Monday 10 February 2014

Οδική αγωγή του παιδιού

Τα παιδιά θα πρέπει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους να γνωρίζουν τους κανόνες της οδικής ασφάλειας ώστε να είναι έτοιμα κάποια στιγμή να κυκλοφορήσουν μόνα τους στο δρόμο.

Αναρωτιέστε από ποια ηλικία πρέπει να αρχίσετε να του μιλάτε και ποια θα πρέπει να είναι τα πρώτα μαθήματα;
Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
 
Από τον δεύτερο χρόνο της ζωής του ξεκινήστε να του εξηγείτε με απλά λόγια πώς λειτουργεί ο φωτεινός σηματοδότης, τι σημαίνει όταν ανάβει το πράσινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο.
Περιγράψτε το επάγγελμα του τροχονόμου και πώς ρυθμίζει την κυκλοφορία.
Δείξτε του τα απλά σήματα οδικής κυκλοφορίας, π.χ το στοπ, το απαγορευτικό για τις στροφές δεξιά ή αριστερά κλπ.
Να το βοηθήστε να κατανοήσει ότι πρέπει να κινείται πάντοτε στο εσωτερικό μέρος του πεζοδρομίου, όπου είναι πιο προστατευμένο, χωρίς να χοροπηδά πάνω κάτω.
Να μάθει να σέβεται τους άλλους πεζούς, να είναι δηλαδή προσεκτικό ώστε να μη δημιουργεί άθελά του προβλήματα, όπως όταν τρέχει με το ποδήλατό του πάνω στο πεζοδρόμιο.
Να του δείξετε το σωστό τρόπο που πρέπει να διασχίζει ένα δρόμο, ξεκινώντας από κάπου που δεν έχει πολλή κίνηση και στη συνέχεια εκεί όπου υπάρχουν φανάρια.
Ενημερώστε το να προσέχει ακόμα κι όταν το φανάρι είναι πράσινο για τους πεζούς.
Τουλάχιστον ώσπου να τελειώσει την Α' Δημοτικού πρέπει να το συνοδεύει ένας ενήλικος ακόμα και στη γειτονιά σας.
Εάν βεβαιωθείτε ότι είναι προσεκτικό, μπορείτε να παραμείνετε στην άκρη του δρόμου και να ελέγχετε πώς τον διασχίζει- αυτό για όσο διάστημα κρίνετε εσείς ότι το παιδί χρειάζεται επίβλεψη. Συνήθως περίπου στα εννέα με δέκα χρόνια μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια στη γειτονιά. Αυτό, βέβαια, διαφέρει από παιδί σε παιδί και εξαρτάται από τον τρόπο που το έχετε μεγαλώσει.
Μπορείτε να διασχίζετε τις μεγάλες λεωφόρους έχοντας δίπλα το παιδί σας, από τα έξι με επτά χρόνια, χωρίς απαραίτητα να το κρατάτε κάθε φορά από το χέρι, αφού πρώτα έχετε βεβαιωθεί ότι μπορεί να παραμείνει υπάκουο δίπλα σας και δε θα πετάγεται μπροστά χωρίς να ελέγχει το σηματοδότη.
Μην ξεχνάτε ότι εσείς αποτελείτε το πιο ισχυρό παράδειγμα προς μίμηση.
Τα παιδιά μελετούν με προσοχή τον τρόπο που συμπεριφέρεστε ακόμα κι όταν κινείστε ανάμεσα στα οχήματα.
Παρατηρούν ιδιαίτερα και τους εντυπώνονται οι χειρισμοί σας που κατά κάποιον τρόπο αντιβαίνουν στους κανόνες.
news.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki