Monday 18 February 2013

Υπνοβάτες έφηβοι εξαρτημένοι από το κινητό τους

Ούτε στον ύπνο τους δεν αποχωρίζονται το κινητό τους οι σημερινοί έφηβοι. Νέα έρευνα έδειξε ότι πολλοί νεαροί παίρνουν το τηλέφωνό τους και στέλνουν SMS ενώ υπνοβατούν!
                                 Το νέο είδος υπνικής διαταραχής «φωτογραφίζει» ξεκάθαρα την
τάση των σύγχρονων εφήβων να απασχολούνται σε βαθμό εθισμού με τα ψηφιακά μέσα τεχνολογίας.  
Όχι τυχαία, η διαταραχή αυτή έχει χαρακτηριστεί «υπνοβασία υψηλής τεχνολογίας», αφού όσοι υποφέρουν από αυτήν σηκώνονται ενώ κοιμούνται, παίρνουν το κινητό τους, γράφουν και στέλνουν μηνύματα, και επιστρέφουν στο κρεβάτι τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Το επόμενο πρωί φυσικά δεν θυμούνται τίποτα. Απόδειξη ότι έχουν στείλει γραπτά μηνύματα στις επαφές τους αποτελεί μονάχα ο φάκελος των απεσταλμένων!

Όσο για το τι γράφουν στα μηνύματα αυτά; 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Βιλανόβα της Φιλαδέλφειας εντόπισαν στις περισσότερες περιπτώσεις δυσνόητες λέξεις (όπως συμβαίνει συνήθως στα μηνύματα της νεολαίας που είναι γραμμένα σε αργκό), όμως σημειώθηκαν και περιπτώσεις στις οποίες ανακάλυψαν απολύτως κατανοητές προτάσεις, με συνοχή και άρτια σύνταξη. Για παράδειγμα, όπως αποκάλυψε η επικεφαλής της έρευνας, δρ Ελίζαμπεθ Ντάουελ, υπήρχαν άτομα που είχαν στείλει μηνύματα του τύπου «μου λείπεις» στον σύντροφό τους.

Προκειμένου να καθησυχάσουν τους απανταχού γονείς και κηδεμόνες, οι ειδικοί επισήμαναν ότι το φαινόμενο παρατηρήθηκε κυρίως στους εφήβους που έχουν την τάση να περνάνε καθημερινά πολλές ώρες με το κινητό τους. Δεν έκρυψαν ωστόσο την ανησυχία τους σχετικά με τις επιπτώσεις της υπνικής αυτής διαταραχής επισημαίνοντας ότι μπορεί να βλάψει τους πάσχοντες σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων. Όπως εξήγησαν, καθ’ ότι το ασυνείδητο δρα ανεξέλεγκτα, μπορεί να τους οδηγήσει σε ομολογίες, αποκαλύψεις και εκμυστηρεύσεις που δεν θα τολμούσαν να κάνουν αν ήταν ξύπνιοι.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι ένα τέτοιο είδος υπνοβασίας μπορεί να διαρκέσει από ενενήντα λεπτά έως δύο ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου και να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της ξεκούρασης επιφέροντας μακροπρόθεσμα διαταραχές όπως κατάθλιψη, παχυσαρκία και -κυρίως στην περίπτωση των μαθητών- χαμηλές σχολικές επιδόσεις.  

Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να επαγρυπνούν σε περίπτωση που οι έφηβοί τους υποφέρουν από υπνοβασία και την ίδια στιγμή είναι εξαρτημένοι από το κινητό τους.

πηγή: inews

από Espressonews.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki