οι χώρες της G8 πρέπει να επικυρώσουν τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ και να εξασφαλίσουν πως τα δικαιώματα αυτά θα επιβάλλονται τόσο στις χώρες της G8 όσο και στις άλλες χώρες. Οι χώρες της G8 επίσης πρέπει να τιμήσουν την υπόσχεσή τους να δίνουν το 0.7% του Ακαθάριστου Εθνικού τους Προϊόντος σε επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια ώστε να εξασφαλισθεί πως οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου θα μπορούν να παρέχουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα εκείνα που περιλαμβάνονται στους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας.
Υποχρέωση Λογοδοσίας για Βοήθεια και Πόρους: Οι ηγέτες της G8 θα πρέπει να προωθούν μη-πολιτικές δωρεές υπογράφοντας μια διακήρυξη που θα απαγορεύει την δεσμευμένη-βοήθεια. Η δεσμευμένη-βοήθεια εμποδίζει τις χώρες να αναπτυχθούν ανεξάρτητα και δυσχεραίνει την οικονομική ανάπτυξη στρέφοντας πόρους μακριά από τον πραγματικό τους σκοπό. Αν και οι δωρήτριες χώρες πρέπει να μπορούν παρεμβαίνουν ώστε να εξασφαλίσουν πως η βοήθεια θα χρησιμοποιείται με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, η διακήρυξη αυτή θα εξασφάλιζε πως οι χώρες της G8 θα παρείχαν πόρους όχι για δικό τους πολιτικό όφελος αλλά για το κοινό καλό. Αυτό προσφέρει υποχρέωση λογοδοσίας όχι μόνο προς τις τοπικές κυβερνήσεις αλλά και προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τονίζουμε επίσης την ανάγκη της διαγραφής του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.
Οικονομική Υποδομή: Η υποδομή είναι η αναγκαία βάση για την οικονομική βελτίωση και ανάπτυξη, έτσι, οι κυβερνήσεις της G8 πρέπει να δώσουν κίνητρα, όπως είναι οι επιχορηγήσεις, σε εταιρίες που δείχνουν εταιρική κοινωνική ευθύνη, δημιουργώντας υποδομές στην Αφρική και σε άλλες αναπτυσσόμενες περιοχές. Οι εταιρίες θα υποχρεούνται να καλύπτουν την κατασκευή των υποδομών και εκπαιδευτικά προγράμματα για το τοπικό εργατικό δυναμικό, ένα βήμα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας για την περεταίρω ανάπτυξη των υποδομών και την ανάπτυξη του τοπικού μάνατζμεντ.
Ειρηνική Επίλυση Συγκρούσεων: Με δεδομένο πως η σταθερότητα είναι το θεμέλιο για την ανάπτυξη, οι κυβερνήσεις της G8 θα πρέπει να προωθήσουν την υιοθέτηση νόμων κατά των διακρίσεων και την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα στην Αφρική, μέσα από τη χρήσης της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ. Για να σταθεροποιήσουν περιοχές πληγείσες από συρράξεις, οι χώρες της G8 πρέπει να παρέχουν προγράμματα αποκατάστασης και προστασία, ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα παιδιά.
Παιδιά και Νέοι βοηθώντας τη Μάχη ενάντια στη Φτώχια: Οι χώρες της G8 πρέπει να συνεχίσουν να προωθούν τη συμμετοχή των νέων παγκόσμια. Οι χώρες αυτές πρέπει να παρέχουν ένα φόρουμ στο οποίο νέοι άνθρωποι από τις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες θα συζητούν και θα προσφέρουν λύσεις σε ζητήματα που επηρεάζουν τους νέους. Μέσα από αυτό το φόρουμ, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα αποκομίσουν την οπτική γωνία των νέων για ζητήματα που τους επηρεάζουν τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Οι νέοι θα δημιουργήσουν επίσης διεθνείς δεσμούς που θα διευκολύνουν την κατανόηση και τη συμπόνια σε όλο τον κόσμο.
Παγκόσμια Υγεία, Μολυσματικές Ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του AIDS
Εκπαίδευση για την Υγεία: Οι κυβερνήσεις της G8 πρέπει να υποστηρίξουν εκπαιδευτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων για την πρόληψη ασθενειών, τη διατροφή, την υγιεινή και την παγκόσμια σεξουαλική εκπαίδευση. Ειδικά προγράμματα για γυναίκες και παιδιά πρέπει να συμπεριληφθούν, όπως επίσης και εκπαιδευτικά προγράμματα για αγόρια και άνδρες για την ισότητα των δύο φύλων. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε κυβερνήσεις να εμποδίζουν την πρόσβαση σε αντισυλληπτικά και σε υγειονομική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πρέπει να υποστηρίζεται με ελεύθερη πρόσβαση σε αντισυλληπτικά και άλλο απαραίτητο υλικό.
Πατέντες Φαρμάκων: ΟΙ κυβερνήσεις της G8 πρέπει να αγοράσουν πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρίες με σκοπό να τις μεταπωλήσουν σε εταιρίες που έχουν τη βούληση να παράγουν χαμηλού κόστους φάρμακα. Αυτό θα επιταχύνει την πτώση των τιμών σωτήριων φαρμάκων και θα συμψηφίσει το κόστος της κατασκευής φθηνότερων γενικών φαρμάκων και εμβολίων για τη θεραπεία και την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του AIDS, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για να παρέχουν ακόμα ένα κίνητρο για συνεργασία, οι κυβερνήσεις της G8 θα πρέπει να επιδοκιμάσουν επίσημα αυτές τις εταιρίες.
Χορηγίες Ιατρικής Φροντίδας: Οι κυβερνήσεις της G8 πρέπει να παρέχουν χορηγίες σε αντίστοιχο ύψος με τους πόρους για την ιατρική φροντίδα που παρέχουν οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων κρατών. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί η δυναμικότητα του υγειονομικού προσωπικού και για να διανεμηθούν βασικά πακέτα ιατρικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένου ενημερωτικού υλικού σε τοπικές γλώσσες, ταμπλετών καθαρισμού του νερού και κουνουπιέρες κατά της ελονοσίας σε αγροτικές περιοχές. Οι χορηγίες αυτές θα πρέπει να έχουν χρονοδιάγραμμα ώστε να προληφθεί η εκμετάλλευση της βοήθειας.
Παιδιά και Νέοι για την Παγκόσμια Υγεία: Οι χώρες της G8 πρέπει να υποστηρίξουν προγράμματα και οργανώσεις που ορίζουν νέους ανθρώπους ως πρεσβευτές για παγκόσμια ζητήματα υγείας. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθούν πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις των νέων.
Ζητάμε την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή σας για την εφαρμογή των λύσεών μας και ελπίζουμε πως θα αναγνωρίσετε τον αλληλένδετο χαρακτήρα όλων των επιμέρους θεμάτων όπως επίσης και τη σπουδαιότητα της άμεσης δράσης. Αναγνωρίζοντας πως όλοι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε στη θετική εξέλιξη αυτού του κόσμου, αποφασίσαμε να συμπληρώσουμε τις προτάσεις μας με ένα σχέδιο δράσης και βήματα για την επόμενη φάση.
ΜΑΖΙ, ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ.
No comments:
Post a Comment