Wednesday, 27 May 2015

Προετοιμασία για βόλτα με τα παιδιά σε χώρους με πολυκοσμία. - Τι να κάνουμε αν χάσουμε το παιδί μας
σε πολυσύχναστο χώρο;

Είναι ένα τρομακτικό σενάριο που όμως συμβαίνει εκατοντάδες φορές την ημέρα σε πολυσύχναστους χώρους σε ολόκληρο τον κόσμο. Περπατάς μαζί με την οικογένεια ή την ομάδα σου, κρατώντας το παιδί σου από το χέρι, αλλά όταν κοιτάξεις κάτω ή λίγο πιο δίπλα μόλις μισό λεπτό αργότερα, έχει εξαφανιστεί!
 
Μπορεί να υποψιάζεσαι ότι έχει τρέξει μέσα στο πλήθος και αρχίζεις να πανικοβάλλεσαι. Αυτό το άρθρο θα σου δείξει ακριβώς τι πρέπει να κάνεις για να μην συμβεί κάτι τέτοιο αλλά και αν συμβεί, πώς να το αντιμετωπίσεις.
 
Προετοιμασία για βόλτα σε χώρους με πολυκοσμία
1. Πριν φύγετε από το σπίτι, εξήγησε στα παιδιά σου τι πρέπει να κάνουν εάν χωριστούν οποιαδήποτε στιγμή από σένα.
Πες τους να βρουν έναν αστυνομικό ή ένα φύλακα και να του εξηγήσουν ότι έχουν χαθεί. Κάνε σαφές ότι δεν είναι εντάξει να ρωτήσουν ή να ακολουθήσουν ξένους για βοήθεια, ακόμη και αν φαίνονται φιλικοί. Να πουν στον αστυνομικό/φύλακα το όνομά τους, το όνομα σου και πού χάθηκαν.
2. Γράψε τον αριθμό του κινητού σου σε ένα αυτοκόλλητο και κόλλησε το στη μπλούζα τους.
Αν δεν έχεις αυτοκόλλητο, γράψε το σε χαρτί και βάλε το στην τσέπη τους. Υπενθύμισε τους ότι το έχουν και να τους πεις να το δώσουν σε ένα αστυνομικό/φύλακα εάν χαθούν. Μπορείς επίσης να πάρεις κάτι σαν κρεμαστό για το λαιμό ή ένα βραχιόλι, με το όνομα του παιδιού και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου χαραγμένα πάνω του.
3. Μόλις φτάσετε, φωτογράφισε τα παιδιά σου με το κινητό σου τηλέφωνο, ώστε να έχεις μια πρόσφατη φωτογραφία τους για παν ενδεχόμενο.
4. Βεβαιώσου ότι τα παιδιά, φοράνε ρούχα με ζωντανά χρώματα.
Τα έντονα πορτοκαλί και κίτρινα μπλουζάκια είναι κατάλληλα για την περίσταση. Αποφύγετε να φοράτε σκούρα χρώματα, καθώς αυτά θα κάνουν εσένα και τα παιδιά σου να γίνεστε ένα με το πλήθος και απόφυγε να τυπώνεις ονόματα πάνω στις μπλούζες των παιδιών γιατί αυτό διευκολύνει έναν ξένο να φωνάξει ένα παιδί και να το πάρει μαζί του.
5. Καλό είναι να έχεις ένα μέσο για να επικοινωνείς με τα παιδιά σου.
Μπορείς να δώσεις στα μεγαλύτερα αδέλφια ένα κινητό τηλέφωνο (απλά βεβαιώσου ότι γνωρίζετε τον αριθμό ).
Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να έχουν ένα walkie-talkie για να έρχονται σε επαφή μαζί σου σε περίπτωση που χαθούν. Δείξε τους πώς να το χρησιμοποιούν και εξήγησέ τους, ότι δεν είναι παιχνίδι, αλλά ένας τρόπος για να σε βρουν εάν χωριστείτε.
6. Όρισε ένα μέρος ως το «σημείο συνάντησης» σας, αν κάποιος χαθεί.
Μέρη με συνωστισμό όπως η είσοδος ενός χώρου, δεν είναι καλοί χώροι συνάντησης, δεδομένου ότι είναι σημεία γεμάτα όλες τις ώρες της ημέρας και όχι ιδιαίτερα ασφαλή για ένα μικρό παιδί να κάθεται μόνο του. Αντί γι' αυτό, επίλεξε μια λιγότερο δημοφιλή περιοχή για να συναντηθείτε, όπως δίπλα στο εστιατόριο όπου σκοπεύετε να φάτε. Αυτό θα διευκολύνει τα πράγματα.
7. Θυμήσου! Πρέπει να είστε μαζί, κάθε στιγμή.
Πιθανότατα μπορείς ν' αφήσεις τα μεγαλύτερα παιδιά μόνα τους για λίγο (εφόσον βρίσκονται σε επαφή μέσω των κινητών τηλεφώνων), αλλά τα μικρότερα παιδιά θα πρέπει να τα κρατάς από το χέρι και να μένεις μαζί τους καθώς περπατάτε μέσα στον κόσμο και όχι να τα αφήνεις να τρέχουν μόνα τους μπροστά, με τη λογική ότι αφού τα βλέπεις από μακριά, δεν κινδυνεύουν να χαθούν. Σε ιδιαίτερα μεγάλους χώρους, θα ήταν καλύτερα να βάλεις το παιδί σου σ” ένα καροτσάκι αντί να το έχεις να περπατάει, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να χωριστείτε.
8. Έξυπνη συσκευή που εντοπίζει το παιδί:
Ο Johny Fong , προγραμματιστής και μπαμπάς ενός μικρού αγοριού, όταν έχασε το γιο του σε ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο, ίδρυσε την εταιρία Beluvv η οποία σήμερα κατασκευάζει ρολογάκια εντοπισμού των παιδιών ονόματι Guardian (φύλακας). Συνδέεις το ρολογάκι με το smartphone σου, κατεβάζεις ένα application και κατόπιν φοράς το ρολογάκι στο παιδί. Με τον τρόπο αυτό εντοπίζεις που βρίσκεται το παιδί σου μέσω του κινητού σου ενώ σε περίπτωση που το παιδί χαθεί, εκπέμπεις σήμα σε όλους τους χρήστες της συγκεκριμένης εφαρμογής ώστε να βοηθήσουν στην εύρεσή του.
Επιπλέον έχεις τη δυνατότητα να εγκρίνεις ποιος άλλος θέλεις (θείος, θεία, νονός, συγγενής κλπ) να παρακολουθεί που βρίσκεται το παιδί σου κάνοντάς τον approve μέσω της εφαρμογής. Το ρολογάκι Guardian είναι συμβατό με συγκεκριμένους τύπους smartphone και θα το βρεις εδώ ενώ η εταιρία με έδρα την Ταϊβάν, στέλνει το προϊόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.
 
Εάν το παιδί σου χαθεί
1) Καταρχάς μην πανικοβληθείς.
Αυτό μπορεί νa ακούγεται κλισέ και θεωρητικά εύκολο, όμως αν πανικοβληθείς το μόνο που θα καταφέρεις είναι να επιδεινώσεις την κατάσταση.
2) Μείνε συγκροτημένος/η και επικεντρώσου σε αυτό που πρέπει να κάνεις.
Επίσης, έχε υπόψιν ότι το παιδί σου μπορεί να μην έχει πραγματικά χαθεί. Μπορεί απλά να σου ξέφυγε και να έχει μείνει πίσω ή να σταμάτησε για να κοιτάξει κάτι. Εάν έχεις ψάξει παντού γύρω σου και δεν μπορείς να το βρεις, τότε πήγαινε στο επόμενο βήμα. Βρες τον πλησιέστερο φύλακα ή αστυνομικό και εξήγησε του ότι το παιδί σου χάθηκε.
3) Δώσε στο φύλακα ή στον αστυνομικό την πλήρη περιγραφή του παιδιού σου, ηλικία, εμφάνιση, ρούχα, κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κτλ. Πες του αν υπάρχει ένας χώρος που το παιδί σου μπορεί να είναι πιθανό να πάει, όπως ένα αγαπημένο του σημείο, ή μια προκαθορισμένη περιοχή όπου θα συναντιόσασταν. Δώσε τη φωτογραφία του παιδιού σου, που τράβηξες πριν ξεκινήσετε για τη βόλτα σας.
4) Συνεργάσου με το προσωπικό ασφαλείας ή την αστυνομία.
Ο πανικός και οι διαφωνίες μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς χειρότερα εκνευρισμένη/εκνευρισμένος απ' ό,τι είσαι ήδη. Είναι επαγγελματίες και ξέρουν να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις καθώς αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά πολλές φορές τον χρόνο.
5) Μείνε εκεί που είσαι εκτός και αν το προσωπικό ασφαλείας ή η αστυνομία, σου πουν κάτι άλλο.
Το παιδί σου μπορεί να είναι κάπου κοντά, απλά το πλήθος να το κρύβει και είναι πιο πιθανό αν είσαι σε ένα σημείο, να σε δει και να έρθει να σε βρει.
 
Τέλος μην ξεχνάς ότι η πρόληψη και η ενημέρωση είναι το νούμερο ένα. Φρόντισε λοιπόν να έχεις ενημερώσει τα παιδιά από αρκετά μικρή ηλικία για τους κινδύνους αλλά και για το τί πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που χαθούν. Κι αν βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να χάσεις το παιδί σε πολυσύχναστο μέρος ή κάπου αλλού, κάλεσε αμέσως την Αστυνομία ή το Χαμόγελο του παιδιού στο 15900
 
singleparent.gr
enallaktikidrasi

1 comment:

  1. Καταπληκτικο Site!! εχω και εγω ενα blog ου αφορα της ομορφιες της Μεσσηνιας ! θα χαρω πολυ να μπειτε και γιατι οχι να σχολιασετε κιολας! http://www.messinia1234.com

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki