Κανείς δεν θέλει να βάλει υπογραφή για να λειτουργήσει η μονάδα κύησης για τις γυναίκες με ειδικές λοιμώξεις (HIV/AIDS, ηπατίτιδες κ.λπ.) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρ' όλο που άτυπα, με την ευθύνη και κάλυψη του διευθυντή κλινικής τού «Έλενα Βενιζέλου» και την υποστήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ,
η μονάδα έχει φέρει στη ζωή επτά υγιή μωρά οροθετικών μητέρων. |
Ο διοικητής του νοσοκομείου πετάει το μπαλάκι στο διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας κι εκείνος στο υπουργείο. Τα χαρτιά βρίσκονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του υπουργείου Υγείας και αναμένουν υπογραφή.
Εδώ και ένα χρόνο η διεύθυνση της ΣΤ' Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του «Ελενα Βενιζέλου» δίνει αγώνα ώστε η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης να πάρει...
σάρκα και οστά βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο, την υγειονομική περιφέρεια και το υπουργείο με επιστολές. Δίπλα της στέκεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, του οποίου γιατρός-μαιευτήρας έχει αποσπαστεί στη μαιευτική κλινική για να συμβάλει στη λειτουργία της μονάδας. Και η Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε επιστολή προς το μαιευτήριο η οποία κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό, ζητώντας απαντήσεις στο θέμα της καθυστέρησης της επίσημης λειτουργίας της μονάδας και απαιτώντας την άμεση διευθέτηση του θέματος, χωρίς να λάβει καμία απάντηση, όπως επισημαίνει στην «Ε» ο συντονιστής της επιτροπής Γρ. Βαλλιανάτος. Η από τις αρχές του χρόνου άτυπη ύπαρξη της κλινικής -στερείται επίσημου διοικητικού οργάνου- έχει συνέπεια τη δυσχέρεια στη λειτουργία της, καθώς ειδικός εξοπλισμός και χειρουργεία δεν παραχωρούνται εύκολα.
«Απέναντι στην προσπάθεια στέκεται με ελάχιστες εξαιρέσεις το προσωπικό του νοσοκομείου -συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών -που φοβάται ότι το "Ελενα" θα μετατραπεί σε AIDSάδικο της Αθήνας» (!), λέει στην «Ε» ο αποσπασμένος από το ΚΕΕΛΠΝΟ ιατρός-μαιευτήρας Στέφανος Παππάς.
«Ρατσιστική» χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση των γυναικών με ειδικές λοιμώξεις από το δημόσιο σύστημα υγείας ο Στ. Παππάς: «Μέχρι σήμερα οι γυναίκες αυτές, με ειδικές λοιμώξεις όπως είναι οι οροθετικές, παρακολουθούνταν στα εξωτερικά ιατρεία, όταν όμως ερχόταν η ώρα να γεννήσουν δεν τις αναλάμβανε κανείς. Γίνονταν μπαλάκι από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Και μόνο όταν απευθύνονταν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κι εκείνες ασκούσαν πιέσεις γίνονταν δεκτές».
Ενδεικτικά η διευθύντρια του Κέντρου Ζωής για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV/AIDS Ελενα Γιαμμά ανέφερε στην «Ε» ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο έχουν επισκεφτεί την κοινωνική υπηρεσία του κέντρου πέντε έγκυοι με HIV λοίμωξη. «Η μία από αυτές μέχρι την τελική ημερομηνία γέννησης του μωρού δεν έβρισκε πρόθυμο μαιευτήρα να την αναλάβει».
No comments:
Post a Comment