Sunday, 1 May 2011

Το μωράκι σας 3 μηνών - Your 3-month-old's development

Πως μεγαλώνει το μωράκι σας: 

Είναι το μωράκι σας τώρα πια αρκετά δυνατό να κρατήσει το κεφάλι του όρθιο για να δει τι συμβαίνει.
Η καλύτερη ευλυγισία των συνδέσμων επιτρέπει σε ένα μωράκι 3 μηνών να κυματίσει τα χέρια του και να κλωτσήσει πιο δυνατά και να ανοίξει τα δάχτυλα του για να κλείσει μαζί τα χέρια του.

Follow the links below to read development information tailored to the specific week of your baby's life.

Your 3-month-old's development: Week 1
Your 3-month-old's development: Week 2
Your 3-month-old's development: Week 3
Your 3-month-old's development: Week 4

Ένα μωρό 3 μηνών θα πρέπει να μπορεί να ανασηκώνει το κεφάλι του 45° όταν βρίσκεται μπρούμυτα. 
Επίσης τα περισσότερα μωρά γελάνε με ήχο, ανασηκώνουν το κεφάλι τους μέχρι και 90° όταν βρίσκονται μπρούμυτα, κάνουν θορύβους ευχαρίστησης, χαμογελούν,
μπορούν να φέρουν τα χέρια τους στη μέση γραμμή, μπορούν να παρακολουθήσουν ένα αντικείμενο σε απόσταση 15εκ και σε πορεία 180°. 
Επίσης βάζουν τα χέρια στο στόμα και εμφανίζουν αυξημένη σιελόρροια χωρίς αυτό να σημαίνει
ότι πρόκειται να βγάλουν δόντια. 
Τέλος κάποια μωρά κρατούν σταθερό το κεφάλι τους στην όρθια θέση, μπρούμυτα μπορούν να στηρίζονται στους αγκώνες τους όπως επίσης μπορούν κάποιες φορές έστω και στιγμιαία να κρατήσουν κάποιο αντικείμενο με τα χεράκια τους.

Μπορεί να μην χρειάζεται πλέον να το ταΐζετε το βράδυ, δίνοντας σας την ευκαιρία να ανακαλύψετε ξανά τον ύπνο. 
Δεν θα συμβαίνει πάντοτε όμως, γιατί μερικά μωράκια συνεχίζουν να έχουν άστατο ύπνο. Εάν είναι τελείως ακαθόριστος ο ύπνος του, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδική κλινική ύπνου ή κλάματος-- ρωτήστε τον γιατρό σας εάν έχετε φτάσει τα όρια σας.
Πιθανότατα το μικρούλη σας, μοιράζει απλόχερα χαμόγελα σε όσους συναντάει αυτό τον μήνα, αλλά γίνεται και επιλεκτικό ανάλογα με την παρέα που έχει. Σε μεγάλες παρέες ή με ανθρώπους που δεν γνωρίζει, μπορεί να χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί.
Ο κροταφικός λοβός στον εγκέφαλο του μωρού σας, που χειρίζεται την ακοή, την ομιλία, την όσφρηση, έχει παρά πολύ δουλειά αυτή την περίοδο. 
Να κάνετε όσα περισσότερα μπορείτε με το να μιλάτε στο μωρό σας, να παίζεται μουσική, και να διαβάζετε δυνατά.

Ο κροταφικός λοβός
Ο κροταφικός λοβός (έχει πάρει αυτή την ονομασία επειδή είναι τοποθετημένος κοντά στους κροτάφους) ελέγχει την ακοή, μερικές πλευρές της γεύσης και της όσφρησης, και μερικά τμήματα της μνήμης και των συναισθημάτων, ιδιαίτερα τον φόβο.

Η ακοή είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται τελείως στα μωρά. Μέσα σε ορισμένα λεπτά από την γέννηση του ένα νεογέννητο, θα τρομάζει και θα κλαίει όταν θα ακούει δυνατές φωνές. Αυτό συμβαίνει επειδή μεγάλο μέρος της ψυχολογικής ανάπτυξης έχει πραγματοποιηθεί πριν από την γέννηση. Έρευνα δείχνει ότι το αυτί είναι το μοναδικό όργανο αίσθησης που έχει αναπτυχθεί πλήρως πριν ακόμη από την γέννηση. Στην πραγματικότητα, φτάνει το κανονικό του μέγεθος στο μισό της εγκυμοσύνης.

Η όσφρηση επίσης αναπτύσσεται νωρίς στη βρεφική του ζωή. Έρευνες σε δυο ημερών μωρά έδειξαν ότι αντιδρούν έντονα σε δυνατές μυρωδιές όπως σκόρδο και κρεμμύδι, και λιγότερο έντονα σε πιο απαλές και ευχάριστες μυρωδιές όπως γλυκόριζα. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα μωρά την Πέμπτη ημέρα θα γυρίσουν προς το πακέτο με το συσκευασμένο γάλα και την δέκατη ημέρα δείχνουν προτίμηση στο μητρικό γάλα.

Πως αλλάζει η ζωή σας:
 
Εάν πρόκειται να επιστρέψετε σύντομα στην δουλειά σας, τότε πιθανότατα έχετε μπερδεμένα συναισθήματα. Ενοχές, ενθουσιασμός που θα επιστρέψετε πίσω στην δουλειά σας , κούραση, φόβο, και αγωνία είναι μόνο μερικά από τα συναισθήματα που μπορεί να σας κατακλύζουν. Για περισσότερη βοήθεια μπορείτε να μιλήσετε σε άλλες εργαζόμενες μητέρες για να ισορροπήσετε το νοικοκυριό με την οικογένεια.

Οι μπαμπάδες μπορεί να αισθάνονται πιο δεμένοι με το μωρό τους τώρα που είναι πιο μεγάλο και ενεργητικό. Για να βοηθήσει να ενισχύσει την σχέση τους, μπορεί να κάνει το μπάνιο ή να του διαβάζει συχνά. 

2 comments:

  1. να χαιρόμαστε κάθε στιγμή με τα ζουζούνια μας μεγαλώνουν τόοοοοσο γρήγορα!

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα Μάγδα :-)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki