Το «Monitor» της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ερευνά
τον ρόλο της Κομισιόν στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
τον ρόλο της Κομισιόν στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
κλικ στην εικόνα |
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην περιοχή Pacos de Ferreira της Πορτογαλίας όπου επιβλήθηκε η ιδιωτικοποίηση και όπου μέσα σε λίγα χρόνια τα τιμολόγια αυξήθηκαν 400 τα εκατό και συνεχίζουν με αύξηση 6 τα εκατό κάθε χρόνο.
«Δεν μπορούμε πια να πιούμε νερό, όπως πίναμε στο παρελθόν, δεν είναι καλό» λένε οι κάτοικοι της περιοχής που ήταν από την αρχή αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση.
Το 8λεπτο βίντεο στη συνέχεια πηγαίνει στο κέντρο του προβλήματος στις Βρυξέλλες.
Εκεί ερευνά σε βάθος την κατάσταση και παρουσιάζει έγγραφα που αποδεικνύουν την απόφαση για «άνοιγμα της αγοράς» του νερού, ξεκινώντας από τις χώρες του Νότου, μια αγορά που την υπολογίζουν σε τριψήφια δις.
Όσο για τους ποιους έχει ως συμβούλους, στην ομάδα ειδικών που χαράσσουν την πολιτική του νερού, ο επίτροπος Barnier ο ισχυρός άντρας της Commission, το ρεπορτάζ μας πληροφορεί ότι είναι το Steering Group που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων πολυεθνικών του χώρου. «Το γκρουπ δεν το επέλεξα εγώ» δηλώνει ο Barnier, «Αν με ρωτάτε αν θα έπρεπε να είναι αυτό το γκρουπ πιο ισορροπημένο απαντάω ναι» λέει όταν ο δημοσιογράφος του διαβάζει τη λίστα των συμμετεχόντων... «Νερό ένα ανθρώπινο δικαίωμα ή μια μπίζνες δισεκατομμυρίων δολαρίων;» «Φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν». «Στο μέλλον το νερό θα ανήκει στις πολυεθνικές αντί σε όλους εμάς.» Με αυτές τς φράσεις κλείνει ένα ρεπορτάζ μιας πραγματικής εκπομπής ειδήσεων, μιας πραγματικής δημόσιας τηλεόρασης.
Της γερμανικής... Και στα δικά μας!
Ο αγώνας για το νερό στην Ελλάδα
Η
ιδιωτικοποίηση του νερού έχει αποδειχθεί ένα ακανθώδες ζήτημα για τις
κυβερνήσεις που προωθούν προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων. Στη Λατινική
Αμερική, οι νίκες των κινημάτων για το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα
ενάντια σε κυβερνήσεις που υπέθεταν ότι θα μπορούσαν να το βγάλουν προς
πώληση στην παγκόσμια αγορά, συνέβαλαν, για παράδειγμα, στην πτώση των
κυβερνήσεων στην Ουρουγουάη, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και τη
Βολιβία, μετά τον «πόλεμο για το νερό» στην Cochabamba το 2000.
Hilary Wainwright
Κίνηση 136: Η
Κίνηση 136 είναι μία πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην
ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης
και αντιπροτείνει την μη-κερδοσκοπική κοινωνική διαχείρισή της μέσω
συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς.
Η πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης και διασύνδεσης φορέων και προσώπων που επιφυλάσσονται για το δικαίωμα μιας ιδιωτικής εταιρίας να έχει τον έλεγχο ενός δημόσιου αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση ανθρώπων, φυτών και ζώων.
Δεν έχει καμία χρηματοδότηση και είναι ένα εγχείρημα εθελοντικό ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων και πολιτικών θέσεων που συναινούν στη δημοκρατική και ορθολογική διαχείριση αυτού του πολύτιμου πόρου.
No comments:
Post a Comment